Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátor napelemről
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Lv426 hozzászólása Ápr 8, 2016 /
 
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy egy 12V-os napelemről akarok meghajtani egy számítógépes ventilátort. A egyik kérdésem az, hogy amikor rövidebb-hosszabb ideig kisebb feszültséget állít elő a napelem, mint ami a motor meghajtásához kellene, s emiatt az nem forog, akkor az okozhat-e problémát a motorban?
Másik opcionális kérdésem, ha okozhat problémát az alacsony feszültség, akkor mivel lehet megoldani azt, hogy ne folyjon áram át a motoron ilyen esetben. (6V-tól kezd el forogni.) Mindezt oly módon, hogy külső áramforrást nem szeretnék használni, amivel össze tudom "hasonlítani" a feszültségszinteket, gondolok itt a komparátorra. Inkább valami IC-s vagy diódás megoldás érdekelne ha létezik ilyen.
Válaszotokat, segítségeteket előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza Lv426 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 / 1
 
Hello! Szükségtelen aggodalom. Ha meg lesz a megfelelő feszültség, el fog indulni. Ha nem állni fog. De baja nem lesz. Azt kell még megnézni, hogy túlfeszültség ne legyen, ha rendesen süt a nap. De 14V-ig nem kell aggódni ha nem lesz több.
(#) Lv426 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) Yorcky hozzászólása Feb 7, 2023 /
 
Üdv, segítséget szeretnék kérni a következőkhöz:

Légkollektorhoz hálózatfüggetlen ventilátort és termosztátot szeretnék.
A rendszer e következő elemekből áll:
1. 12V DC Ventilátor 3,8W
https://www.iventilatorok.hu/kismeretu-12v-os-muszerventilator/4487...2.html

2. 12V Termosztát két szenzorral
https://www.ampul.eu/hu/termosztatok/4158-digitalis-termosztat-stc-...vD_BwE de 12V kivitelben

3. 40W 12V napelem
https://kulsoaksi.hu/victron-energy-12v-40w-monokristalyos-napelem-...193374

Sajnos az összeállításnál a következőket tapasztalom:
Amikor a termosztát zárja az áramkört és így indulna a ventilátor, akkor a ventilátor lapátja megmozdul, de “elfogy” az áram és a termosztát kikapcsol, majd ismét be és kezdődik előről.
Saját fejem után menve arra gondolok, hogy kellene egy kondenzátor(?) vagy valami, hogy a ventilátor induló áramfelvételét biztosítva átsegítse a rendszert az induláson.
Mi kell és mi történik? Mi a baj?
Köszönöm
(#) erbe válasza Yorcky hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Kell bele egy akku. A termosztát nem tudja, hogy a napelem termel-e elég energiát a ventilátorhoz. Emiatt, amikor bekapcsolna, még túl kevés a napelem termelése, és elfogy a termosztát áramellátása. De szerintem felesleges ez a termosztát. Ezt a sörkollektorosok egyszerű hőfok különbség kapcsolóval szokták megoldani. Ha a kollektor melegebb, mint a szoba, elindul. A ventilátor meg annyival megy, amit a napelem ad neki. Belül meg teszel egy egyszerű szobatermosztátot vagy bimetált, ami megakadályozza a túlfűtést.
Másik lehetőség.
A termosztát ellátásához beteszel egy diódát és utána egy nagyobb kondit. Amikor indul a ventilátor, a termosztát áramellátását nem tudja lehúzni. Arra a néhány másodpercre, amíg felpörög a motor, a kondi ellátja a termosztátot.
Ha meg ennek ellenére sem indul, még túl keveset termel a napelem.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2023
(#) Yorcky hozzászólása Feb 7, 2023 /
 
Köszönöm. A hőfok különbség nem jó, mert nagy összevisszasághoz vezethet, ha a helység fűtött vagy nem fűtött és tél van vagy 20 fokos nappal. Illetve az sem mindegy hogy a légkollektorba külső levegőellátás van-e vagy a helység levegőjét használja és jutatja felfútve vissza.

Azonban számos logikai lépésre rávilágítottál, ami nekem meg sem fordult a fejemben. Az aksival az a baj (gondolom laikusként), hogy kell egy töltésvezérlő is és kezd az egész bonyolult lenni. Vagynem?
mi van ha ezeket veszem?
1. https://www.bravuroshop.com/digitalis-programozhato-toltesvezerlo-n...Lw_wcB

2. https://www.zselesakkumulator.hu/motor_akkumulator_12v

mert ezek összesen kb 10eft és akkor minden búnak vége?
(#) erbe válasza Yorcky hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Légkollektorban a belső levegőt szokták keringetni. A szellőzést máshogy oldják meg (bármilyen központi fűtésnél is).
A hőmérséklet különbség kapcsoló nem vezet összevisszasághoz. Hogyan is tudna?
A belső termosztát is csak akkor fog működni, ha átmeneti időszakban erősen süt a nap, mert akkor túl tudna fűteni. Oda meg akár a kazánt vezérlő szobatermosztát érintkezőjét is ki lehet használni, ha azzal relét is tudunk működtetni. Sajnos, nem minden kazán változatnál.
(#) davidovics válasza Yorcky hozzászólására (») Feb 7, 2023 /
 
Nos az a 12voltos panel üresjáratban 22V és terhelés alatt is valami 18-at vagy mennyit olvastam.
Ekkora feszültség mellett sokkal több ampert akar majd felvenni és rosszabb esetben el is szállhat .
Én a napelemet rákötném egy 7812-es IC-re és annak a 12 voltos kimenetére raknék néhány nagyobb elektrolit kondit, ami segít az indításkor. Ez nem sokat bonyolít rajta, üzembiztosabbá teszi és nem is egy drága mulatság.
(#) Yorcky hozzászólása Feb 10, 2023 /
 
Köszönöm a sok segítséget! Sajnos nem jártam sikerrel. A ventilátor a napelemről megy. A termosztát a napelemről megy. Abban a pillanatban, hogy a ventilátor és a termosztát is be van kötve a termosztát meghal.

Persze hozzáteszem, hogy a 7812IC és a kondenzátorok segítettek a helyzeten, de hogy most mi van azt sajnos nem tudom.

Lassan irány az akkubolt...
(#) NGY válasza Yorcky hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Idézet:
„Sajnos nem jártam sikerrel”

Számolgattam kicsit: a termosztát áramigénye kb. 0,25A. Ha 3 másodpercig szeretnéd az éppen felpörgő ventilátortól függetlenül üzemeltetni kondenzátorokkal, ahhoz minimum 60 mF kapacitásra lenne szükség (ebben nincs benne, hogy meddig eshet vissza a feszültség). Ez 6 db 10.000 µF-os kondenzátor - és "ugye" már feltöltött állapotban. Fenti napelemmel folyamatos üzemhez kellene legalább 25-30%-os besugárzás, ami már elviszi a ventilátor és a termosztát együttes áramát.

(Ezek mind nagyon durva számítások, nincs benne veszteség, stb., szóval inkább ettől felfelé lenne a valóság.)

A kondenzátor töltőáramát is szabályozni kell, mert a 7812 csak 1A-ig jó. Valamint a 7812 kimenetét vissza kell kötni egy diódával a bemenetére, mert ha a bemenő feszültsége a kimeneti alá csökken, a kapacitásban tárolt energia kinyírhatja az áteresztő-tranzisztorát.

Idézet:
„Lassan irány az akkubolt...”

Az akku a jobb megoldás, ahogy erbe is írta. Lehet pl. 4 db 18650-es Li-Ion cella, egy 4S töltésvezérlő modul ma már csak párszáz forint. Vagy akár egy alkalmas laptop akku, ott már a töltésvezérlés is adott.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
(#) erbe válasza NGY hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Idézet:
„A kondenzátor töltőáramát is szabályozni kell, mert a 7812 csak 1A-ig jó.”

Elég egyszerűen a nagy kondi után kötni a 7812-t. De vannak kicsi, 1.5 A-es kapcsoló üzemű stabilizátorok, amik gazdaságosabban hasznosítják a kondenzátor telepben tárolt energiát. Kész mini DC/DC konvertereket is lehet kapni.
Már csak az kell, hogy egy feszültségre kapcsoló áramkör csak a kondik megfelelő töltöttségét elérve adjon a termosztátnak áramot.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem