Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangok hallgatása?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) OC1074 hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Arra szeretnék megoldást találni, hogyan lehetne ultrahangos jeleket hallhatóvá tenni úgy, hogy a jelalak/amplitúdó is megmaradjon, ne csak pl. a frekvencia.

Már gondolkoztam olyan áramkörön, ami a mikrofonról vett jelből valami felüláteresztő szűrőszerűséggel nagyjából kiszűri a sima HF jeleket, majd a fennmaradót Schmitt-triggerrel négyszögesíti, bistabil multivibrátorokkal leosztogatja, majd a végeredményt a fülhallgatóra vezeti. Csak ebben az esetben (ha egyáltalán működőképes az elgondolás) olyan érzésem van hogy nem lesz túl szép a "végeredmény" (hiszen csak egyforma amplitúdójó négyszögjelek lesznek a kimeneten).

Nem feltétlenül kapcsolást, inkább elvet szeretnék kapni amivel megvalósítható lenne a dolog, ANALóG elemekkel. (Szóval nem ilyen ADC-mikrokontrolleres manipuláció-DAC jellegű dolgot szeretnék.) Vagy ha esetleg nem megvalósítható, akkor ennek a tudomásomra hozását

Előre is köszönöm.

Üdv.: Gábor
(#) proba válasza OC1074 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Ha van hozzá mikrofonod ,akkor elvileg a vett jelet erősíted ízlés szerint ,ezután egy jó kis frekvencia moduláció pl 20-25Khz-el, azután kiszűröd a 16Khz feletti komponenseket és már kaptál is egy hallható tartományba eső hangforrást.Szerintem így az amplitúdó meg a frekvencia is átjön.
(#) szucsip válasza proba hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Üdv!

Ezt a modulációt légyszi fejtsd ki jobban. Most akkor a 20-25kHz -es jel a modulált jel? Azt bizony nem lehet hallani.
(#) moltam válasza OC1074 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Talán ha a bejövő ultrahangra rákevernél egy oszcillátor által szolgáltatott fix frekvenciájú jelet?
(#) OC1074 válasza proba hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
(Ez a mikrofon dolog szintén érdekes lesz... :S)

Frekvenciamoduláció? Ezt esetleg ki tudnád bővebben fejteni? Meg hogy mit modulálok mivel?
(#) OC1074 válasza moltam hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Sajnos annyira nem vagyok pró a témában hogy ezt magamtól tovább tudjam gondolni
Szóval ha rákeverek egy fix frekvenciájú jelet (ugye jól sejtem hogy alacsonyabb frekvenciájút mint az ultrahang?), akkor utána mit tudok csinálni vele? Hogy kapom meg ebből a hallható hangot?
(#) moltam válasza OC1074 hozzászólására (») Márc 19, 2011 / 6
 
Hát én se vagyok profi sőt inkább kezdő Ha rákeversz mondjuk egy 20kHz jelet, akkor megjelenik a két jel összege és különbsége. A bejövő jel mondjuk 25 kHz, a kimeneten ott az 5kHz es hallható hang, és egy 45kHz es komponens, amit levágsz. Ezt erősíted és mehet a hallgatóra. Vannak speciális ultrahangra való mikrofonok, talán a HeStoreben láttam ilyet.
(#) Inhouse válasza OC1074 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Ha ultrahangot akarsz hallani, akkor mivel az felette van az ember által hallható hangok frekvenciájának, szerintem csak egy járható amatőr út van. Hallható sávba tolni, lassítással, pl. egy ingyenes számítógépes programmal, Audacity.... De, hogy hogyan rögzíted...főleg, hogy frekvenciát sem adtál meg...?

Üdv
Inhouse
(#) proba válasza szucsip hozzászólására (») Márc 19, 2011 / 1
 
Igazából csak elméletileg sejtem.Talán ahogy azt moltam írta,gondoltam én is.
Rádióvevőknél az SO42 keverő ic-t használták régen azz OIRT-CIRR áthangolásra (átkeverte másik sávba a vett jelet)
Egyszer találkoztam egy olyan hanggenerátorral ami szintén így állított elő hangfrekis jelet. Volt benne egy 100Khz körüli változtatható , meg egy 100Khz oszcillátor ennek a kettőnek keverte össze a jelét.A kimenetre egy aluláteresztő szűrő volt kötve , és gyönyörű hangfrekvenciás szinuszt produkált.(hogy miért így csinálták ne kérdezd)
A telefontechnikában is használták ezt az elvet a 0-4Khz sávot pakolgatták ide oda,azután vissza. (neked a vissza kell)
Talán még a fémkeresőkben használták ezt az elvet az oszcillátor frekik eltérését a fejhallgatóban hallhatóvá tenni.
A sztereó rádioknál az egyik csatornát szintén így nyerik vissza.
Az a lényege hogy az ultrahang frekvencia tartományát ismerve keresel egy olyan FIX frekvenciás oszcillátort amellyel a különbségük a hallható tartományba esik (pl 50Khz generátor 40Khz hang vagy 30Khz gen 40K hang) ,ezeket összemodulálod ,majd a moduláció eredményét egy szűrőn átengedve hallható hangot kapsz.
(#) (Felhasználó 1542) válasza OC1074 hozzászólására (») Márc 19, 2011 / 2
 
Bat detector néven kersegélj! Olyat ami heterodin elven működikBővebben: Link
(#) OC1074 válasza proba hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Aha, akkor mégse frekvenciamoduláció, így már vili
(#) OC1074 válasza moltam hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Aha, értem Szóval keverés, LPF és jóság van

Köszönöm szépen a válaszokat! A többieknek is
(#) OC1074 válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Köszönöm, ez is nagyon jól jött, mert ennek az írásnak köszönhetően kiderült számomra, hogy az adatlap szerint 20kHz-re maximalizált elektret mikrofon is jó lehet akár 60kHz-ig is
(#) bandras válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Idézet:
„Egyszer találkoztam egy olyan hanggenerátorral ami szintén így állított elő hangfrekis jelet. Volt benne egy 100Khz körüli változtatható , meg egy 100Khz oszcillátor ennek a kettőnek keverte össze a jelét.A kimenetre egy aluláteresztő szűrő volt kötve , és gyönyörű hangfrekvenciás szinuszt produkált.”

Ezután ezt a generátort, a feltalálója után, elnevezték theremin-nek.
(#) Rober_4 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Ezen én is elgondolkodtam. Szerintem az ultrahang rögzítéséhez egy olyan hangkártya kellene ami minimum 128khz es mintavételezéssel dolgozik a bemenetén. Persze ilyet talán már találni a piacon, bár nem kerestem rá. Ebben az esetben a mérhető legnagyobb frekvencia a 64khz lenne, tehát egy nagyjából 1,5 oktávos tartományt tudnál vele átfogni az ultrahangos tartományból, ami nem sok. (20-tól 64kh-zig) Utána rengeteg program létezik amivel valós időben, szinte valósághűen le tudod osztani a jelet. Ha vst plugint használsz akkor a pitchshifternél keresd!
Azért egy 64khz-es mérésre, talán én is kiváncsi lennék, mert érdekes dolgokat lehetne mérni egy ilyen eljárással, egy jó mikrofon, egy generátor, illetve fejhallgató párosításával...
(#) HA5AWS hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy pár éve foglalkoztam hangfrekvenciás jelek feldolgozásával és sok programot találtam. Egy közülük nagyon figyelemreméltó. Bővebben: Link A tudása elképesztő. A PC hangkártyáját használja és azzal minden olyan szűrést keverést és egyéb kunsztot meg tesz amit kitalálsz. Nekem a hang szűrésére volt szükségem amit DSP-áramkörök tudnak és ragyogóan sikerült zaj alól is kiszedni a jeleket. A beállításokban ha jól emlékszem intermodulációs méréstől kezdve teljes rádiókészülék mérésig minden megtalálható. A keverő is beállítható úgy, hogy a 20 KHz feletti jeleket a hallható tartományba keverje. Persze egy jó hangkártya előfeltétel. Én a tv sorfrekvenciáját (15625 Hz) kevertem le és digit szűrő után hallgattam. Ha jól emlészem a gyors beállításokban van denevér hang figyelés is, de ez nem biztos. Minden egyéb hangfrekvenciás mérésre is kiváló. Spectrumanalizátor, oszcilloszkóp, hanggenerátor, zajgenerátor. Talán a program megérdemel egy külön topikot is. Ja és nem mellékesen ingyenes teljes értékű program. Sok sikert a használathoz.
Üdv: Gábor
(#) Rober_4 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Így olvasva nem hangzik rosszul, köszönjük!
Azért az nagyon nagy, hogy hallgatod a sorfrekit elmélyülten, aztán mondod, na azon a potin még tekerjünk egy kicsit...
(#) HA5AWS válasza Rober_4 hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Helló!
Na nem az elmélyülés volt a cél hanem, hogy stabil-e vagy nagyon mászkál. Persze ez csak egy kis eltévedés volt. Most, hogy az eredeti leírásba beleolvastam ott van az eredeti kérdés is, hogy hogyan hallgassunk denevéreket. Itt is felvetődik, hogy némely faj elég közel csipog a tv sorfrekijéhez nehéz kihámozni belőle a biológiai jelet, mert elnyomja.
Üdv: Gábor
(#) Rober_4 válasza HA5AWS hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Még csak annyit hozzá, hogy az általad linkelt weboldalon 192 kbit/s mintavételezésű hangkártyákra is hivatkoznak, tehát akkor gyakorlatilag ennek a feléig, 96khzig tudunk egy ilyen eszközzel mindenféle trükk nélkül frekvenciát mérni. Ami a 20khz-hez képest kb. két oktáv, ami szerintem már elégnek tűnik denevérvizsgálathoz is. Persze a programot még nem ismerem...
(#) foglaltnick válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Sziasztok!

Mikrofont hol találok ehhez?
Van valami ötletetek, h tudnék valami használhatót összerakni?

Azt szeretném, hogy azért felismerhető hangot vegyen a mikrofonom.. de nem kel csúcs minőség... szeretném megtudni, h az állat , aminek a halngját felveszem, milyen frekvenciatartományban csipog/cipipel/vinnyog.
kb 10K-tól 80Kig.

Előre is köszi.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem