Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vákuumrendszer fejlesztése
 
Témaindító: techoandrew, idő: Szept 12, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) techoandrew hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Sziasztok!

A kérdésem egyszerű: sorba lehet-e kapcsolni két diffúziós vákuumszivattyút a nagyobb végvákuum és szívási sebesség érdekében?

Jelenleg létező rendszer, amit szeretnék átépíteni:
1. Tungsram kétfokozatú rotációs szivattyú (teljes generálon esett át, 5m^3/óra), végvákuuma a rendszerre csatlakoztatva 20mikrobar;
2. 10 literes puffertartály;
3. Tungsram diffúziós szivattyú (140liter/másodperc, végvákuuma 6nanobar).

Adott egy másik diffúziós szivattyú, jóval nagyobb ennél (3000liter/másodperc).

Érdekelne tehát, hogy a meglévő rendszer kimenetére csatlakoztatni mennyire "etikus", illetve ha az, milyen szempontokat és elveket kell betartani? Továbbá az, hogy a rotációs szivattyú teljesítménye alapjában véve kevés egy ekkora diff. szivattyúhoz, azt a kettő közé beiktatott "kisebb" diffszivattyú orvosolja-e ?

Minden építő jellegű hozzászólást előre is köszönök!
(Megj: a felesleges, témától eltérő, kötekedő, "minek az neked" és társai kommentek megírásától, az én részemről pedig az elolvasásuktól, és az ezzel járó időpocsékolásoktól kíméljük meg egymást, köszönöm.)
(#) techoandrew hozzászólása Szept 12, 2019 /
 
Kiegészítés: a 140literes teljesítményű diffszivattyún van olajcsapda, illetőleg mindkét szivattyúban ugyanolyan szilikonolaj van (utalnék ezzel arra hogy nem gond ha a nagy diffszivattyú olaja és a kicsié keveredik).
(#) kzozo válasza techoandrew hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Szia,
Nem fogsz tudni nagyobb végvákuumot elérni. Ennek két oka van: egy komolyabb szilikon olaj gőznyomása max ~4E-10 mbar, a sztenderdé ~2E-8mbar. Tehát akármekkora elővákuumot is használsz, 10E-8 körül a szilikonolaj elkezd párologni, és ez a pára (olajgőz) lerontja a végvákuumot.
A másik ok: A szivattyú nagyvákuum oldalán használt gumitömítések nem engednek jobb vákuumot elérni.
(#) techoandrew válasza kzozo hozzászólására (») Szept 13, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a választ! A második okot tudnám kezelni, mert akad kifűtött vörösréz tömítőgyűrűm kifejezetten ilyen rendszerekhez, az első okkal viszont valóban nem tudok mit kezdeni.

Még egyszer köszönöm a kielégítő választ!
(#) exabit hozzászólása Szept 14, 2019 /
 
Jó lenne tudni hogy mihez kell, mert így nehéz segíteni. Egy üres tartályt szeretnél leszívni, vagy folyamatosan jön valami amit el kell szívni? Mert az elővákuumszivattyú amíg biztosítja a megfelelő elővákuumot addig mindegy hogy mekkora olajdiffúziós szivattyút szív szerintem.
6 nanobar az 6E-6mbar. Ennél azért lehet jobb vákuumot is elérni. Ehhez el kell felejteni a gumitömítéseket, ismerni kell az olaj gőznyomását - ahogy előttem is írták - és sokáig szívni a teret vagy kifűteni.
(#) techoandrew válasza exabit hozzászólására (») Szept 14, 2019 /
 
Kísérletezések céljából egy üres tartályt. A leszívatandó térfogat nagysága kb. 10 litert nem fogja meghaladni. A topicban a kérdésem eredetileg arra irányul, hogy szoktak-e háromfokozatú szivattyúrendszert építeni, amiből kettő diffúziós; mivel erről nem kimondottan olvastam még.
(#) exabit válasza techoandrew hozzászólására (») Szept 14, 2019 /
 
Én se láttam hogy ilyet csináltak volna. Nem is látom semmi értelmét.
Ha nagyobb szívási sebességet akarsz, akkor próbáld ki a nagyobb olajdiffúziós szivattyút. Nem hiszem hogy probléma lenne az elővákuummal (elvégre nincs folyamatos gázterhelés), de berakhatsz oda egy nyomásmérőt.
(#) techoandrew válasza exabit hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Az elővákuum értéke a jelenlegi rotációs szivattyúval 20-25ubar úgy 40p után, ez alá nem megy (ez is eléggé jó ahhoz képest, hogy 60 van az oldalára írva, meg hogy rotációs). Csak az volt az elképzelésem, hogy nyerhető-e egykét nagyságrendnyi végvákuum, amennyiben a nagy diffúziós szivattyú által látott "elővákuum" is egy diffúziós szivattyú által van szolgáltatva.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem