Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vaku villanási idejének mérése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Thowra hozzászólása Júl 13, 2019 /
 
Üdv!
Egy fotós barátom vakujának javítása során felmerült a kérdés, hogy a villanási ideje megfelel e a katalógus adatnak. Elméletileg 1/15000 (egy tizenötezred) másodperc ez az idő. Két azonos típusú és korú vaku is került hozzám, mindkettő táp primer hibás volt (nem érintette a hiba a többi részt).
Az egyik vaku kondenzátor pakkja a hibakeresés során meg lett felezve. Készítettem egy egyszerű mérő áramkört a villanási idő méréséhez. Meglepődve tapasztaltuk, hogy mindkét vaku nagyjából 4ms et villan ami sokkal hosszabb mint a katalógus adat szerint kellene. Az egyikből hiányzó kondenzátorok miatt eltérő eredményre számítottunk. A fototranzisztort próbáltuk közvetlen a vaku elé helyezni, takarni a visszaverődések miatt, távolra tenni... de mindig hasonló eredményt kaptunk. A műszer és a fototranzisztor is képes mikroszekundumos mérésre (tesztáramkörrel viszgálva).
Ha végzett esetleg valaki ilyen mérést, miként csinálta?
A segítséget előre is köszönjük.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Júl 13, 2019 /
 
Szia !

Néhány évig javítottam stúdió vakukat, talán tudok segíteni . A HSS vakuk villanási idejét a villanócső katódkörében lévő IGBT-vel szabályozzák, a kondik és az IGBT között van egy 0,05 Ohmos ellenállás . Ezen ellenálláson eső feszültséget figyeli az elektronika, ezt a feszültséget tudod vizsgálni oszcilloszkóppal. Az villanási időt úgy csökkentik, hogy villanás közben megszakítják a cső áramát, ezért van szükség az IGBT-re. A mellékelt képen nem látok olyan kezelőszervet, mellyel állíthatnád a villanási időt.
(#) Thowra válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 13, 2019 /
 
Üdv!
Ezen a vakun nem lehet állítani a villanási időt.
Csatolok képet a belsejéről.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Ez egy egyszerű hagyományos vaku. Átalakítható HSS vakúvá, de kérdéses, hogy megéri-e , sok munkaórát vinne el. Az anyagköltség kb 8000-Ft. Egy új HSS vaku 150000-Ft. Én az utóbbit választanám. A kép bal alsó sarkában van egy helipot, ( kék színű ) az mit állít ?
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2019
(#) Thowra válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Az elektronikának azt a részét még most fejtem vissza.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Íme a lényeg !
(#) Thowra válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Júl 16, 2019 /
 
Köszönöm a rajzot.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem