Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Törött LCD helyettesítés
 
Témaindító: Manyoc, idő: Szept 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Manyoc hozzászólása Szept 19, 2006 /
 
Eltörött a mérleg folyadék kristályos kijelzője. Ezt szeretném hétszegmenses kijelzőkre cserélni.
Az érdekelne, hogy hogyan tudnám meghatározni,hogy melyik kivezetés melyik szegmenshez tartozott, hogy tudom megtalálni a multiplexálásra melyik kivezetések voltak.
4 digitje volt, az elem állapotát jelezte valamint 4 szövegecske és némi halacskák díszítésnek.
20 ponton csatlakozott a kijelző
(#) Gab_Bee válasza Manyoc hozzászólására (») Szept 19, 2006 /
 
üdv! Sz.tem ez nem olyan egyszerű! mert az LCD amit meg te akarsz az meg 7 szegmenses kijelző!
Igaz én nem értek ehhez,csak írtam ,ne hogy el keseredj...
(#) Manyoc válasza Gab_Bee hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
Nem mátrixos volt a kijelző. Szerintem ugyanazon az elven működött mint ha sima ledes hétszegmensesekből lett volna.
(#) Sebi válasza Manyoc hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
Sajna, ez plusz elektronika nélkül nem fog menni...
20 lábbal legalább 2 lépésben multiplexelt a cucc.
Először azt kell - a törött kijelző nagyító alatti vizsgálatával - meghatározni, hogy milyen topológia szerint vannak a szegmensek összeköve.
Egy feltételezés: 4x7szegmens=28, +4 tizedespont, +4 halacska = 36 láb lenne, ezt felezzük (2lépéses multiplex esetén) az 18láb + 2 Backplane - így lehet 20 lábú.
(#) Gabi válasza Manyoc hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
A vezérlő felöl kellene közelíteni szerintem. Ha tudsz tipust (bár valószinüleg odapöttyintett csepp tokozású) akkor a lábkiosztásával meg tudod határozni a kivezetéseket. Ha nem akkor rá kéne jönni a müködési elvre (pl. valamilyen átalakítással egyszerüen csak feszt mér és kijelez, vagy frekit mér) aztán rákeresni erre a cél IC csoportra. Vagy egyszerüen nézni egy hasonló kijelzőt és bizni benne, hogy nem gyártanak túl sokféle 20 pontos kijelzőt. Gondolom, ha a halacskák nem lesznek rajta nem túl nagy baj
(#) Manyoc válasza Gabi hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
8 lábas atmel csip van benne(sajnos az azonosítóját nem lehet leolvasni), egy 4066os(4 analóg kapcsoló az adatlap szerint) meg egy 324es ami komparátor, de az gondolom csak a mérőbélyeghez van köze.
Külső elektronika készítése nem lenne gond, csak hogy tudnám meghatározni az egyes lábak funkcióját.
(#) source2 válasza Manyoc hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
megoldahtó csak kicsit bonyás, meg csúnyán fog kinézni lehet kapni 4 szegmenses LCD ket minden kivezetéssel (de 3,5 vagy 4 szegmenses?) és csinálsz hozzá multiplex vezélőt, ha digit IC-ékból nem lehet akkor PIC ha hülyeség javítsatok ki
(#) Sebi válasza source2 hozzászólására (») Szept 20, 2006 / 4
 
Gyanús nekem az analóg kapcsoló használata... LCD multiplexelésnél kerülendő a DC kialakulása, ezért lépcsőjelet használnak. Minél több lépésben multiplexelnek, annál több a lépcsőjel foka. Emiatt egyszerű digit IC-kkel v. PIC-cel nem oldható meg, mert nem stimmelnek a log. szintek. Ezért írtam hogy a kijelzőt kell górcső alá tenni, mert pl 2 lépésnél gyakran párosítanak szegmenset tizedespöttyel, halacskával stb. tehát nem úgy hogy a1-a2, b1-b2, hanem mondjuk a1-c tizedespont,a2-d tizedespont stb.
(#) imi0830 hozzászólása Feb 18, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy Kyocera l3v típusú fényképezőgépem van, meglehetősen nagy lcd-kijelzővel, ami eltört... arra lennék kíváncsi, hogy hol tudnék ezügyben segítséghez jutni...? lehet, hogy kapok néhány negatív kritikát most, hogy olvassak lentebb hozzászólásokat, de nagyon sietek és ha valaki tudna segíteni, megköszönném.
Imi
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem