Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Régen volt ilyen és EI 72-esem is van/volt. M-esem is van pár (extrém) méretben. Némelyik már >60 éve lapul nálam.
Szeretem az ilyen beszélgetéseket...
![]() ![]()
Én meg ilyen válaszokat szeretem nagyon.
Egyáltalán olyan céget keresek aki árul valamilyen EI magot ~ EI105 körüli méretben. De közben, felívva jó pár céget kiderült, hogy Magyarország nem az a hely ahol ilyet csak úgy fel lehet lelni, külföldiából is meglepően hasonló válaszokat kaptam, volt ahonnan azzal kínáltak meg ha veszek 50kg-ot már is küldik ![]() Marad Kína .. megint, onnan 1kg is bejön... Mindenkinek köszönöm hogy időt szánt rám!
Böngészel a hirdetési oldalakon, bár a kovid óta kicsit más árak lettek, de néha még lehet találni olyan áron kész vagy félkész trafót ami olcsóbb mint a postaköltség. Nem tudom, annál olcsóbb mi kell még. Én biztos, hogy ilyet vennék, mert majd ha megnézed, hogy milyen huzal árak vannak, és abból sem kapsz csak minimum 1 kilót mondjuk 7000 + postáért, akkor majd rájössz, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy készet venni és azon kicserélni a szekundert, mert ha jól olvasok a sorok között akkor valamilyen hálózati trafó lenne belőle.
Egyébként szerintem Kínából sem küldenek 1 kilót. Ott fillérekért van olyan vas amilyet csak akarsz, annyi csak a szépséghibája, hogy a minimális rendelési tétel 1 tonna. ![]() Jut eszembe, amikor kimenőnek kellett németből GOS vas, akkor összeálltunk hárman négyen, és úgy már majdnem kevés is lett az az 50 kilónyi lemez. A hozzászólás módosítva: Sze, 15:35
Ha megadnád az elképzeléseidet, lehet, hogy tucatnyi felajánlás érkezne kész trafóról, jóval kedvezőbb áron, mintha magad akarnád apránként begyűjteni a hozzávalókat.
![]()
Nemrég tekercseltem egy CO2 heg. szekunderét. Annyiba került a huzal, hogy gyanítom, nem fogja elvinni a gazdája, pedig csak a huzal árát kérem tőle.
![]()
Ha csak 1 db. kell, akad tán a lomosban, de csévét te csinálsz és te tekercseled meg. Tán még drótot is tudok adni normális áron. Írd meg a felhasználási célt, kívánt paramétereket.
Az eredeti 70x70x30 mm-es méret és a most említett EI105 között jelentős különbség van. Hasznosabb lenne pl. az elvárt teljesítményt megadni.
Illetve az EI lemezek erőltetése sem feltétlenül gazdaságos, mert ugyanaz toroidban vélhetően kisebb, könnyebb, olcsóbb lenne, ráadásul jobb hatásfok mellett.
Akkor mégiscsak nekem volt igazam, és a megadott méretek (70x70x30 mm) az tényleg a mag mérete és nem a trafó külső mérete???
EI 105-nél a belső mag felülete 35x52 a keresett 30x70 helyett, de nagyságrendileg sokkal közelebb van hozzá (és kicsit több kell belőle, nem elég, ha 70 a vastagsága).
Szerintem csak váltott egy másik esetére, mert ez már nem kis trafó.
Az első keresésemre (EI105 - képek keresése) például ezt találtam.
Ha jól olvastam, akkor 1.5 $ / kg, és minimum 10 kg rendelhető, tehát 15$, ami kb. 6.000 Ft Nem olvastam el alaposabban (vannak-e egyéb kitételek... és az sem néztem, hogy mennyi a postaköltség, szállítási idő). Korábban írtad, hogy reprodukálhatónak kell lennie, ami alapján talán nem csak egy ilyenre lesz szükséged, vagyis lehet, hogy előbb-utóbb fel is használod, ami most megmarad...
Egy 400 kV-os távvezetéken dolgozó számára egy hegesztőtrafó is kicsi...
![]()
Egészen pontosan meg van határozva a trafók mérete. Ha könnyen meg tudod emelni, akkor "kicsi". Ha erőlködni kell, akkor "közepes", és ha nem tudod megemelni, akkor "nagy". És ha hűsölni lehet az árnyékában, akkor "nagyon nagy".
Toroidot láttam akkorát, amibe egy gyerek simán belebújt mint egy úszógumiba. De vágott U mag (hiperszil) is volt nálunk a cégnél akkora, mint 2db 20 literes kanna egymás mellé téve. Azt se kellett kézzel mozgatni.
Amiket Ganzos koromban láttam, szereltem (négy vasúti kocsin, darabokban utazott a helyszínre), ahhoz képest minden kicsi.
![]() Idézet: „Az üzletet hagyjuk ki a dologból!” Szerintem csúnyán félreértetted...
Aliexpressen találtam 1kg -ot is...
Mindenkinek köszi! Közben találtam közel olyat kezdéshez amit szerettem, volna, így legalább a próbát megtehetem.
Még soha senkinek nem javítottál meg semmit rokoni, baráti, ... alapon anyagáron? Mert azt ritka kivétellel még a rokontól is elvárom. Ott meg nem számít az üzletpolitika.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |