Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Végül ezt az előlapmegoldást választottam. A kimeneteket hangszóró csatlakozón vezetem ki, ami biztosan sokakban megütközést vált ki, de nálam bevált.
Több részletet még ki kell találni a doboz lezárása kapcsán, de ez a kötéseket, és a mechanikai elrendezést nem fogja befolyásolni.
Remekül néz ki. Részemről a csippentős kimeneti konzol helyett a szoríthatós csavaros banánhüvely minden szempontból előnyösebb. Biztosabb, stabilabb, körkörös - hüvely a csatlakozás és mód van villás csatlakozásra is, akár párhuzamosan kinyerhető a berendezés feszültsége. Azon kívül a két kimenetet egy kicsit egymástól távolabb tenném, nem ugyanakkora távolságra az egyes csatlakozásokat A-B...
Szép. De magyar nyelven a mérőszám és a mértékegység közé szóközt teszünk (néhány kivétellel, mint pl. a százalékjel), persze nem muszáj túl szélesnek lennie, aztán ha igazán szépen akarjuk csinálni, akkor az intervallumot egy leheletnyivel hosszabb kötőjellel írjuk (félkvirtmínusz), valamint az ÁRAMKORLÁT egy szó, mert nem a korlát van áramból (hanem az áramnak a korlátját jelenti), így a kötőjel hiányzik, ha két sorba kerül.
*** Mindez nem a ChatGPT-ből van, hanem fejből - kivéve ezt, ami egy weboldalról származik: : -) - kötőjel (diviz, angolul hyphen) pl. ide-oda (a gyakorlatban hyphen-minus U+002D), - nagykötőjel (hosszú kötőjel, félkvirtmínusz, angolul n-dash) pl. Hollandi út 8–10. U+2013, - gondolatjel (félkvirtmínusz, angolul n-dash) pl. Tegnap – huszadikán – érkeztünk. U+2013, - kvirtmínusz (angolul m-dash) a magyarban most nem használt, — U+2014, - mínusz (angolul minus sign) pl. −17 ’mínusz 17’ U+2212. A hozzászólás módosítva: Vas, 9:09
A banánhüvely nekem is eszembe jutott, és érlelgettem is a gondolatot, sőt még az is-is megoldás is sokáig képben volt. Az előlapon ez ott is volt sokáig, csak aztán az igényem hiánya miatt levettem (de odaférne, akár utólag is). Belinkelnéd nekem a képeden lévő banánhüvelyt? A kereső megtalálja a TME-nél, de csak mint kép, cikként nem találja.
Tki! Mindenben igazad van, de ez egy olyan részlet, ami számomra alig hordoz jelentőséget. Ettől függetlenül, a mostani mellékleten egy 75% szélességű szünetet tettem az előlapi feliratokon lévő értékek és mértékegységeik közé. Így is elfér, ezért ez maradni fog. (Terv szerint a felirat egy kézi feliratozó géppel készül majd, aminél korlátozott a karakterkészlet, és vélhetően nincs 75%-os szóköz. De az se kizárt, hogy filctollal felirkálom a natúr alulemezre azt a néhány értéket.) A műszer előlapját nem most csináltam, hanem kb. 10-15 éve. Akkor egy labortápba szántam, és ezért került rá az áramkorlát LED-je, és a felirata. Itt most egyáltalán nincs aktív áramkorlát (biztosíték van). Csak e miatt nem akarom kicserélni a skálát, de ha mégis hozzányúlnék, akkor az áramot jelző A betű elé tennék valamilyen jelet, ami a váltakozó jellegre utal. Pl. egy AC feliratot, vagy egy vízszintes hullámocskát (erre szívesen vennék javaslatokat is). És itt se kizárt, hogy nem lesz új skála, csak "gyalog" belepiszkálok a meglévőbe, ráfirkantom a hullámot, és letakarom az áramkorlát feliratot (meg kiveszem a LED-et). Ez az egység még mindig csak egy trafó. Minden egyéb cicoma csak jobbé, kényelmesebbé teszi. No persze az nem baj ha szép is, meg helyesen is van minden írva, de azért látni kell hol a hangsúlyok értelmes összhangja, azaz itt belefér egy kis trehányság is.
Nekem még egy dolog jutott az eszembe... Én végiggondolnám, hogyan tudnám azt megoldani, hogy a konkrét feszültséget ne kelljen összeadnom fejben, hanem legyen kiírva.
Mivel relékkel kapcsolod, vagyis megvan a rendelkező jel, azt egy digitális áramkörrel simán össze lehetne adni. Kell hozzá (csatornánként) 2 db összeadó-áramkör, 2 db BCD-Decimális kódoló és 2 digites LED kijelző (vagy két olyan LED kijelző, aminek BCD bemente van). Ha érdekel, ezt bárki le tudja rajzolni...
Mivel a karos kis kapcsolókkal, ledekkel, etc. már ellátva, én biztosan nem variálnám a kapcsolgatást. Amikor már azt a max. 4 számot se tudom összeadni fejben, fogalmam se lenne mire való ez a miskulancia...
![]()
Bár én rettenetesen helyesíráspárti (nyelvtannáci) vagyok, de szükségtelen átalakítanod.
Az egybeírt 12V általanos, és sokkal értelmezhetőbb, mint a 12 V felirat egy műszeren, egy alkatrészen. Nem beszélve arról, hogy a 12VX12A áttekinthetőbb, mint a szóközökkel tarkított -pláne, ha ezt egy összetettebb képletbe írjuk. De ez már mellékszál A műszer feliratába tényleg beleférne egy kötőjel, ha már egy sorba nem fér jól az " áramkorlát", tehát áram-korlát lenne az igazi, de ezt csak akkor, ha úgyis át fogod alakítani a feliratokat. Az átalakítasi kérdésedhez: szerintem szükségtelen jelölni azt, hogy AC abban az esetben, ha ez csakis trafó. Egyértelmű, hogy AC. Ha van váltakozó- es egyenáramú műszer is egy eszközón akkor van értelme jelölni, melyik mihez tartozik. De ha okvetlen szeretnéd, akkor én arra szavaznék: a nagy A alatt legyen AC felirat, akkora betűnagyságban, hogy a nagy A száraival legyen (hogyis mondjam) egy vonalban. Lehet, hogy a képedet használva megpróbálom mindjart lerajzolgatni. Ha magyarkodunk -inkább az "on" feliratot cserélném "BE" feliratra. De fölösleges valójában A hozzászólás módosítva: Vas, 18:44
A skálán felesleges az 1-es és 5-ös utáni A betű, a skálára egyértelműen fel van írva, mit mér.
Tehát:
Ha fontosnak tartjuk a magyar helyesírást, és az értelmezhetőséget is figyelembevesszük (és Bakman javaslatát is), akkor e két lehetőséget gondolnám: Baloldalt az egyik, jobboldalt a másik. Aztán még kombinálgatni is lehet ![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 20:01
Minden szempontból túlzás a javaslatod.
Ha a feszültséget folyamatosan látni kívánnám, akkor tennék rá egy digitális feszültségmérőt (és akkor látnám a hálózati érték imbolygása és/vagy a terhelés hatására bekövetkező feszültségváltozást is). Ha lenne rá igényem, akkor fel-le léptetéssel is lehetne vezérelni a reléket, amivel 2 V-os lépésekben változhatna feszültség. De nekem most ez a kapcsolgatós, megoldás tetszett meg, ezért ilyen lesz.
Ismét mondom, mert túlzott hangsúlyt kap. A műszer adott, régen skáláztam, és akkor ennek is nagyon örültem, csak nem lett beépítve.
Ha hozzányúlok a skálához, akkor el fogom tüntetni az áramkorlátot (mert itt nincs), teszek egy görbét az "A"-mper alá, és a skála végén lévő Ampereket is leveszem. De csak ha hozzányúlok, mert a mérési sajátosságok szempontjából ezek a részletek teljesen indifferensek. ![]() Ezzel is kezdtem az első mondandómban: szükségtelen átalakítani. (Főleg úgy, amibe pedig egyből belementél) A többit csak azért követtem el, mert szót ejtettél arról, hogy ha (egyszer majd) átalakítod, akkor hogyan. nem én hangsúlyoztam ezt a dolgot.
Nem neked szántam a mondókámat, csak úgy mindenkinek belekiáltottam a pusztába, aztán aki meghallja az tudja, aki nem hallja az kimarad.
A műszer skálájának babrálása még függőben van, de gondolati szinten hozzányúltam.
"nem én hangsúlyoztam ezt a dolgot"
Ne is törődj vele, abszolút megszokott, hogy amikor valaki csak megemlíti a közös jel- és jelölésrendszerünket, egyik munkaeszközünket, a nyelvet különösebb töltet vagy erőszak nélkül, akkor is a legtöbb műszaki ember hevesen elkezdi magyarázni, hogy őt mi minden miatt nem érdekli és miért jobb, amit ő csinál... nincs ebben új. : -) A dolog szépsége, hogy ha nemzetközi akarna lenni az az előlap angol feliratokkal (gyakran tömörebben lehet úgy fogalmazni), a tizedesvessző és -pont cseréjét leszámítva ugyanazok lennének az emlegetett szabályok. : -) Amúgy egy hozzászólásnál én sem töröm magam, hogy például szabályos gondolatjelet használjak, sőt még a három pont, a kihagyásjel is elvileg egyetlen karakter így: … (angolul ellipsis), de ez csak egy hozzászólás. Egyébként a régi magyar műszerenél is előfordult mindenféle jelölés, például három pont az intervallumnak. Nem a világvége, de akkor még nem lehetett szinte bármilyen kérdésre másodpercek alatt választ kapni.
Az írjunk helyesen törekvést én is támogatom. De nem mindegy mikor mi kap hangsúlyt. Az előlapi elhelyezkedés praktikusságának kérdésköréhez nem tesz hozzá semmit a feliratok nyelvtani helytelensége (mégha azok valóban hibásak is).
Transzformátor lemez beszerzésSziasztokHa valaki tudna mondani pár boltot ahol EI maghoz való netán UI maghoz való anyagot tudnék venni kis tételben, az nagyon szuper lenne. Kis trafóhoz kellene kb 70x70x30mm mérettel a mag... Előre is köszönöm!
Szia ha megfelel használt is,
egy falumbéli ismerősömnek "csak" kb. 60 kiló vas, csévetest egyéb transzformátor szerelési segédanyag van. 50 éve gyűjtögeti.
Mihez kell, mennyire kell jó minőség, mennyire kell méretpontosnak lennie, mennyit szánsz rá stb.
Van 2db asszem EI78 körüli de szélesebb pakettel, kész gyári trafók, a lemezek impregnálva vannak, szóval jó móka szétszedni. Meg van 2db EI84-em 30 körüli pakettel, waasner gos vas, SE kimenőnek (9-es áttétel) megtekerve de nekem már nem fog kelleni.
Tehát kb. 7 cm2 magméret. Célja, te tekercseled, tudsz csévét csinálni? Van pár kiló.
Egybe mindenkinek válaszolok
Köszi hogy foglalkoztok velem! - Használtat nem szeretnék reprodukálhatónak kellene lennie. - Természetesen transzformátor lesz belőle, előbb utóbb ![]() - Igen én szeretném megtekerni, és tudok csévetestet csinálni - továbbra is úgy szól a kérdés kinek van? Mivel az eddig kérdezett cégeket ( pl: Eximtrade) kérdezve, senkinek sincs. - készre tekert nem jó, nem akarok plusz munkát a szétszedéssel. Sajna ez van ![]() Csak az ilyen jó embereknek van otthon pár kilónyi, de ügye többnyire az sem egy méret, vágni nem szeretném, ha véletlen valakinek eszébe jut valami kérem ne tartsa magába! Még egyszer köszi!
Ez a 7 cm2 hogyan jött ki a 70 x 70 x 30 mm-ből? (7 x 7 x 3 cm)
7 x 7 = 49 cm2 ~50 cm2 7 x 3 = 21 cm2 ~20 cm2 Egyébként próbáltam elképzelni a trafót... Ha 7x7-es a mag, akkor 3 cm a magassága, ami valahogy furcsán laposnak tűnik a számomra. Ha 7x3-as a mag, akkor viszont célszerűbb lenne egy 5x4-es keresztmetszetet választani.
Valóban zavaros a méretmegadás, de mellékeltem egy példát. Ezen a magméretet találomra választottam, és így 6 cm2 a keresztmetszet.
Idézet: „Kis trafóhoz kellene kb 70x70x30mm mérettel a mag...” Ja, hogy a mag mérete az nem a mag mérete, hanem az egész trafóé... ![]() Így már persze érthető... ![]()
Gyakorlat
![]() ![]() A trafó külmérete 70x70 mm, -pl: EI 70-, ez szabvány szerint (22)-23 mm oszlopszélesség. 30 mm a pakett. |
Bejelentkezés
Hirdetés |