Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Udvar világítás vezérlés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) attila2010 hozzászólása Szept 5, 2010 /
 
Az udvaron a haz elott van egy lampa es szeretnek meg teni s az otletem az hogy nem e lehetne az ajto vagy kapu nyitasal hogy bekapcsoljon a lampa s a kovetkezo nyitasal kikapcsoljon .Kerlek segitsetek az otlet kidolgozasaba lehetoleg nem pic vagy eprom hasznalataval ! Ha rajzot is tudtok megkoszonem .
(#) sirály12 válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Akkor mi van, ha bemész, de eszedbe jut valami, és a kapu becsukódása nélkül ki is mész? A lámpa égve marad, viszont nem is lesz bent senki.

Én a helyedben egy pir szenzort tennék ki, így ha van ott valaki ,akkor égne a lámpa, ha nincs, akkor nem. Olcsón lehet venni és beállítod a késleltetését mondjuk 1-2 percre és minden ok, addig csak megmozdul valaki.

Mondjuk egy ilyet: Bővebben: Link
(#) reteck válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szia!
Persze hogy lehetne.
Vannak egyszerű 1 érintkezős ki/be kapcsoló áramkörök is, amelyek könnyen átalakítható lámpák ki-be kapcsolására.


Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link
(#) bakos13gab válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
És mi lenne, ha időzítőt használnál?
Mondjuk ha babrálsz a kapuval, akkor világít 1 percet (és persze kell ugye alkonyatérzékelő is, ami nappal nem engedi a kapcsolást és talán egy "manual override" vagyis egy kapcsoló, amivel akármikor tudod kapcsolni).
Persze attila2010-nek írtam a választ.
(#) reteck válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Amúgy teljesen jogos "sirály12" hozzászólása, mert
ha nincs rendelkezésre álló anyagod, stb. lehet olcsóbban, összkonfortosabban megúszod egy olyan érzékelővel, nembeszélve arról, hogy azokba már benne van a kapcsolóérintkező is.
(#) sirály12 válasza reteck hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Így van, ezért is javasoltam. Nameg nekem is így van megoldva az udvar és a bejárat világítása is.

Az hogy olcsó is még előny (1500-3000Ft). Benne van az alkonyatkapcsoló is, lehet szabályozni, hogy milyen fényerő alatt kapcsoljon csak be. :yes:
(#) attila2010 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Szenzort probaltam de egyfolytaba kapcsolt fel amikor szel van mert van egy fa a haz elott s anak a mozgasat mind erzekelte .
Ja s a azton s kapun azt ertetem pl. kimegyek a vécére ki nyitom becsukom az ajtot felkapcsolodik s miutan viszamegyek s becsukom lekapcsol
(#) sirály12 válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Rakd máshová a szenzort, hogy a fa ne kavarjon be neki. Biztos van olyan szög, ahonnan belátja a kijelölt teret.
(#) Kicsi Vezér válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 6, 2010 / 6
 
Sziasztok!
Eléglenne ha a kapuhozraknál egy végáláskapcsolót és annak az áramkörébe bekötöd a lakás ajtó hoz a végálás kapcsolót és plusz kell egy kapcsoló amivel fel s le tudod kapcsolni
(#) proba válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Vagy takard ki a fát egy darab szigetelő/egyéb szalaggal.Bár ha pont szemben van marad a kinyitom az ajtót világít 10 percig ..
Vagy ha a legegyszerűbbet akarod ,veszel egy mechanikus éjjeli lámpa kapcsolót (ami a madzagos fajta -egyszer meghúzod bekapcsol mégegyszer kikapcsol.Már csak az ajtóra kell felaplikálni.) Esetleg az ajtóra egy lapított körtárcsa ami a nyitás után azonnal megnyomja a sima nyomógombos kapcsoló gombját ,mikor becsuktad az ajtót akkor kiengedi. Ez is KB az általad kíván célt valósítja meg.( más kérdés hogy egy sima villanykapcsoló a falra a legtökéletesebb megoldás szerintem.Kimész felkapcsolod visszajössz lekapcsolod.A túlzott automatizálásban nem hiszek max egy mozgásérzékelő belefér )
(#) vicsys válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Ha PIR szenzoros (és nem radaros) az érzékelő, akkor kizárt dolog, hogy a fa mozgására elinduljon. Azért írom, mert radaros szenzorral szerelt lámpát még nem láttam kültérre.
(#) titi válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Vannak olyan mozgásérzékelők, aminek be lehet állítani az érzékenységét, hogy bekapcsoljon, ha elszalad egy kisegér, vagy csak az elefántra reagáljon.
Sőt, van olyan is, amin be lehet állítani azt is, hogy milyen fénymennyiség alatt működjön.
De ráadásul még azt is, hogy mennyi ideig világítson. :yes:
(#) reteck hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Nekem egy kedves ismerősöm vett olyan mozgásérzékelőket, amely rengeteg funkcióval bír, s az teljes mértékben kiszűri a kóbor ebeket és a mozgó tárgyakat, bár az ára is annyival drágább, de szerintem megéri.
(#) tib12 hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Üdv.
Van egy ilyen mozgásérzékelőm de sehogy se tudom bekötni! 3 kábele van: barna kék és piros de nem tudom mi micsoda! Előre is kösz!
(#) Klaymen hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Építettem egy egyszerű "lakásriasztót"/betörésjelzőt ami áll 1 kültéri sima infrás kültéri mozgásérzékelőből és 1 benti szirénából(eredetileg füstjelző) plusz 555 időzítő stb.
Ez így működne is, a problémám csak az hogy mivel egy olcsó sima PIR szenzoros mozg.érzékelőm van gyakran téves riasztást ad vihar esetén. Vettem is helyette egy drágás PIR+mikrohullám kombinált naon jó kis kütyüt a baj csak az vele hogy 12VDC tápot igényel.
A occsó érzékelő pedig 230VAC-os volt. Szóval szeretném átalakítani az újat 230asra. Egyszerű trafós tápos megoldás nem jó sajnos mert kicsi a hely, viszont meglestem hogy a régi 230as mozg.érzékelőnél egy feszültségosztós zéner stabilizált kis okos tápot használtak.
A táp kapcs rajzát mellékeltem. Ezt szeretném megvalósítani az új érzéklőhöz. Van benne egy 150Ohm-os 2W ellenálás (nem tudom mi a szerepe), egy 330nF-os nagy fóliakondi, majd a graetz melyből 2 tag zéner dióda. Azt szeretném kérdezni hogy mire kell figyelnem ennél a megoldásnál, ha esetleg nagyon vigyáznom kellene valamire.
Teljesen nem vagyok suta a dologhoz, tudom hogy az értékeket(kondiét is) az ármafelvétel szerint vagyis a mozg.érz eredő ellenállásához kell igazítani... Kísérletezgettem már a dologgal s működött.
Szerintetek mi a szerepe a 150Ohm-os ellnálásnak? Használhatok e a fólia kondi helyett ott is ellenállást, vagy annak oka van hogy kondival oldották meg? És ha melegszik a 12Vos zénerem miért lehet?(13Vac fesz.t kap a graetz bemenete s melegszik)
Az új mozgásérzékelő 12VDC-s és 33-tól 40mA-t vesz fel.
Előre köszi a válaszokat, remélem megint tanulok valamit.

táp.jpg
    
(#) bazsamasza válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szeva rendelj egy ilyet és rakd össze Bővebben: Link
(#) proba válasza Klaymen hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szerintem ha azt akarod hogy stabilan működjön a rendszered transzformátor graetz feszültségstabilizátor,akkumulátor.
Az általad vázolt kapcsolás eléggé életveszélyes, ha nem minden egy dobozba van összeépítve.Mellékesen eléggé bonyolult is.
(#) Klaymen válasza proba hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Köszi szépen, igen a rendes tápos verziót is fontolgatom, de azért lenne jobb a feszosztós mert kisebb helyen elfér. Az egészet a mozgásérzékelő dobozába akarom beépíteni és ott a maradék helyre szépen beférne.
Miért gondolod hogy életveszélyes? Ez egy koppintott "gyári" megoldás. És 1 dobozba lenne szerelve minden.
(#) proba válasza Klaymen hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Ha a kimenete csak relé kontaktus,a bemenete meg konnektor akkor nem.Arra gondoltam az életveszélynél, ha a szirénához .. is ezt a tápot használod és elvezeted távolabb.Ekkor szokták azt gondolni 'ez csak 12v lehet bárhogyan vezetni.'
(#) Tápos Lajos válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
4069,NE555,relé
(#) Tápos Lajos válasza attila2010 hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
4069 vagy NE555.
(#) Klaymen válasza proba hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Értem. A kimenet 1 relé kontakt lesz. És arról mi a véleményed/tek hogy lecserélném a xx nF-os kondit egy sima ellenállásra? Én nem tudok rájönni miért kell oda kondi.
(#) proba válasza Klaymen hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Mert az ellenállás fűt a kondi meg nem . 40mA 200V az 8W a kondi meg minimális veszteségi ellenállással megoldja ugyan ezt szinte nulla hő/teljesítmény veszteség mellett.
(#) Klaymen válasza proba hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Igaz. Köszönöm válaszokat!
(#) (Felhasználó 51715) hozzászólása Jan 5, 2011 /
 
Sziasztok

Ezt az áramkört miképpen kell módosítani ahhoz, hogy elbírjon 52 db fehér LED-et 12V-os áramforrással? A lényeg az, hogy az 52 LED akkor kapcsoljon be, amikor besötétedik. Milyen értékű fotoellenállás kell oda?
Előre is köszi a választ.
(#) attila2010 válasza (Felhasználó 51715) hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
En is gondoltam ilyesmi dologra amikor megnyitotam a forumot, de vegul egyszeru erzekelovel oldtam , meg . De a keresedre atalakitotam egy kicsit a rajzot hogy hogyan kosd be a ledeket .Evel a bekotesel elvileg nagyob a fenyuk es kiseb a fogyasztasuk, mintha sorba kotned . A fotoellenalas erteket nem tudtam meg kiszamitani.
(#) isti03 hozzászólása Okt 25, 2014 /
 
Sziasztok. Nem nyitottam másik topikot mert az én gondom hasonlít az itt leírtakhoz. Remélem nem gond és lessz aki segít. Szóval van egy 30cm. hosszú led szalagom ami 12Voltal üzemel. Ennek fényét szeretném szabályozni fotóellenálás segítségével. Nem ki-be kapcsolni. Építettem egy egyszerű kapcsolást 1 tranzisztoral ami működik csak éppen fordítva. Ha sötét van a ledek elsötétednek ha világos akkor világítanak. A fotóellenállásom ha fénybe teszem, akkor van nagyobb ellenállása sötétre egyre kisebb. Tudna segíteni nekem valaki egy rajzal amihez jó lenne a fotóellenállásom? Ha nem muszáj nem építenék be IC-t. Inkább csak tranyókat használnék. Picire szeretném csinálni az áramkört. De ha szükséges lehet IC is a kapcsolásban. Köszönöm a segítséget.
(#) isti03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Szia! Ezt építettem. De sajna fordítva működik. Gondolom a fotóellenállásom miatt.
http://elektro.zolee.hu/rajz_mutat.php?mutasd=109
(#) isti03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Rendben. Azonnal kipróbállom. Köszönöm.
(#) isti03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Megcseréltem, így működik. De eléggé szabálytalan. A szoba fénye, a tv. nem igazán változta rajta csak nagyon kicsit. Ha meg álítok a potin akkor a szoba fényei mellett is világítanak a ledek. Probáltam ellenállás értékeket cserélni meg a potit is de nem javul. Valami másik pontosabb kapcsolás kellene.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem