Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztoros, Csöves, IC-s erősítők összehasonlítása
Lapozás: OK   2 / 18
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Igen, és ha itt a jobb eredmény, azaz a széles és egyenletes frekimenet, kicsi torzítás stb. lenne a mérvadó, akkor egy csöves erősítő hangját nagyon rosszra ítélnénk meg ezek alapján. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a csövesek jobbak, vagy nem.
Egyszer egy japán mondta, hogy az amerikaiak ne a saját ócska tranyósaikat hasonlítsák a saját csöveseikhez, hanem a japán tranyósakat. Ez is kényes terület, de lehet benne valami!
Én azt vallom, hogy sokkal fontosabb a hangfalrendszer, és csak utána jön a többi. Ezt azért gondolom így, mert a hangszórók a legócskább szerkezetek, amiken nagyon sokat javíthat(vagy ronthat) a sugárzást javító eszköz, azaz a hangdoboz, és még így is ócska marad. Ennél sokkal kifinomultabb egy erősítő.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 

Egy nagy agy még jól mutatna mellette!
(#) tiggersoft válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Igy van : minden lánc csak olyan erős lehet amilyen a leggyengébb láncszeme...
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Jót beszélsz! A hangszóróknak ha jól emlékszem talán 5%-os a hatásfokuk többnyire? Lehet hogy tévedek de ha jól emlékszem így igaz, talán az is az egyik gyenge láncszem a rendszerbe. Én még mindíg azt mondom, hogy szerintem ennek a témának se eleje se vége. Lehetetlen kialakítani egy kollektív véleményt.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Én a sima dinamikus max hatásfokát tudom 3%-nak. De általában jó ha 1%.
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Akkor annyira nem emlékeztem rosszul, azt tudom, hogy a hangszórók hatásfoka szemtelenül alacsony.
(#) szamóca válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Ebben űrtechnika ide, hightech oda, sajnos nem nagy változás van a feltalálása óta.
De hogy ne OFF-ban legyek. Én már készítettem vagy 30-40 tranyós-IC-s végfokot, és birtokoltam egy ideig egy gyári csövest is. Abban adok Wattnak igazat, hogy jóval több múlik a hangsugárzókon, mint az erősítőn. Persze itt nem PC hangszóróra és TDA2003-ra gondolok.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Nos kicsit túlbecsülted, mert egy sima hangdoboznak(pl. HS500 és minden más zárt hangfal) a hatásfoka kb. 0,5..1% közötti. Egy reflexnek 0,5..1,5% körüli, egy bandpass-nak a saját hangolt tartományában 2,5%max. Egy mélytölcsérnek 5..20%, egy közép és magas tölcsérnek akár 70% is lehet. Építettem egy nagyágyút, ami 2x100W-al akkorát szólt mélyben, amit csak 5000W zárthangfal tudná esetleg megközelíteni. A bucsusok sírva könyörögtek receptért, mikor a bazi nagy ládáikkal, ezer wattokkal, csak csipogtak melette! Zárt teremben leverte a faliórát! Persze nem csak hangos, tökéletes minőségű mélyei vannak. Ha nem lenne ilyen bazi nagy, most tölcsérem lenne TL helyett a szobában.

A témáról annyit, hogy jól elbeszélgetünk, ennyi haszna van!
(#) watt válasza szamóca hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Rátapintottál a lényegre!
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Na látod most okosabb lettem. Mondtál egy két számot, ez jó, ennyivel is okosabb vagyok. Ennyi értelme már volt a témának.
Viszont, az a tölcsér amiről szó van, az az adatlapodon lévő képen van? Ő lenne az?
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Hát igen, tulajdonképp az alap elv sokat nem változott.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 1 /
 
Nem, az csak illusztráció!
Azért ez se sokkal kisebb, mert 2,2mx0,8mx0,8m. 2db 30cm-es mélynyomó van benne. 3 db-ra lehet szétszedni. A képen egy orosz csávó alkotása van. Egyébként a legnagyobb tölcsért amit hallottam, az egy színpad alá volt beépítve komplett, azaz a színpad volt a tölcsér. Egy db 80cm-es mély hajtotta. Elementális volt! (Sümegi vár alatti téren, ha jól emlékszem, vagy 10 éve, mikor nyaraltunk))
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Na ezt a két tölcsért meghallgatnám szívesen. Nekem az a véleményem, hogy ha jó egy rendszer, ha igazán jó hangzása és hangereje van, én még azokat a zenéket is szívesebben, sőt érdeklődéssel hallgatom, amelyeket egyébként nem kifejezetten kedvelek.

Szamóca: Abban én is egyetértek, hogy rengeteg múlik a hangsugárzón. Erre akkor jöttem rá amikor Quad405 és Videoton DC2550 - somogyi mélyekkel (kb86dB) majd Quad405 Reflex Mega Baby-vel, gyalázatos volt a különbség. Mintha szárnyakat kapott volna a quad. Na igen, a második meglepetés akkor ért, amikor egy Reflex RX-500-al és három somogyi hangfallal házibulizni mentem, és egy srác hozott még 50W-os vidi erősítőt meg jóféle hangfalat, mondanom sem kell hogy nem értettem, hogy a srác hangfalai miért szólnak közel akkora hangerőn, mint az enyém, hiszen az én erősítőm 500W-os, az övé 100.
Ja aztán sok évvel utána rájöttem, hogy van a dB, ohm, watt összefüggésben. Érdekes volt és tanulságos.
Lényeg hogy rengeteg múlik a hangsugárzón, az érzékenységén és sok egyéb máson is.
(#) Moderátor hozzászólása Aug 7, 2009
 
Jól van fiúk, most már kérném ne offoljuk tovább a topikot.
Maradjunk a csöves, és a tranzisztoros erősítők összehasonlításánál.
Köszönöm.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Én is hang és hangerő fan vagyok. Ha egyik hiányzik, az már jó nem lehet. És akkor jó, ha mindezt úgy adja elő, hogy nem fáraszt hosszú távon sem. Lehet, hogy hihetetlen, de van ilyen!
(#) watt válasza (») Aug 7, 2009 /
 
Dehát azt már kitárgyaltuk, hogy nem lehet!
(ok, léptem! )
(#) Action2K hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy dolog még nem hangzott el. Sorban írtátok, hogy mi minden számít egy meghallgatásnál (lejátszó, erősítő, hangsugárzó, helység...). Viszont egy dologról nagyon megfelejtkeztetek.
Hogyan is van amikor meghallgatsz egy cuccost? Elmész a HiFi szalon bemutató termébe, a haverodhoz, a..., oda, ahol, amit akarsz meghallgatni. Igen ám, de mi van a Te hallásoddal? Tudom, nincs vele semmi baj! Én nem is azt mondtam, hogy lenne, de mégis csak van valami.
Egy egész napos, zajos munkahelyen, környezetben eltöltött nap után az emberi fül hallásküszöbe eltolódik, s más és más frekvenciákra nem egyformán lesz érzékeny. Úgymond, hozzászoksz az adott zaj frekvenciájára, spektrumára, s az agyad ezt a tartományt ezáltal úgymond "elnyomja". Olyan, mint amikor az erős fényből bemész a sötét helységbe. Kel jó pár perc, míg hozzászoksz, s látod a részleteket is. A füleddel is ez a helyzet. Idő kell hozzá, hogy a zenében is halld a részleteket. A baj csak az, hogy nem elég pár perc ahhoz, hogy a csendben, valóban a csendet halld. Még akár fél óra, vagy több idő után is "zúghat" a füled.
No így aztán pláne nehéz igazán jól meghallgatni valamit "septiben".
(#) watt válasza Action2K hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Érdekes gondolat és helyénvaló!
És mi van azzal, hogy én jónak, vagy rossznak akarom hallani az adott cuccot?
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ezért van hogy a hallásvizsgálat előtt, nem tartózkodhatsz három napig zajos környezetben! :yes:

Watt. Annak fogod hallani, aminek szeretnéd.(szerintem)
Függöny mögé minden erölködőt!
(#) pixels válasza Action2K hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Üdv!
Még hallással kapcsolatban nem volt szó arról sem, hogy ki milyen frekvenciatartományban hall alapból. Olvastam, hogy az idősebbek már nem hallják jól a magas tartományt, az újszülöttek meg még 20kHz-s hangot is meghallják.

Példa - Unokatestvérem még alig 2 éves, és a tv-t bekapcsolta az előlapi gombsor piszkálásával... Még se kép se hang, ő elfordult a TV-től, én meg gyorsan kikapcsoltam a távirányítóval. Ezt észrevette, és már ment is az előlapi gombot újra megnyomni. Valószínű sorkimenő sípolását hallotta.

Másik példa - Egy mérést csináltunk régebben ismerősömmel: Ugyanott, ugyanazok a környezeti hatások értek minket jó ideig... Aztán előkaptunk egy hanggenerátor progit. Laptop hangszóróval csináltuk a tesztet közepes hangerővel, és meglepő volt az eredmény. Én 17,5kHz -ig hallottam a négyszögjelet, ismerősöm 15,5kHz-ig. Ez viszont nem fogható korkülönbségre, mert egyidősek vagyunk.

Végül is arra akartam rámutatni konkrét példákkal, hogy a környezeti hatásokon kívül a kor, és a hallás karakterisztikája is befolyásolhatja a véleményt egy erősítőről.
(#) highand hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Az én javaslatom az, hogy szervezzünk egy szeanszot, ahol mindenki véleményt alkothat.
(#) pixels válasza pixels hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hogy ne csak off legen:

Egy PC hangfal hallgattam zenét. A saját hangszóróit használtam, majd jött az ötlet, hogy 20 éves teslákat kössem rá. Eddig azt hittem hogy a PC hangfal erősítője vágja meg a magas és mély hangokat, de most hogy a tesla van rajta, elég jól jönnek a magas hangok is, és elfogadhatók a mélyek is. Az erősítőnek viszont elég nagy alapzaja van, ami mindkét hangszóróval jól hallható. tda2030-nak is jó hangja van, a magasai lehetnének kicsit tisztábbak. Szintén a tesla volt róla hajtva. A vf3 volt nálam eddig a csúcs, eddig ezzel tudtam a legjobbat kihozni a hangfalakból.

A teslákról: Kétutas, mély-közép és magas hangszóróval, 15W-os. Szinte az egész hangtartományban jól sugároz, Kis szobában hallgatva a mélyek is szépen hallhatóak velük - persze nem olyan, mint egy mélynyomós házimozi. A kollégiumi szobában a bejárati ajtó környékére "gyűlt be" a mély hang, csak ott lehetett hallani igazán. Ha elmentem onnan, akkor már gyengébben hallatszott a mély tartomány. A magas és közép tartományban veri az itthoni gyári cuccokat.
(#) bgsf hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Tegnap szereztem két Videoton DC2016A hangdobozt.
Örültem neki, és rögtön ráakasztottam a Marantz SR220-ra. (Az erősítőn eredetileg S-30 van).
Lehangoló volt az a dobozhang és kevés magas amit a dobozok produkáltak. Kipróbáltam kikapcsolt hangszínnel is de semmi.... nem adom fel! Szétkapom a dobozt kimerevítem és lehet hogy egy új hangváltó kerül bele. Ja! és vastagabb hátlap, mert kopogtatással az mutatta a dobozhangot.
Jelforrás: digitális beltéri MR3 barokk zene.

Kép034.jpg
    
(#) bgsf válasza quite hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Idézet:
„"Mérési eredményeket is várok, kapcsolási rajzzal (ha nem titok). Esetleg egyedi hangdobozok terveit (megépített/kipróbált). Esetleg komplett rendszerek leírását, legyen az akár gyári vagy amatőr építés, az a lényeg hogy a tervezőnek jó legyen a hangja."

már azért ez nekem olyan követelőző, parancsoló beütésű mondatok.

Elég durván odadobod az igényeidet, az már biztos!”


Ha félreérthető voltam akkor sajnálom! Én komplett rendszerekre vagyok kíváncsi, legyen az amatőr, vagy utánépített, vagy gyári. Nem követelőzöm, mert aki nem akar az nem ír ide. Aki pedig úgy gondolja hogy megosztja másokkal a tapasztalatait az nagyon jó és helyes. Sok igenhifi erősítő kering a neten és itt a hobbielektronikán is. Van aki a csövesre esküszik, van aki az A osztájúra, van aki meg azt hallgatja ami éppen van. Nem gyártási titkokra vagyok kíváncsi hanem összerakott rendszerek értékelésére.
Sokan építenek erősítőket hangdobozokat, de még az én időmben lemezjátszókat is! (Én is építettem, de nem volt jó. Aztán inkább vettem egy gyárit....)
Szóval! Ha félreérthető voltam akkor bocsi! Komplett rendszerek leírását várom elemzéssel. Esetleg olyat is ha valaki ugyan azt az erősítőt próbálta ki több hangdobozzal, vagy jelforással. Erről szól a téma és nem személyeskedésről.
(#) bgsf válasza pixels hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
A hallással kapcsolatban nagyon jó hogy felvetetted a témát!
Mindenki másképpen hallja a hangokat és ezáltal más az érzése a hallott hangokkal kapcsolatban. Általában a mélyebb hangot "melegnek" érezzük, mert az anya szívdobogására emlékeztet. A magas hangokat "hidegnek" érezzük a szél, vagy a repedő jég hangja miatt. Már itt befolyásol egy értékelést a hangzás. Ugyanis ha valakinek bármelyik hangtartománnyal negatív tapasztalata van azt jobban érzékeli (fél tőle, ezért utálja), így negatív véleménye lesz. Persze mindez csak filozófia. Ezzel csak arra akartam rámutatni milyen messze lehet elmenni egy rendszer értékelésénél.
A hallásomról csak annyit, ha három denevér van a közelemben, mindhármat megtalálom. Idegesít a TV sorkimenője (érdekes a monitorét nem hallom, jobban zúg a gép vagy jobb a sorkimenő?).
(#) szamóca válasza bgsf hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
A legelső hangdobozom egy Vidi DC 2050-es volt, amit egy JVC RC 565LE rádiósmagnó hajtott. (ami a mai napig működik nálam) 1985-ben ez is nagy dolognak számított, és az akkori igényemet kielégítette. Azután meghallottam egy JVC hifi tornyot, (amin Bobby Orlando ment) és akkor, 40ezret kóstált! Onnantól nem szólt szépen már semmi. Jött a nagyobb DC2550-es RA 6363S-el, Lenco-200-al. (ezek egy rokonomnál pihennek azóta) Azután számos más hangrendszerem volt, nem sorolom fel mindet. Összetett téma nagyon ez hogy milyen rendszer hogyan elégíti ki hallgatóját. Természetesen szubjektív és objektív szempontok alapján mindenki szeretne egy "jó rendszert" összehozni, vagyis megcsinálni a tutit, de ez oly sok összetevőn múlhat mint ahogy itt is említették volt, hogy erre tanácsot adni lehetetlen. Utóbbi példaként megemlíteném, hogy ledöbbentem azon hogy az STK hibrideket hangzásban magasan veri a kis VF3. A VF2 pedig rátesz egy lapáttal még erre is. Azonban ha Stk-ról váltok VF2-re, már szinte olyan érzés mintha túltekernék a magas hangszinten. Ezt már szokni kell a az embernek közvetlenül egymás után. Ez a "kis piszok" még a több százezres CAV A8M et is üti. A használt hangdoboz egy Magnat 320/180-as. Na most ha cserélni tudnám a hangdobozt, elképzelhető hogy változna a megítélése a fent említett erősítőknek. Tehát ebből sem lehet azt mondani hogy ez vagy az jobb. Ráadásul ott van az hogy ezt "én, és most" hallom így.
(#) bgsf válasza watt hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Idézet:
„És mi van azzal, hogy én jónak, vagy rossznak akarom hallani az adott cuccot?”


Semmi! Elfogadom az értékelésedet, ami a te szubjektív véleményed! Ha leírod hogy milyen rendszeren hallgatod a zenét és mi a véleményed róla akkor azt örömmel fogadom!
Senkitől sem kérek többet! Ha esetleg valaki az általa épített rendszert is meg akarja adni akkor az a legjobb! Teszteljünk különböző rendszereket (itt nem csak erősítőről van szó!).
Erről szól ez a fórum és nem többről!
(#) bgsf válasza szamóca hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Látod! Pont ezért nyitottam a témát!
Sokan sokféle erősítőt építenek, sok jelforrással hajtják meg, de manapság az MP3 a divat.
Ezért írtam hogy rendszerekről küldjenek véleményt, és ne csak egy erősítőről, vagy hangdobozról.
Valamint ezért kértem hogy a jelforrástól a fülünkig írják le a rendszert. Gondolok itt a CD-re a szobára vagy mindenre ami a jelet továbbítja.
(#) Bassmester válasza szamóca hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia! Neked melyik VF2 verzió van meg? Átnéztem a topikját, de több féle rajz is van róla. Melyik az "igazi"? STK 496-om nekem is van, de nagyon eljárt felette az idő . Kezdetben tetszett a hangja, de ahogy több mindent kipróbáltam rájöttem hogy szinte bármi leszólja.
(#) ngyzoli válasza bgsf hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ez nagyon szerteágazó téma,de pont ezért jó...
Komplett rendszerek összehasonlításánál már annyira nagyszámú változó tényező lesz,h nem sok okos dolog sül ki belőle,maximum annyi,h tetszik-e nekünk az adott rendszer hangja így egyben.Ezért nem is sokszor alkalmazzák,ettől függetlenül lehet belőle tanulság.De elég csak egyetlen komponenst kicserélni,és máris"borulhat a rendszer".Már a szoba-ill.teremakusztika nagyon erősen befolyásoló tényező itt,ugyanaz a hangátviteli lánc is teljesen másképp szól mondjuk egy vályogházban,mint egy téglaépületben.Két éve költöztünk máshová,mindkét épület vályog,de a jelenlegi alsógerendás,a fal pedig vakolt,nem tapasztott.Lényeg:hetekig "nem tudtam megtalálni" a régi,megszokott hangképet,bárhova is helyezgettem a ládákat...tehát már innen kell elindulni.
Nemrég a Kecskeméti HE-találkozón,mikor bekapcsoltam a zenét,homlokegyenest másképp szólt UGYANAZ a rendszer.Otthon kissé könnyűsúlyú,enyhén magasba billenő volt a hangkép,a találkozón a nagy teremben öblös,vaskos,már-már magashiányos hangzást produkált...a slusszpoén,h nekem az utóbbi tetszett jobban.
Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem