Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ügyfél sorszámosztó rendszer
Lapozás: OK   2 / 2
(#) whalaky válasza szabics hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Az egyik lehetőség, hogy a vinyóról leveszed a limitáló jumpert (bár ez általábam 32G -nál limitálja
A másik hogy nem lomgépbe rakod, ami támogatja a 32 Giga feletti vinyókat is.
A harmadik a BIOS frissítés
(#) whalaky válasza pakibec hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Visszatérve az eredeti témához, nem tudom elképzelni az ilyen rendszereket PC(k) nélkül.
Vegyük végig!
Van egyszer a torony, szép nagy LCD kijelzővel (PC monitor) ahol a kedves ügyfél kiválasztja hogy mit akar. Ott van benne az első PC és egy nyomtató.
Vannak az ügyfél hívó kijelzők, amik szépen megmondják hogy melyik sorszámmal melyik ügyintézőhöz lehet fáradozni.
Azt hogy egy ügyintéző mikor végzett az előző ügyféllel és hajlandó fogadni a következőt, csak ő tudja, vagyis neki is kell vagy egy PC-s program, vagy egy terminál. Na és persze ha z ügyfelesek külön szobában vannak, akkor kell még egy nagy kijelző is (több soros) ami az ügyfélváróban várakozókat hívogatja (némi hangjelzéssel váltáskor). Itt ilyenkor már komoly távolságok vannak a készülékek közt, ami rs232-n nem átvihető. A 485 megoldást jelenthet(ne) de jobbszeretik a meglévő ethernet hálózaton használni az ilyen rendszereket, vagyis minden készüléknek rendelkezni kell külön ethernet illesztéssel is. És akkor még nem esett szó a telefonos és/vagy internetes időpontfoglalásról, amit a rendszernek figyelembe kell venni.
Innen belátható hogy a rendszer bonyolultsága miatt nem érdemes kizárólag mikrokontrolleres megoldással próbálkozni, mert amit egy két kontrollerből ki tudnál csavarni az nagyon kevés, de cserébe igencsak költséges, de cserébe az igénytelensége miatt nem piacképes.
Gyártunk ilyen rendszereket, van némi rálátásom.
Mégis, szerinted miért milliós nagyságrendű egy egy ilyen rendszer?
(#) pakibec válasza whalaky hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Nagyjából elkészült a rendszer. Tehát: a betegek érkezését, ill. a kártyaelvételt a kártyatartó nyitásával érzkelem. Egy mega 8 vezérli a kijelzőt. Gomb nyomással léptetem a sorszámot, másik gom, amikor az időpontos beteget szólítom. Ez így müködik PC nélkül. A továbbfejleszténél egy mega64 fog kommunikálni a PC-vel és a mega 8-as is, RS232-n. A nyomtatási funkciókhoz így a PC- drivert használom.

Csakhát egy kicsit elszámoltam, 5V-ra terveztem és LED kijelző meg sem mozdul. A digitekben sorbakapcsolt ledek vannak. Gondolkozom, hogy oldjam meg a multiplexelést 12 V-on, de eddig csak igen bonyolult módon menne.

Véleménytek szerint hogy a legegyszerűbb?

Üdv
(#) BGyurci válasza pakibec hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Tranzisztorra gondoltál már? PNP-NPN pár, egyik sorokat, másik oszlopokat viszi. A kereszteződésekben vannak lámpák, de nem rendőrlámpák, hanem a LED soraid.

BD301-303, vagy BC182-212 páros szerintem bőven elég, ha nem legfeljebb nagyobbat kell használni.

Ha IC kell, 7406, 7407. Egyik invertál, másik nem. Kimeneteik nyitott kollektorosak (OC), 12V-ot simán viszik. Vonalmeghajtó kimeneteknek használatosak.
(#) pakibec válasza BGyurci hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Igen, az első 5letem transzisztoros megoldás volt. Mellékeltem egy rajzot, ahogy a digitekben a ledek elhelyezkednek, ezt nem lehet hálóba kapcsolni, vagy legalábbis nem látom hogyan. Ez tulajdonképen 7 szegmens kijelző.

Tranzisztorral nem tudtam elkerülni, hogy két tranyó sorba legyen kapcsolva, ezáltal a poz. hoz közelebbi emiter feszültsége megemelkedett, így az avr-rel generált 5V nem elég a tranzisztor vezérléséhez.

Nem tudom, mennyire érthető a probléma?
(#) pakibec válasza pakibec hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Vázlat mellékelve.

led.jpg
    
(#) pakibec válasza pakibec hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Kis kostló az eddig elkészült áramkörből..

SNC00051k.jpg
    
(#) btomasz hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Tisztelt Fórumozók!
Tisztelettel az lenne a kérésem hogy tudna e nekem valaki segíteni .Egy kezdetleges ügyfélhívó rendszer kialakításában.Igazából egy 0-9 billentyűzeten begépelt 3 vagy 4 számjegyű szám megjelenik egy led kijelzőn nam sorban hanem mindíg a begépelt szám. Én arduinóra gondoltam de ha vannak ötletek vagy kész tervek nyitott vagyok rá.Ha valakinek tudna segíteni tudnám honorálni a fáradozásait.
Üdv Tamás
(#) sany válasza btomasz hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Szia!
Az Arduino jó választás hozzá. Az én ötletem. Egy mátrix billentyűzettel vinnéd be a számokat. Az Arduino feldolgozná. Egy LCD kijelzőn a kezelőn megjeleníted melyik számot írtad be. Egy másik, LED mátrix kijelzőn, pedig ismét megjelenítenéd. Így az ügyfelek láthatnák.
(#) btomasz hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Szia Sany!
Több problémám is felmerült ezzel kapcsolatba abból az egyik . Hogy messze van a kezelő az arduino és a kezelő között cat 6 van lehúzva a billentyűk lenyomásával a vezetőknek van ellenállás értéke . Hiába a lezáró ellenállás ... Második problémám a számok ugratása a következő digitre .
(#) superuser válasza btomasz hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ha kell valaki aki komplettben megcsinálja, keress privátban.
Ha te akarod csinálni abban is szívesen segítek.
(#) Bakman válasza btomasz hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Az adó és a vevő oldalon is egy-egy kontroller, a kábelt fel lehet használni tápfesz. és adattovábbításra is. Utóbbihor bőven elég az RS232.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem