Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztoros, Csöves, IC-s erősítők összehasonlítása
Lapozás: OK   16 / 18
(#) lefituta válasza tothbela hozzászólására (») Júl 27, 2015 /
 
Szia! Hallottam már róla de ez akkor is csak "olyan mint ha...." de nem az kategória, bármilyen tökéletes is. Mostanában annyi a parasztvakítás, hogy minden ilyesmit fenntartással fogadok. Ráadásul nem is olcsó. Miért kell az olyan mint ha, akkor, amikor meg lehet csinálni az eredetit? Nem volt jó az, amit utánoznak? Jobb az utánzat? Egy AC-DC vagy Aerosmithnek valószínűleg jó az eredeti. Manapság az a baj, hogy minden olyan akar lenni mint a régi, csak épp kevesebb anyagból és kevesebb munkával. Egy kis reklámmal meg lehet magyarázni, hogy még jobb is, mint az eredeti! Ha igazán szép hangokat akarsz hallani akkor meg kell adni a csőnek, ami jár neki és nem szabad nézni, hogy lesz magasabb az élettartama. De igaz, mások az elvárások a csövektől egy Hifi esetében és zenekari használatnál is.
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Az a nagy "debla"hangsugárzó inkább zenekari,vagy minden más,csak nem audiofil.
(#) lukacsp válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Ha a "válasz" gombot használtad volna, talán tudnánk azt is, hogy ezt mire írtad.
(#) Longa György hozzászólása Jan 18, 2018 /
 
Sziasztok! Régóta keresek olyan rajzot ahol tranzisztort használnak csöves kapcsolástechnikával.Mint a régi zsebrádiókban, két trafóval, csak nagy teljesítménnyel.Most ráakadtam, és ha sikerül megosztom veletek.

rajz.pdf
    
(#) CIROKL válasza Longa György hozzászólására (») Jan 18, 2018 / 2
 
Nézd csak nàlam van egy.élö példàny.[/ https://get.google.com/albumarchive/116086899954902323779/album/AF1...jxFtjd]Bővebben: Link[/url]
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
(#) Longa György válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 18, 2018 / 1
 
Ezt kerestem!Ilyet akartam építeni.Most már van ez a kanadai keverőerősítő, ezt tanulmányozom, meg javítani is kell, mert szélsúgást és dübörgést is hallani a hangszóróból.Nem akartam először elhinni, hogy 24-30 volt tápfesszel 180 wattot képes leadni.Amikor megláttam a rajzát rádöbbentem.Alacsony inpedancián terheli a trafó az erősítőt, és feltranszformálja 4-50-100 ohm terhelésre.Hajaz a csöves erősítő hangjára, de gyorsabb, pottogósabb,

100_8781.JPG
    
(#) Mate78 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Ilyen TOA rendszerekkel párszor találkoztam bevásárlóközpontban,(ruhaboltban) ahol a háttérzenét, hangosbemondást szolgáltatják.A 24V-os betáp lehetősége azért van, mert akkuról is táplálható, szünetmentességet biztosítva vészhelyzet pl. tűzriadó stb.esetére.
A hangminősége is az alkalmazáshoz igazodik, elsődleges szempont a megbízhatóság.
(#) Longa György válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Nem hifizni, vagy "audiofilezni" akarok, hanem gitárhoz használnám.Már próbáltam durván jó!Torzítóval is és simán tisztán is nagyon bejött a hangja.Mikrofonom most nincs, de avval is kipróbálom.
(#) mek-elek válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Kedves Mester,
szívet melengető gondolatokat ébresztett bennem hozzászólásod.
Isten bocsássa meg egómat, már belefantáziáltam, hogy én, hogy csinálnám meg, pedig ahogy mutattad is szép gondolatokat sugároz magából.
Megkérdezhetném, hogy meghallgattad-e? És, ha igen, mi a benyomásod róla?
Ha Te is megcsináltad, a vasakat honnan szerezted be?
Mi a tapasztalat a melegedéssel, mennyire hevül a picike?
Köszi, szép ajándék, nekem legalább is.
Elek
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
(#) CIROKL válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Meghallgattam-e természetes hisz ez az én sajàt épitésem és tulajdonomban van most is .
Hangilag jó ténylegesen egy csövesre.hajazó hangzàs .
A vasakat könnyü volt beszerezni mert volt.itthon mindenböl , csupàn csévetest kellett uj majd a tekercselés és.el is készültek a trafók hozzà!
Nem vészesen bonyolult s trafok tekercselése a tekercsek elrendezése.
Melegedés szinte semmi , a meghajtó tranzisztor egy kicsit melegit hisz A- osztàlyba megy de a végek szinte hidegen mennek , az L idom is csak a TO -as tok felfogatàsa végett került oda .
Ez egy kisérleti példànynak készült az elv gyakorlatbani megmuratàs céljàból .
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2018
(#) CIROKL válasza Longa György hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Aha ez szép izmos cucc , van nálam is javitásra egy koreai erősítő amiben szintén kimenő trafó van és alacsony 4-/8 ohm kimenettel , 150 WATT -os igaz abban nincs fázis fordito trafó , le kellene rajzolni ,.
(#) Longa György válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Én kipróbálom azt a változatot amit te építettél.
(#) Longa György válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ebbe a kanadai erősítőben is csak egy pici trafó (3-4 centi) csinál fordított jelet.A fénykép bal alján a panelon látható.
(#) EcoPityu válasza Longa György hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1
 
Apart MA-120...Nálam is járt màr ilyen!

DSC01862.JPG
    
(#) Longa György válasza EcoPityu hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Nem sok a különbség!Ma délelött teszteltem az enyém.Szuper gitárhoz.
(#) marone válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 20, 2018 /
 
Nem tudod/mérted a trafó áttételét ? Érdekelne hogy tranzisztorosnál hány Ohmra illesztik a hangfalat.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Jan 20, 2018 / 1
 
Ugyanúgy meg lehet határozni, mint csöves erősítőknél. Vedd elő a tranzisztor kimeneti karakterisztikáját, (UCE - IC görbe) húzd be a munkaegyenest, és megvan a kimeneti impedancia, amire illeszteni kell. Számolni, a földelt emitteres erősítőfokozat helyettesítő képén lehet. (áramvezérelt áramgenerátor) PP esetén is ugyanúgy, csak mindkét oldalt fel kell rajzolni.
Tranzisztoros földelt emitteres teljesítmény fokozat kimeneti impedanciája hasraütés szerűen 0,5 - 1,5 kohm közé esik.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2018
(#) Alkotó hozzászólása Nov 2, 2021 / 1
 
Elém sodródott egy első olvasásra érdekes gondolat a tranzisztor kontra cső témában. Javaslom az érdeklődőknek elolvasni. Indulatoktól mentesen, számomra objektívnek tűnő érvekkel, a meggyőzés szándéka nélkül tár fel néhány érdekes részletet.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Szerintem meg cseppet sem érdekes. Érdekes akkor lett volna, ha valaki olyan írta volna, aki valóban nem elkötelezett egyik oldalon sem, így egy teljesen objektív cikk született volna. Így meg egy olyan született, amelyik már a negyedik bekezdésnél, az elméletnél érezteti az olvasóval a cikkíró saját szubjektív véleményét, miszerint jó jó az a cső, de.
Amellett hogy a sok butaság mellett van okosság is a leírtakban, nekem csak 2 kérdésem lett volna. Az egyik, hogy hol van a mérnöki csoda? Mert mindenki a csúcstechnikára (félvezető a csővel szemben) hivatkozik, hogy azt hogy is kéne kezelni (valóban másként mint a csövet, és nem csak azért mert közel sem olyan lineáris, vagyis jóval nagyobb torzítása van), de eddig még senki nem mutatta meg, hogy tessék, íme a kapcsolás, ezt megépíted, és ebben olyan földön és mérnökön túli megoldások hajtják meg a végtranzisztort, aminek hatására annak valóban teljes mértékben eltűnik a saját hangja (nem még inkább előjön), és nem hogy nem lesz zavaró 3 óra elteltével sem, hanem épp ellenkezőleg.
És akkor ehhez mindjárt jön is a másik kérdés, hogy ha 2-3 napon át hallgatunk egy normális csövest, majd bekapcsoljuk azt a félvezetős akármit, akkor valóban nem fogunk-e elszörnyedni attól amit hallunk?
Félre ne értsen senki, egész életemben utáltam a csöveket, műszaki szemmel még ma is utálom, de annak csak kell legyen valami oka (ami nyilván bármi lehet csak nem anyagi), hogy a rengeteg "jobbnál jobb" félvezetős "csoda" megépítése után mégis csak a csöveknél kötöttem ki.
Harmadik kérdésem is van, lehet-e erről még bármiképpen úgy vitatkozni, hogy ez a topik ne jusson a bezártak sorsára?
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2021 / 1
 
Idézet:
„lehet-e erről még bármiképpen úgy vitatkozni, hogy ez a topik ne jusson a bezártak sorsára?”

Lehet! De erről témáról teljesen felesleges! Mindenkinek más hangzásvilág a tetsző, sőt ez még lelki állapottól függően is változhat! Olyan ez mint a zenei ízlés, (vagy ízléstelenség)....

Vagy akár az EQ beállítása! Egyesek szerint "minekaaaz", hangmérnök olyanra masterelte, úgy jó!
De ha nekem nem tetszik úgy? Mert kívánok egy kis nyári dübörgést? Vagy pont nem akarok dübörögni, mert idegesít.. Vagy kell még egy kis cin, mert már süket vagyok fent,... vagy nem, mert sok. Na ez utóbbi még nem történt meg!

Ezzel a résszel nagyon egyet tudok érteni:
Idézet:
„Elég elővenni egy tranzisztoros kapcsolásokkal foglalkozó könyvet, és összehasonlítani a tranzisztoros alapkapcsolásokat a csöves alapkapcsolásokkal.Semmi különbség. Felmerülhet bennünk, hogy két ennyire eltérő karakterisztikájú eszközt miért próbálunk ugyanabba a sémába kényszeríteni?”


És az egész összehasonlítás nem rossz, csak csak az emberiség változóját hagyta ki!
Miszerint amíg lesz egyetlen 1 ember a földön, akinek a "másik" tetszik, addig ez a kérdés nem dőlt el. Nincs olyan, hogy ez vagy az a jobb...
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2021 / 1
 
Én megtaláltam a kulcsmondatot.
" a hallásunk ( ami sokkal inkább agyi folyamat, mint fiziológiai )"

Innentől kezdve nincs érv egyik tábor kezében sem arra, hogy azért jobb az egyik úgy általánosságban, mert Ő ezt úgy hallja. Másik ember meg másként hallja. És pont.
Teljesen felesleges erről dühösen győzködni egy másik embert, mert totál értelmetlen.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Én nem tudok állást foglalni egyik oldalon sem. Nekem a leírtak tetszettek, tartalmilag és stílusában is színvonalasnak gondolom.
De ha nem ment el a kedved a témától, akkor itt elvileg született valami félvezetős csoda. Legalábbis a bejegyzés azt ígéri, hogy ez már egy másik világot tár fel.
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Egyetértek veled, semmi szükség nincs győzködésre. Inkább érvekre van szükség, amik alapján mindenki kialakítja a saját véleményét.
Csak van egy nagyon makacs tényező, amit nem lehet/érdemes kikerülni. Mondhat bárki bármi, lehetnek érvek tucatjai valami ellen vagy mellett, ha nekem az egyik vagy másik tetszik, akkor nekem az a jó.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2021 / 1
 
Idézet:
„ha nekem az egyik vagy másik tetszik, akkor nekem az a jó.”

Ezt akár végszónak is lehet tekinteni minden ilyen fajta diskurzusban.

De ettől függetlenül lehet keresni akár egy életen át, hogy melyik az a nekem tetsző.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2021
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Hogy mi szokott történni ezekben a témákban a fórumban?
Karinthy így látta, részlet a Miskároló-ból:
"- No.
- Hát így.
- De nem a, a má nem.
- Nem-e? Hát márgakubikus kend, vagy cservesz? Az anyád..."

(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 

Igen. kb ennyi értelme van a vitának ízlés dolgában.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Megfogtad a lényeget:
Idézet:
„Legalábbis a bejegyzés azt ígéri, hogy ez már egy másik világot tár fel.”
Az összes ehhez hasonló bejegyzés ezt ígéri! Meg az összes ilyen témájú fórum is. Akkor most vagy mindnek igaza van, vagy egyiknek se... Nekem pont ezért ment el a kedvem az egésztől. Mert ha a sok közül csak legalább egyetlen egy igazolta volna azokat a hangzatos világi csodákat, akkor a kedvem se ment volna el soha.
Most építgetek egy a mostanitól merőben eltérő felépítésű csövest. Majd ha elkészül és meghallgattam akkor tudok egy picivel többet mondani attól amiket eddig mondtam. Csak az a szép ebben, hogy 2021-ben nincs az országban egyetlen olyan bolt sem, ahol legalább egy nyamvadt minőségi (audió) ellenállást lehetne venni. Értéksor, pláne gyártói választék, áááá, miket képzelek én balga...
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Igazából mindnek igaza van. Aztán hogy számodra melyik mit igazol, az csak és kizárólag a te egyéni Ízlésedtől függ.
(#) segítő hozzászólása Nov 2, 2021 /
 
Meghajtás: cső
Fázisfordítás: trafó
Kimenet: PPP azonos végtranyók (darlington)
Kimenőtrafó: nem kell.
Ilyen állat létezik.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2021 /
 
Idézet:
„mostanitól merőben eltérő felépítésű csövest.”

Milyen tervezett költségvetéssel készül?
Következő: »»   16 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem