Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak zavarszűrés
 
Témaindító: azxo1, idő: Júl 26, 2022
Lapozás: OK   1 / 1
(#) azxo1 hozzászólása Júl 26, 2022 /
 
Helló Mindenkinek!
Az lenne a problémám, hogy ha felkapcsolok valahol egy lámpát, akkor villan egyet a triakra kötött lámpa. Persze mindenhol LED-es izzók vannak. Már megpróbáltam a kimenetre kötni egy gyári zavarszűrőt, de azzal sem sikerült kiküszöbölni a villanást. Kipróbáltam BT136-al, nem sok sikerrel. Mi lehet a probléma, hogyan lehet ezt a jelenséget megszüntetni?

MOC.JPG
    
(#) kadarist válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Szia!
Mi kapcsolja a MOC-ot?
(#) azxo1 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Ebből több van, van amelyiket esp01, van amelyiket esp32 kapcsolja. 3,3v-ot ad rá.
De ha nincs rákötve semmi, akkor is csinálja. Ha mellette pár méterrel használom a pillanatpákát, akkor is villan egyet a rákötött lámpa. Már kipróbáltam az árnyékolást is, de az sem segített.
esp01: https://www.microcontroller.hu/termek/esp-01-wifis-mikrokontroller/
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Massawa válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Valoszinüleg az elektromos hálozatod csapnivalo, azaz az N ( kék vezeték) valahol nagyon gyenge ( vagy sorba van kapcsolva) és az terjeszti az impulzusokat az egész házba.
(#) azxo1 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Nem hinném. Villanyszerelő vagyok, méghozzá nagyon jó. Elektronikázok, programozok, villanyt szerelek, ....
Szóval otthon magamnak csináltam a villanyszerelést, de a munkahelyemen is ugyanaz a helyzet, ami egy új építésű marha nagy szálloda, bemérve, stb.
Szóval az elektromos hálózat kizárva.
Mint írtam elektronikázok, de nem tanultam, ilyen zavarszűrésekben nem vagyok igazán otthon.
(#) Topi válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
A problémát a nagy dV/dt okozza az MT1-MT2 (T1-T2) között, azaz nem szükséges hozzá a gate vezérlése, a 4 negyedes triac akkor is kinyit.

Ha a snubber rész (RC) helyesen méretezett, akkor ez nem okozhatna problémát, így valószínűleg azon kell frekvenciában lejjebb tolnod.
100 Ohm és 10nF az kb. 160kHz.

50Hz-es hálózat esetén nincs értelme ennyire magas vágási frekvenciát beállítani. A lehető legalacsonyabb értékre célszerű venni, egyetlen hátránya van az alacsony RC snubber frekvenciának, hogy a frekvencia csökkentésével egyre több a rajta eldisszipálódó zavarjel (azaz melegszik). Egy 100nF+100R (16KHz) vagy 100nF+47R (~34KHz) RC snubber párossal érdemes kipróbálnod.

Fontos lenne kizárni, hogy az optotriak gyújtja be, vagy maga a fő triak gyújt be ilyenkor. De első körben RC, utána az optotriak és triak közötti szakaszt alakítsd át a MOC3083 gyári ajánlásának megfelelően (az is segít a gate-et stabilizálni), lásd melléklet az adatlapból.
(#) Peter65 válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Helló!
A 2N6075 és a BT136 is nagyan gyengén du/dt álló, azaz a hálózat felől érkező hirtelen feszültség változás viszonylag könnyen bebillentheti. Egy másik készülék kapcsolási tranziense is generál ilyen feszültség éleket.
Megoldás lehet a triak cseréje egy ellenállóbb típusra. Azok általában érzéketlenebbek, de ebben az esetben ez nem lenne probléma, mert viszonylag nagy gyújtóáramot állítottak be a 390 ohmmal. Ha ezzel a triakkal kell valamit kezdeni, akkor kellene bele legalább egy gate köri ellenállás, mondjuk 100ohm, és gate köri kapacitás, mondjuk 100...220nF-ot. Továbbá az RC tagot lehetne még újra számolni, mert az a 10nF nem túl nagy érték. Próbaképpen betehetsz egy 47nF-os megfelelő minőségű kondenzátort, hogy segít-e valamit a helyzeten.
(#) azxo1 válasza Topi hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Nagyon szépen köszönöm! Leforrasztom az optotriakot első körben.
Na meg persze javítom az RC-t, meg a többit.
Más triak is így viselkedne?
Mert nem szükséges nullátmenet.
(#) azxo1 válasza Topi hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Optotriak nélkül is begyújt. BTA12 nem lenne jó?
(#) Peter65 válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
A BTA12 nem egy konkrét triak típusa, hanem egy családé. Ebből a családból a BTA12-800BW a leginkább ellenálló a du/dt zavarokra.
(#) azxo1 válasza Peter65 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Oké, megvan, sikerült. Nemsoká ideteszem a kapcsrajzot, kb 1000 pillanatpáka kapcsolgatás közben egyszer sem villant fel, de optotriakkal jól működik. Eddig minden páka ki-be kapcsolásra villant egyet-egyet. Még azért tesztelem.
(#) azxo1 válasza azxo1 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Nos, úgy néz ki, tényleg jó. Bár biztosan lehet még finomítani. Rákötöttem egy 45w-os fogyasztót, (összesen 44w lesz rajta valójában) nem melegszik semmi. Kipróbáltam egy csomó mindent, pl a páka vezetékét összetekertem a kis hosszabbítóm vezetékével, (amibe a 45w-os fogyasztót dugtam), a pákát a panel közelében kapcsolgattam, semmi. Egyszer sem villant fel. Viszont egy 9v-os adapterről tápoltam meg az optotriakot, ha annak a vezetéke közelében kapcsolgattam, akkor kb 100 páka kapcsolgatásból 2-szer felvillant. Szóval már csak gyengeáram oldalon szed össze annyit, hogy néha begyújt a triak. Gondolom ezt is lehet szűrni. Viszont nekem nem hiszem, hogy lesz ilyen gondom, mert csak pár centis az optotriakot megtápláló elektronika közötti vezeték.
Köszönöm szépen mindenkinek!!!
Esetleg ha még a bemenet szűrésre tudnátok valamit ajánlani....
A bemeneti elektronika impedanciáját most nem tom, de 3,3v-ot ad.
És igen, G és A1 között nincs ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022

MOC.JPG
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem