Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s töltő
 
Témaindító: king4aday, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Itt van némi infó: Bővebben: Link.
(#) StMiklos válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Szevasz!

A LiIon akku korunk korszerű akkumulátora.
Ez igaz, de ezen akkuk töltése annak tulajdonságának figyelembevételével kell(ene) történnie.
De! Nem szeretik a mélykisütést, ha ez bekövetkezik (<2,6V) akkor kuka, nem szeretik a túltöltést és ami nagyon fontos kényesek a hőmérsékletre, a sajátjukra.
Ezekről nem kell tudni a felhasználónak, mert a mai készülékek töltő és kisütést (lemerülést) figyelő áramköre ezt figyeli és ha kell beavatkozik.
A töltés először viszonylag magas árammal indul, ca. 1 óra múlva erősen esik és kb. a 3-4 órát elérő teljes töltésnél már egészen alacsony.
Te hiába akarsz belepaszírozni egy általad megkívánt töltőáramot, nem fog engedelmeskedni, nem hagyja magát megerőszakolni.
Az akku figyelt hőmérséklete mindenképpen korlát.
Fotón: 5A tápegységről töltve a telefon, kijelzőn V és A.
Semmiféle korlát nincs (max. áram, töltövezeték keresztmetszet), a telefon által vezérelt áramot veszi fel.
Olykor innen töltve követhető a töltőáram korábban leírt változása, minden megy a maga útján.


Üdv: StMiklos

Akku.jpg
    
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Ezt a bekötést még nem hallottam.
Próbálom összerakni fejben. Mivel nem az egész kábelt építem én, csak egy hosszabbítót, ezért a gyári kábelben benne kell lennie ezeknek a bekötéseknek (igaz a data kábel nem jut el a telefontól a töltőig). Viszont akkor nekem nem is kellenek ezek az ellenállás bekötések, mert benne vannak a gyári kábelben.

Lerajzolom. (bocs a minőségért :jump
A rajzon a 2 zöld vékony bekötés nincs meg (még), ez hiányzik. Ez lenne a megoldás? Ez akkor azt is jelenti, hogy jó töltéshez nem csak az ellenállások kellenek, hanem valamiféle kommunikáció a töltő és a telefon között? És a power bank is tud így kommunikálni?
íezek szerint akkor akármilyen "jóféle" 5V feszültséget hozok a telefonnak egy akksiról, az nem fog tölteni annyiva amennyivel tölthetne, mert "nem hiszi el hogy az töltő, mivel nem kommunikál vele a középső 2 szálon? Ez nekem olyan hihetetlen...

STMiklos: Köszi, de itt az önszabályozás nem jön szóba, pont azért mert a gyári töltőkábel, a telefon és a töltőfej azonos, csak egy saját hosszabító szakasz kerül beépítésre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023
(#) mikrodigit válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Egy kis adalék innen:

"... Vagyis egy USB Type-C port lehet „sima” és lehet USB Type-C Power Delivery csatlakozó is. Előbbi legfeljebb USB 3.2-es sebességet és 5 voltos feszültség mellett 3 amperes áramerősséget nyújt, utóbbi viszont akár 20 voltos feszültséget és 5 amperes áramerősséget is tud továbbítani. Vagyis a Power Delivery szabvány akár 100 wattos teljesítmény leadására is képes – igaz, ehhez speciális kábelre is szükség van. „Normál” kábellel 20 voltos feszültség és 3 amper jelenti a csúcsot, ami persze még mindig rengetegnek számító, 60 wattos teljesítményt jelent. Hogy legyen mihez viszonyítani, egy notebook töltő jellemzően ennél kisebb teljesítményű.

A Power Delivery szabvány alapja a kétirányú kommunikáció: a töltő és a töltendő eszköz közösen határozzák meg a legjobb töltési stratégiát. Amikor csatlakoztatjuk a kütyüt a töltőhöz, akkor alapesetben sztenderd 5 voltos feszültséget ad le a töltő, ami ezt követően dinamikusan, az igényeknek megfelelően akár 20 voltra is felkúszhat. A töltendő eszköz gyakorlatilag megkérdezi a töltőt, hogy mekkora a legnagyobb teljesítmény, amit le tud adni, a töltő pedig cserébe azt az információt kapja meg, hogy mennyi a legnagyobb teljesítmény, amit a csatlakoztatott kütyü képes felvenni. ..."
(#) Doky586 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Csak az 'okos' töltőhöz kell a zöld.
2A (10W) buta töltőhöz nem.
Elég ha rövidrezárod a két adatlábat egy fél centis vezetékkel a csatlakozóban, ahogy mondtam már. A két 22Mohm ellenállást meg a semmivel helyettesíted.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Igen, hiányzik a két belső vezeték. Konkrét kommunikáció csak gyorstöltéskor van, egyéb esetben ellenállásokkal tudatja a töltő pl. a telefonnal, hogy mire képes.

Képzeld el azt a szituációt, amikor a töltő csak 0.5 A leadására képes, de a telefon szeretne többet felvenni. Két kimentel lehetséges: a töltő túlterhelésre hivatkozva lekapcsol vagy nincs benne ilyen védelem és leég.
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Oké, köszönöm mindenkinek, megértettem.
Szétszedva az USB-ket az egyik szál igen vacakuls lett forrasztva, azt kijavítva a 0,35 helyett lett 0,46. Bekötve a 2 adatszálat, jelenleg 0,79A-rel tölt. Ez már jó lesz.
KÖszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
UI: persze most kiderült, hogy mégse olyen egyszerű, mint terveztem. ACS712 sajnos nem egészen úgy működik mint szerettem volna
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem