Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Véletlen szerű kilépés jelző
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Remci hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Nem igazán találtam ilyen témát,ezért bátorkodtam nyitni ezt a topicot, viszont ha van neki megfelelő akkor kérem a modikat helyezzék át oda. A problémám a következő: kellene nekem egy olyan áramkör, ami gomb nyomásra véletlen szerűen megszólaltatna egy zümmert 1-2 mp-re. Vagyis ha nyomom a gombot pl 5-ször egymás után akkor nem szólna a zümmer, viszont a 6.-ra igen. Az a lényeg hogy mindig véletlen szerűen sípoljon és ne lehessen kiszámolni hogy éppen melyik gombnyomásra. Ha valakinek lenne erre egy működő kapcsolása ( persze nem PIC-el ) azt megköszönném.
(#) BEMcorp válasza Remci hozzászólására (») Jan 17, 2012 / 1
 
Szia!

Kicsit összezavarodtam a kérésedet olvasva, mivel az egyik mondatoddal 'ütöd' a másikat.
Akkor most véletlenszerű legyen, vagy minden hatodik??

Ilyen 'álvéletlenszerűt' úgy tudnék egyszerűen elképzelni, hogy pl egy 4017-es johnson számlálót megpörget a gombnyomás pár 10 KHz-cel, és a 10 kimenetből mondjuk 4-re sípolna, a maradék 6ra nem (persze ez igény szerint változtatható). Pl konkrétan a 4017-esen van Carry-out kimenet is, az egyszerűen felhasználható lenne erre a célra.
A gyors ciklus miatt lehetetlen kiszámolni hogy mindig sípoljon , vagy sohase.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
Szia!
Ezt PIC-el lehet megoldani a legegyszerűbben...
Szerintem nem kell félni a PIC-től, eleinte én is féltem, de most bátran használom...
Ha azt még leírnád, hogy pontosan hova/mire kellene ez a cucc, akkor pontosabban tudnánk segíteni Neked!
Üdv!
(#) Remci válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Szia!

Bocs ha rosszul fogalmaztam,az csak példa volt.Véletlen szerűnek kell lennie. Elmondom mire kell hogy érthetőbb legyen: Ez egy üzemben lenne a portán felszerelve. A kilépő dolgózók megnyomnák a gombot és amelyiknél sípól, annál csomag ellenőrzést tartanának. Azért kell véletlen szerűnek lenni hogy ne tudják kiszámolni hogy éppen melyiküknél fog jelezni.Pl Tesco áruházakban is van ilyen felszerelve,csak éppen azt nem árulják el hogy honnan van,ezért kellene házilag össze barkácsolni egyet.
(#) Gafly hozzászólása Jan 17, 2012 /
 
"kispedro"-nak rajzoltam egy ilyet a konkurens fórumon. Megépítette, motozógépnek elsőre bevállt.
Ahogyan MEMcorp írta: Oszcillátor gombbal, CD4017, jumperral lehet állítani 10 százalékonként 0...100 között a csipogást...
(#) Remci válasza Gafly hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Szia!

Esetleg azt a rajzot megosztanád velem is?
(#) rascal válasza Remci hozzászólására (») Jan 17, 2012 /
 
Szerintem egy rövidebb, más hangszínű jelzés legyen a csend helyett, hogy ne lehessen elsumákolni a gomb megnyomását.
(#) Műszerész válasza Remci hozzászólására (») Jan 18, 2012 / 1
 
Szia! egyszerű a megoldás, 2 db 555 és egy 4017-el meg lehet oldani, az első 555 nagy sebességű órajelet ad a nyomógombon keresztül a 4017-nek (az 10-ig tud elszámolni aztán kezdi elöről) 4017 egyik kimenete vezérli a 2. 555-öt ami egy 2 mp-es időzítő, a gomb megnyomásával pörögnek 4017 kimenetei és ha épp ott áll meg akkor megszólal a zümmer 2 mp-re, négyszöggenerátor sebességével könnyen be lehet állítani az ismétlődés gyakoriságát.
(#) Remci válasza Műszerész hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Szia!

Én is erre a megoldásra jutottam.Viszont én arra gondoltam,ahogyan BEMcorp is írta,hogy több kimenetet használnék fel erre. Vagyis: kimenet-dióda-jumper-nyomógomb-2mp-es monoflop.Dupla nyomógombot használnék,az egyik indítaná a monoflopot ha éppen az a kimenet aktív ahová jumperolva van,a másik gomb pedig addig leállítaná a számlálást. De ehhez az 555-ös 4-es lábát kell mondjuk egy 10Kohmos ellenálláson keresztül a tápra kötni,ugye?
(#) BEMcorp válasza Remci hozzászólására (») Jan 18, 2012 /
 
Közvetlen is mehet a tápra (ha nincs más rajta, persze).
Az én előző cégemnél úgy volt , hogy amíg nyomtuk , akkor is sípolt (halkabban), de ha "nyert" az illető, akkor egy 5-10másodperces hangos sípolás volt a nyeremény (és egy fémdetektoros végig"tapi"...)
(#) Feri007 válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 19, 2012 /
 
Ó, hát ez pontosan egy dobókocka.
Ha hobbielektronika, akkor elektronikus dobókocka.
Ha hatost dob az ürge, mehet motozásra.
Kapcsolást, programot sokat találsz a neten, én nemrég írtam egyet AVR attiny45 -re, C-ben.
(#) Remci hozzászólása Jan 19, 2012 /
 
Össze dobdtam próba panelon az elképzelésemet és úgy néz ki hogy úgy működik a dolog ahogy szerettem volna. Még rajzolok hozzá nyákot és és mehet próbára.Majd jelentkezem hogy hogy vált be a dolog.Addig is köszönöm mindenkinek a segítséget.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem