Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vandálbiztos áramkör építése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) villámkéz hozzászólása Jún 15, 2021 /
 
Arra keresek megoldást, hogy lehetne egy digitális áramkört elektronikai értelemben maximálisan vandálbiztossá tenni. Például adott egy elektronikus zár, ami egy áthatolhatatlan vasbeton ajtó belsejére van felszerelve, kifelé csak érintkezők mennek, azok által nyitható az ajtó egy digitális kulccsal. Az lenne a cél, hogy az áramkör minden rongálási akciónak ellenálljon, azaz akkor se sérüljön meg, ha nagyfeszültésget kapcsolnak rá (pl. hálózati feszültséget vagy akár egy sokkolót). Lehetséges ezt valahogy összehozni? A wireless kommunikáció nem jó, mert azt zavarhatják, ezáltal ellehetetlenítik a bejutást, plusz több hibalehetőségnek ad teret. Minél robusztusabbnak kéne lenni a rendszernek.
(#) sonajkniz válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 / 2
 
Szia!
Semilyen elektronika nem köszöni meg, ha megütik egy sokkolóval.
Az még az RFID vevőt is kinyírja.
Ellenben, ha az ajtón, vagy a falon átvezetsz egy 10mm átmérőjű üveg, vagy plexi hengert, (minél hosszabbat) belülre illesztessz egy infra vevőt és infra távirányítót használsz, jó eséllyel nem fogják tudni kinyírni.
Ebben a cikkben egy kódolt, zavarvédett távos kapcsolását és leírását találod.
Üdv
(#) uniman hozzászólása Jún 15, 2021 /
 
A cím rossz! Nem az áramkört, hanem annak mechanikai burkolatát kéne "vanálbiztossá" tenni.
E célra meg rengeteg gyártó kínál kész terméket, persze jó drágán, de azt bizonyára mi sem tudjuk olcsón előállítani...vagy mégis?
(#) villámkéz válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Igen, az optikai kommunikáció valóban egy jó módszer. Csak azon is gondolkodtam, mi van, ha a zár áramforrása is elérhetetlenné válik valamilyen okból (pl. lekapcsolják a hálózatot és lemerül a tartalék akku is), és az áramot is kintről kell adni neki, hogy ne kelljen az egész monstrumot lebontani. Ilyenkor lenne jó valami olyan külső csatlakozó, amin át táplálható a nyitóáramkör, de a rosszfiúk nem tudják tönkretenni, bárhogy is igyekeznek.
(#) villámkéz válasza uniman hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Nem, a mechanikára van ötletem, az megoldott. Egy 10 cm vastag vasbeton ajtó, hegesztett zártszelvény maggal, két oldalán 10mm -es acéllemezekkel megerősítve tekinthető áthatolhatatlannak. A falat lényegesen könnyebb kibontani mellette, mint az ajtón bejutni. Szóval ha ezen belül van a zár, azt tuti nem kell félteni, egyedül az elektronikus interfész sérülékeny.

Mindenre van megvásárolható megoldás, drágán főleg, nyilván atombiztos bunkert is építtethet az ember sokszázmillió forintból, de engem inkább a DIY megoldás érdekel. Házilag egy ilyen ajtó meglepően olcsón kihozható némi fantáziával és barkács-készséggel.

Valahogy a házak villámvédelmét is megoldják, máskülönben minden közeli villámcsapás szétcsapná az összes elektronikus eszközt a lakásokban. Pedig hát az jóval nagyobb feszültség, mint egy sokkoló.
Csak van valami módszer, amivel izolálni lehet a nagyfeszültésget az áramkör érzékeny részeiről.
(#) moltam válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 / 1
 
Esetleg valami jól szigetelt izoláló transzformátoron át mehetne kommunikáció, vagy akár a tápfesz is kívülről és arra rámodulálva a kód. Plusz a bemenetre szikraköz, varisztor, tvs. Bár a sokkoló az elég brutál dolog, nehéz lesz ezt megoldani.
(#) lazsi válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Ha kívülről viszel be tápot, akkor azon keresztül tönkre is lehet tenni...
Ha annyi időre le tudják kapcsolni a hálózatot, hogy azalatt lemerül az akku és senki sem veszi észre, akkor azalatt a falat is kibontják...

De ötletem is van: Adott egy trafó, aminek a fele be van építve a falba (szekunder tekercs + vasmag, ami U alakú), a másik fele pedig a "távirányító" (primer tekercs + a másik fele a vasmagnak, ami szintén U alakú). A falból csak az U két vég látszik ki (vagy az sem...) A "távirányító" adja az energiát a mozgató-motornak. A vasat persze lehet melegíteni nagyfrekvenciával vagy nagy áramot rákapcsolva, de a hőt el lehet vezetni (vasbeton szerkezet...). A távirányító az átvitt energia mellett információt is küldhet, így biztonságossá tehető. Mondjuk nem lehet zsebre tenni, de a kis méret és súly nem volt feltétel...
(#) lazsi válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Idézet:
„Valahogy a házak villámvédelmét is megoldják, máskülönben minden közeli villámcsapás szétcsapná az összes elektronikus eszközt a lakásokban.”

Szét is szokta csapni néha... A villámhárító feladata, hogy elvezesse az áramot, de a villámhárító drótján senki sem akar kommunikálni...
Ha felkészülsz egy jó nagy feszültségre, akkor valaki rákapcsol egy kétszer akkorát és ő nyert.
Persze van egy észszerű határ, de ha valaki nagyon be akar menni, akkor át fogja lépni azt.
(#) sonajkniz válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 /
 
Idézet:
„pl. lekapcsolják a hálózatot és lemerül a tartalék akku is”

Én ezen annyira nem aggódnék.
Miután a hálózatot visszakapcsolod, rövid időn belűl újra nyitni fog.
Itt inkáb azon van a lényeg, hogy a hálózatot úgy vidd oda, hogy annak a kábelezéséhez ne férjenek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza lazsi hozzászólására (») Jún 15, 2021 / 1
 
Ez lehetségesnek tűnik, pozícióját valami "csak az ismeri, aki csinálta" típusú jelöléssel jelölni, nyitáshoz a trafó másik felét kellene odailleszteni, egy nyomásra záró gombbal aktiválni, ez adna tápfeszt a nyitó áramkörnek, pl. vakolat alá rejtett RFID olvasónak az olvasás rövid idejére.
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 / 1
 
Vasat, vasbeton szerkezetet nem olyan nehéz átfúrni. A páncélszekrények falaiban van mangán tartalmú lemez. Ahhoz már nem elég a kobaltos fúró sem, igaz, a lándzsát az sem állja.

Mindezek mellett lehet ötletelni napestig. Ha valami ennyire védeni kell, akkor olyan céget kell felkeresn, aki tudja mi a dörgés.
(#) villámkéz hozzászólása Jún 15, 2021 /
 
Jó ötleteket írtatok, és érdekes információkat. Igazság szerint már így is kicsit túlgondoltam az egészet, mert érdekelnek a kikezdhetetlen, mindent elviselő masszív szerkezetek, de azért ágyúval nem kell verébre lőni. Az egész gondolat abból jött, hogy egy elhagyott telken kéne védeni egy épületet, ahol olykor hónapokig vagy évekig nincs senki, és gyakorlatilag az megy be a telekre, aki akar, semmi felügyelet nincs, a legközelebbi lakóépület kb. 100 méterre van. Néha hajléktalanok is odatanyáznak, és a telekről minden mozdítható dolgot elvittek a tolvajok. Namost egy ilyen helyre kéne odavinni értékes dolgokat, persze nem zsáknyi brilliánst és aranyrudakat, csak műszaki cikkeket, szerszámgépeket, és persze nem ártana, ha nem egy betelepedett, 3 gyerekes család fogadna, ha néha odamegyek. A védelmi rendszernek nem érdemes drágábbnak lennie, mint a védett értékek összértéke. Ezért álltam meg az agyalásban a vasalt betonajtónál.

Ahogy Udvari Zsombor is írta, talán elég az is, ha valami titkos gomb vagy érintkezőpár van, aminek a létezéséről rajtam kívül senki nem tud, egy tolvajnak nem fog eszébe jutni, hogy egy vasbeton ajtón minden csavart, fémperemet minden kombinációban áram alá helyezzen. Ha van pl. 40 szegecs az ajtón, amik közül a 8. és a 27. szegecs a tápfeszültségre csatlakozik, és csak én tudom, melyik ez a kettő, az bőven elég. (Persze ezt is csak akkor kell igénybe venni, ha a belső táp valamiért nem működőképes.)

Nem tartom valószínűnek, hogy bárki elkezdene sokkolóval kárt okozni bosszúból, ha már nem juthat be. Ennyi felesleges ideje és energiája a legelszántabb Rontó Ralph -oknak sincs.
(#) proba válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 15, 2021 / 2
 
Ha ez a feladat, egy kamerarendszerrel lehetőleg kívülről gagyinak látszódjon, ( tudd hogy ki ellen kell kivonulni) és egy távjelzéssel védekeznék inkább. Beteszel egy mindent kibíró ajtót, akkor azon fognak morfondírozni miért van ott. Idő van bőven, ha téged nem értesít senki.... Nincs az a műszaki probléma, amit a kocsmában egy sörért valaki nem old meg. Pl traktor elhúz mindent....A titkos kapcsolókról annyit, munkahelyen a belépőkódot is simán ki lehetett találni abból, mely gombok vannak jobban megkopva. Ha a rádiós kódot zavarják, az már nem a sarki hajléktalanok köréből kerül ki.
Ui
Egyik könyvben olvastam, és nagyon tetszett, falba beépítettek egy páncélszekrénynek kinéző vaslemezt. Jött szegény betörő, erejét megfeszítve "megfúrta" a kasszát, csak épp a darab vasat nem érdekelte ez a kérdés. Egy tisztességes belül befalazott ajtó is feltartja a kísérletező kedvű amatőröket egy darabig.
(#) villámkéz válasza proba hozzászólására (») Jún 15, 2021 1 /
 
Na igen, az ál-széf ötletét én is kitaláltam régebben, vicces lenne rejtett kamerával figyelni a lelkes betörő küzdelmét, és a reakcióját, amikor vért izzadva végre kinyitja az ajtót, ami mögött egy tömör fal van, esetleg egy neki címzett "nem nyert" felirat. Vagy akár egy paprika-spray szerű szerkezet, ami telibe pofán fújja, hogy elvegye a kedvét a további tevékenységektől.

A titkos gomb se rossz megoldás, ha a nagyközönség nem tud a létezéséről. Amiről nem tudnak, azt nem fogják keresgélni. De azt én csak vész-nyitás esetére gondoltam, normális üzemben proxy kártya, IR receiver vagy valami más, érintésmentes technológia lenne a beléptető. Így nem kell félni, hogy pl. rejtett kamerával felveszik, hogy megyek be.
Persze egy ilyen ajtóra tennék valami aktív védelmet is. Pl. ha illegális nyitást vagy mozgást érzékel, rögtön értesítene engem, mutatna kamera képet, és bizonyos feltételek teljesülése esetén megszólaltatna egy eszetlen erős sűrített levegős hangkürtöt, ami azonnal kétségbeesett menekülésre sarkallná a betolakodót, ha nem kapna szívrohamot.
(#) jucsaba válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 16, 2021 1 /
 
"Vagy akár egy paprika-spray szerű szerkezet, ami telibe pofán fújja, hogy elvegye a kedvét a további tevékenységektől."a

Bontott kávé főző ben van 15-20 baros vizszivattyu , ha vegytintát küldesz ki a fúvókán , az illetőnek nem lesz kedve maradni bosszút állni, na meg a szerv is könnyebben elkapja ha pl kék színű...
(#) sargarigo válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 16, 2021 / 1
 
Szerintem bontsuk fel a kérdést! Szó volt a kivitelezésről, a megfigyelésről, és a nyitó kérdés, hogy mi van ha lemerül a cucc. Mivel azóta kiderült hogy ez voltaképpen egy ingatlan lenne, elég ha valahol elhelyezel két érintkezőt, ahonnan be lehet bikázni a cuccot ha lemerülés van. Sőt, esetleg egy egyszerű jack tápdugó is jó lehet valahol messzebb a falba beépítve. Ha gáz van, csak előkapod a kesztyűtartóból a töltőt, bedugod a jack-be, és máris rendeltetésszerűen lehet nyitni. A nyitásra amúgy szerintem nagyszerű ötlet az optikai kommunikáció gondolata. Emellett a modern autók használják a zsebben kulcsos megoldást, amikor is a kulcscsomódon fityeg egy kis adó, és ha a közelben vagy akkor nyit. Vagy ugyanez gombra is. Jelen esetben szerintem simán lehet rádión is üzenni a zárnak, nem kell az optikát sem erőltetni. A falban sok minden elfér!
(#) giskard válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Én a következőképp csinálnám:
Energia ellátás: napelem a tetőre, töltés, belülre két akku, ha az egyik lemerülne automatikus átkapcsolás a másikra, jelzés küldés.
Jelzés: lehet pl. régi olcsó kártyás telefonnal (anno siemens c45 (és hasonlókat használtam 2000 ft/darab volt (még most is használom)) nagyszerűen lehet vezérelni pl. PIC-el és elég ha csak megcsörget nem kell felvenni)
Így független vagy a hálózattól, nagyfesz kiküszöbölve.
Ajtónyitás: lehet rádiós és infrás is (pl. egy lyukon keresztül), vagy mindkettő. Egy megfelelő egyedi kódolást lehetetlen megfejteni.
Kültérre kamerarendszer (20 ezer forintért már lehet kapni egy 4 kamerás rendszert)
Kell mikrohullámú vagy műholdas internet, így jelzésnél meg tudod nézni a kamerák képét az okos telefonoddal bárhol is vagy.
Nem árt plusz kültéri védelem (én a kétsugaras sugársorompót preferálom, ezt házilag is olcsón meg lehet csinálni).
(a kamerákba bármikor belenézhetsz, de jelzéseket pl. összefogni, jött egy 20/0000-001 (azért húsz mert 3000 ft egy évig ok) számról csörgés, rögtön megnézed mi újság)
Elrettentés: itt csak a fantázia szab határt, ezek lehetnek automatikusak és a telefonodról vezéreltek is (csak mondok szavakat össze-vissza:lúg, sav, szög, nyíl, hang, durran, villan, nyomás, festék, nagyfesz stb)
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) sargarigo válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Ezekkel a szavakkal azért érdemes csínján bánni, mert amellett hogy büntetőjogi következménye is lehet, akár visszafelé is "elsülhet"!
amúgy zsír ez a megfogalmazás, nagyon tetszett!
(#) villámkéz válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Ismerjük a gazda sztoriját, aki fagyállót tett a borba, amit loptak tőle, és a tolvaj egy ártatlannak adta el a bort, ahogy az az öreg is börtönbe került, aki 220V -os "villanypásztorral" sütötte meg a kertjét dézsmáló "fiatalt". Én nem alkalmaznék semmi halálos, vagy komoly bajt okozó büntető mechanizmust, van sok olyan alternatíva is, ami kelléképpen durva enélkül is ahhoz, hogy a támadónak maradandó élményt okozzon, ami után elgondolkozik a tisztességes munka lehetőségéről is. Lehet ez valami olyan csapda is, ami bezárja az embert, amíg ki nem jönnek érte a rendőrök (ezt persze kamerás rendszerrel kell kombinálni, hogy bizonyítható legyen, nem én tettem oda), vagy a már említett rettenetes hangkürt, paprika spray, vagy olyan sűrű füst, amitől semmit nem lát, és kénytelen ott hagyni mindent. Ez utóbbit alkalmazzák is profi betörésvédelmi rendszereknél. Másodpercek alatt olyan, ártalmatlan füstködöt generál, amiben az ember az orra hegyéig sem lát, és ha lenne is érték, nem tudja, mi merre van, inkább elhagyja a terepet.

Műholdas netre nincs szükség itt, elég a mobilnet az 1 évig megmaradó egyenleggel, egy kb. 2000 Ft -os SIM800 -as GSM modul, amin keresztül egy Raspberry küldhet nekem a lényeges infókat, fotót, élőképet, stb..., és távvezérelhetem is a dolgokat. Napelem csak akkor kéne, ha nem lenne áramszolgáltatás a helyen, de szerencsére az van. Ha azt el is vágják, egy szép nagy akku addig biztos kibírja, hogy a rendszer értesítsen, és működésben maradjon, amíg vissza nem állítom a hálózatot. A biztonság kedvéért lehet kifelé egy titkos csatlakozó, ahol "bebikázhatom" az elektronikát, ha valami miatt lehalna az akku.

A nyitás történhetne több módon, egyrészt interneten át a GSM modul segítségével, vagy lokálisan, RF ID -vel, IR transmitterrel, érintkező kulccsal. Az RF ID hátránya, hogy ha elég szofisztikált valaki, azt esetleg zavarhatja, és azzal ugyan nem jut be, de én sem. Az IR -t nem lehet zavarni, és a vevőt könnyel el lehet rejteni valahol. A komm. protokollnak nem kell túl bonyolultnak lenni, elég, ha váltókulcsos, azaz minden alkalommal más kódot igényel, ami egy szabálynak megfelel, és ha kétszer kapja meg ugyanazt a kódot, az riasztási eseményt generál, mert nyilvánvalóan valaki lemásolt egy korábban valid kódot, azzal próbálkozik.

De ezek a módszerek szerintem már olyan biztonságot jelentenek, ami erre a feladatra overkill. Aki egy elhagyott telekre betéved, hogy elvihessen pár cuccot a napi betevőért, vagy hogy beköltözzön aludni, az nem fog RF ID -t jam -elni, se protokollt analizálni, maximum csákánnyal, pajszerral, álkulcsokkal és lock-picking készlettel próbálkozik. Amire vigyázni kell, hogy a behatoló ne tudjon ott elbújni és bevárni. Ha valaki feltehetően van a területen, arról már az odaérés előtt (vagy amikor kifelé megyek épp) tudjak. A másik, hogy az ajtónak befelé kell nyílnia, nehogy valaki kintről bezárjon, pl. kitámassza az ajtót egy gerendával, vagy aláékelje.
(#) sargarigo válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Apró észrevétel: Ha bezárod, akkor amellett hogy önbíráskodsz, még a szabadsághoz való jogát is korlátozod, szintén a te nyakadban szorul meg a hurok. A többit jónak tartom, paprikástul festékestül, füstöstül.
(#) giskard válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2021 / 1
 
A kérdező szólásaiból megállapítottam, hogy nem egy hülyegyerekkel van dolgunk.
Tehát felesleges a jajgatás (amit itt sokszor tapasztalni (különben is Kirchhoff legfőbb törvénye : Az áram az ráz, amit már oviban tanítanak))
Sav lehet a 0,5 százalékos gyomorsavtól a 80 százalékos salétromsavig bármi, ugyanúgy a hígított hipótól a tömény nátriumhidroxid-ig, nyíl a tapadókorongostól a 200 fontos szászeríjig, nagyfesz a villanypásztortól a 25 kV-os vasúti vontatásig, stb stb.
Ne kezeljük már gyerekekként az itt fórumozókat, Én feltételezem, hogy egy felnőtt ember rendelkezik bizonyos tudással és ha ez hiányos akkor utána jár.
(#) giskard válasza villámkéz hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
A net elérés módja részletkérdés (egyébként egy időben árultak mobil zavarót, sőt én is csináltam ilyet (véletlenül)), a két példa ezt kiküszöböli.
Te forszíroztad a nagyfesszel tönkretehetetlen elektronikát. ha hálózati betáp van ezt nem véded ki, elvágom a külső betápot és meghajtom akárhány kilovolt-al. A napelemes megoldással nem férsz hozzá az elektronikához.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) proba válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Mondjuk ha így nézzük, simán elvágom a betápot, elmegyek haza, két hét múlva visszajövök. Kár sokkolózni bármit. ( meg felesleges is, a betápról 90%-ban csak a tápellátás megy tönkre, egy akkun nem megy át még egy sokkoló se...) Ha meg kijönnek megnézni, tudom a reakció időt....
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) giskard válasza proba hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Ez biztos ?, mert láttam több szünetmentes akkuval felszerelt riasztó központot tönkremenni közeli villámcsapástól.
(#) sargarigo válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Ha jobban megfigyeled, nem én ajánlottam nyilat ingatlanvédelmi funkcióval. Feltételezhető hogy a sav és lúg sem anyagmegmunkálásra kell jelen esetben. Nem értem hogy miből jön át az, miszerint bárkit is "hülyegyereknek" néztem volna. Viszont tudomásom szerint senki sem jogász aki ide jár fórumozni, elképzelhető hogy éppen elsikkad valami felett. Csak azt jeleztem, hogy ha bezár valakit akarata ellenére, akkor azért előveszik. Ez még ma sem mindenkinek triviális, hiszen az USA-ban péládul elég a nem létező kerítést átlépni, és magánlaksértés miatt akár le is lőheti a tulajdonos a behatolót (legalábbis így rémlik). De ebből ne legyen csörte, csak tisztába akartam tenni a dolgot. Béke!
(#) sargarigo válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Én is láttam már olyat, sőt! Volt hogy a vezeték kiugrott a falból csövestül mindenestül! Adott esetben a sziréna hosszú vezetéke volt ami behúzta a delejt, és végigvágtatva a házon ütött mindent amit talált.

Nekem a polcon tartott elemes rádiómat verte szét úgy, hogy nem volt semmilyen kapcsolata a környezetével, és az udvar túlsó felén csapott le egy fára. Ez amúgy magával vitte a routerem wan portját is. Szerintem van az a pont ami fölé már felesleges tervezni
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) giskard válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Az inkriminált bejegyzésben tul.képp nem mondtam semmit, csak szavakat hánytam rakásra (meg különben is bármit kimagyarázok)
De, egy konkrét eset (velem történt). Szemtől szemben álltam a betörővel, aki kivetette magát az ablakon. A helyszínelő rendőr állította, hogy meg is ölhettem volna egy jul 01-i törvény módosításra hivatkozva (talán 2017 ?). Tehát még mindig állítom, hogy felnőtt ember alaposan utánajár a dolgoknak (persze jog terén ez lehetetlen, mert pl. Magyarországon két megszólalásig hasonló esetben két megyei bíró homlokegyenest ellentétes ítéletet hozott és mindkettő jogerős lett)
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) sargarigo válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Tehát egyet érthetünk abban, hogy jobb a békesség, és senkinek nem hiányzik egy hosszas jogi procedúra alperesként. Ettől még ha sikerül nyakon csípni az illetőt, akkor a kamera holt terében nyilván én is megkínálnám egy kis nyaklevessel, és aztán lehetne mondani hogy "elesett"
(#) giskard válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Nem , nem értünk egyet. Én úgy tudom, hogy az arányos erőszak elve törvényileg megdőlt. Ennek alaposan utána kéne járni, viszont ez nem egy jogi fórum, tehát a graetz plusz és mínusz-al jelölt kivezetéseit ne a váltóra kössétek.
(#) villámkéz válasza giskard hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Igen, csak aztán tovább agyaltam ezen, és arra jutottam, nem biztos, hogy szükséges a (nagyfeszültséggel) tönkretehetetlen elektronika. Bár Moltam írta a szikraköz + varisztor megoldást, ami érdekes, kicsit olvastam róla ennek kapcsán, de túl messzire vezet, és lehet, hogy szükségtelen. Mivel ez a rendszer nem open source, a behatolónak semmilyen fogalma nincs, mit hol keressen, mivel áll szemben, ezért a "kulcs a lábtörlő alatt" jellegű módszerek is teljesen kielégítőek lehetnek. Értem ezalatt a valahol elrejtett táp- és adat-csatlakozót, IR receivert, stb.
Ha a rendszer szériagyártásba menne vagy open source lenne, akkor feltételezhető, hogy a tolvaj tudja, mik a gyenge pontjai, akkor komolyan fel kéne készülni minden exploitra, amit a cuccot jól ismerő ember kitalálhat. De így csak egy reménytelenül masszív vasbetonajtót lát, amivel ötlete sincs, mit kéne tenni. Némi kalapálás és feszegetés után feladná, esetleg mérgében megpróbálná tönkretenni valahogy, ezért nem szabad semmilyen látható elektronikai/optikai/mechanikai elemet elérhető módon kívülre szerelni szerelni.

A napelem akkor jó, ha biztosítható, hogy annak a becsatlakozására sem tud a rosszember sehogy rácsatlakozni. Azaz ha mondjuk olyan magasan van, hogy oda sehogy ne tudjon felmászni. De szerintem egy erős akkuval egy ilyen szerkezet évekig elmegy töltés nélkül. A szenzorok és a kommunikáció fogyasztása elhanyagolható (szinte végig sleep módban futna minden), egyedül a zár motorjának a mozgatása igényelne komolyabb áramot, de az is csak 1 másodperc körül lenne nyitásonként/zárásonként. Egy olyan kapacitású akku, mint ami a motoros fűkaszákhoz vagy az elektromos rollerben van, nagyon sokáig elvinné.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem