Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV tuner
 
Témaindító: bmajor, idő: Márc 31, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bmajor hozzászólása Márc 31, 2011 /
 
Sziasztok!

Azért nyitottam egy új témát, mert hasonlót nem találtam, de emlékszem hogy elszórtan láttam már hozzászólásokat ilyen téren a fórumon, de nem találom őket.

Nah szóval a problémám, hogy szeretnék építeni egy rádió vevőt, egy TV tuner kockából. A tuner már megvan, analóg hangolású, úgyhogy még én is tudok vele kezdeni valamit Viszont a belső felépítéséről nem tudok semmit. A lábai szerencsére meg vannak jelölve:
Ant - ez nyilván az antenna
AGC - Ezt értem
Akkor van még 4 láb amelyiken a TV sávokat választom ki, meg hangolok
BM - Ez nem tudom mi, de kizárásos alapon ez lesz a tápfesz
IF - A KF kimenet
GND - Ami a föld.

Nah és még pár kérdés: Mekkora a video jel KF-ja? És ez milyen szinten jön ki? (A szkópom csak kb 15-20 MHz-ig mér, ezt nem sikerült kimérnem vele.) Az AGC láb vajon bemenet, vagy kimenet? Ha bemenet vajon mekkora AGC feszültséget vár tőlem?

Úgy elsőre ennyi, A neten kerestem adatlapokat, de egyet sem találtam.

(A topicnak eredetileg nem ezt a címet adtam, de most ezt írta ki... Érti a fene)
(#) kobold válasza bmajor hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Ha tunerrel akarsz bármit kezdeni, mindenképp nézd meg ezt az oldalt: link. Igaz, nem rádiót épít az illető, de ettől függetlenül sok mindent meg lehet érteni.
A bekötést szerintem jól tippelted meg, az IF kimenet viszont valószínűleg 38.9 MHz-es középfrekvenciájú, azt egy mixerrel még le kell keverni alacsonyabbra, hogy a szkópon is láthasd (az oldalon lévő kis képeket is alaposan nézd át).
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Márc 31, 2011 /
 
Szia!
Miből termelted ki ezt a tunert? Mert ha ismerjük a donor készüléket, akkor a tuner paramétereit is megismerjül. A KF freki általában 38 MHz-es középfrekvenciájú, de a kimeneti sávszűrő nagy sávszélessége miatt nem okvetlenül kell betartani ezt az értéket.
(#) Medve válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Hello, a Tuner egységen lévő AGC egy bemenet lesz, átlag 8V-ot vár, de 2-12V-ig lehet vele kísérletezni.
(#) gaben62 válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
A tv tunerek bekötése is szabvány szerinti kiosztású, persze van pár fajta belőle.
Az AGC. a tuner erősítés szabályozása bemenete, +3-4-9V ig megy fel általában, itt a max.9V az bemenő fokozat erősítése.
Miután tisztában vagy az adott tuner, működésével bekötésével, már csak a keverő fokozat utáni kf.erősítőt kell áthangolni 38MHz ről, 10,7MHz re.
Signal generátor, vagy egy stabil 10,7MHz es oszcillátor kell hozzá, szkóp nem elegendő.
Ha ez sikerül építesz egy rádióvevőhöz való Kf.erősítőt Ic.vel, pl. valamelyik TDA .... sorozat erre kiváló, és egyszerű beszerezhető +egy Hf. fokozatot ami a hangszórót hajtja és kész a vevő.
A hangoláshoz precíziós potmétert használj 10-15fordulatút, amíg nem tudsz szintézerest alkotni, ez is jó.
A sáv frekvencia megjelenítéshez szükséges egy digi kijelzésű frekimérő.
(#) ha6pc válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Lehet,hogy nem értetek egyet,de szerintem egyszerűbb azt a TV-tunert lebontani és a dobozát ,alkatrészeit felhasználva újat építeni.
Túl sok problémát kell leküzdeni; vagy az I-II.sávot fölfelé,vagy a III.sávot lefelé hangolni. Gyakorlatilag kényelmesebbnek és eredményesebbnek tünik a teljes átépítés. A sávszélességgel is gondok adódhatnak.
Létezik egy viszonylag jó könyv:
Rózsa Sándor -Rádiókészülékek és hangerősítők építése. A tuner témát jól kivesézi,sok remek és kipróbálnivaló kapcsolással.
(#) pucuka válasza ha6pc hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Teljesen egyetértek. Sokkal egyszerűbb egy KF erősítő elé egy erősítő keverő fokozatot készíteni, mint egy ilyen tuner hangolgatásával bajlódni. Rásdásul a KF jének a sávszélessége majdnem akkora, mint maga a frekvenciasáv, amire át akarja hangolni
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Szerintem egy autórádió tuner sokkal könnyebben használható.igaz itt is birkózni kell a 10,7Mhz KF-el, de ezen kívül egy PLL ic kell és működik ,nem kell hangolgatni.Sok egyszerű tuneres van közöttük ,Ezeknek hangolófeszültség kell csak.(akár egy potival is, hanem vagy túl igényes.
(#) konam válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Szia a régi Kleopátra rádióban kész komplett tuner van csak be kell kötni, pár poti meg egy táp és megy én építettem már ilyet és tökéletes. A régi Junoszt TV programkapcsolóját tudod hangolásra használni.Az egészet fillérekből összelehet hozni.Üdv. Ambrus
(#) bmajor hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Sziasztok!

Köszi a válaszokat mindenkinek! Nem tudom kinek adjam a pontot, mert mindenki segített

Én úgy gondoltam megoldani, hogy a TV tuner KF-jét lekeverem 10,7 MHz-re FM vételhez, valamint 445 KHz-re NBFM-hez. Azért nem rádiótunert használnék, mert ezzel hallgatható lenne a PMR sáv, meg egy csomó érdekesség is. A hangoláshoz a legközelebbi puskáson veszek egy helipotit.

A tuner egyébként egy kínai piacos kistévében volt, SR 786 a neve. Erre a gugli nem adott értelmes találatot. IC nincs a tunerben, csak tranyók, meg diódák.

Azóta szereztem egy ruszki TV-ből is tunerkockát, ebben még "rendes" furatszerelt alkatrészek vannak. Ezt inkább át lehetne hangolni. Ennek vissza kéne fejtenem a kapcsolását, mert a TV nevét amiben volt nem tudom, és felirat sincs rajta.
(#) pucuka válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Még mindíg jobb, ha készítesz egy előfok, keverő párost a megfelelő vételi frekvenciára, akár a kibuherált tuner házába, a tekercsek felhasználásával. Amivel a 38 MHz -et lekevered 10.7 MHz re, azzal a vételi frekit is lekeverheted.
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Pucuka és HA6PC, szerintem félreértitek, bajtársunk a ~40-900MHz-re szeretne vevőt építeni.
B Major: gondoltál arra, hogy a TV KF-jére kellene vevőt építeni? (KF erősítőt?)
(#) bmajor válasza Medve hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Idézet:
„gondoltál arra, hogy a TV KF-jére kellene vevőt építeni? (KF erősítőt?)”


Igen, valahogy így gondoltam, csak nem sikerült értelmesen kifejeznem magam
(#) Medve válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 3, 2011 / 4
 
Ebben az esetben Kobold úr linkjét tudom én is ajánlani, ott igen sok infót kapsz az ezzel kapcsolatos dolgokról.
Link (nézz szét a főoldalon is!)
Ehhez bármely TV tuner jó és más NBFM vevő IC vel is megépíthető. Kezdetben hangolj potival, ha megy, akkor lehet PCsíteni. Én úgy látom elég jó alkatrészbázis lehet egy analóg zsinórnélküli telefon. Azok 40-46MHz-en mennek
(#) konam válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szia ha kell tudok adni posta térítése mellett ingyen egy tunert amihez van rajzom is. Üdv. Ambrus
(#) Babó22 hozzászólása Ápr 20, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! A kérdésem egy USB-s TV tunerhez fűződik. Kaptam javítani egy TV-tuner, amin a felhasználó gondatlan tárolás következtében az USB csatlakozója letört. felszakított néhány pad-et, valamint egy SMD-s trafó vagy tekercs elveszett belőle. A tekercs az USB két adat kiosztásán volt a panel rajzát elnézve. Mit gondoltak, mi szerepe lehet egy tekercsnek az USB adatérpárok között? Mi lenne ha azt az alkatrészt kihagynám, és közvetlenül induktivitás nélkül menne tovább a jel. A panelből elnézve a kis tekercstől egy BGA-ba megy a jel.
(#) Medve válasza Babó22 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Hello, szerintem a két adatvezeték között csak nem lehetett, inkább sorban, így zavarvédelmi funkciót sejtek mögötte. VAGY! az eszköz, hasonló, mint pl az impulzustápokban láthatunk a nagyfesz betáplálásnál, és itt is két vonalat kezel. Az USB-t védheti a szeméttől...
(#) Babó22 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /
 
Hmm... Értem. És ha mégis kihagynám azt a tekercset az mivel járna? Mivel gondolom az USB-ből nem váltóáram fog jönni, hanem, egyenáram, vagy egyenáramú impulzusok. Egyenáram szempontjából meg a tekercs rövid zár. Vagy jöhet USB-ből váltóáram? Az szerintem érdekes lenne.
Jó lenne, ha tudhatnám mekkora induktivitással rendelkezik, s tudnám pótolni, de a tulaj elvesztette. Mekkora induktivitást tegyek USB adat elé? Vagy hagyjam ki a tekercset azaz helyettesítsem azt rövid zárral?
(#) Medve válasza Babó22 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 / 1
 
Ami az USB adatvezetékén van nagyon is váltófeszültség, csak épp némi DC szinttel, tehát a tekercs a váltóáramú körülmények szerint fog működni. De én nem testelném le még tekercsen keresztül sem. De ez én vagyok. Hogy mekkora induktivitás lehetett? Mondjuk...10uH? De előbb legyen rövidzár (de ne a test, vagy a másik adat felé), ha a kommunikáció működik, de nem tökéletesen, akkor lehet tovább gondolkodni. Szerintem.
(#) Rik hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Szeretnék tőletek segítséget kérni,a TV-mel kapcsolatban.Tudom hogy nem ide tartozó téma de hátha tudna valaki segíteni. Egy LG CF29H30T típusú televízióról lenne szó.A probléma az az hogy a TV nem kapcsol be csak készenléti állapotban van,és ha be szeretném kapcsolni akkor csak egy kattanást hallok és vissza áll készenléti üzemmódjába.Szerintetek mi lehet a baj?A szervíz kapcsolást csatolom.Ha valaki tudna segíteni kérlek írjatok. köszöntem
(#) jani1987 hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Én most csak látatlanba tudom a kérdésemet feltenni, mivel nem a mi tévénknek halt meg a tuner része. Hanem a haveromé. Holnap megyek át hozzá és együtt majd csak kitalálunk valamit. Na de addig is. A pontos kérdés:
Idézet:
„van 2db tv tuner nem vesz adást!!”
(#) djhans hozzászólása Dec 5, 2021 /
 
Sziasztok. Tudja valaki hogy ez milyen tv tuner? Videoton super Infra color 14-ben találtam. Eredetileg FET-1 tunerek kellene benne lenni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem