Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezérlés 220V-ra több kivezetéssel és időzítéssel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Zoli1974 hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Sziasztok!
A testvérem feladta a leckét, mert egy órával időzíthető, több 230V-os
kivezetéssel rendelkező időzítőt szeretne. A megoldásban még szerepelt az is, hogy ezeket a 230V-os kivezetéseket egymástól teljesen függetlenül lehessen vezérelni úgy, hogy nem sorban egymás után kapcsolódjanak hanem a beállított időre és időtartamra. Nézegettem a kertilocsoló automata vezérlését de azzal az a baj, hogy az bekapcsol és lépteti a "köröket". A vezérlés digitális technológiát most kezdem tanulgatni mert csak a kapuáramkörökig volt még oktatás akkoriban amikor tanultam az elektronikát. Meg-e lehetne oldani egy egyszerű kijelzős pár gombos vezérlést a fenti kívánalmakkal?
Ha nem voltam eléggé érthető kérdezzetek bátran.
(#) proba válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Mikrovezérlő esetleg PLC ,vagy egy csomó digitális kapcsolóóra egymás mellett.
(#) Zoli1974 válasza proba hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Mikrovezérlőre gondoltam elsősorban, de még tanulnom kell ezen a téren. A sok kapcsolóóra egymás mellett olyan kőkorszaki. Egyetlen órával és gombokkal programozható időbeállításokkal kell rendelkeznie mert ezt kívánták.
Keresgéltem már a neten utána, de mivel nem vagyok eléggé kreatív e téren konkrét kapcsolás érdekelne. Remélem nem vagyok követelőző.
(#) cNobody válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
A konkrét kapcsolás az csak egy dolog. Még meg is kell írni a programot a mikrovezérlőbe.
Amúgy megoldható a dolog.
Egy 2x16os LCD, 28lábú mikrovezérlő (pl PIC18F2620), RTC (óra IC), mondjuk 6 nyomógomb, meg annyi relé amennyi csatornát szeretnél (pl 8).

A kapcsolás az annyira nem veszélyes, legalábbis így hirtelen átgondolva.
A program az ami húzósabb lehet. Bár jobban át kéne gondolni.

PL:
RTC-t elemmel ellátva áramszünet esetén is megmarad az óra. Az időpontokat EEPROM-ban eltárolva (PIC-en belül) szintén megmaradnak áramszünet esetén is.
A nyolc csatornának meg külön-külön egyenként be lehetne állítani, hogy mettől meddig legyen bekapcsolva.
A mikrovezérlő pedig másodperces intervallumokban "nézné", hogy melyik kimenetet kell éppen le/fel kapcsolni.


Természetesen nem muszáj PIC, lehet akármilyen más mikrovezérlő is.
(#) Zoli1974 válasza cNobody hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Köszönöm, ez irányban fogok tovább keresni.
(#) koszta válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Nézd meg ezt Bővebben: Link
(#) proba válasza cNobody hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Nem tudom hogyan szokták megoldani RTC vel az áramszünet alatt történt kimenetváltozásokat,bár maga az óra program így tényleg leegyszerűsödik.Összességében a szünetmentes táp lehet jobb választás.
Ami a nehézséget okozza egy jól átgondolt menü ,ahol nyomon követhető mikor melyik kimenetet állítod,az egyes kimenetek időpontjai jól legyenek elkülöníthetők,esetleg a napok beállítása/kijelzése is fontos....Majdnem a kijelzés/kezelés eldöntése a legfontosabb ,ezután lehet csak a megfelelő kijelzőt kiválasztani,eldönteni hány portra ,milyen funkciókra van szükség a mikrovezérlő részéről.
(#) cNobody válasza proba hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Áramszünet esetén természetesen nem lesznek állapotváltozások. Csak maga az óra nem fog nullázódni az elemnek köszönhetően. De az alkatrészek kiválasztásával kapcsolatban teljesen igazad van.

De koszta kolléga linkelt egy fullos megoldást.
Fölösleges is rajta tovább gombolkozni max ha nem elég a 4 csatorna.
(#) Hp41C válasza cNobody hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Hacsak nem szeretnél minden programot kézzel bepötyögni és a kontrollerekben amúgy is ott van az uart:
- Egy szintillesztő az uart lábaira és egy kis programozás és máris a PC -n megszokott módon lehet a programot szerkeszteni, elmenteni, betölteni.
- A propeller óra topikban a PC -s kapcsolattal bíró bázis program 20 (16F628) vagy 40 (16F88) időpontot kezel (bekapcsolási idő a hét napját is figyelembe veszi, időtartam percben) és egy relét tud vezérelni (sok más mellett), DCF77 szinkron lehetőséggel...

Hirtelen a Wand óra képét találtam meg...

Alarms.JPG
    
(#) Mate78 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Tipikusan mikrokontrollernek való feladat.
Éppen most csinálok egy ilyet, eredetileg öntöző vezérléshez lesz ez is, de mint univerzális kapcsolóóra is használható.PIC18F4520,DS1337RTC,és egy 4X20-as LCD van benne.Most 8 relét kezel, a be és kikapcsolási idők egymástól függetlenül, perc pontossággal nyomógombokkal állíthatók be, és EEPROM-ban tárolom őket ha áramkimaradás lenne.Az RTC kap egy kis elemet, szintén áramkimaradás esetére.A terv az hogy minden egyes reléhez legalább 4 időintervallum rendelhető legyen, hogy napjában többször is öntözhessen.
Most még csak 1-et tud.
(#) Mate78 válasza proba hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Nekem is az LCD-s menü elkészítése volt a legnehezebb feladat, de miután megvolt az elv, már könnyebben ment.
Én assembly-ben írom,de így a vége felé közeledve látom, jobb lett volna pl. C-ben megírni.Főleg épp a menü, és a sok számítási feladat miatt is.Jelenleg úgy 5-6000 sornál tartok
(#) Zoli1974 válasza koszta hozzászólására (») Dec 14, 2011 /
 
Ez kimondottan nekem való csak annyi különbséggel, hogy a aljzatonkénti beállítható 2 kapcsolási idő kevés legalább 4 kéne gondolom ez a programtól függ. Belemélyedek a témába. Köszönöm mindenki hozzászólását, sokat segítettetek.
(#) szamóca hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Ez a téma áll legközelebb az én problémámhoz is.
Van egy 10 triakos kimenettel rendelkező vezérlőkör, ami egymás után lépteti a kimeneteket egy potival beállítható időnként 1s-és 1min között. A kimenetek aktív ideje itt nem állítható, de a legtöbb ilyennél 200ms-1s között igen.
A probléma, hogy a hálózati reduktor primerzárlatos lett, cseréje után azonban nem indult az áramkör, hiába volt meg a tápnak az 5VDC.
Találtam egy diódát ami zárlatos volt,(9 Ohm mindkét irányban) azonban nem értem mi célt szolgál az 5VDC, és a fázis közé kötve, mint ahogy azt sem, hogy egy másik soros diódával miért választották el a TTL-ek testpontját a tápfeszt 4,28VDC-re csökkentve?
Van valakinek magyarázata ezekre? És a fázis 5V közötti diódáról lekoptak a számok, csak a "85" szám látható. Ez milyen dióda lehetett?
(#) zolimailbox hozzászólása Márc 3, 2016 /
 
Sziasztok.

A segítségeteket szeretném kérni. Vásároltam egy Elko SHT-1/2 típusú digitális kétcsatornás sinre szerelhető idő kapcsolót. A hozzáadott kapcsolási rajz szerint bekötöttem, áramalá helyeztem és megjelent a képernyő rajta a számokkal és jelzésekkel. A leírást követve be is állítottam mindent. Kipróbálva hogy is működik egy rövid időzítesre álítottam. Majd azt tapasztaltam, hogy a kapcsolt csatornán nincsen semmilyen feszültség. Majd kipróbáltam a kézi vezérlést is és igy sem továbbított áramot a csatornákhoz. Tudna nekem segíteni valaki aki már sikeresen telepített ilyen eszközt? Előre is köszönöm. További szép napot mindenkinek.
(#) Tomi111 válasza zolimailbox hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Üdv!
Ez nem is fog feszültséget kiadni! Csatoltam a képet. Két relé kimenete van, amire neked kell feszültséget adni. Az egyik a 15, 16, 18 számú, a másik a 25, 26, 28 számú. A 15-ös és a 25-ös a közös pont. Neked ide kell adnod a kapcsolni kívánt feszültséget, amit aztán a 16 vagy a 18 illetve a 26 vagy a 28-as csatlakozón ad ki. Lényegében ezek váltókapcsolók, amiket sorba kell kötnöd a kapcsolni kívánt áramkörrel.
A második képre rajzoltam egy példát.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem