Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transmission Line hangsugárzó építés
Lapozás: OK   4 / 8
(#) shalafi66 válasza mrex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Nah, megnézem a mély és mélyközéphszt. Háttt. Paszív váltással nagyon sok gondod lesz (félre ne érts, aktívval is sok lenne, de talán egy fokkal kevesebb), és mérés nélkül biztosan nem kivitelezhető. A gond, főleg a mélyhsz rezonáns kiemelésével van, ezt szinte biztos, hogy Notch-szűrűvel kell gyalulni, mert a kicsi 6"-os közép, úgy 400Hz-től használható jóindulattal.
Szóval veszélyes, a magashsz is 5k-tól indul, épp ameddig elvánszorog a közép...
De mondom, biztosan mérni kell, a hszek gyártási szórása miatt is, meg a TL mélytartományát is úgy lehetne csak kiigazítani.
(#) mrex válasza shalafi66 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
de rég voltam itt.
Volna javaslatod a közepekre? árban nem kéne a 8rugót meghaladni mármint a középnek
Üdv mrex
(#) pl13 válasza mrex hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
hmm, mintha nem a középpel lett volna a gond. Egyébként olyat kellene keresni, aminek alacsonyabb a rez. pontja.
(#) mrex válasza pl13 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /
 
hát a mélyekkel nem lesz gond szerintem már 20 pár ilyen láda felett járok és fülre eddig mindenkinek nagyon tetszett a hangszóró adatlapján nem látom azt a hű-de nagy rezonáns kiemelést.Az eredetileg általam választott közép karakterisztikája valóban nem jól illeszkedik sem a mélyhez sem a magashoz emiatt gondoltam ezt a példányt változtatni
Mrex
(#) pl13 válasza mrex hozzászólására (») Nov 17, 2008 /
 
Pedig ott van, több, mint 10dB ha jól emlékszem. Gyakorlatialg az újabb EM. hszekre mind jellemző. Gondoják, úgyis PA-ra lesz, kit érdekel mit adunk el.

Szerintem pont a közép ami jó a rendszerben, sokkal jobbat nem lehet összehozni ilyen célokra, ami terheletőségben is legalább ennyire képes. Legfeljebb a lengőrendszerével kellene kicsit szórakozni, hogy mélyebbről induljon az átvitele.

Mérni sem ártana mert egy jó ideje ők is Kínában gyártanak aztán név ide, vagy oda nem árt a körmükre nézni. Adatlapból én nem mernék váltót tervezni. Már csak azért sem, mert a doboz hatásai nincsenek benne az eredeti mérésekben.

Ui: azért majd átnézem újra a hszeket. Meg amit írnak róla.
(#) bobz hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Sziasztok. latom jo reg nem irt senki ebbe a topikba. En 2 db bassreflex doboz utan Tl-be kezdenek. Van 2 db ilyen hangszoom.
Sajna tobbet nem tudok rola
http://discotech.com.ua/product_info.php?cPath=3740_52_666&products_id=4752
Nem hinnem hogy az fs=20Hz lenne.
Szerintem kb 40Hz
Melekelem a doboz tervet. Szerintem nem nagyon jo igy. De kivancsi lennek a velemenyetekre. Elore is koszonom.
(#) ptesza válasza bobz hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Járasd be a hangszórókat ,és meg kell mérni a T/S paramétereket.


Ránézésre simán kínai hangszóró...
(#) bobz hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Talalt sulyedt. Valoban azok. De poton aron adjak. 6400ft darabja itt nalunk. Szerintetek vagjak bele vagyinkabb keritsek egy dragabb 12''-os kozepkategorias hangszorot aminek megvan minden szukseges parametere?
(#) bobz hozzászólása Jan 25, 2011 /
 
Terveztem egy masik koncepciot. Itt betartottam a TL szabalyait, azaz a cso keresztmetszetenek a terulete sehol sem kisebb a hangszorok osszfeluletevel jelen esetben 2x219cm2=438cm2.
Tovabba a cso a masodik kanyar utan kiszelesedik. (ugy 15%-al)
Egyebkent a hangsugarzok 4Ohm-osak ezert 4 csatlakozo lesz a hangdobozon. Ezeken keresztul lehetlesz oket meghajtani kulon kulon 4 Ohm-on vagy sorbakotni 8Ohm-ra.
A hangfal MDF-bol fog keszulni.
A cso osszhossza 1.62m
Ha a hangszorok rezonancia frekvenciaja kb 50Hz akkor lamda=332/50=6.64m
Namost ha a hullamhosz 1/4-et vesszuk akkor 6.64/4=1.67m
Kerlek titeket irjatok mar valamit
(#) zitzaki hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy Monacor SP-305I hangszóróm, szeretnék építeni egy T-line mélynyomót valaki tudna nekem egy tervet adni?
Előre is köszi!
(#) elcoyote válasza shalafi66 hozzászólására (») Feb 28, 2011 1 /
 
"De ami körültekintő mérések után jobb (úgy, hogy tudod, mit és miért mérsz), az később hallgatva is az lesz."

A hőskorban szinte minden hifit kedvelő a Linn Sondek lemezjátszóra esküdött, az etalon volt szinte. Amikor megmérték (laborban), kiderült hogy a műszaki jellemzői sokkal rosszabbak, mint az általa földbe döngölt más lejátszóké. Hát azért nem igaz amit mondasz. Mindenki a fülével hallgat zenét, de te ha akarod, hallgass szkóppal...
(#) Gery78 válasza bobz hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Szia!

Nem tudom elkezdted-e már a TL-t, (gondolom center sugárzó lesz) javasolnék valamit. A hangszóró elhelyezés így nem lesz jó, mert nagyon erős lesz a 3. felharmonikus. Próbáld meg úgy kialakítani a TL-t, hogy a mélysugárzó a cső hosszának 1/3-ánál legyen. Nekem olyan van ami az 1/6-nál van. (Klinger könyv álló TL hangdoboz, 195. oldal. én ezt építettem meg, és igen jól szól.) Gondolom lesz belső csillapítás is, erre a therwoolin a legjobb, ki kell kísérletezni a mennyiségét, úgyhogy a tetejét levehető ajtósra csináld.
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
A probléma csak ott van, hogy valójában a "fülével" senki nem hallgat zenét, a hallás főleg agyi folyamat, és mindenki azt szereti jobban, ami ahhoz közelít, amin a hallása szocializálódott.

Az ilyen "legendák" , mint ez a lemezgyalus is, igazából semmilyen hasznos információt nem hordoznak. Mérésről pedig akkor érdemes beszélgetni, ha legalább az alapvető fogalmakkal-szabályrendszerekkel tisztában van valaki.
(#) shalafi.66 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Nem jó. Több szempontból sem. A Klinger-féle könyvben TL-ekkel kapcs leírtak nem helytállóak, a közölt tervek pedig egytől egyig túlhaladottnak számítanak (már csak azért is, mert az eredeti hangszórók nem elérhetők). Inkább egy rendes TL-t kell tervezni, MJK-nél leírtak számítanak mérvadónak, illetve terminál, H2000 és audiodiy fórumokon fdsa nevű fórumozó témához köthető írásai.

A rezisztív csillpaítóanyag TL-nél semmire sem jó, mint ahogy az 1/3-os elhelyezés sem, mert teljes kioltást eredményez, és a mélytartomány hangnyomásának csökkenését is. Inkább dobozon belül keresztmetszet csökkentéssel kell kezelni a nem kívánt felharmonikusokat, illetve a fordulókialakítást jól megoldani, vagy lehetőleg forduló nélkül megépíteni a TL-t.
(#) Gery78 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Engem érdekelne a mai TL tervezési metódus tudnál belinkelni szakmai anyagokat, ha lehet magyarul? Nekem egyébként eredeti Isophon hangszóróim vannak, egy Revox AX4-3-as típusból valók. A mély 25cm-s és 30Hz-es szabad levegőn mért rezonanciával rendelkezik mindkettő. Pontosan megmértem. Hogyan tudnék ehhez egy jó TL-t tervezni. A forduló kialakítást hogy kell jól megcsinálni? Érdekelne a véleményed, esetleg ha van kedved tervezhetnél nekem egy TL-t ehhez a hangszórókészlethez, és elmondani közben, hogy mi miért van.
(#) Szilveszterr hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Hello

A véleményeteket szeretném kérni,hogy a 15'' MNC Spidershoxx-ot ajánlanátok-e szobába?
És ha igen milyen doboz kellene neki.
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv
(#) shalafi.66 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Egy TL tervezése kb. a fél év időtartamot súrolja legalábbis az én eszközeimmel, és legalább egy próbadobozt biztosan felemészt. Sok tízoldalnyi lenne a válasz a kérdésedre, sajnos ezt nem tudom vállalni, hogy leírom, amit említettem, az a quarter-wave.com ezen kívül írtam egy pár fórumot, ahol vannak TL-es topikok, elég sok használható ismerettel.

Ui: az fs önmagában nem számít.
(#) elcoyote válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ez nem legenda, megtörtént és pont azért, mert azt akarták tudni miért tartja mindenki a legjobbnak és miért a Linn Sondek hangja tetszik mindenkinek? A mérési eredmények rácáfoltak, rosszabb eredményt produkált (kar rezonancia, áthallás, frekvenciamenet, stb.), mint sok más, rosszabbnak minősített vetélytárs. Mert amire hivatkozol, szóval mit is mérsz? Mivel is méred? Hol is méred? Laborban? Süketszobában? Zenével vagy generátorral? Esetleg rózsazajjal, vagy burst jellel? Én tanulni jöttem ebbe a fórumba, de ehelyett parttalan vitát látok főleg úgy hogy szeretsz másokat kioktatni.
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Konkrét információk nélkül ez csak szóbeszéd, értelmetlen legenda. A kérdések
Idézet:
„szóval mit is mérsz? Mivel is méred?”
jók, de ugyanúgy vonatkoznak az általad példaként hozott esetre is. Mindent csak rendszerben lehet értelmezni.

Tanulni úgy érdemes, hogy minimum az alapvető ismereteket elfogadja valaki. Kioktatást én sehol nem látok, valamit félreértelmezhettél. Ha már rólam van szó, én csak a valóságra koncentrálok. De ez a téma (mint ahogy egy másik) sem rólam szól, tehát ha lehet, igyekezzünk vissza a TL-ekhez.
(#) elcoyote válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 28, 2011 1 /
 
Jó, menjünk. De ha TL, akkor miért nem egyutas?
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Amiért a sugárzásjavító foglalatba (pl. negyedhullámú rezonátor) épített hangszórók 50%-a nem az. Nem arra van szükség.
(#) elcoyote válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
A TL ládák geometriája nyilvánvalóan egy másfajta hiányosságot javít ki, de ha egy jó (értem ezalatt a tényleg nagyon jót) hangsugárzó van megtámogatva ezzel, az eredmény lehet "fülnek kedves", dacára az egy útnak. Egyébként milyen hangszóróra gondolsz, ami nem egy utas?
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Bármilyenre gondolhatok, mert pl. a szélessávú hangszórók (amikre te céloztál) 90%-a sem egyutas. De egy TL-re épülő mélyszekció is könnyen lehet része többutas rendszernek.

A geometriájuk biztosan nem javít hiányosságokat, mindössze az akusztikai rövidzár helyett - jó esetben - egy ponton rezonálnak mélytartományban.
(#) elcoyote válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Valóban a mélytartományra gondoltam. És valóban (nem a mi pénztárcánknak való) szélessávú hangszórókra. Kacérkodtam a gondolattal, de sajnos a szobámba nem fér be két TL a padlóra. Maradt egy "hagyományos" bass-reflex hangfalpár egy izmos erősítővel...
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szerintem ez nem pénztárcafüggő. Sőt. A hangszórók használati értéke ma nem nagyon függ az áruktól. Ez is egy olcsó szélessávú pl. Bővebben: Link Ennek ellenére egyedülállóan egyenletes, rezonanciamentes átvitellel középtartományban.
(#) elcoyote válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ez megérne egy egyhangszórós TL ládát... Bár egy ilyet megtervezni...
(#) shalafi.66 válasza elcoyote hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ennél mondjuk nem lenne olyan bonyolult a 45Hz körlüli alsó hatás miatt, ~1,5 m magas egyenes TL-el megoldható volna.
(#) Silent_Bob válasza shalafi66 hozzászólására (») Szept 24, 2011 /
 
Üdv!
Olvasgatom egy ideje a hozzászólásaidat it és a Subvoice oldalán is és egy kérdés érlelődött bennem:
Vn 2db Tesla ARN 188-05/8 mélyközepem és azokhoz próbálok "tervezni" egy dobozt a Unibox és a winisd is 112 L- es dobozt számolt ki neki ami valóságos monstrum lenne a hangszóróhoz képest. A másik ami aggaszt hogy 0,693- as Qes- sel rendelkezik tehát nem tudom hogy érdemes e vele foglalkozni. Azért vettem meg annak idején mert úgy gondoltam jobb mint a SAL- de úgy néz ki ugyanaz a kategória(majdnem)
(#) zoka hozzászólása Nov 4, 2011 /
 
Szeretnék építeni egy 8" hangszóróval ellátott aktív házimozi subwoofert. Szempont, hogy könnyen hordozható legyen, ezért fontos lenne, hogy egy maximum 30 literes ládában jól érezze magát, és 30Hz-es f3 alsó határfrekivel rendelkezzen.

Körülnéztem a 8" hangszórók között, természetesen csak a 10eFt feletti kategóriában, és arra jutottam, ha egy hangszóró például 30Hz Fs-el rendelkezik, és 20 literes b.reflex dobozban le is megy eddig, akkor az egészen biztosan nagyon kis érzékenységű lesz. Név szerint egy JBL GTO804-es típust figyeltem, ami 18 literes b.reflexben lemegy 28Hz-ig, de kiszámítva csak 81,5dB érzékenység jön.
Ha érzékenyebb hangszórót keresek, akkor magasabb fs-el rendelkezik és kevésbé megy le mélyre, a PA típusoknál már a 80Hz-es f3-nak is tapsolhatunk, igaz, hogy 93-94dB érzékenység is elérhető.

Nyilván a mozi alkalmazás miatt szükséges a 30Hz, de igen csak 100W-ok kellenek, hogy az a JBL szóljon valamit. Elvileg a TL-től nem lenne érzékenyebb, és a mély átvitele meg amúgy is kitűnő, azt nem nagyon lehet tuningolni.

Nem ismerem a TL-t, hogy mire képes, ha egy érzékenyebb hangszórót nézünk, mondjuk 90dB-est, ami csak 50-60Hz-ig menne le a reflex dobozokban, ezzel a TL megoldással kiterjeszthető 30Hz-ig az alsó határfreki? És 8" esetén 30 literrel megoldható ez a 30Hz?

(Vagyis arra lennék kíváncsi, hogy egy 8" hangszóróból mekkora hangnyomás hozható ki, a lehető legkisebb dobozban, max 30literig, 30Hz alsó freki mellett. Ehhez milyen hangszóró és doboztípus kellene?)
Köszi!
(#) hammer14 válasza zoka hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Szia

Látom dilemmába vagy! Tegnap este olvasgattam én is,mert TL ládát még nem építettem,viszont amit tudok róla hogy a méretezése nem túl bonyolult. A hangszóró fs értékét kell tudnod,azt megszorzod 4-el és elosztod a 340-et a kapott eredménnyel ez megadja hogy milyen csőhsznak kell lennie,a cső keresztmetszete pedig ugyancsak a hangszóród membránfelületétől függ. Ebből többfélét szoktak készíteni lényeg,hogy a cső keresztmetszete sehol ne legyen a hangszóród membránfelületétől kisebb. (Ez nagy különbség a nyomókamrás tölcsérek és a tl-közt) Én ahogy nézegettem a neten,meg egy fórum említi ahol a kilépő nyilást te kis keresztmetszetűnek látod na az akkora felületre mint a hangszóród membránja.
Van olyan terv is is ami pedig a hangszóró mögötti részben a membránfelülettel egyező méretben kezdődik közel azonosan halad a harmad részénél pedig 5 fokkal tágulni kezd. A doboz falait pedig vattával meg gyapjúval csillapítják részben. Sajnos én még nem építettem de tervben ál ha tudsz neten keresgélj és ha van hasznos infód eben én is szívesen várom az írásod.
Egyébként hatásfokba a tölcsér előtt ál szóval szobai viszonylatba elég jónak mondható. Számold ki a hosszt és a membránfelületből adódó méreteket és majd kiderül milyen méter hossznak kell lennie.
Egyébként házimozi célra én jó ötletnek tartom az elgondolásod írni is akartam este ezt is egy varrációnak.

Nagy hátrány a lágy hangszóró! Elszabadulhat a membránod és xmax érték fölé kerülhet!
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem