Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztoros, Csöves, IC-s erősítők összehasonlítása
Lapozás: OK   1 / 18
(#) bgsf hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Sokat vitatkoztunk már itt a fórumon a különböző kapcsolástechnikájú erősítők tulajdonságain.
Csak arra kérem fórumtársaimat hogy a megépített erősítőikről olyan objektív véleményt írjanak ami tényleg a valóság!
Hanyagoljuk az előítéleteket bármilyen erősítővel szemben! Szeretném ha mérésekkel és vaktesztekkel hasonlítanánk össze itt a különböző erősítőket!
A vaktesztről Action2K nagyon jó írásából lehet tájékozódni. Remélem mindenki olvasta, aki hozzászól a témához.....
Olyanok akik csak kötözködni és beszólni akarnak, azoktól csak azt kérem hogy hanyagolják ezt a topic-ot.
(#) quite válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 / 1
 
Csöves erősítővel nincs közvetlen tapasztalatom, úgyhogy erről nem tudok érdemben nyilatkozni.

Én magamnak anno egy TDA2030-as Urbán féle verziót építettem meg, amiből az első verzió panelhibás volt, és az egyik oldal nagyon gerjedt, a második verzió már új és két külön paneles, az ugyan már nem gerjed, de nem is kell tőle hasra esni.

A hangja szobában cirka fél hangerőig talán még elmegy, de innen már igencsak nagy középkiemelése van, a mélyek elúsznak, és rettenetesen zavaros a hangképe. Mindezt Jamo stúdió hagfalakkal használtam.

De nem élt meg nagy kort a cucc, mert a teszt és kisebb "döngölés" után szétkaptam, és máig így van, darabokban.

Utána már egy használaton kívüli 4x80 wattos autóerősítő szolgáltatta a musicot, amin szintén ez a két 135 wattos Jamo, valamint a hidalt oldalon egy 600 wattos Magnat PowerBull lógott.
Sajnos ezt nem sűrűn merem odatekerni, mert igencsak félek, hogy beszakad alattam a lakás panelje.

Ez már tranzisztoros cucc, és nagyon szép hangja van, még nagy kivezérlésnél is.

A következő villantásom már egy 2x500 wattos Boschmann autóvégfok volt, de ezt már be sem mertem próbálni a lakásban. Ezt egy udvari akcióban nyúztuk meg, és bizony a 3. szomszédból átjött egy elektroműszerész fószer, aki otthon dolgozott vállalkozásban, és teljesen odavolt a hatástól, hogy mi a fene ez a cucc, azt hitte valami rendezvény van a környéken.
Ezen két darab egyenként 600 wattos hangfal volt, de éppen ezért csak cirka fél hangerőn mertük kipróbálni, és az egyik amerikai Crunch Drive mélynyomó így is elment az örök vadászmezőkre, egy hatalmas füst kíséretében, amit később egy szénné égett hangszóró belső közelebbi ismerkedésével zártunk le.
Ez az erősítő is teljesen tranzisztoros illetve FET-es, és valami gyönyörű hangja van.

Melóhelyen a közvetlen kollégám egy kifejezetten erősőtőépítésre és bérbeadásra szakosodott fickó volt, aki rendesen futószalagony dobálta össze otthon a jobbnál jobb JLH ill. ezek saját áttervezésű darabjait.
Ő már ilyen 400 wattoktól indult, és az 1000 wattosa az maga volt a rémálom.
Ezt több kertiparti keretében csapattuk, oldalanként 3-3 darab hangfalszettel, külön mély, magas, és középsugárzókkal.

Hát ez bizony azért már úgy gyomortájékon igencsak kellemetlen volt.
Szép telt hangja volt, és bizony a rendőrség is megjelent már estefelé egy bejelentésnek köszönhetően. Aztán picit visszavettünk a powerből.

Mindezektől függetlenül nem vagyok egy nagy dörömbölős tipus, mert itthon sajnos sokakat zavarna, úgyhogy sokat nem használok erősítőt, inkább megelégszem egy szuper fejhallgatóval, ha lazulni akarok, oszt csókolom.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Kifejezetten igazat kell adjak neked, tökéletesen jól leírtad a lényeget, ebből szerintem is vita kerekedne, mindamellett érdekesnek tartom a téma felvetését, de ebből szerintem is csak vita lesz.
(#) lapose válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!

Szerintem jó vita lehet belőle, csak nem arra kell menni, hogy meggyőzzük a másikat a saját igazunkkal, hanem csak leírjuk saját tapasztalatainkat, véleményünket.
(#) Doncso válasza lapose hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Igen, nekem is ez a véleményem, ezért írtam ,hogy jó a téma, de sajnos lesznek alacsonyabb intelligenciájú emberek, akik nem így fognak hozzá állni, sajnos. De ne legyen igazam.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 7, 2009
 
Átállítottam beszélgetősre a témát, nem sok értelme lenne itt a pontozásnak.
Tőlünk alapvetően maradhat a téma, de ez addig igaz, amíg kultúrált, és értelmes hozzászólások érkeznek. A szubjektív vélemény önmagában nem baj, viszont mindenkinek figyelmébe ajánlom lapose fórumtársunk gondolatát - azaz, nem muszáj, és nem is szabad másokat a saját véleményünkre hangolni.
Ha elfajulna a téma, természetesen jönnek a megszokott szankciók is.
Mivel most már rajta fogom tartani a szemem , még annyi kérésem volna, hogy senki ne menjen be a nyilvános adok-kapok játékba, esetleges sértéseket privátban kiválóan lehet osztogatni, a Fórumban viszont nem tűrjük el.
(#) cleetus hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Nekem eddíg apukám autohifije volt a legjobb.De nem salból,meg ilyen dolgokból,hanem minőségi erősítőkből és egy jó fejegységből.Nagyon nagyot szólt,pedig a mélyláda csak 400w,de volt színpadkép,és az nagyot dob az élményen,ha meg tudod számolni a gitáron a húrokat,mitöbb,rá tudsz mutatni,melyik húrt pengeti.
Saját magamnak összvissz volt egy urbán féle autóserősítő kit,az ment,és elviselhető hangja volt,amíg meg nem öltem valahogy az egyik csatornát.Azután kis időre egy 2030,majd most egy autós sherwood végfok.Ilyen sony mélyközepes hangfalaim vannak, a dobozai a régi kétutas tesla hangfalak,valami 16 centis arn széria,kemély 15 watt.Ezek a sonyk nem tudom hány wattosak,sem azt,hogy miylen doboz a jó hozzá,de nekem megfelel.
De ez off volt.
Lényeg,hogyha még ebben az évben befejezem a quadot,meg a két darab gain clone-t,akkor azokra leszek majd kíváncsi,mit szólnak.
Nekem összesítve a tranyós és a fetes erőlködők szóltak eddíg a legjobban,csövest még nem hallottam.
(#) bgsf válasza (») Aug 7, 2009 /
 
Koboldnak teljesen igaza van! Ez a fórum arról szól hogy objektíven hasonlítsunk össze különböző erősítőket! Nem kell (és nem is lehet!) személyeskedni.
Le kell írni a meghallgatott erősítő tipusát a jelforrással és a hangdobozzal együtt, és esetleg azt is hogy mekkora helységben volt kipróbálva. Senkit sem arra kérek hogy győzzön meg másokat, hanem csak arra hogy írja le a véleményét az általa épített/meghallgatott rendszerről! Pozitívat vagy negatívat, az mindegy, mert mindkettőből lehet tanulni! MONDOM (!) TANULNI! Nem személyeskedni!
Ha ezeket a kicsiny szabályokat betartjuk (MINDANNYIAN!) akkor ez a topic hasznos segítség lehet audiofil rajongóknak, de azoknak is akik "csak" normálisan szeretnének zenét hallgatni!
Ne töröljük ezt a topicot olyan hozzászólásokkal ami mélatlan ehhez az oldalhoz!
Aki az elektronikát szereti az gondolkodó ember! Akkor ugye senki sem fog Neander-völgyi módjára viselkedni.....................
(#) watt válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Nekem a saját cuccom hangja tetszik a legjobban, tehát elmondhatom, hogy nekem van a legjobb cuccom a világon!
Ez teljesen szubjektív, mivel objektíven az ilyen dolgot nem lehet megítélni! Aki azt hiszi, hogy igen, az álomvilágban él! Ennek a topicnak semmi értelme nincs, ilyen megközelítésben, hogy
Idézet:
„objektíven hasonlítsunk össze különböző erősítőket!”
. Mert mi fog ebből kisülni? Mi a cél? Az hogy az én véleményemhez hasonló írásokat olvashatunk? Az egész hiábavaló!
Egyébként amit írtam a cuccomról azt komolyan is gondoltam!
(#) bgsf válasza cleetus hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Sokan most le fognak szólni.....
Eddig négy Quad erősítőt építettem. Több hangdobozzal próbáltuk a szobai mérettől szabadtérig.....LP-vel......
Lenco L200, saját korrektor. Nagyot szólt, de hangszín nélkül annyira steril volt a hangja, hogy azzal műteni is lehetett volna!
Zárt térben már több hangdobozzal is jobb volt a hangja. Nekem az ORION HS500-al tetszett a legjobban, pedig volt ott SONY is.
Szabad térben viszont a Vermona vitte a pálmát! Annyira érzékeny és nagyon nagy hangnyomást képes produkálni 30 Watton. Igaz nem egy hifi hangdoboz, viszont a Quad-dal nagyon jól összelép.
Tehát ez a topic arról szól hogy így írjuk le egy erősítő tesztelését!
(#) bgsf válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szia!
Nem idézem a teljes hozzászólásod.....De idézem amit én írtam: az erősítő a jelforrás és a hangdobozok adatai is kellenek egy értékeléshez! Amint írtam, még az is esetleg hogy mekkora szobában esetleg szabadtérben lett tesztelve.
Nagyapám (nyugodjék békében!) csöves rádiót hallgatott FM sávon. Az is jó volt neki. Aztán megvette a SOKOL-t és az is jó volt....
Amiért a topicot nyitottam:
Kíváncsi vagyok ki milyen rendszeren teszteli az erősítőjét! (Jelforrás, hangdoboz, stb...)
Mérési eredményeket is várok, kapcsolási rajzzal (ha nem titok).
Esetleg egyedi hangdobozok terveit (megépített/kipróbált).
Esetleg komplett rendszerek leírását, legyen az akár gyári vagy amatőr építés, az a lényeg hogy a tervezőnek jó legyen a hangja.
(#) watt válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Sajnos csak képet tudok mutatni, rajzot és leírást nem, mert nem publikus.
De tök mindegy, hogy milyen és épp ez a lényeg! Amit te jónak tartasz, azt én nem biztos, és ez megalapozza a hiábavalóságot. Akárki, akármit mondhat, bárhogy is tesztel bármit-bárhol, nekem és másnak sem mond semmit, amíg nem hallja! Választani csak úgy lehet, ha meghallgatod. És mindenki mást fog választani, ha van választék. Van aki pont azt, amit te nem vagy hajlandó egy percig sem hallgatni. És pont ez a szép az egészben, és ezért nincs értelme erről itt beszélni.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Látod itt a szubjektivitás, te azt mondod hogy QUAD és VERMONA , én azt mondom, a QUAD-nek tényleg szép hangja tud lenni, az első komolyabb erősítőm ez volt, nagyon szerettem a hangját, igazán a Reflex Mega baby sorozattal szólt irgalmatlant és szépet, nagyon tetszett a csattogós mélye, viszont a VERMONA-ról az a vélemyényem, hogy egy szinten mozog a BEAG-al, nagy az alapzaja, és nem tetszik a hangja sem, viszont a hangfalai valóban jók.
Én leírtam a véleményemet, de így visszaolvasva nem látok benne egy csöppnyi objektivitást sem. Mindamellett tiszteletben tartom, a topicodat és semmi rossz indulat nincs bennem.
(#) quite válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Te figyelj bgsf!

A témaindító postodban ez:

"Olyanok akik csak kötözködni és beszólni akarnak, azoktól csak azt kérem hogy hanyagolják ezt a topic-ot."

már azért engem megindított, de inkább hagytam a fenébe.

Nade most ebben a postodben ezek:

"Mérési eredményeket is várok, kapcsolási rajzzal (ha nem titok). Esetleg egyedi hangdobozok terveit (megépített/kipróbált). Esetleg komplett rendszerek leírását, legyen az akár gyári vagy amatőr építés, az a lényeg hogy a tervezőnek jó legyen a hangja."

már azért ez nekem olyan követelőző, parancsoló beütésű mondatok.

Elég durván odadobod az igényeidet, az már biztos!

Mellesleg én amit elsőként írtam, ott irtam erősítő gyártmányokat, írtam hangfalakat, de tökmindegy, hogy milyen is a tipus, mert egyiket sem gyártják már!

Ezek a maguk idejében kuriózum, és méredgrága cuccok voltak, a Boschmant pedig nem is lehetett akkor kapni nálunk, az az USA-ból volt.

A CD-s fejegység amivel próbáltuk, az egy fullextrás SONY fejegység volt, ami szintén nem került forgalomba, csak Franciaországban, az is onnan volt.

Persze próbáltuk asztali CD lejátszóval is, ami viszont úgyszintén nem hétköznapi cucc volt, hanem egy UHER gyártmány, és már azt sem gyártják.

Szóval én ezekre a cuccokra akkoriban, közel 2 millát szórtam el ( 13-14 évvel ezelőtt ).

A véleményemet is leírtam, úgy nagyjából, de mégis mik lennének konkrétan a terveid ezekkel a kérdésekkel?

Én nem ültem neki szkóppal, spektrumanalizátorral, meg laborkörülmények között vizsgálgatni a cuccokat, mert nem az ugrándozó ábrák, és a számok érdekelnek, hanem az, hogy hogyan szól a cucc.

Ezt meg hogyan akarod bárkitől is így inetreneten megtudni, hogy milyen minőségű a cucca?

Ez nem egy kép vagy egy könyv, ami elektronikusan bárhol megosztható, ezt hallani kell.

És nem a süketszobában, vagy a tesztlaborban, hanem a lakásban, kocsiban, nagyteremben, meg úgy általában a valós szituációban.

Viccesnek tartom azt, amikor valaki áradozik a csöves A osztályú 2 millás erősítő tulajdonságairól, hogy az micsoda atomul szólt a bemutatóteremben, rögtön vettem is csípőből egyet, de otthon a panellakásban valahogy marha gázul szól....

Hát erről beszélek!

Semmit sem jelentenek ezek az infók.

Hogy várhatsz el bárkitől is konkrét adatot, aki csak szimplán hallgatja a cuccait, és nem pedig méricskéli mindenféle varázsszerkentyűvel?


U.i.: na míg írtam, addig watt a #488380 postjában pont ugyanezt vázolta fel rövidebben.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Idézet:
„VERMONA-ról az a vélemyényem, hogy egy szinten mozog a BEAG-al, nagy az alapzaja, és nem tetszik a hangja sem, viszont a hangfalai valóban jók.”


Látod! Itt van a topic értelme! Nem Vermona erősítőt próbáltam (az zenekari erősítőnek való és arra nagyon jó!). Quad 405 Vermona dobozokkal!
És itt már egy a véleményünk arról hogy összeillik a kettő!
Mindkettőnk véleménye lehet szubjektív, de statisztikailag 100% az egyezés és ez már objektív értékelés!
(#) tiggersoft hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Szerintem mindenkinek mást jelent a "jól szól"
Nem mindenki nevelkedett Uher,Boschmann,Bose és egyéb "milliós" cuccokon. Vannak olyanok (gondolom többekkel együtt én is) akinek egy Tesla,Unitra, vagy egy Orion-Videoton maga volt a csúcs.Ha épitett magának egy Quadot az maga volt a tökéletesség és amig nem hallott egy ilyen milliós csodát azt hitte milyen jól szól az övé...
Én a mai napig Videotonokat hallgatok és meg vagyok vele elégedve.
Ha lenne sem adnék több milliót egy nagy névért, csak hogy kissebb legyen a zaja vagy a torzitása stb.Az nekem már túl "mű"hangzás.
(#) watt válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Van a kis hazugság, a nagy hazugság és a statisztika! Az állati ürülék jó ízű és jó nyalogatni. Több milliárd légy már csak tudja!
(#) mex válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Szép kis darázsfészek kerekedik ki ebből.
A magam részéről csak annyit, számomra meghatározó a hely, az idő, valamint a hangulatom is, ezek nagyban befolyásolják, hogy "feláll-e a szőr" a karomon, ugyanazon zeneszám dallamaira. Történt már ilyen, tranzisztoros, és csöves hallgatása közben is,és bár nekem is van favoritom, a fenntebb irt dolgok miatt nem tudok "egzakt" véleményt mondani.
(#) barany165 válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
[sSzia!Én is használtam vermona L9063-as ládákat Quad 405-el.A hangforrás Yamaha PSR3000 valt.Szubjektíve elég jol szólt,a ládák felül sávhatároltak, de itt ez nem volt zavaró.Közvetlenül összekötve.Legjobb hangminőséget otthon egy Lenco L75,utánépített Revox A77 RIAA, és szintén sajátépítésű transmission tip. ládákkal értem el.A végfokot szintén egy külön fém/vas/ dobozba épített 1500W-os trafó táplálta, a korretor 35v-os gondosanszürt tápról/szintén külön dobozban/ment.Csövesekkel is próbálkoztam, de az együtemü gyengeminőséget, míg az ultralineár kapcsolás elég jól szólt.Igazi "hifit" a margitszigeti Termálban hallottam annó.Üdv!
(#) walter válasza quite hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Helló!
quite fontos dolgot írtál le!
Objektíven csak mérési adatokkal lehet összehasonlítani a hangokat!
Érzéseket nem lehet mérni. Van egy fórum az egy A osztályú erősítő építésével foglalkozik évek óta, de még mérési adatot nem láttam. Raktam fel oszcilloszkóp képeket az erősítőről és a véleményem is megírtam, kissé elfogult társaság ők,
még választ se kaptam. Ezt azért írtam mert ez a téma eldönthetetlen. Sajnos ahány fajta erősítő ill hangrendszer, annyi a hangja és ez a baj.

Természetesen vannak kiváló, ötletes kapcsolások,mint az említett quad 405.
(#) Doncso válasza tiggersoft hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Idézet:
„Vannak olyanok (gondolom többekkel együtt én is) akinek egy Tesla,Unitra, vagy egy Orion-Videoton maga volt a csúcs.Ha épitett magának egy Quadot az maga volt a tökéletesség és amig nem hallott egy ilyen milliós csodát azt hitte milyen jól szól az övé...”


Azt hiszem te most kifejezetten rólam beszélsz!! 10 évvel ezelőtti magamról. Tökéletesen igazad van.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Örülök ,hogy valamiben egyet értünk.
(#) watt válasza walter hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Idézet:
„Objektíven csak mérési adatokkal lehet összehasonlítani a hangokat!”

Ha ilyet írtál ott is, akkor nem csodálom, hogy nem kaptál választ. Hangot nem lehet mérni, csak paramétereket, amik csak a végeredmény egy kis részét fogják meghatározni. Nem tudsz úgy mérni, hogy kimutasd a mérésben azt, amitől úgy hallod jól szól valami! És nem is feltétlenül az elektromos láncban kéne ezt megmérni és kimutatni, hanem ott ahol éppen hallgatod. De mint mondtam nem lehet megmérni, nincs ilyen mérőműszer jelenleg a világon a fülünkön és az agyunkon kívül.
(#) Mzolee válasza quite hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Idézet:
„és az 1000 wattosa az maga volt a rémálom. Ezt több kertiparti keretében csapattuk, oldalanként 3-3 darab hangfalszettel”


Jó nagy kert és társaság lehetett Ha érzékenyek voltak a ládák, ebből kifolyólag kielégítő hatásfok volt, akkor a szomszédok örülhettek
(#) watt válasza mex hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Én is éreztem már ilyet sokszor. A pillanat varázsa, a hangulat sokat számít. Legtöbbször sötétben sikerül ilyen érzést elérni, mert akkor jobban koncentrál az ember a hangra, mert nem tereli el más a figyelmet.


(#) Doncso válasza walter hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Idézet:
„Objektíven csak mérési adatokkal lehet összehasonlítani a hangokat!”


Ez így igaz, de itt lényegében azért nincs értelme vitázni hogy mely készülék a jobb ugyanis, például az én erősítőmre a műszer azt mondja ez egy alma, máséra hogy banán, én szeretem a banánt, kevésbé az almát. Más hogy van ezzel? A műszer objektív eredményt a fül mindig is szubjektív véleményt ad. De láttunk már olyat is hogy a műszer szerint jobbnak ítélt erősítő hangjánák a fülnek szebb volt a rosszabb. Jó kis csavaros téma ez.
(#) watt válasza bgsf hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Néhány statisztikai adatból levont következtetésem:
A kocka hangfalak a legjobbak, mert ebből készül a legtöbb, szinte mindenki ilyet hallgat! Csak én vagyok akkora állat, hogy nem ilyet építettem! A szateliteim
A kicsi mélynyomó a jó, mert ebből készül a legtöbb és ilyeneket kapni a boltokban, akár több millióért is, csak én vagyok akkora marha, hogy nem ilyet hallgatok!
Szub_1
Szub_2
Minden hangszóróhoz külön erősítő és hangváltó van. A mélynyomó már kis hangerővel is, 8 Hz-nél mozgatja az ablakot az ajtóban, pedig az nem lötyög. A szateliteket mindegy hogyan helyezem el, akár lehetnek a hangszórók háttal is, alig érezhető eltérés a hangban. Hallottam sokkal többe kerülő cuccokat, semmivel nem nyújtottak többet, sőt.
Hogy ezzel most mire mész nem tudom, de én megtettem amit tudtam abból amit kértél...
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Már, hogy lenne igaz? Milyen műszer méri meg a hangot(linkeld be! )? Nem a hangerőre, torzításra, frekimenetre gondolok természetesen, hanem amitől másképp szól valami! És ez nem az erősítő egyedül, sőt!
Egyébként amit akartál mondani, azzal egyetértek!
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Jah, tényleg, nem a hangokra gondoltam, hanem torzítás, frekimenet, ilyenek, ezeket objektíven csak műszerrel lehet összehasonlítani. Erre gondoltam.
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Közbe megtaláltam a hang-mérő ezközt. Be is linkelem neked, bár ez nem objektív mérőezköz. Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem