Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása
 
Témaindító: huhuu, idő: Okt 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) gyuszo válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A védőföldelés megléte már 1980 óta kötelező. Nem az oszlopról kapod, hanem a mérőhelynél kell kialakítani. Egy földelőszondát kell leütni. A jelenlegi helye nem a legszerencsésebb helyen van, valószínűleg utólag lett odaépítve a lépcső. Ilyen mértékű átalakítás esetén a mérőhely szabványosítással együtt mérőhely áthelyezést is célszerű megvalósítani.
(#) ötfelezős válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Nem vagyok én ebben napi szinten benne, de megnéztem a szolgáltatók honlapját, hátha vasárnap hajnalban megváltozott a helyzet, de nem. Továbbra is egy kétirányú forgalmat mérni képes mérő a napelemes rendszereknél a követelmény a net szerint, ami úgyis mérőhely szabványosítással jár, ami meg nagyon jó alkalmat ad (és egyúttal kötelez is) a földelés kiépítésére.
Vagy ez egy partizán napelemes rendszer lesz, a szolgáltató kihagyásával?
(#) martin66789 válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Hálózatba visszatáplálós rendszer lesz kialakítva. A ház 1 éve lett teljesen leszigetelve rombolni nem nagyon szeretnénk.

A mérőhely mellett kívül csak térkövezve lett ha a legszélsőt felvennénk és oda lenne leütve a földelőszonda az úgy mennyire lenne jó úgy olvastam hogy a mérőhelytől maximum 2 méterre lehet elhelyezni itt még bőven 2 méteren belül lenne.
Vagy a mostani villanyóra alá kellene leütni, de itt betont is kellene felverni.
(#) erbe válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Legjobb, ha a környéken elérhető regisztrált villanyszerelőt kérdezed meg. Szerintem nem úszod meg szabványosítás nélkül, ami azt jelenti, hogy a lépcső alatti mérőszekrényed elkerül onnan. Addig nem érdemes leütni a földelőt. Földelőt (segédföldelőt) lehet tenni az inverter közelébe is. Ugyanúgy kell kiépíteni, mint ami az óra közelébe kerülne. Jó esetben azt is elegendőnek fogadják el.
(#) gyuszo válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Ha az ajtót leveszed és egy kicsit távolabbi képet is tudsz készíteni, többet lehet látni.
Ha azt a belső teret, ha lehet növelni, kijjebb hozni az a falat, amin az ajtó van, akkor talán oda elférne az inverter és az akkuk is.
(#) gyuszo válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Idézet:
„Napelemes rendszer kialakítását tervezzük (4,68 KWp), a céggel a rendszer megtervezése és a szerződéskötés megtörtént.”

Idézet:
„A ház 1 éve lett teljesen leszigetelve rombolni nem nagyon szeretnénk.”

Sajnos ez a sorrend nem biztos, hogy szerencsés döntés.
A helyi kiválasztott regisztrált villanyszerelő többet tud mondani helyszíni szemle után.
(#) martin66789 hozzászólása Márc 4, 2019 /
 
A villanyóránál a külső fal nem olyan vastag 10mm szigetelés van rajta, mozdítani nem lehet.
Az inverter fentre a bejárati ajtó mellé kerülne fölülre a kismegszakító mellé. Akkumulátor nem lesz hozzá.

Megnézessük a helyi villanyszerelővel is.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) lzh6k4 hozzászólása Márc 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Korábban kaptam tőletek tanácsot azzal kapcsolatban, hogy a mostani villanyórámtól 30m-re szeretnék kialakítani egy kapcsolószekrényt. Azt javasoltátok, hogy 4X16 alu földkábellel menjek tovább, és egy földelőszondával oldjam meg a védőföldelést. Sokan olvasgattam azóta a témában és vannak kérdéseim, nehogy rosszul kössek be valamit.

Ha jól olvastam a szakirodalomban a PEN vezetőt először a föld sínre kötjük be, majd onnan átkötjük a nulla sínre. Így amíg van nulla, addig a védőföld is biztosan üzemképes. ha jól értem ez csak a két sín közötti szakaszra érvényes. Ha a védőföld sínről leszakad a földelőszonda akkor már nem. Az első kérdésem, hogy ez jól gondolom-e, hogy ugyanúgy lesz nulla, csak épp védőföld nem? Tehetünk-e ez ellen valamit?

Második: nézegettem a mostani bekötést. A villanyóra mögé nem látok be, hogy ott mit kötöttek össze, de minden bizonnyal ott történt meg a nulla és a védőföld összekötése. Amit látok, egy, a villanyóra alatt lévő kötődobozban, hogy a villanyórából már külön jön ki a nulla és külön a védőföld. A földelőszonda itt került rákötésre a védőföld sínre is. Ez így megfelelő? Ha az első kérdésnél tényleg elengedhetetlen, hogy a PEN vezető előbb a védőföldre legyen kötve, hogyan tudom ellenőrízni, hogy tényleg így történt-e a villanyóra szekrényben?

Harmadik: a földkábelem bekötése során, a fázisokat bekötöm, az rendben, a PEN vezetőt hova kössem, a villanyóra alatti kapcsolódoboz védőföld sínjére, vagy a nullára? Vagy csak és kizárólag plombabontás után lehet ezt szakszerűen bekötni?

Az újonnan kialakított kapcsolószekrényben is ugyanez a kérdés. A PEN vezető megy a védőföld sínre, és onnan kerül átkötésre az N sínre? Az ottani földelőszonda értelem szerűen a védőföld sínre kerül bekötésre.?

A földelőszonda megfelelőségét, hogyan tudom mérni, vizsgálni? Mik a határértékek, tudtok-e küldeni erről egy leírást?

köszi:

Peti
(#) teddysnow hozzászólása Márc 8, 2019 /
 
Nekem egyszer azt mondta egy "öreg szaki", hogy a földelést úgy tudom ellenőrizni, hogy a fázist összeérintem a földeléssel és ha levágja az automatát, akkor tuti jó.
(#) Gafly válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Miért nem 5 eres kábelt használsz?
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
A PEN-t nem összekötjük, hanem szétválasszuk PE (védővezető)) és N (Nulla ) vezetőre.
A szétválasztott vezetőket utána már nem szabad ismét összekötni.
Ha 4 eres földkábelt használsz a PEN vezetőt kell továbbvinni és ott szétválasztani.
A rajz segít ebben.
Csak 1 épületet rajzoltam, de ez lehet több is, többfelé ágaztatva.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2019
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Az indok egyszerű :5x6 mm2 NYY-J Réz földkábel 1000 Ft / m és 4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábel 450 Ft/m ár körül.
Gondolj bele egy kisebb üdülőtelep egymástól 30 méterre 10 épület, helyi földelés meg így is kell a távolság miatt is.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2019
(#) gyuszo válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Igen, szerintem a lépcső alatti térben megoldható, ott ahol a seprű támaszkodik, annak a tövében leüthető a földelőszonda és a mérőhelyhez vezethető. Így nem kell nagy rombolást végezni. Csak a védőföldelés összekötő doboz helyét kell ügyesen kialakítani kívül, de belül vezetve, átfúrva, hogy szép és jó is legyen.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2019
(#) ötfelezős válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 9, 2019 / 1
 
Hát, ami az első (bár éppen számozatlan) kérdésedet illeti, bocs, nem hatoltál még elég mélyre abban a szakirodalomban.
Ha PEN van, akkor az érintésvédelem módja a nullázás (TN). Annak meg a lényege az, hogy a földpotenciálon tartott hálózati vezető van tulajdonképpen kikötve a készülék testére, csak
- egyrészt vékony vezetőknél már külön vezetőt alkalmazunk erre a célra (de ahogy mész a tápirány felé, látod, hogy ez bizony a hálózat nullapontjáig egyben van) is, és külön vezetőt az energiaellátásban szükséges nullavezető céljára is
- másrészt attól a ponttól, amikor külön vezetőt alkalmazunk, van még egy földelés, mondhatnám, hogy pótkötél gyanánt
Így aztán, ha a földelőszonda eltűnik, ha minden más jó, nem nagyon történik semmi (volt időszak, mikor egyfázisú, kis áramú vételezési helyeknél nem is volt kötelező). A helyi földelés megerősítő hatása tűnik el, de mivel a PEN vezető a transzformátor csillagpontjáig jó esetben 150 helyen van leföldelve...
Persze, onnan kezdve vannak a bajok, hogy a laikus kifejezést (védőföld, védővezető helyett) használod, de szakemberként akarod értelmezni. Neked nem védőföld jön a villanyórától (Ferraris-rendszerű fogyasztásmérő ), hanem védővezető. Ami egyébként az előzők szerint földelt.
Na, az egészen más, ha megszakad a PEN, akkor bizony súlyosan kell a helyi földelés.
De ez már a következő fejezet.
(#) lzh6k4 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Köszönöm mindenkinek a választ, és a felvilágosításokat is. Nagyon hasznosak. A lényeg azonban még mindig nem világos számomra, ezért lefényképeztem azt a bizonyos villanyóra alatti kapcsolószekrényt, mellékelem.

A középen felülről bejövő vezetékek a fogyasztásmérőtől jönnek, az plombált terület, oda nem tudtam bekukkantani. A PE és az N szétválasztása biztosan ott történt meg.

A kérdésem: jól értelmezem-e, hogy a jobb oldali sín a védővezető, és ide beköthetem a földkábelem PEN vezetékét? Vagy mindenképpen plombabontás után köthető csak be szakszerűen?

További infó a képhez: jobb fent bejövő zöld sárga, az alul balról első bejövő almérő védővezetője. Alul balról a második a ház betáp földkábele. Alul jobb oldalt a meglévő földelőszonda kábele látható.
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 11, 2019 / 1
 
A PEN vezető kötése nem véletlenül van plombált helyen, azt jobb ha regisztrált szerelő végzi el szakszerűen, pláne 3 fázis esetén. Kötéslazulás, szakadás esetén nagy problémát tud okozni.
(#) lzh6k4 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
A regisztrált szerelő + az újraplombálás költsége akkor kb ki is egyenlítette az öt réz vezeték vs négy alu + szonda költséget.
(#) ötfelezős válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Azt akarnád mondani, hogy a mérőtől ide jön a vezeték, megszakítatlanul? Az nagyon gáz lenne...
A józan és és a szabvány azt mondja, hogy:
Mért fővezeték: a mért fogyasztói hálózat részét képező vezeték, amely a fogyasztásmérő
berendezést köti össze a fogyasztói főelosztótáblával.
(#) lzh6k4 válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Ez a fogyasztói főelosztótábla. Fölötte van egy vele összeszerelt szekrényben a fogyasztásmérő.
(#) ötfelezős válasza lzh6k4 hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Bocs, ez nem az, mert:
1.4.2.3. Fogyasztói főelosztótábla: a mért fogyasztói hálózat részét képező, ennek a fogyasztásmérő berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek elhelyezésére szolgáló elosztótábla.
(#) Georgee hozzászólása Feb 19, 2020 /
 
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem. Új házba költöztünk, ahol hamarosan fel lesz újítva a vezeték rendszer. Adott egy Vaillant kondenzációs kazán, ami földelt konnektorba van bedugva, viszont az alatta lévő 5 bemenő cső "látszólag" nincs bekötve az EPH-ba. (Használati melegvíz be ki gáz és fűtés előremenő és visszatérő) Viszont a villanyórától megy egy 10mm2-es kábel a gázóra felé. Kérdésem az lenne, hogy így elfogadható az EPH vagy mindenképpen húzassak ki vezetéket külön a kazánhoz is? Multiméterrel szakadásvizsgálóval a konnektor föld és a csaptelep folytonosságot jelez, akkor is ha a kazán kivan húzva. Illetve a kád és zuhanytálca akril. A zuhanytálcánál nem jelent gondot, de a kád be van építve és nincs szerelő nyílás, kérdés az, hogy ezeket is be kell kötni az EPH-ba megfelelő közdarabbal? Azért kérdem mert nem szeretném ha a szerelő úgy menne el, hogy azt mondja ez nem szükséges, nem kell. Illetve adott egy 2 méteres horganyzott kereszt földelő, amit nem kizárt hogy nekem kell majd leverni. Ezt hogy érdemes? Áshatok neki gödröt és indíthatom onnan?
(#) gyuszo válasza Georgee hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
A kazánnál így kellene kinézni :
(#) gyuszo válasza Georgee hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
A védőföldelésnek meg a mérőhelynél van a helye:
Ez is egy 2 m keresztföldelő, de a teteje 0,5 m mélyen van, tehát 2,5 m mélyen.
Természetesen a védőföldelés össze van kötve a kazánnál levő EPH csomóponttal.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu