Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   1 / 28
(#) huhuu hozzászólása Okt 3, 2006 /
 
következő lenne a dolog:

új lakás építésekor a padlófűtés csöveit egy vashálóhoz fogatják hozzá. Az lenne a kérdésem, hogy le kell e földeni ezt a vashálót vagy sem(ezt később bebetonozzák). nem vagyok villanyszerelő és a neten sem találtam erről semmit....
amúgy én arra gondoltam, hogy igen, de valaki azt mondta, hogy nem. most már nem tudom mit higgyek és miért....
remélem tudtok segíteni, előre is köszönöm!
(#) szabi83 válasza huhuu hozzászólására (») Okt 3, 2006 /
 
sztem kell a védő föld, mivel elektronika fogja forgatni a vizet.. így jutthat ki a feszkó, áraműtés elkerülése érdekében ajánlott is sztem..

üdv
(#) _JANI_ válasza huhuu hozzászólására (») Okt 3, 2006 /
 
Szerintem is le lehet földelni azt a vashálót...
(#) zahi válasza huhuu hozzászólására (») Okt 3, 2006 /
 
Szia!

Attól függ, h milyen csövet fektetnek le. Ha a külseje műanyag (ami biztos, mert ma a padlófűtés csövek kívül műanyagok - 5 rétegű csövek), akkor szerintem felesleges leföldelni a vashálót. Nem is szokták.
Édesapám fűtésszerelő
(#) isamisa válasza huhuu hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Igy van. felesleges.

ha oda feszko jutna akkor már az edész házban tönkrement volna minden.
A multkor a barátomnak a földön 50V feszkó volt. Ha ez elöfordulna akkor elég gáz lenne belevezetni a haálóba.....

A szivattyú járókereke meg el van szigetelve a motortol. Szép is lenne ha ott áthúzna a fesz....

Én meg épületgépésznek tanulok. Rulez...
(#) árpix válasza huhuu hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Szisztok !

Nem kell főldelni ,mert nem áll ki a betonból ,különben is műanyag a fűtéscső ,és képzeld hány méter földelővezeték kellene ha az összes betonvasat le akarnád földelni !
(#) Frankye válasza árpix hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Idézet:
„képzeld hány méter földelővezeték kellene ha az összes betonvasat le akarnád földelni”

Annyi, amennyi a földelési pont, és a háló ahhoz legközelebbi pontja közé kell(ene), mert hálóról lévén szó, az elemei egymással galvanikus kapcsolatban vannak.
Egyébként valóban nem kell, mibel nem áll fenn a közvetlen érintés veszélye, ami miatt a védőföldelést ki kell(ene) alakítani. Hiszen beton alatt lesz. Márpedig - ha csak fel nem vésed a betont - nem érintheted a hálót.
(#) szabi83 válasza árpix hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
én azt hittem hogy rézcső + radiátorral együtt van...
én így gondoltam, hogy kell a védő föld...

de hát müa nem gondoltam volna...

üdv
(#) árpix válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
A védelem majd a kazánnál lesz kialakítva ,ott az összes cső fém része és maga a kazán össze lesz földelve.
(#) patexati válasza árpix hozzászólására (») Okt 4, 2006 / 4
 
Először is nem földelni szoktak hanem nullázni a kazánnál,és ha a radiátorok más fémtárgy (elektromos berendezés,gázcső,stb) érintési távolságon belül vannak egymáshoz akkor úgynevezett egyenpotenciálra hozást kell alkalmazni!A vasbeton szerkezetet nem kell nullázni!
(#) árpix válasza patexati hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
ha már itt tartunk nullával egyesített földelő hálózat,
azért hívják az "földelésnek" !
(#) Frankye válasza árpix hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Úgy látom, fogalomzavarok vannak, srácok!
A földelés és a nullázás nem ugyan az!
A nullavezető a fázisvezető mellett tulképpen az egyenáramú rendszerek analógiájára a "negatív pólus". (Senki ne értse félre, a kettő nem azonos dolog, csak és kizárólag az érthetőség végett hoztam példának!!!)
A földelés feladata az, hogy a fém burkolatú, azaz kézzel megérinthető fém felület(ek)kel határolt eszközök felületére kerülő ESETLEGES áramot elvezesse, klasszikusan a földbe.
Régebben volt divatban, hogy - különösen vidéken, de néhol a fővárosban is - a földelést nem építették ki szabályosan (földelőszonda, vezeték, stb.) hanem a fogyasztási helyek védőföld érintkezőit egyszerűen rákötötték a nullavezetőre. Ez volt az ún "földnullázás", ami ma már szigorúan tilos, mert veszélyes!
(Rafkósabb villanyszerelők látszólag kiépítették a védőföld-hálózatot, azonban a mérőfejnél nagy ügyesen a védőföld-vezetéket rákötötték a nullavezetőre. Ennek az volt az értelme - aki már készített és telepített földelő-szondát, az tudja! - hogy nem kellett baromi nehéz fizikai munkával a földelőszondát leverni a földbe, utána a védőföld vezetéket bevésni a külső falba, majd helyrehozni a kárt.)
Annyit érdemes tehát megjegyezni, hogy a földnullázás ugyan hatásában nagyon hasonló a védőföldelés kiépítéséhez, mégsem azonos értékű a kettő!
(#) Dudus válasza Frankye hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Ma a nullával egyesített földelő hálózat szabványos. Kiépíteni a hatályos rendelkezések betartásával kell. Egyetlen pontban lehet a földelő hálózat a nullával egyesítve, az első kötési pontban a fogyasztó felé nézve. Itt az egyesítési pontot földelni is illik, hagyományosan szondával. Innen kötelezően külön vezetendő a nulla és a földelés, melyek innentől nem közösíthetők (FI)! Sok szaki kihagyja a földelőszondát, ám ha munkagép vagy bármi elvágja a nullát a fővezeték és az egyesítés között, fázisfeszültségre kerül(het)nek a földelt készülékek fémházai!! Valamint a (szerintem kötelezően beépítendő) FI relé is szereti a földelést (barátok ). AZ EPH-ba az épület összes szabadon érintehtő fém felületét be kell vonni. (kád, zuhanytálca....stb) Ma már egyre elterjedtebb, hogy a vasbeton-hálót is bekössék az EPH-ba, de azt nem tudom, hogy ez előírás vagy önszorgalom.

Valamint, aki otthon biztonságot akar, beépít egy FI relét és egy B valamint egy C osztályú túlfeszültség levezetőt. Innentől nyugodtan (abban) aludhat.

A "nullázásról". A trafóházban valamint a szabványban megadott távolságoknál az oszlopokon is földelve van a nulla. Ezért "működik" a földelés és ezért nem követ el végzetes hibát az, aki nem földeli az egyesítési pontot, de lehetnek olyan esetek, amikor komoly bajt tud vele okozni.

Üdv.: Zoli
(#) zaik válasza Dudus hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
sziasztok!

pusztán kiváncsiságből; mi az a földelőszonda? és mire jó?
köszi.
(#) potyo válasza zaik hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
A földelőszonda a földben elhelyezett vezető, ami arra hivatott, hogy pl. a rákötött készülék fémházát mindig a föld potenciálján tartsa, és ezáltal megeljőzze a meghibásodott készülék érintésekor az áramütést.
A talaj minőségétől, nedvességtartalmától, stb. függően akár egy megfelelő hosszú levert rúd vagy cső is megfelelő lehet, de lehet, hogy több ilyet kell leverni, és azokat összekötni. Vagy készülhet még a földbe fektetett, vízszintesen elhelyezett rozsdamentes fémszalagból kialakított hálóból is.
(#) Dudus válasza zaik hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Hosszú, hegyes rúd, amit sok izmos ember nagy kalapáccsal lever a földbe és hozzákapcsolja a ház földelőhálózatát, amit, ha baj van valamelyik berendezés szigetelésével, igyekszik alacsony potenciálon tartani a környező talaj vezetőképességét kihasználva.
(#) Frankye válasza Dudus hozzászólására (») Okt 4, 2006 /
 
Idézet:
„sok izmos ember nagy kalapáccsal”


Ez nagyon LOL!!!!
(#) totti91 hozzászólása Márc 23, 2008 /
 
sziasztok
az lenne a kérdésem hogy egy AC villanymotort hogy lehetne földeltté tenni mert egy köszörűt szeretnék készíteni belőle viszont megfelelő védelem nélkül nem igazán mernék hozzányúlni..a hozzászólásokat előre is köszönöm
(#) brato válasza totti91 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Legalább olyan keresztmetszetű vezetékkel mint a többi amivel az áramot kapja hozzákötöd a motor fémrészét a hálózat földeléséhez. Rugós alátéttel, kábelsaruval!
(#) Imi65 válasza totti91 hozzászólására (») Márc 23, 2008 / 4
 
A védővezetőt fémesen hozzákötöd az arra kialakított földelőpontra, és a konnektoron is bekötöd ezt a szálat a védőérinkezőhöz. Ha a ház érintésvédelme jól van kialakítva, egyéb teendő nincs.
Magyarul: le kell földelni.
(#) Medve válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
De hogy az elejéről induljunk, készíteni kell egy jó (!) földelést, vagy leellenőrizni a meglévőt.
(#) menyus válasza totti91 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Szia!

Ha fémházas a motor, (és egyébként NEM (!) kettős szigetelésű) akkor keresel egy fémesen jól érintkező felületet/csavart és oda kötöd a földelő (zöld/sárga vagy régebben piros szabványszínű) vezetéket. Ha kettős szigetelésű a gép akkor földelni szigorúan tilos !!! A kettős szigetelést jelzik is az elektromos berendezések adatlapján, egy "négyzetben egy kisebb négyzet" szimbólummal. Ha ilyen jelézés van rajta akkor nem is kell és nem is szabad leföldelni.
(#) Imi65 válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Medve, ugyanazt mondjuk. Ha a ház (értsd:épület) érintésvédelme jól van kialakítva, egyéb teendő nincs.
(#) totti91 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
hát ez már van vagy 30éves motor és szerintem nem kettős szigetelésű..de mi van ha leföldelem a kettős szigetelésűt?
(#) gg630504 válasza totti91 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Ha szabályosan alakítod ki (*) a védőföldes ( I. év. ) érintésvédelmet, akkor _visszaminősíted_ egy gyengébb érintésvédelmni módba a készüléket.
A kettősszigetelésű ( II. év. ) berendezés _önmagában_ eléggé védett, ezért ott is használható, ahol nincs védőföldes konnektor.
A védőföldes védelem külső tényezőtől: a védővezetéktől, annak földelésétől függ, ha az meghibásodik, oda a védelem.
Egyébként kettősszigetelésű berendezést tilos leföldelni.
(*) Pl. a hálózati vezeték és csatlakozó kicserélése védővezetékesre, szabályos bekötés, kettősszigetelés jelzés megszüntetése.
Lásd még:
* Másik topik itt.
* Hobby Elektronika 1998-08-280, 1998-09-317, 1998-10-352, 1998-11-389, 1998-12-422, 1999-01-028, 1999-02-064 Bassó Andor HA5NM: Érintésvédelem dióhéjban
(#) Moderátor hozzászólása totti91 hozzászólására (») Márc 23, 2008
 
A címet javítottam mert elég nyakatekert volt.
(#) totti91 válasza (») Márc 23, 2008 /
 
köszi de nem tudtam hirtelen jobbat kitalálni
(#) Imi65 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
Édesapám gyakorlati ember volt. Mivel régen a védőföldelés olyan volt, amilyen, a problémát úgy oldotta meg, hogy a villanymotort egy deszkára szerelte, és ezt a fát csavarozta a vas alapra, vigyázva arra, hogy a csavarok sehol ne érjenek fémes részhez. Ezzel elérte, hogy "kettős szigetelésű" lett a villamos gép. Persze, ennek feltétele volt a száraz deszka, amely épületben soha nem ázott meg, szabadban ez már nem működne megbízhatóan. Ja, és természetesen gumi ékszíjjal hajtotta a motor a dolgokat.
(#) totti91 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 23, 2008 /
 
igen de én a köszörűt úgy akarom megcsinálni hogy állítható a sebessége szóval áttétel nem kell és így közvetlen kapcsolatban van a környezetével vagyis velem szóval maximum mechanikai biztonság miatt fogok használni feszkát
(#) Deta válasza totti91 hozzászólására (») Márc 24, 2008 1 /
 
Ha a maximális biztonságra törekszel, szerintem kerits egy "fi" relét. Az biztonságosan megvéd.
Következő: »»   1 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem