Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Újraindítás 24 óránként
 
Témaindító: senszey, idő: Okt 21, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) senszey hozzászólása Okt 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e ötletek egy olcsó és egyszerű megoldásra, amivel 24 óránként újra lehet indítani egy eszközt.

Néztem a konnektorba dugható, időkapcsolós órákat, de kicsit drágák. A mechanikus kapcsoló olcsóbb, de ott negyed órás időközt lehet csak beállítani, nekem pedig 1 nagyon rövid megszakítás is elegendő lenne.

Router-ek újraindításához használnám. Gyakran felhívnak, hogy "nem megy az internet".. és ha újraindítják az eszközöket, rendszerint meggyógyulnak (új IP stb.)

Előny lenne, ha nem elemes. (Illetve nem tudom egy elemet milyen gyakran kéne cserélni.)

A.
(#) Macsek71 válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Szerintem, ha a routereknél van "üzemszünet" ( pl. iroda-éjszaka) akkor a mechanikus időkapcsoló tökéletes. Legfeljebb 15-20 percig ki van kapcsolva a router ..
(#) Action2K válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Szia!

Ha a mechanikus időzítőnél az a negyedóra kiesést mondjuk hajnal négy öt közé teszed, talán eléggé kicsi az esélye, hogy valaki épp akkor netezzen.

Egyébként pedig kell ugyebár egy relé, ami a nyugalmi zárt állapotában vezeti az áramot, s erről megy a router. aztán kell egy 555-ös időzítő, ami kb 24 óránként ad egy impulzust, valamilyen kitöltési tényezővel. Kell még egy másik 555-ös, ami az előző impulzus hatására kiad egy 10mp-es impulzust, ami tranyón keresztül meghúzza a relét, az bont, majd 10mp után elejt s újra zár. Az egész elmehet egy dugasztápról is. Az időzítés elég pontatlan, de gondolom nem probléma.
A mellékelt képen kb. 2,7 óránként van impulzus, de kilehet számolni 24h-ra is.

24h.JPG
    
(#) dbase válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Szerintem sem ér többet az akcio egy mechanikus óránál, annyi hogy állísd be hajnali 3-4 órára tuti nem netezik senki akkor.
Felénk is ezzel oldottuk meg irodákban, sőt még a polgármesteri hivatalba is.
(#) sirály12 válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Ha nem kell nagyon pontos, és építeni akarsz, akkor én egy 555-el kb. 1 percet időzítőt csinálnék, és utána pedig számlálókkal lehetne beállítani az 1 napot, de ez nem pontos.

Vagy ha tudsz picet progizni, akkor egy 8 lábú olcsó picből(kb 500Ft) 1000Ft alatt ki lehet hozni mindennel együtt + a relé ára. Ez már sokkal pontosabb lenne.
(#) Cavalier válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 / 1
 
Más megközelítése a megoldásnak, hogy jó routert kell használni.
Volt dolgom mindenfélével, us robotics bevált, meg a linksys wrt54gl is tomato fw-el. Ezeket sose kellett újraindítani. Vagy komolyabb szolgáltatónak mikrotik cuccok.
A micronet, d-link, 3com kommersz cuccokkal sok szívás volt.
Ha mindenképp újraindítás kell, pl. a wrt-nél meg lehet oldani openwrt-vel egy script-el valamelyik led helyére vagy soros csatijára tranyót-relét kötve.

Az 555 az RC tag miatt nem annyira jó hosszú időzítésekre, a kondik szivárgóárama nagyon beleszól. De egy pici 150-200ft-os mikrokontrollerrel megoldható, olcsóbban is mint az 555 mivel szinte nem is kell külső alkatrész rá, ellenben programozni kell, de egy ilyet megírni kb. 5 perc, több darabnál simán megéri.
(#) gumicukor válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Szia!

Az olcsóbbik megoldás, hogyha van a routeredben automatikus újraindítás. (Bár ha lefagy a router, akkor kiváncsi lennék, hogy hogy kapcsol le)

Digitális multimétert utánépíteni pediglen sokkal drágább, mintha megvennéd az original kínait.

Egyébként ki lehet fogni olcsón is, példának okáért itt. 2000 forint nem sok érte, és ez tudd percre pontosan kapcsolni.
(#) proba válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Ha olcsót akarsz és gyorsat digitális kapcsolóóra ,igaz ez egy percnél nem tud rövidebbet.Ha építeni akarsz akkor egy vagy két számlánc (cd4040,cd4060,esetleg cd4541) meg a végére egy kapu ,vagy egy ne555, ami egy pillanatra elveszi az áramot. A sima 555 jól hangzik de szerintem csak papíron működik az egy naphoz szükséges értékekkel.
A mechanikus időkapcsolóval nekem élettartami problémáim vannak.
Vagy egy régi számítógépet rákötsz,ami pingel valami oldalt folyamatosan ,ha nem megy önmagával eggyütt ujra indítja a routert is.
(#) karpi válasza senszey hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
Reset felere gondolsz , illetve lekapcsolni a tapfeszultsegret majd 1 perc mulva ujra rakapcsolni .Othon is csinalom es sokszor "megindul" jobban a net.

Szerintem vannak azok az UPS akumulatoros "converter"-ek .En nem hasznaltam, nem volt szukseg ra , a "remote" opciot .Az UPS-nek van ID vagy IP "cime" es az internetrol lehet "taviranyitani" , eppen ilyen esetekhez lenne jo.Biztos lehet kikapcsolni es bekapcsolni , akar automatikusan akar manualissan.

Nem olyan draga egy kissebb terhelhetosegu az enyem 600W koruli es kb. 30 Euro volt az ara.
Nem tudom pontossan hogy kell , de van a CD-n egy hozza valo "soft" a COM 2 -n egy RS323 kabelen keresztul latja a PC .Egyben vedi a PC-t az aram kimaradasok es aram ugrasok ellen valamint "vedelmes" UTP meg telefon bemenet-kimenete van ( ezekbe valami diodas /szuros vedelem van tulfeszultseg, impulzusok ellen . Alitolag meg villamcsapast is kivedett egyeseknel , ezt egy masik forumon olvastam az egyik topicban aholl az UPS -rol volt szo .
Gondolom mar ez is megeri a felugyelet nelkuli mukodtetes miatt is.

Amugy olcso "wecker" van a kinaiaknal "auto ora" aminek van "Alarm" ja enek a csipogojarol lehet egy elektronikus kapcsolot meghejtani.

De van csomo kidobott /nemhasznalt Handy Telefon .
Egy 4 Euro-s egyhonapos SIM Card -nak 1 evig ervenyes a hivoszamja . Egy telefont adaptalsz mint jelaso egy elektronikus kapcsolohoz aztan hivod a szamot es csorogsz neki erre az lekapcsolja a Router tapfeszultseget , esetleg meg egyszeri csangatesre visszakapcsol.
Akar hang.akar feny erzekelot hajthat meg egy telefon .Egy akutoltes standby-ba eltart 4-5 napot .De meg lehet oldani az automata akutoltest is...stb
(#) kissi válasza senszey hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Szia!

A mechanikus óráknál azért van egy probléma: ha áramkimaradás van, akkor az idő megáll! Ez azt jelenti, hogy a most esetleg 5 órára beállított szünet később esetleg 10-kor következik be !

Egy PIC-es áramkör sok eszköznél relatíve olcsón kihozható, sokáig működik egy elemről és nagyjából mindig akkor csinálja az áramszünetet akár évekig ( ha gondolod, küldj privátot !)!

Steve
(#) greatman válasza senszey hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Szia!

Én 1500 - 2000 Ft. -ért vettem digitális időkapcsolót. Ha jól emlékszem akkor az Auchan -ba. Van benne akku, amit tölt a 230V -ról. Percre pontosan be lehet állítani, van benne egy rahedli program lehetőség. Nekem egy keringető szivattyút működtet.
A mechanikussal az a baj, hogy 1 - 1,5 év alatt be adja a kulcsot. Legalábbis nekem be adta több is. Ugye a motor megy benne állandóan... Aztán, ha van egy áramszünet, akkor cseszhetem, mert ugye leáll a motor, így az időzítés elmászik. Árba, meg az is van 1000 Ft. Szóval szerintem ilyen téren nem éri meg görcsölni, mert szinte mindig van valamelyik multiban akcióban digitális.
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Most utólag meggondolva az akciós digitális alá nemigen tudsz lemenni árban, mert kell a mérő + 230V-os dugalj + kapcsolóeszköz + elkészítés ... ez nemigen jön ki olcsóbban!

Steve
(#) karpi válasza kissi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Itt egy Router-rol van szo , nincs nagy aramfofgyasztasa .
nem draga a kapcsolo megvalositasa.
Szerintem internetten kell megoldani taviranyitassal .vagy programozassal. Az a router nincs egyedul ott , nem?.kell legyen ott egy PC a kozelbe , az kapcsolgathatja ahogy akarod egy programmal es egy "interface"-el.A PC-ben van ora ami nem allandoan mukodik.
Kirakatvilagitass-hoz vannak ilyen automata kapcsolok akar mechanikus akar elektronikus /digitalis kivitelbe .

Aztan vannak a kolega altal emlitett taviranyitos , programozhato "stecker"-ek .

Megveszed a potalkatreszeket es kb ugyanolyan arba jutsz mint a kesz dobozolt gyari termeke.

Persze ha hobbibol megy a "kutatas " minden penzt meger.
(#) kissi válasza karpi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Én arra gondoltam, hogy a routeren nem akar barkácsolni, márpedig, ha a 220 V-os áramkörét kapcsolgatod, akkor triak vagy relé + a dugasztáphoz aljzat+ ák. + elem + elemtartó + doboz + munkadíj --> ezért írtam, hogy többe kerül, mint a bolti!

Eszembe jutott még egy dolog: nekem a gépem a routerral együtt kapcsolós konnektorról megy, ha kiszállok mindent áramtalanítok : ez nem járható út ?

Steve
(#) moltam válasza senszey hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Remélem jó...
(#) luxmanpower válasza kissi hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Szerintem felesleges a 230at kapcsolgatni mivel 24V nál egy routernek sem kell több, szerintem. Inkább az adapter meg a router közé kellene beiktatni valami kapcsoló áramkört. Azért az olcsóbban megoldható
(#) zenetom válasza senszey hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Hali!
Gépet újraindítani nem jó? Mert arra lehet programot írni (mármint szerintem tudnék )
(#) kissi válasza luxmanpower hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Szerintem is egyszerűbb, de akkor minden routernél "barkácsolni" kell ( táp megszakít, kapcsolóeszköz beiktat, stb. ) és ez sok eszköznél macerás ( kevés eszköznél nem tudom, hogy az "ócsó" áruházi digitális kapcsolóóra miért nem lett volna jó?!).

Steve
(#) moltam válasza senszey hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Akár még egy PC párhuzamos portjával is lehetne. Programnak jó a KSI8 de ha kell tudok irni neked 1et. A printerporton van 8 adatvonal amivel lehet kapcsolni NPN tranyón keresztül a relétKSI8
(#) senszey válasza kissi hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!

Azért kerestem olcsó megoldást, mert kapásból tudnám 5-8 helyre telepíteni. Ha 1000 és nem 2000, máris jól jártam. Van ahol csak egy switch zakkan meg, és újraindítással helyrejön. Vannak egyforma eszközök (többnyire én is Linksys-t telepítek mostmár), de vannak mások is.

A távoliról vezérlés nem jön szóba, mert pont az lenne a lényege, hogy se nekem, se a felhasználóknak ne legyen vele külön dolga.

A 220 kapcsolása tűnik nekem a leginkább járhatónak. A PIC-es megoldás érdekelne bővebben, majd megnézem még miket küldtetek eddig.

A beépítést egy sima elosztóba gondoltam, esetleg túlfesz-védős elosztóba.

A.
(#) moltam válasza senszey hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
A legegszerűbben szerintem printerportról lehetne... Csak egy ellenállás,relé és NPN tranyó kell.(pl. BC337)
(#) levy_k válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Ez akkor jó ha van benne AKKU, mert hasonló probléma merül fel mint a mechanikussal. (csak itt nem "áll" meg az idő hanem "alapról" indul)

Mondjuk lehetne a PIC-et járatni aksiról, a relé pedig alap állapotban zárná az áramkört. (Így addig sem fogyaszt energiát és ha valami miatt nem kapcsolna akkor sincs nagy gond)
Vagy backup-nak berakni egy aksit diódákon keresztül, és ha nincs áram, arról menne.
(#) bankimajki hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Én mondok egy még olcsóbbat és pontosabbat veszel egy kis ébresztős órát, és az ébresztő részére egy kis elektronikával rákötöd a relét. Egyszerű és pontos
(#) levy_k válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 31, 2009 /
 
Igen, általában nehéz olcsóbban építkezni mint a kínai cuccok ára...
Az ébresztő órából pedig szedje ki a csipogót, mert olyan irritáló a hangja, hogy interferenciát okoz és megáll a router
(#) miro132 válasza senszey hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
hello

1 x Perry O0171 mechanikus kapcsolóóra sínre - 7 400Ft
7 252Ft
Cikkszám: 045021

nálam is ugyanez volt a helyzet, ez mogoldotta. Hatranya hogy folyamatoasan ketyeg , olyan helyre kell tenni ahol nem zavaro
(#) zolika60 válasza miro132 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /
 
Hét év alatt csak megoldotta valahogy.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem