Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátor vezérlés - ha lekapcsolom a villanyt
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Soma7 hozzászólása Jún 20, 2024 /
 
Kedves Szakik!

Valószínüleg, nem ez lesz az évszázad találmánya, de annál kardinálisabb kérdést feszeget. Komoly a probléma, fázik az asszony ha zuhanyzik, és bekapcsol a világításról vezérelt elszívó.

Szóval a helyzet a következő:

Jelenlegi állapot: egyszerü világításszálról vezérelt elszívó venti utánfutással. (220V-os)
Probléma: Ha felkapcsolom a világítást a rendszer teszi a dolgát, és elkezd müködni az elszívó. DE! Ezzel egyidejüleg, a felcspó párát ki is rántja, és a meleget átveszi a hideg. Ettől az asszony meg fázik.
Elképzelés: Egy olyan kapcsolás, ami a világítás felkapcsolására nem, de annak lekapcsolására adna vezérlő jelet (egy - két másodperces elég) hogy elinduljon az elszívó. Persze mindezt költséghatékonyan, egyszerüen, stabilan, és egy amatőr álltali megvalósíthatósággal kombinálva.

A segítséget előr is köszönöm!
(#) Gafly válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Fördőszoba lámpa hagyományos (energia takaréktalanra) izzóra visszacserél, időzítős ventillátor unortodox módon bekötve.
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Jún 20, 2024 / 2
 
Hamár időzítős a ventillátor, a fürdőszoba kapcsolót váltósra cserélni, egyik ág a lámpa, másik meg a ventillátor, ami bizonyos idő után magától leáll.
(#) Janszi válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Mindenképp két körös kapcsolást ajánlok,mert ha megfürdik a ház ura és borotválkozna is,ködbe nehéz,így a csillárkapcsoló egyik fele marad ami volt,a másik fele pedig egy másik világítótesté lehet.A gyári ventilátor kapcsolásba amatőr ne piszkáljon,mert ha visszarúg az új időzítő kör,füst lesz.
(#) Soma7 válasza proba hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Jelenleg is váltós, és nem vésném szét az új fürdőt. A jelenlegi csillár a borotválkozó, tükrös világítást és a mennyezeti világítást kapcsolja. Ezért kellene ez a megoldás.
(#) Soma7 válasza Janszi hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Természetesen, eszemben sincs belenyúlni! Egy külső megoldás lenne számomra kivitelezhető.
(#) niedziela válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Talán az a legegyszerűbb ha fogsz egy relét ami a lámpával együtt kapcsol fel-le.
A relé kontaktjára rákötsz egy flip-flopot triggerelt bemenettel.
A flip-flop kimenetet szintén relé, és ez kapcsolja az időzitős ventit, ha nem akarsz időzitőt is épiteni.A gyengeáramú résznek az 5..12V-ot vagy konvertálod pár alkatrésszel a 230V-ból. vagy egy dugasztápot is felhasználsz.
(#) proba válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 20, 2024 /
 
Időzítő modulokból ha létezik olyan ami impulzus megszűnése után időzit, az jó lehet. Nyom nélkül ha nincs cső, elég hely, elég nehéz lesz. Ha a venti közvetlen a lámpától megy ( mert az van közel) akkor egy új szál behúzását nem tudod megspórolni, mivel lekapcsolt lámpánál is kell oda fázis, amiről megy..ha meg külön külön megy a kapcsolóból a két kör, akkor valamiféle elektronikát kell a kapcsoló alá varázsolni, aminek megint hely kell. Ha a huzalozás topológiája/ változtathatósága ismert, talán lehet okosat javasolni. Anélkül csak ki van festve a szoba, de ide még kellene egy konnektor esete.
(#) Ódenka válasza proba hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Idézet:
„Időzítő modulokból ha létezik olyan ami impulzus megszűnése után időzit, az jó lehet.”

Van ilyen gyári, még olyan is, ami a feszültség eltűnése után - tehát nincs a modulon feszültség - mégis egy állítható időtartamon belül tud még időzíteni, kapcsolni egy relét.
Véletlenül volt egy ilyenem és pont kapóra jött akkor.
(#) proli007 válasza Soma7 hozzászólására (») Jún 21, 2024 /
 
Hello! Ha fabrikálni szeretnél. De szerintem a két másodperc felesleges, tehát 1000µF/50V-os kondi is bőven elég.(Ebben tárolódik a relé meghúzásához szükséges energia, tápfesz megszűnése után.)
(#) Soma7 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 22, 2024 /
 
Wow! Köszönöm! Pont erre gondoltam!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem