Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s töltő
 
Témaindító: king4aday, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   1 / 6
(#) king4aday hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Hello!

Az a problémám, hogy van egy Nokia E51-em, és szeretném megoldani az USB portról való töltését. Mivel a teló USB-n keresztül nem tölthető, van hozzá a CA-100-as kábel, aminek az egyik vége usb-be megy, a másik pedig a szabványos nokia telefon töltő. Csakhogy ez 4000 HUF körül van, nekem pedig van mindkét csatlakozóm (USB és töltő is). Az a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani a töltést, mert ugye az USB 5V-ot ad le, a telónak meg ha jól tudom 3,7 V kell (vagy az újabbak 5V-osak?) Egyébként a kábel képén semmilyen elektronika nem látszik, csak a két csatlakozó, de lehet hogy az USB-be van beleépítve valami?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) ferci válasza king4aday hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Hát ez nem az én profilom, de az a kábel kommunikációra való szerintem.. az USB meg nem tud akkora áramot, amit kérne a mobil... gyorstöltést figyelembe véve...
(#) Dudus válasza king4aday hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
A CA100-ban van elektronika. A telefonnak 5V kell, 3.7V - os töltő a Nokia-nál sosem volt, a régebbi telefonoknak 5.7V-os volt a töltő.

A gond az, hogy a telefon töltés kezdetén képes 1A-t is felszippantani, de neked egy USB porton ideális esetben 500mA a kivehető maximális áram. Ami a CA100-ban van, az egy DC-DC konverter, ami úgy van szabályozva, hogy a kimeneti áram ne haladja meg a 400mA-t. A feszültséggel nem kell bajlódni mert a porton 5V szokott lenni.

-szerintem-
(#) king4aday válasza Dudus hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
És egy ilyen DC-DC konvertert mennyiért lehet megépíteni? Esetleg rajzot tudsz hozzá?
(#) Dudus válasza king4aday hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Ha találsz egy konkrét kapcsolást akkor meg lehet mondani mibe kerül, addig nemigen. Keresd meg Topi cikkét a DC-DC konverterekről, ott fogsz találni ötleteket hozzá.

-szerintem-
(#) Doky586 hozzászólása Okt 6, 2008 /
 
Gondolom nincs elektronika a gyári kábelben sem. Egyszerűen össze kell forrasztgatni és kész.

Nekem inkább egy mini USB anya - 2,5mm töltő-kábel közdarab érdekelne, mivel van már jópár olyan töltőm aminek a végén mini usb dugó van. (Ezeket más készülékekhez adták.) Így tölteni lehetne akár PC; meglevő 230V~; vagy autós töltőről is.

A telefonba azért ezen egyszerű átkötés beforrasztását nem merem megtenni... nem tudom megcsinálta-e már valaki, de a garit megszüntetné.
(#) Dudus válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Van benne elektronika. A CA101-es kábelben nincs, de ott a telefonban van a töltésvezérlő, ami védi az USB portot.
(#) accesid hozzászólása Okt 6, 2008 / 4
 
"vedi" a portot?


az akumulator lehet hogy felszippantana (ahogy elobb valaki irta) az 1A is de nem teszi
merjl le egy telefont toltes kozben. (nokiak nagyresze 80-500mA tolt) ez nem csak meres ez gyari adat

amugy meg en nem ajanlom a forrasztgatast, vegyel egy kabelt es kesz, nem a hobbi barkacsolas reszerol akarlak lebeszelni, csak ha nem vagy tisztaban a dolgokkal.. akkor en inkab azt ajanlom hogy vegyel egy eredetit(naponta talalkozom hasonlo problemakkal).. mindegy honnan csak eredeti legyen...

de ha megis a barkacs reszet valasztod, nyugodtan ranyomhatsz 5V-ot az usb-rol kibirja... 7.8V es 1Aig nincs gond, afolott mar kezdodnek...

es mielott valaki beszolna hogy es akkor mivan kicserelik a toltesvezerlot a telefonba... nem csak annyibol all a dolog...
(#) king4aday válasza accesid hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Idézet:
„de ha megis a barkacs reszet valasztod, nyugodtan ranyomhatsz 5V-ot az usb-rol kibirja...”

Ezt úgy érted, hogy simán összeforrasztom a két "dugót" helyes polaritással, és fejfájás nélkül tölteni fog?
(#) greatman válasza king4aday hozzászólására (») Okt 6, 2008 /
 
Minden szívfájdalom nélkül egyszerűen kötsd össze a két dugót, simán küldheted az USB 5 V -ját a telónak.
Az USB 500 mA -től többet nem fog engedni, ha véletlenül több lenne az áramfelfétel, akkor legfeljebb panaszkodni fog a gép, hogy teljesítmény ingadozás van az USB hubon, és lekapcsol. A teló simán bírja az 5 V -ot, (a gyári Nokia töltők 5.7 V -osak), a töltésvezérlő majd rendezi a töltéshez szükséges áramot. Egyébként soha nem fog 500 mA -nél többet felvenni, mert az akku ha nagyon kisül, akkor el sem fog indulni a töltés, töltés közben pedig esetleg pár száz mA -t vesz fel.

Egyébként ezt az ötletet már rég használom, számos olcsó töltő lett USB -s. A vezeték levág, USB dugó rá és kész. Több telót is így töltök, Samsung, Nokia, SE, stb.

Ja, és ha engedélyezve van a BIOS -ban, akkor a gépet be sem kell kapcsolni, és így is tud tölteni az USB portokról.


(#) arnd válasza greatman hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Én azért nem bagatelizálnám el ezt problémát.
Azért mert valami inkorrekt megoldást használsz és a saját cuccaidat kockáztatod mást nem kellene erre buzdítani.

Alapvetően az a probléma, hogy a nokija töltők áramgenerátor jellegűek, az USB meg feszültség generátor jellegű. Ezt még fűszerezi, hogy az alaplapok, notik, hub-ok USB táp megoldásai egyáltalán nem egységesek. Régebbi alaplapokon sima "öngyógyuló bisztivel" volt az 5V-ra kötve!!! De láttam már olyan PC házat amiben az előlapi USB csati közvetlenül kapta az 5V-ot egy táp csatin keresztül.

És akkor még jön a feszültség kérdése is, mert a nokija töltő 5,7V-os az USB meg hát annyi amennyit a táp (még egy bizonytalansági tényező) és az eszköz kivitelezése éppen összehoz. De mindenféleképpen kevesebb, max 5V-al lehet számolni...

king4aday

Én is gondolkoztam, hogy hogyan is lehetne ezt a problémát megoldani egyszerűbben és olcsóbban de tulajdonképpen a gyári átalakító a legolcsóbb valóban korrekt megoldás.
Illetve talán anyagárban lehetne olcsóbban megoldani de ott sem sokat lehetne nyerni. Egy kapcsolós táp ami 5V-ból 5,7-et "csinál" és még az áramgenerátora is műxik ha a kimenő fesz 5V-alá csökken, (csak egy soros induktivitás/dióda megoldás kilőve), nem is olyan egyszerű.
Ócsó telefont lehet, hogy jobban kockáztatnám, de pl. az e90-esemet nem tenném egy gagyi megoldásra. Ezt neked kell mérlegelned.

Egy minimál ötlet azért a végére: mostanában a PIC-el oldok meg minden problémát megoldások között nem szokták használni az izzókat! Nagyon jól ki lehet használni a nem lineáris ellenállás görbéjüket. Csak jól kell megválasztani a feszültségét és a teljesítményét.
Persze valamivel el kell érni, hogy elinduljon a töltés tehát valami egyszerű feszültség konverter még mindig szükséges... csak így már egy egyszerűbb is megteszi.
(#) Joisyx hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
Kérdésem lenne, a következő:
Van egy mini Usb töltőm aminek kimenete nem európai szabványos és 6V-ot tud, namost az akksim csak max. 5V-ot fogad el. Lehet ezt a problémát úgy kezelni, hogy ,mivel úgyis kell átalakító toldat egy 5V-os átalakító toldatot teszek rá?
(#) arnd válasza Joisyx hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Ááááá

Nem tudok 6V-os USB szabványról!!!
Szerintem nincs ilyen (power USB esetén van 12V-os megoldás de ezt ne keverjük ide)
Simán csak xar igénytelen az a töltő.

(Az akksi meg milyen, vagy hogyan legfőképpen miért?)
Mivel töltöd, miben van stb...
Az akksidra tuti nem megy ki 5V amúgy sem... maximum az a készülék nem komázza amiben van...
Szóval több és értelmesebb infót.

Látatlanban én inkább egy normális valóba 5V-s töltőt vennék.
(#) duarpi hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Nokia 5140 est ráköttem direktbe az usb 5V-jára és kiirta a tel hogy nincs töltés. tehát szerintem kevés neki az 5V. Az eredeti töltőjén 7V körül van. Fel lehet valamivel nyomni az 5V-t 6-7V-ra?
(#) motyoo válasza duarpi hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem is Nokia USB tötéssel kapcsolatban problémám. Egészen pontosan egy E52-es telefont szeretnék normál USB csatlakozós (autós szivargyújtós és normál hálózati) tötővel táplálni, de nem megy. A töltéshez a telefonhoz kapott szinkronkábelt (CA-101) használom, amivel a számítógép USB portájról is lehet tölteni. Próbáltam már kb. 4-5 féle autós USB-s töltőt (500mA-tól egészen 2A-ig), de egyikkel sem működött. Próbáltam hálózati USB töltőket is (egy 500mA-es Hama töltőt és egy 1A-es Apple töltőt), de azokkal sem töltődik, a telefon mintha nem is érzékelné, hogy rádugom.

Sokat keresgéltem fórumokon, de nem találtam megoldást. Egyetlen tippet itt írnak, méghozzá azt, hogy kössem össze az USB 2. és 3. (azaz a két adat) lábát, és máris hajlandó lesz a telefon tölteni - ezt egyelőre nem mertem meglépni.

Voltam Nokia boltban is, ahol igencsak destruktív hozzáállással annyit voltak képesek mondani, hogy "nem Nokia töltővel mért is kéne működnie"? Ezzel eléggé felidegítettek, hiszen azért van rajta szabványos USB port, hogy lehessen használni bármilyen USB töltővel, nem? Ráadásul ez már EU irányelv is... Szóval Nokiáék nem tudtak segíteni.

Nektek van ötletetek, hogy mi a probléma, és hogyan kellene ezt megoldani?
(#) arnd válasza king4aday hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Feszültséget kellene mérni a töltőiden, hátha csak az a problem, hogy kicsivel magasabb mint kellene.

Illetve ay is tölti zt is leellenőrizhetnéd, hogyx egy olyan portról amiről tölti, leválasztani az adat vezetékeket, (zöld és fehér), pl. valami PC előlapi csatiban ahol hozzá lehet férni. Bár lehet, hogy elég lenne csak kikapcsolt géppel megpróbálni, már ha van feszültség stby. állapotban is rajta. Így kiderülne, hogy kell e az USB adat feltétel a töltéshez. Ez már uUSB-s telefon? Mert annál (is) van egy plusz láb amivel lehet kiválasztani az USB állapotát, füles, host, slave. Lehet, hogy azzal kell csak trükközni. Az adat vezetékek összekötése szerintem hibás elképzelés, de nagy valószínűséggel nem okozol vele meredandó károsodást, az USB elég jól védett felület hülyeség ellen. Persze konektorba nem kell azért dugni...

Ja és BUÉK!
(#) motyoo válasza arnd hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Köszi a választ és persze BUÉK!

Próbáltam külső tápos USB hubról is. Akkor indul el a töltés, amikor bekapcsolom a gépet, különben semmi. A hubon tutira van feszültség, mert MP3 lejátszót tölti kikapcsolt géppel is.

MicroUSB-s a telefon, igen. Hétfőn veszek USB csatikat, forrasztgatok (bár azt még nem tudom pontosan hogyan is kellene variálni), aztán meglátjuk. A microUSB 5. lábával mit lehetne trükközni?

Nincs leírva valahol a Nokia uUSB interfésze hogy ne kelljen próbálgatni? Én sehol sem találtam használható infót.
(#) san398 válasza motyoo hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én ezt találtam a micro USB-ről Bővebben: Link
(#) motyoo válasza san398 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Köszi, szóval a + 1 láb funkciója a leírás szerint: "permits distinction of microA and microB plug. A: connected to ground. B: not connected." vagyis eldönti, hogy microA vagy microB típusú a csati. A esetében ez a láb is föld, a B esetében pedig nincs bekötve.

Ez nekem nem mond semmit, milyen következtetésre kellene jutnom ez alapján?
(#) arnd válasza motyoo hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Nekem N810-en ha nincs semmi rajta akkor mint USB-s eszköz működik a tablett (PC-re lehet dugni), ha össze van kötve a testtel akkor meg host módra vált, és pendrájvot lehet rá kötni.

Egy host kábel fabrikálása miatt vettem egy uUSB-s füles adaptert, abban egy 100k (vagy 10k) volt ugyanide bekötve.

A külső tápos HUB egyébként jó ötlet volt...
Próbáld ki, hogy egy ellenállással kötöd össze esetleg az adatvezetékeket... pl. 470R az tuti nem ront el semmit sem.
(#) accesid hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
vannak usb toltok ahol az 5-ik amugy nem hasznalyt lab +5V-ra es van ahol foldre (ennyit a szabvanyrol) van kotve es igy tolt. de vannak olyan telefonok pl. SPV ami csak akkor tolt ha szamitogepen foltelepitett programmal komunikal, nem a pc vezerli a toltest, egyszeruen ugy talaltak ki hogy ha nincs eredeti toltod amiben egy chipel komunikal akkor kapcsold be a geped a tolteshez, hatha egyszer mar eleged lesz belole es veszel toltot (marketing)
(#) Cicow hozzászólása Feb 14, 2010 /
 
Itt találtam egy érdekes megoldást az USB-ről való töltéshez, remélem segit, bár nem tudom, hogy a telefonban benne van-e a szabályozó elektronika

itt van érdekes NYÁK terv is

Sok szerencsét
(#) arnd válasza Cicow hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Közvetlenül akksit tölteni 5V-ról nem túl nehéz, az itt felvetett alap kérdés az, hogy nokija telefont tölteni. Ennek a problémája meg az, hogy egy 4.5-5.2V bemenő feszültségből kell egy 4-5.6V-os kimenő feszültségű áramgenerátort.
(#) lanti válasza motyoo hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Sajna uUSB röl csak akkor tölti ha adatkapcsolat létrejött tehát kommunikál a PC a telóval USB mini Nokia töltö átalakítót lehet és érdemes is csinálni sokat segít!
(#) motyoo válasza lanti hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Ezt úgy érted, hogy gyári fali töltő is fenntart a telefonnal valamilyen adatkapcsolatot?

Amúgy én meg közben megtaláltam a hivatalos USB töltési specifikációt. Meg is forrasztottam hozzá az adaptert:
1. láb - 2 M ohm - 2. láb - 200 ohm - 3. láb - 2 M ohm - 4. láb
De ezzel sem töltötte, szóval lehet, hogy tényleg valami adatszintű dolog lehet a háttérben. Ezek szeint a nokia minden töltőjébe processzort épít, csak azért, hogy ne lehessen third party _szabványos_ töltővel tölteni a telefont? És hogy írhatják rá, hogy uUSB, ha nem implementálja a töltési szabványt??!!

Bárhogy is van, nagyon bosszantó, hogy képtelenség tölteni normál töltővel...
(#) z_miklos válasza king4aday hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Én és még pár kollegám usb-ről töltjük az E51-est úgy, hogy külső HDD-hez adott usb tápkábelt használunk. A telefon felé a csatlakozó keresztmetszetét egy nokia CA-44 -es adapterrel (semmi aktív elem nincs benne) csökkentjük.
Annyi a próbléma, hogy lassabban tölt, de nekünk megfelel.
(#) motyoo válasza z_miklos hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Nálam is van egy kis fejlemény az E52 töltésével: a CA-146C (régi Nokia töltő > microUSB) adapterrel tölthető a telefon. Jó lenne tudni, hogy mi van ennek az adapternek a belsejében és belerakni egy USB > microUSB adapterbe...
(#) lanti válasza motyoo hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Jó estben nincs benne egy kis rézen kívül semmi rosszabb esten egy ellenállás , arra kell figyelni ezeknél a töltőknél hogy a teló töltő bemenetre 5 V és MAX 500 mA jusson de 2-300 is jó ha lehet többet ne adjatok neki mert a teló töltő sem hegesztőtrafó, és ha tök üres az akku akkor a belső vezérlés nekiereszti a töltést ,olyankor pedig tudna felvenni 1 Ampert is ami nagyon nem egészséges!

A gyári töltő ilyenkor lecsökkenti a feszültséget az áram marad 450 mA ! és a töltőarám csökkenésével emeli 5 V -ra azaz nem emeli és nem csökkenti csak ahogy csökken úgy emelkedik de ez már fizika.
(#) tszaboo válasza motyoo hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Túlgondolkodod a dolgot. Nincs abban semmi, az egy darab drót. ebay-on lehet kapni amúgy 230Ft-ért postaköltséggel, nekem van ilyenem, 5230-al simán működik.
(#) bzsolt91 hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Hello mindenkinek,Szükség miatt nekiáltam egy usb-s hálózati töltőhőz.
Egy régi mobiltöltőt használtam hozzá(5,7v 200 ma).
Végül kipróbáltam,webkamerával,egérrel működik ,de pont amihez szerettem volna az mp4-el nem .


A kérdésem az volna,hogy megoldható -e ,hogy elkezdje felvenni a töltést,vagy hagyjam a francba ?

(Megjegyzem nem vgyok profi a témában).

Minden segítséget előre megköszönök!
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem