Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s töltő
 
Témaindító: king4aday, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   2 / 6
(#) abcdabcd válasza bzsolt91 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Amúgy az 5,7V-ból mivel csináltál 5V-ot?

De gondolom megoldottad, ha azt írod, van itt egy másik téma: Bővebben: Link
itt az #378500 -e hozzászólást, ha elolvasod, talán ott a megoldás neked is, meg ott írnak más felállásban is ellánállást, valaki mintha olyat is írt volna hogy a tápra húzni valamelyik adatvonalat ellenállással de szerintem először ezt próbáld meg, meg olvasd el amiket még ott írnak, vannak linkek is emlékeim szerint külső oldalakhoz is amiket ott próbáltak...
Ezzel az ellenállással lehet azt próbálják megoldani, hogy ne bármilyen eszközből akarjon egy cucc áramot felvenni, -és így elvileg usb host nak hiszi a töltőt, aminek vélhetően van elég árama... és tölt vele...
(#) Benji1992 hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Vettem egy szivargyújtós usb töltőt. Ipad 2-t szeretném vele tölteni de valamiért nem hajlandó. Hallottam róla hogy kell valami kiegészítő áramkör ha nem az eredeti apple autós töltőt használom. Valaki nem ismeri ezt a kapcsolást? Előre is köszi.
Üdv Benji
(#) tanulo99 válasza Benji1992 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Sztem semmi nem kell mivel 5 volt az usb ha apple ha ibm ha akármi.....
Lehet az usb adat szálait kell logikai 1 re vagy nullára húzni de ezt majd az okosak megmondják.
(#) Benji1992 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Megoldódott köszi azért. A D- lábnak kell 2.04V a D+ lábnak pedig 2.75V
(#) mhorpheus hozzászólása Júl 3, 2012 /
 
Üdv!

Szeretnék csinálni egy olyan USB töltőt amit szivargyújtóba lehet applikálni. Tudom hogy lehet kapni, de igazából nincs rá szükségem, viszont találtam itthon hozzávalókat.
Van egy rossz USB hosszabbítóm, erről vágtam le az 'anya' részt, és van egy szivargyújtós régi siemens töltő erről vágtam le a csatlakozó véget.

Elektronikában nem vagyok túl jártas, de úgy gondoltam mivel itt jelet nem kell átvinni (nem számítógépen akarom használni az eszközt) csak magát az áramot, így elég ha mindkét alkatrész megfelelő kábelét összekötöm.
Itt kezdődött a bonyodalom mivel az USB hosszabbító 4 kábelt tartalmaz (zöld, fekete, piros, fehér), a szivargyújtókábelben pedig csak 2 fut (piros és egy faramuci átlátszó [sztem ez a fehérnek felel meg??]).
Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy ha a pirosat a pirossal az átlátszót pedig a fehérrel összekötöm akkor működhet a dolog? Vagy van valami turpisság amit még nem tudok.

A válaszokat köszönöm előre.
Üdv
Mhorph.
(#) kzozo válasza mhorpheus hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Csak egy turpisság van: a szivargyújtó 12V-os, az USB pedig 5V-os.
(#) mhorpheus válasza kzozo hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Kvázi ha megcsinálnám és rádugnék valamit akkor megsülne?
(#) szucsip válasza mhorpheus hozzászólására (») Júl 3, 2012 / 1
 
Szia!

*
A google is segít. Sőt, még egy hagyományos multiméter is megválaszolná a kérdéseidet!

Googleba beírod, hogy USB pinout, és az eredmény:

A szivargyújtós csatlakozó az meg adja magát. Nyilván nem a pios lesz a hidegpont...

Az USB eszközök 5V-ot használnak. Az autó villamos rendszere 12V-os. Egyszerű a megoldás: Úgyhogy hajrá!
(#) mhorpheus válasza szucsip hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Köszke csak ennyit akartam. Így már világos h mit kell csinálnom
(#) MiB111 hozzászólása Nov 28, 2012 /
 
Helló!

A következő problémában kérnék tanácsot: van egy napelemes mobiltöltőm(ami egyben aksi is), aminek a max kimeneti feszültsége 5,5V (500mA) papíron és megmértem, 5,36 V a valóságban, van hozzá mindenféle csatlakozó de olyan nincs ami a Nokia E52-höz(meg általában jó pár okostelefonhoz) kéne, ezért levágtam egy a töltőbe való csatlakozót, forrasztottam rá egy USB aljzatot (piros a pirosra fekete a feketére), beledugtam a Nokia saját USB kábelét, de nem tölt, ugyan ez a töltő tölt viszont Samsung telefont(itt nincsenek adat érintkezők a csatlakozóba) és tölti az eredeti csatival a régi Nokiámat is... mi a baj??? Az USB általába véve 5 V-t ad, megmértem a Nokia eredeti töltője 4,8 V körül muzsikál, a laptopom USB aljzata is kb ennyit ad, lehet hogy magas a feszültség neki, vagy baj hogy a felforrasztott USB aljzatban az adat érintkezők üresek???
(#) Mumtaz hozzászólása Dec 1, 2012 /
 
Üdv.

Egy tényleg kezdő kérdéssel fordulok ide. Van egy szivargyújtós USB aljzatos töltőm. Azzal már nem lehet használni, amihez adták, viszont jól jönne, ha a telefonomat lehetne vele tölteni, de annak meg kevés. Ha rádugom, semmi nem történik, pedig 5V kijön belőle. Aztán néztem, hogy a telefonom gyári hálózati töltője 1000mA-es, míg ez csak 500mA.
Gondoltam arra, hogy milyen egyszerű, mert kihajigálok belőle mindent és rakok bele egy 7805-öt - persze 1-2 kondi kíséretében, ahogyan az szokás. Viszont azért csak gondolkodom rajta, hogy ez így nem biztos, hogy jó, ha csak így egyszerűen összedobom. Főleg azért gondoltam, mert azért 7805-ből sem hiába gyártanak különböző típusokat. Az ok, hogy mindegyik 5V-ot ad, de van ebből is 1A-es, meg 1.5A-es.

Nekem itthon 7805CV van. Mivel egészítsem ki, hogy biztosan jó legyen?
Ugyanakkor a 'B' kérdés általánosítva lenne 78xx sorozattal kapcsolatban, hogy több apró kis kapcsolást építettem már rajzok alapján, amin 78xx volt, de a neten sokszor volt eltérés. Ha mondjuk ezt a komplett áramkör egyik külön részegységeként nézem, akkor ugyan a rajzok soka hasonlóságot mutatnak, de mindig van valami különbség. Pl. ugye sokszor 1db elko és 2db kerámia kondi van mellékelve, de van, ahol csak egy kerámia kondi, és semmi más.
Nincs valami általános, ami a legtöbb helyen biztosan megfelel? Esetleg még mellé rakni valamit, hogy teljesen jó legyen?
Azért kérdezem, mert például össze raktam egy ablaktörlő időzítőt AVR-el és egy "általános" 7805 'adta' a tápot. Na az AVR fél év használat után ki is purcant és nem tudok másra gyanakodni, csak a tápra. Aztán megépítettem egy index elektronikát is, amiben szintén AVR van ugyanazzal a 7805 kapcsolással és mostanra az is kipurcant.

Tehát a kérdések:
Milyen kapcsolást építsek a szivargyújtó->USB adapterbe?
Mit lenne egy általánosan teljesen stabil 7805/7812 kapcsolás, amit általánosan lehet használni?
(#) nem hozzászólása Feb 13, 2013 /
 
Hordozható eszközöknél ma már szinte kritérium, hogy hazaérve csatlakoztatjuk egy USB aljzatba és reggelre feltölt. Én is egy ilyet eszközt tervezek összerakni, és találtam is egy egészen egyszerű kapcsolást USB-s akku-töltésre. Összeraktam, és működik! Tehát az első lépés meg van, viszont azért lenne kérdésem is. (Moderátoroknak: azért nyitottam új témát és nem az "adatlap értelmezése" topicba írtam, mert szerintem ebben a témában elég sok kérdés merülhet fel a jövőben, így kitesz egy külön témakört.. vagy majd áthelyezitek..)

Lítium-Polimer akksi mellett döntöttem. A névleges feszültség 3.7V (PIC-es panel magyarul vígan elmegy róla egy LDO-val, de hogy őszinte legyek, szerintem anélkül is). Sokszor tölthető-meríthető, stb.
A töltéshez talált legegyszerűbb kapcsolás itt található (felülről a 3. ábra). Minimális külső alkatrész igény, egyszerű, kicsit és mindent tud. Az USB portot maximum 100mA-es terheli (nehogy letiltsa a PC), ha viszont a DC lábára kap delejt, 280mA-el is tud tölteni. Automatikusan átkapcsol a megfelelő bemenetre és még azt is jelzi, ha feltöltött az akksi (azaz azt veszi észre, hogy ha a töltő áram 50mA alá esik).

Az adatlap itt található a MAX1555-höz.

A kérdésem pedig: azt írja az adatlap az 5. oldal alján, hogy 50mA töltőáram alatt a CHG láb alacsony logikai értékűről nagy impedanciás bemenetté változik, viszont azt is írja, hogy a töltés ettől még nem áll meg. Tehát magyarul, ha a jelzés után nem kapcsoljuk le az akkumulátort mondjuk egy FET-es kapcsolással a töltőről, akkor túltölti? Tudtommal a Li-Po akksik azt nem annyira szeretik. És mi van, ha lekapcsoljuk a töltőről? Honnan tudjuk, mikor kapcsolhatjuk vissza? Mármint ha mondjuk az akku töltöttségi szintjét nem akarjuk folyamatosan mérni. Mert elvileg ha már kicsit is merült az akksi, miért ne akarhatna a felhasználó rátölteni?

Hátha vannak ötletek az ügyben, illetve remélem, valaki hasznát veszi a fenti kapcsolásnak. Tényleg bárki meg tudja építeni, még egy teljesen kezdő is, csak azért (ha valaki először csinál ilyet) érdemes vigyázni, mert az akkumulátorok szélsőséges esetben fel is robbanhatnak!

Várom az ötleteket.
Köszi,
Ádám
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1
 
Hello!
Szerintem az adatlap nem ezt írja. A CHG kimenet (nyitott kollektoros tranyó) kikapcsol, mikor a töltő már "feszültség módban" van (a feszültség korlátozás van már) és a töltőáram 50mA alá süllyedt..
Vagy is fel van töltve az aksi, de semmi túltöltés, hiszen a feszültség már nem fog tovább emelkedni.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Ez igaz, de a "feszültség mód"-ot igazából sehol nem definiálja, de sejteni lehet, hogy mire gondol. Van egy olyan ábra, hogy az akksi feszültségének függvényében előbb-utóbb leesik a töltőáram teljesen (a 4. oldalon), ami elsőre engem is megnyugtatott, de aztán olvastam ezt a "Charging doesn't stop when CHG goes high", és kicsit megijedtem, mivel mindenhol nyomatékosan figyelmeztetnek arra, hogy a lítium akkumulátorok túltöltésétől óvakodni kell.

Mondjuk amiket összeolvasgattam, azok főleg azt sugallták (igazából ez az, amit nem találtam meg egyértelműen sehol) hogy csak nagyobb feszültségre nem szabad tölteni, mint a névleges. Mert ha ez így van, akkor nincs gond... eléri az akksi a 4.2V-ot, a töltő mivel erre szabályoz, idővel megszűnik a töltőáram és az idők végezetéig jól el van így... Ami logikus lenne, mert ha az akksi feszültsége eléri a töltő feszültség szintét, akkor megszűnik a potenciálkülönbségből adódó áram, magyarul NEM tölt tovább..

Ezt gondoltam alapból, csak aztán annyira ráparáztattak, hogy inkább megkérdeztem. Tehát magyarul nem kell semmilyen szétkapcsolás, és nem baj ha "töltőn marad", igaz?

Köszönöm!
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Feb 14, 2013 / 1
 
Hello!
Gondolkodj egyszerű paraszt logikával. Van egy komplett speciálisan erre készült áramkör, ami jelzi, hogy fel van töltve az aksi és nem kapcsolja ki, túltölti? Akkor minek az egész vacak?
Nyilván azért mondja, hogy a töltés nem szűnik meg, mert a feszültség állandósul, így a töltőáram tovább fog csökkenni, végül is az önkisülési szintre. Azért írja, hogy nem szűnik meg a töltés, mert az egy másik töltési mód az lenne, hogy ekkor lekapcsolná a töltőről az aksit. Aztán valamikor majd bekapcsolja. De itt, rajta marad a feszültség, ha közben bekapcsolna egy fogyasztó, és merülne az aksi, visszajönne a töltőáram.. Szerintem ez ennyi és nem több.
üdv!
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Oké, akkor megnyugodtam az ügyben.
Kösz!
(#) nem hozzászólása Feb 14, 2013 /
 
Érdekelne még az alámerítés is.

Ilyen akkut tervezek használni: LP-443440-IS-3
Van benne védőáramkör, de nem tiszta, mi ellen véd és mi ellen nem. Maga az IC, amit használnak benne elvileg túltöltés és alámerítés ellen is véd, de azért nem volna rossz erről megbizonyosodni.

A linkelt adatlap legalján van egy kapcs.rajz és alkatrészlista a védő áramkörről. Azt mondja, a lelke: "Ricoh R5402N204KD or Equivalent". Nem kevés keresgélés után találtam ezt az "adatlapot"

Hátradőlhetek? Mert az újság szerint ez mindentől megvéd még atomtámadástól is. Viszont hozzátenném zárójelben, hogy múltkor az első tesztekkor 2.65V-osra merítettem az akksit, pedig a névleges Cut off feszültsége az adatlap szerint 2.75V. Ezért vagyok némileg kételkedő. De az király v
lenne, ha nem kellene figyelnem az akku feszültséget.

Minden hozzászólást köszönök!
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Az akkumulátor adatlapja ezt mondja:
6.9 Cell/Battery Protection Circuit Module (PCM)
The cell/battery must be equipped with a PCM that protects the cell/battery from
overcharging, over-discharging and over-current.
Ez végül is megnyugtató.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) nem válasza nem hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Csak azt nem tudom, hogy ez a benne lévő PCM-et jelenti, vagy csinálni kell-e még hozzá, mert azt írja "must be equipped with..."
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
(#) vorosgy hozzászólása Máj 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Régi a topik, én azonban pár napja szembeszültem a problémával: hálózati USB töltővel kívántam megoldani kirándulásokon a teló, fejlámpa, GPS töltését is.
NOKIA 500 nem hajlandó töltődni, max. kikapcsolva, bár ezt nem teszteltem végig.
A megodás említve van: USB két adatkapcsát rövidre kell zárni. Nem rövidre zártam, 560 ohm-os ellenállást tettem rá. NOKIA tölt!
(A többi eddig is töltődött.)
(#) Primary hozzászólása Máj 17, 2014 /
 
USB töltőt tervezek építeni.
Egy LM2596-al oldanám meg. Elegendő az alapkapcsolást megépíteni?
A cél az az lenne, hogy bármiről tölthető legyen a telefon (autó akksi, elemek).
(#) dhcodoki hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Sziasztok!

2.1A-os USB-ről tölteném a Samsung S4 mini telefon készülékem.
A telefon aksija: 3,8V Li-ion 7,22Wh
A telefon gyári töltője: 5V/1A
A jövőben használni kívánt USB csatlakozó: E-bay link

Kérdésem, hogy romlana-e az aksi élettartama. Ha a miérteket pár szóban valaki leírná, megköszönném!! (máskor nem kellene ilyen alap kérdéseket feltennem)
(#) pucuka válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Miért romlana? Az akksi töltője a telefonban van, (már nagyon régóta mindegyikben, úgy hívják, hogy Power management) és a töltéshez csak megfelelő terhelhetőségű tápegységet kér. Ezt gyárilag, és ezért a népnyelvben is "töltőnek" nevezik, de valójában nem az, csak egy egyszerű tápegység. Ma már szerencsére minden telefonban ugyanolyan 3,7 V os akksik vannak, ezért lehetséges az 5 V -os tápegységek használata. Hogy honnan szerzed azt a megfelelő terhelhetőségű 5 V -os tápfeszültséget, ez a telefonodnak mindegy. A mikro USB csatlakozó másik végén levő USB A csatlakozót dughatod a számítógép USB csatlakozójába, a saját "töltőjének" 5 V -os csatlakozójába, vagy az üzletben vásárolható 230, vagy 12 V -os univerzális "töltő" USB csatlakozójába, és az általad megvásárolni kívánt egység USB csatlakozójába is. A feltüntetett áramérték csak annyit jelent, hogy az USB3 csatlakozója jobban terhelhető, mint a hagyományos. Ennek esetedben nincs jelentősége, mert a töltést a hagyományos USB csatlakozóból is lehet végezni, a felvett töltő áramot úgyis a telefon töltő áramköre határozza meg.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) dhcodoki válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Köszönöm a szájbarágós választ! Pont ilyenre volt szükségem! Ma is tanultam valamit!!
(#) kzozo válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Talán még annyi kiegészítés, hogy a töltő (a tápegység) USB csatijában az adatvonalak meghatározott feszültségszinteken vannak, amit sima ellenállásokkal állítanak be. Ebből a feszültségszintből tudja a töltendő eszköz, hogy mekkora árammal kell töltenie az akksit.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) abcdabcd válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Szia! De azt vedd figyelembe, hogy ahogy az előttem szóló kzozo kolléga is írja, azt a telefon dönti el, hogy hajlandó-e a szabványos (USB2-nél ez 500mA USB3-nál valamivel nagyobb) áramértéktől nagyobb árammal tölteni...
Tehát hiába teszel, akár egy 20A-es labortápegység kimenetére egy USB csatlakozót, ne lepődj meg rajta hogy a kijelzőn csak 0,5A-es töltést látsz
És én ahogy néztem eddig, gyártófüggő, hogy melyik milyen megoldást választ arra, hogy "azonosítsa" a saját gyorstöltőjét, valamelyik gyártónál a két adatvonal össze van csak kötve egymással, valamelyiknél meg ahogy kzozo is írta ellenállásosztó van a táp meg a föld között és a közepére van kötve a két összekötött adatvonal, és a telefon, ha rádugod a töltőre megnézi, hogy az adott töltő "gyorstöltő-e", azaz a fenti trükkök valamelyike szerinti-e, és ha igen, akkor tudja, hogy megkezdheti a gyorstöltést, mert egyébként, ha egy "sima, szabványos" usb portot terhelne le 2A-rel, a max 500mA helyett, akkor az könnyen tönkre is mehetne, pl a nyákon a vezetősáv leég, vagy a kisebb terhelhetőségű trafó az 500mA-res töltőben megy tönkre...
Megnéztem amit linkeltél, az nekem nem is igazán egyértelmű, hogy mire írja, hogy 2,1A-res csatlakozó, főleg a fentiek tükrében, de amiatt is, hogy azt ő honnan tudja, hogy abban a pc-ben milyen táp van, amire te ezt az előlapi panelt csatlakoztatod... szóval ez valami különleges marketing gyöngyszemnek tűnik így

mod: a fentiekhez pluszban (bár a szövegben benne van, de pontosítok), szóval, mivel gyártónként különböző a "gyorstöltőt azonosító trükk", így egyik gyártó gyorstöltővel egy másik gyártó készüléke valószínűleg nem fog "gyorstölteni"... ezért is értelmetlen a "marketingszöveg"...
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) dhcodoki válasza abcdabcd hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
(Előre szólok gépész vagyok, így az elektromossággal kapcsolatban tudok félelmeteseket is kérdezni)

Szóval, én úgy gondoltam, hogy rádugom a számítógép tápjára a nyákon lévő csatlakozót (amit az előző hozzászólásomban linkeltem), és majd ő azt megoldja, hogy a csatlakozó végén 2.1 Amper legyen.

Az eddigiekből pedig azt szűrtem le (lehet rosszul), hogy a telefon megvizsgálja, hogy min jön az áram, és
- vagy gyorstöltőként kezeli le, és engedi a 2.1Amperes töltést,
- vagy "letiltja" és csak hagyományos "USB-s sebességgel" töltené

Huu, most már én is kezdek belezavarodni. Egy a lényeg. Ezzel a 2.1 Amperes USB kimenettel gyorsabban tudom tölteni a telefonom, vagy sem?? Merjem kipróbálni, vagy sem? Nem szeretném sem a telót, sem ezt a 3,5"-os USB bay-t kidobni.
(#) abcdabcd válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Nyugodtan kérdezz, és aki akar válaszol mint pl most én:

De most jöttem rá, hogy ez kicsit bonyolultabb, megpróbálok összeszedni valami hosszabb, de mégis viszonylag tömör választ
(#) pucuka válasza dhcodoki hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ne aggódj, a telefon nem vizsgál semmit, nem is kell kidobni semmit. A telefon csak annyi áramot vesz fel, amennyire szüksége van, akkor is ha 10 A leadására képes tápegységre kötöd. A kollégák csak arra hívták fel a figyelmet, hogy nem elég az USB "töltőbe" bedugni a telefon töltő (adat) kábelét, a telót "be is kell csapni".
Ha rendes számítógép USB aljzatába dugod az adatkábelt (az általad megvásárolni kívánt fiók is ilyen, bár azt nem tudom, hogy az alaplapon van-e USB3 csatlakozási lehetőség, de ezt biztosan megnézte valaki), akkor automatikusan tölteni fog, mert az USB kábel adatvezetékei (D+, és D-) megfelelő szintre kerülnek. A gyári "töltőben" ilyen nincs, ezt pótolja egy ellenállás ami után a teló azt érzékeli, mintha rendes USB csatlakozóba dugtad volna. Ez a gyorstöltés figura sem így igaz, régebbi pl. Nokia töltők voltak olyanok, hogy csak korlátozott áramot engedtek felhasználni, és azoknál volt olyan lehetőség, hogy a nagyobb kapacitású akksikat felismerte, és annak megfelelően töltötte. De a mai líthiumos akksiknál már nincs ilyen.
Sokszor még ma is mondják, hogy az első töltést 14 óráig kell végezni, de ez csak a NiCd akksikra volt igaz, és ma már ilyen akkukat telefonban nem használnak.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
(#) dhcodoki válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Tiszta sor!! Köszönöm!
Illetve annyi pontosítás:
Nem az USB 3.0-hoz csatlakoztatom a telót, hanem a mellette lévő fekete 2.1 amperes USB-hez.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Következő: »»   2 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem