Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UTP kábel váltókapcsoló-elágaztatás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Josza hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
hello mindenkinek,
lenne egy olyan problémám, hogy két UTP kábelt felváltva dugnék be a gépbe de nem akarom mindig ki be húzkodni őket, hanem kellene egy olyan váltókapcsoló amivel tudok ugrálni a két kábel között egyetlen kapcsolóval ki be húzkodás nélkül!
a képen egy minta van...(hogy mire gondoltam)

minta.JPG
    
(#) valve válasza Josza hozzászólására (») Máj 10, 2009 / 4
 
Hello.

Használhatsz egy Touch Panelt vagy egy 8-as kapcsolót, ha nincs akkor egy 4-es is megteszi mert nem használja mind a nyolc vezetéket a hálózat. Ha bonyolultabb megoldás kell akkor két hálókártya...

utpkabelo.png
    
(#) mindenes válasza Josza hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv !
Ethernet switch nem jöhet szóba ? már 3000 ft ből megvan......
(#) didyman válasza valve hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Az érintőpanellel hogy lehet UTP kanócokat kapcsolni?
(#) valve válasza didyman hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Elírtam. Köszi, hogy szóltál. Patch Panel-re gondoltam.
(#) Tomi20 válasza Josza hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Heló

Ha veszel a gépedbe még egy hálókártyát (kb 2eFt) akkor egyszerre lehet a kettő bedugva. Azt még hozzá kell tenni, ha kapcsolóval kapcsolgatod a kábeleket, akkor hálózati másolásnál jelentősen is csökkenhet az átviteli sebesség.
(#) sonicman hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Üdv
a szomszédom internet és torrent függő. sajnos tőlem veszi kábelesen az internetet, amiért nem fizet, mert rokon. Viszont szeretnék kibabrálni vele. Egy olyan megoldás kellene, amely egy időkapcsolóval megszakítja az utp-t, hogy ne legyen neki éjjel-nappal internete.
Készítettem egy megoldást, amely időkapcsolóval és 4 mágneskapcsolóval meg is szakítja a kábelt, de a mágneskapcsoló nem mindíg enged át jelet. Ezt a megoldást fel kéne újítani polárrelé használatával. Így nem használódik el a relé 12 órás folyamatos behúzással.
Az elv jó, de a problémám az, hogy 8 ér megszakításához 4 relé kell. Ezért most felteszem a bűvös kérdést: muszáj mind a 8 eret megszakítani? Azt tudom, hogy nem, de akkor melyikeket kell megszakítani, hogy ne legyen internet?
Ha valaki tudja, akkor elmondhatná azt is, hogy az utp kábelen melyik ér mit csinál? vagy hogy külön eren kezeli-e a router az internetet a hálózattól? mert ha igen, akkor ezek megszakítása is elegendő lenne.
köszönöm előre is.
(#) L_Maqvus válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Router segítségével korlátozhatnád ma sebességét.
(#) sirály12 válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Egy oprendszeres routerral meglehetne azt játszani, hogy a nap nagyobb részében csak a 80 és a 8080-as portokat engeded be, így a torrent behal nála. Vagy sebességet is korlátozhatnál, így lenne is torrent nála, csak épp döcögne.
(#) Tetye válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Nem kell 8 eret. 8-ból 4 kell a 10/100mbps kapcsolathoz, abból elég neked kettőt megszakítani. Mondjuk az 1-est(narancs-fehér) 3-ast(zöld-fehér).
(#) laszlokunstar válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Idézet:
„Ha valaki tudja, akkor elmondhatná azt is, hogy az utp kábelen melyik ér mit csinál?”

A zöld+zöldfehér és a narancs+narancsfehér érpárokat használja 100 Mbiten, gigabiten mind a 4 ér párat.
A routereden nézd meg van-e QOS, azzal routerfüggően tudod az IP címet, portot is korlátozni. a Te gépednek/portodnak maximális prioritást adsz, ha használod at internetet téged nem zavarhat, mert a szomszédod sebességét ilyenkor visszaveszi.
Másik megoldás: a szomszédhoz menő kábelt egy switch-el megszakítod, és a switch áramellátását egy időkapcsoló órával szabályozod.
A QOS használatát javaslom inkább.
(#) sonicman hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
a routerrel az a gond, hogy egy szolgáltatótól kapott router, ami modem egyben és a szolgáltató az összes beállítást lekorlátozta, a jelszót meg nem tudom. csak a játékokhoz vagy egyéb progikhoz való portokat tudom nyitogatni rajta. tűzfala is van, de azt is csak be-kikapcsolni lehet. Másik routert nem lehet kapcsolni hozzá, mert csak rendszergazda állíthat ip-t rajta. ezért vetemedtem a relés megszakításra.
switch a szomszédban van, 3 felé osztja a netet, de ott kapcsolóórát elhelyezni hülyeség, mert azt ki tudja iktatni.
köszönöm a segítséget.
(#) laszlokunstar válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Routernek gondolom van több lan portja.
1./Router 1. lan portja a Te gépe(i)d
Router 2. lan portja -switch kapcsolóórával, ez megy a szomszéd lakásba.
Router 3-4 portja számodra használható.
Másik switch+kapcsolóóra a TE lakásodban, csak az ő irányába menő forgalmat kapcsolgatná. Az, hogy a végére mit dug, az ő dolga.
2./ switch+ kapcsolóóra helyett egy QOS-t tudó routert teszel fel, azon akár a torrentet is tilthatod, sávszélességet is korlátozhatod. A router bemenete megy a te routered egyik lan portjára, kimenete a szomszédba. Így akár 24 ó-s nete is lehet a szomszédnak, és a Te hálózatodba se lát bele. Böngészhet levelezhet. Az utólag feltett routeren a WAN-nál az állandó kapcsolatot állítod be.
(#) abcdabcd válasza sonicman hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Attól, hogy a szomszédban van egy switch ami osztja a netet, attól még te is tehetsz be azelé egyet, és annak az áramellátását szakítod meg néha 1-1 pillanatra...

Vagy a szolgáltató routerére, ha egy saját routert kötsz gép helyett, szíved joga, ahhoz a szolgáltatói routerben nem kell semmit beállítani... legfeljebb ha a szolgáltatói router a gépedet a hálózati kártya MAC címe alapján azonosítja, és ezért látszólag csak azzal működik, akkor a megoldás az, hogy a routerben a "MAC Clone" vagy hasonló menüpontnál be kell állítani, hogy a router WAN portjának a MAC címe az legyen, ami a gépedé, ami most a szolgáltatói routerhez csatlakozik... így már meg is oldottad, hogy a szolgáltatói routerhez egy sajátot kötöttél, amiben már mindenféle trükkel korlátozhatod az adott gép hozzáférését, akár hogy csak adott időben érje el a netet, vagy csak adott sebességgel...

Sőt nagyon olcsó és jó megoldás lehet egy használt 10MBit-es HUB ezt sorbakötöd a szomszédba menő vezetékkel és mindjárt korlátoztad is a sebességet (persze ha nem 10MBites vagy kisebb sebességű neted van)
(#) Emberke hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Hali Mindenkinek!

Lenne egy kérdésem. Megoldható-e az hogy az UTP kábel egyik végét 2 felé ágaztatnám. Az ok: Van egy laptopom ami gigabites kártyával ellátva és van egy routerem ami pedig csak 100 Mbit-es sebességre képes. Viszont van egy C7-00 telóm amin szeretném otthon használni a wifit. Az internet sebességem 120 Mbit. Sajnos a router nem szereti ezt a sebességet kezelni és max 64 Mbit a sebesség amit ő produkál. És akkor a lényeg. A kábel egyik ága menne közvetlen a laptopba a másik pedig a routerbe. Régebben a betárcsázós netnél volt olyan hogy, egy elosztót kellett berakni és ment a modem felé az egyik ág és a másik ág pedig a telefonhoz. De ilyen elosztót nem kapok UTP kábelhez. Valakinek van-e ötlete erre?

Köszönöm!
(#) Gyimate válasza Emberke hozzászólására (») Dec 4, 2011 / 1
 
Hello,
ilyen elosztóról még én sem nagyon hallottam, ami teljesen passzívan működne és szétosztaná a netet. A lényeg a következő: Ahhoz hogy te 120mbitet átvigyél kevés 4 ér az UTP kábelből, ugyanis az MAXIMUM 100mbitet képes átvinni, neked pedig ha kiakarod használni a teljes sávszélességed, akkor gigabites kapcsolat kell a szolgáltató által adott modem/router között. Szerintem a legegyszerűbb megoldás az lenne a számodra, ha a szolgáltató egy egyszerű modemet adott, akkor veszel egy olyan routert ami képes arra, gigabites sebességgel ossza szét a netet, ha nincs rajta wifi adó, akkor meg hozzákötöd a már meglévőt, ha viszont a szolgáltatód routert adott, akkor elég venned egy úgynevezett switch-et ami hasonló munkát végez mint egy router, de ez egyszerűbb, de szerintem ne menjünk bele a részletekbe. Az egészben az a lényeg, hogy ha egyszerre akarod használni az internetet a számítógépeden és a mobilodon is akkor muszáj vagy venni egy switch-et vagy egy routert ami el is bírja azt a sebességet, máskülönben nem fog csak a lassabb sebességgel működni.
Ha bármi kérdésed lenne nyugodtan tedd fel, ha tudok segítek.
Üdv gyimate
(#) Emberke válasza Gyimate hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Én arra gondoltam hogy az UTP kábelt ketté vágnám (van otthon egy jó pár darab) és egy másik kábelből egy 30-40 cm-t hozzá raknék mind a 8 eret összekötve. Most pillanatnyilag a connectify nevű programmal osztottam meg a netet a laptopról a telóval de ha nem megy a laptop akkor is lenne netem. A telóhoz nem kell gigabit, neki bőven elég lenne 54 Mbit is. Bár ez elég gázos megoldásnak hangzik de nem látok benne veszélyt sem a gépre sem a telóra nézve. Csak hogy a szolgáltató engedi-e (UPC).
(#) rolie válasza Emberke hozzászólására (») Dec 5, 2011 / 1
 
Szia!
Az ethernetet (UTP) nem lehet egyszerű "Y" kábellal elágaztatni, mindenképpen kell egy aktív eszköz, egy switch vagy egy router, ami tudja a gigabites sebességet, különben hiába 120 Mbites a net, egy lassabb eszköz csak 100 Mbitet tud.
(#) Emberke válasza rolie hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Akkor sajnos ez a terv kilőve. Az a gond hogy ami most van routerem az már sajnos 2-3000 forintnál többet nem ér. Viszont egy gigabites router min 7-8000 forint.És most ezt nem tehetem meg.Tehát akkor egyenlőre marad a laptopos megosztás és majd valamikor becserélem nagyobbra a routert. Amíg a 60 Mbites netem volt, addig nem volt probléma de mostmár nem lenne kihasználva a nagy sávszélesség a routerem miatt. Minden esetre köszönöm a segítséget.
(#) rolie válasza Emberke hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Attól még használhatod a mostanit, bár 20 Mbit/s sávszél veszteséged lesz, de nem kell a laptopnak folyton mennie.
(#) Emberke válasza rolie hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Ezzel csak az a gond hogy hiába hogy 100 Mbites de 64-nél többet nem produkál. Leteszteltem routerrel a sebességet (linux alatt) és nem ment följebb 64-nél. Így sajnos 57 Mbit a veszteség. Előzőleg nem vettem észre ezt mert akkor 60 Mbit volt a sávszélem a szolgáltatótól.
(#) rolie válasza Emberke hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!
Akkor sajnos marad a laptopos megoldás/beruházol új routerre. Sajnos nem olcsók.
(#) proba válasza Emberke hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szerintem az a legfőbb probléma hogy az ethernet adó része úgy működik mint egy generátor .Ennek van egy frekvenciája (mondjuk elég rossz hasonlat ,de a lényeg a te esetben ez) és ez nem osztható egyszerű elágaztatással . Pl ha van 800HZ-s generátorod ,ebből nem lehet vezetékelágazással két 400 Hz-s jelet készíteni.(szerintem legalábbis) Gondolom az ethernetnél vannak frekvencia lépcsők ezért tűnik el a sávszélességed jó része.
(#) abcdabcd válasza Emberke hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
A probléma szerintem ott van, hogy van egy olyan dolog a routereknél, amit általában nem nagyon reklámoznak, mégpedig az, hogy mekkora a belső sebessége a WAN(internet) és a LAN portjai között, szóval lehet, hogy a belső hálózaton belül tud 100Mbit/s-t de a külső és a belső hálózat között ettől csak lassabb sebességet tud...

Nézd meg ezt a táblázatot:Bővebben: Link
Elég sok routerren van mért érték a fent leírt tekintetben...

És mivel ez fix, ezért az adott routerrel nem fog működni valószínű gyorsabban a dolog!
(#) abcdabcd válasza proba hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
A probléma a megoldással az, hogy az UTP kábeles összeköttetés pont-pont összeköttetés, mert így lett tervezve, így egy-egy állomás van az adott kábel két végén, ami tud adni venni akár egyszerre is, mivel van külön adási és vételi érpár, illetve gigabitnél 4 érpár kell így oldották meg... szóval mivel ez így lett kitalálva, nem is tudna mit kezdeni a rendszer azzal, ha még egy "állomás" rákapcsolódik a kábelre, szóval ez azért nem működik... a koaxos ethernetnél, ott működött(ik), 10mbit/s sebesség mellett, az hogy több eszköz van egy kábelen, mivel az úgy lett kitalálva, de ott emiatt különböző protokollok vannak használatban arra, hogy éppen melyik két gép használja a kábelt, addig a többi nem adhat a kábelen, venni vehet, hiszen pl a tokenring protokollnál, ha az egyik állomás befejezte az adást, akkor egy másik gépnek továbbítja az adási jogot, így minden gépnek mindig "fülelnie" kell, hogy megkapja-e, de adni csak akkor adhatnak, ha náluk a jog...

Szóval maga az elv, amitől működik utp-s ethernet, nem engedi, hogy ilyen "Y" csatlakozás legyen a hálózatra...
(#) Emberke hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a segítő hozzászólást.Akkor egyenlőre marad a laptopos megoldás és majd egyszer veszek erősebb routert.

Üdv!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem