Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása
 
Témaindító: huhuu, idő: Okt 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 14
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Leginkább a nagy vízfellületből kiálló fejed.
De viccet félretéve, a villámmal kapcsolatban az a biztos, hogy semmi se biztos. A villám (elektromos kisülés) mindíg megkeresi a legkisebb ellenállású utat. Ezt elősegíti egy hegyes végű "villámhárító", de sajnos a levegő az nem homogén közeg, különösen nem egy nyári, fel, és leszálló áramlatokkal teli kavargó levegőben. A kavargás következtében a súrlódás miatt kialakulhatnak láthatatlan ionizált csatornák, amik kis ellenállása fogja a villám útját meghatározni. Ezért van, hogy a villám becsaphat a villámhárító mellé is akár. Az biztos, hogy olyan helyzetet foglalunk el, hogy ne mi legyünk a legmagasabb pont, csökkenthetjük a villámcsapás veszélyét, de megszüntetni nem lehet, hacsak nem bújsz Faraday kalickába.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Az acél hídmérlegeket gyártók mondták, hogy hiába a villámhárító, a nagy felület miatt mindig a mérlegbe csap.....végül is nekik ez biztos bevétel....
(#) kzozo hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Kicsit off, lehet hogy nem is ez a jó topic, de a mellékelt képet egy öltözőben fényképeztem. Az a baj, hogy teljesen komolyan gondolják.
(#) exabit hozzászólása Júl 28, 2018 /
 
Szerintetek van értelme egy családi háznál helyi védőföldelés kialakításának, ha közvetlenül az oszlopnál a PEN vezető le van földelve? (Aztán ez a PEN vezető van szétválasztva külön nullára és védőföldre.) Az oszlop a háztól kb 6-7 méterre van. Vagy ez már túl messze van? Mert ha jól értem a helyi védőföld (közvetlenül a ház mellett) azért lenne hasznos mert úgy kisebb a földelési ellenállás, nem? Vagy ezt a kérdést csak a földelési ellenállás mérésével lehetne eldönteni?
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») Júl 28, 2018 / 1
 
Nem kell ezen eldönteni semmit, kell a helyi földelés.
(#) exabit válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Csak gondoltam megkérdezem hogy miért nem elég "helyi" ami az oszlopnál van. Nem vagyok villamos szakember szóval elfogadom ha kell, de azért kíváncsi lettem volna hogy miért.
(#) ötfelezős válasza exabit hozzászólására (») Júl 29, 2018 / 1
 
A villamos szabványoknál van "azért", egy részük megtörtént esetek tanulsága, más részük gondolatkísérletek miatti "előre" védekezés. A földelési ellenállás csökkenése csak egy mellékes, bár nem elhanyagolható szempont. Fontosabb annál az elv, hogy ahol lehet, mindenütt legyen leföldelve a PEN - elvégre áramot vezet, emiatt feszültség lesz rajta, de egyúttal ki van kötve minden vas készülékre, tehát a rázást mindenki érezné azon az áramkörön, aki éppen simizi a készülékét. No, és itt a felelősség, ami dönt. Mert ha nálad elszakad a PEN, akkor valamennyire véd a földelésed (segít neki az EPH) - ami földelésed, ha nem véd eléggé, azért csak saját magadat okolhatod.

És igen, volt időszak, amikor nem kellett a háznál földelés, de a fentiekkel összhangban akkor nem, ha a csatlakozó nem volt hosszú és a mérőknél a kismegszakítók nem engedtek túl nagy áramot.
(#) ötfelezős válasza kzozo hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Gondolkoztam egy ideig, elmondjam-e a véleményemet. De ez lenne az igazán közérdekű dolog. 50 éve volt általános hülyeség elleni oktatás, és szerintem ma is kellene. Hiába jobb minőségűek a villanyszereléshez használt gyártmányok, hiába voltak már az NDK-s kettős szigetelésű műanyagházas készülékek is időtállóak, az óvatosságot kár volt kivenni a gyakorlatból. Ma a hajszárító be van dugva az ágy mellett a vétel utáni napon, és a vezetéken tapos a tinilány öt évig, míg vesznek majd egy újat. Vizes kézzel akkor sem kéne kapcsolókat tapkodni, ha kevés az esély rá, hogy onnan rázás jöjjön. Ésígytovább. Szomszédomékról azzal jött a hajszárító át, miután ledurrantotta a kismegszakítót, hogy: láttam, hogy valami kéken világít egy ideje (markolat alatt 5 centire eltört az egyik ér, a szikrázás pár hét alatt kiolvasztotta a szigetelést, kifelé, majd a másik ér irányába is), de nem gondoltam, hogy baj. Ezeket tanulni kell, mint a galócás, a közlekedési lámpás, az éles késes és bármilyen hasonló viselkedést.
Hogy a hidegpadlós öltözőben nedves talppal életben marad-e, ha a törött házú készüléket megmarkolja, hát, az kérdéses, nem kell ahhoz máshoz érni, de általában jó tanács, hogy ha villamos készüléket használsz, ne fogdoss földeltnek tekinthető tárgyat ugyanakkor.
(#) lzh6k4 hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy lakóház, amelynél a villanyóra után közvetlenül kialakításra került egy védőföldelés (a nullára lett rákötve egy földelő szonda). Szeretnék kicsit messzebb 25m-re egy kapcsolószekrényt telepíteni. Az alap eset, hogy öt erű földkábelt húzok ki, megfelelő vezetékek megfelelő helyre bekötve. Megoldható-e ez a problémakör úgy is, hogy elviszem a 3 fázist meg a nullát (egy vastagabb kábellel) és a kapcsolószekrénynél is készítek egy földelést (földelő szonda rákötve itt is a nullára (vagyis két földelő szonda lenne ugyanabban a rendszerben)) Ez így szabványos-e, egyáltalán szakszerű-e?

A másik kérdésem, hogy 3X25A-nek megfelelő-e 25m-en a 6-os kábel, vagy 10-es kell?

Előre is köszönöm.
(#) proba válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Ha földelőszondát akarsz akkor a 10mm2 kell, az biztos. Egyébként sem árt a vastagabb, csak a pénztálcának.
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
5x6 mm2 NYY-J Réz földkábel 450 Ft / m.
4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábel 1000 Ft/m.
Persze ha az ár is lényeges én az utóbbit választanám.
(#) Tomi111 válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
25m-re? Oda szerintem elég az 5×4mm2-es réz kábel. Nem tennék szondát.
(#) lzh6k4 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Az árakat gondolom fordítva írtad. 5x6 mm2 NYY-J Réz földkábelt találtam 1000 Ft / m és 4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábel 450 Ft/m ár körül.
Jól értem, hogy a 4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábelt ajánlod szondával, vagy a távolság rövidsége miatt nem kellene külön földelnem a kapcsolószekrénynél is?
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Igen, valóban fordítva írtam, hiszen pont ezért ajánlom az Alu 4x16 mm2 földkábelt, hiszen ilyen távolságon ha a földelőszonda árát hozzáadod, még akkor is kevesebbe kerül és jobb is lesz. A kapcsolószekrénynek is jobb, ha saját helyi földelése is van. A 4 mm2 réz kábelt kevésnek látom, általában az csak 20 A-re van biztosítva.
(#) ötfelezős válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
a nullára lett rákötve egy földelő szonda
Vagy rosszul fogalmazol, vagy rosszat tettél. A nullavezetőt nem szabad leföldelni.

Megoldható-e ez a problémakör úgy is, hogy elviszem a 3 fázist meg a nullát (egy vastagabb kábellel) és a kapcsolószekrénynél is készítek egy földelést (földelő szonda rákötve itt is a nullára (vagyis két földelő szonda lenne ugyanabban a rendszerben
Tehát: nem.

Védővezetőt vagy PEN vezetőt lehet leföldelni tetszőleges helyeken.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Kedd, 10:59 /
 
Szerintem PEN vezetőt akart írni, csak elírhatta.
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu