Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vetőgép impulzuskimaradás érzekelő
Lapozás: OK   3 / 3
(#) mcucoder válasza gardian_e hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Szia!

Lenne pár javaslatom a megoldásra (ha már elkészítetted és működik, akkor az is jó, és ezeket ne vedd figyelembe) :
1. Mechanikus kapcsoló forgásérzékelésre nem igazán nyerő választás, mivel a mechanikus kapcsolónak van egy garantált kapcsolási száma amit jó esetben max. kibír. "Tele" van mechanikus, kopó, elromló mozgó alkatrészekkel, a kimeneti jel "prellezhet" (1 impulzus helyett több is "kiszaladhat").

Egzakt, port, szennyeződéseket elviselő megoldások
2. Forgó részen rögzített mágnes elhalad egy Hall érzékelő előtt, és ez generálja az impulzust.
3. Forgó, kiemelkedő vas elem (pl. csavarfej) elhaladva egy induktív, vagy kapacitív szenzor előtt hozza létre a kimeneti impulzust.
4. Érdemesebb és rugalmasabb megoldás mikrovezérlővel feldolgozni a a bejövő impulzusokat (megszakítások), és a kijelzést (LED-ek, hangjelzés, stb) is az MCU-ra bízni.

Vetés kimaradás korrekt észleléséhez szükség van a földbe kerülő magok folyamatos ellenőrzésére pl. optoelektronikai (infra fénysugarat szakít meg a lehulló mag) vagy egyéb módszerrel. Kukorica szemenkénti vetőgépnél pl. ilyen "gyári" optoelektronikai megoldást láttam, de ez sem volt tökéletes, ha a szenzor "poros" lett, azt vetőmag kimaradásnak érzékelte.

A hangzatos "szakzsargontól" persze nem kell megijedni, a fenti szenzorok elkészíthetők (pl. mágnes+betokozott Hall IC) vagy elég olcsón be is szerezhetők készen is (aliexpress.com).

Remélem tudtam egy kicsit segíteni.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem