Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli megoldás 3 állasú kapcsoló helyettesítésére
Lapozás: OK   1 / 1
(#) nemo hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Üdv,

Érdekelne valami megoldás, amivel egy 3 állású billenőkapcsolót tudok vezeték nélküli módon helyettesíteni, 12V -os egyenáramú a rendszer, és a kapcsoló mögött van egyéb relé, szóval nincs nagy áram terhelés.

A jelenlegi billenőkapcsolónak 3 állása van, 2 kapcsolt, és egy üres.

Nézegettem az univerzális központi zár vezérlő reléket, illetve távindító reléket, de azok csak addig kapcsolnak, amíg nyomom a gombot, ez pedig nem megfelelő nekem.

Nem tudom, hogy esetleg valami mágneses kapcsoló (mint néhány immobilisernél van) létezik-e ebből...

A lényeg ami miatt ez kellene, hogy nincs mód arra, hogy a jármű burkolatát megfúrjam, és beleültessem a kapcsolót, ezért a hajcihő...

Előre is köszi a tippeket...
(#) pcroland válasza nemo hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Szia! Szerintem egy ILYEN adó-vevővel meg tudnád csinálni. Hogy konkrétan hogyan kell összeállítani a kapcsolást, azt nem tudom
(#) speedbump válasza nemo hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
(#) Szebence válasza nemo hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Idézet:
„Nézegettem az univerzális központi zár vezérlő reléket, illetve távindító reléket, de azok csak addig kapcsolnak, amíg nyomom a gombot, ez pedig nem megfelelő nekem.”


Csinálsz neki egy monostabil multivibrátort és akkor gombnyomásra átkapcsol és addig úgy marad amíg nem kapja meg a következő impulzust.
(#) proba válasza nemo hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Ha jól értelmezem neked csak néhány mm (burkolatvastagság) áthidalására kellene.Esetleg három reedcső egy mágnessel vezérelve.Egymást kizáró ,öntartó áramkörben.egyiket "megnyomod" meghúz a jelfogója,öntartásba kerül.ezután "megnyomod" a semmis állást ,a relé öntartása megszűnik,ugyan ez a másik irányba..Egy buktatója van ,egy kizárást még be kell iktatni,hogy mindkét végállás egyszerre ne működhessen.
(#) Andrasirex válasza nemo hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Üdv. Szerintem ha nem kell nagy hatótáv akkor egy olcsó 2ch távirányítós autó elektronikáját kösd bele 2 diódával és két relével. A vevő kimenetére kösd a két diódát az egyiket az anóddal a vevő fele,a másikat meg fordítva,így szétválasztod a két irányt,ezekre kötsz egy-egy relét és már van is három állásod.Táv 0 akkor 0 állás,táv előre akkor 1.relé húzva,táv hátra akkor 2.relé húzva. A távon csak annyit változtatsz hogy a gombok helyére mikrokapcsolót teszel.
(#) speedbump hozzászólása Okt 14, 2011 /
 
Engem ezzel kapcsolatban az érdekelne (teoretikusan), hogy gazdaságosan ki lehetne-e váltani egy lakásban a vezetékelés egy részét wireless kapcsolókkal?

Tudom, hogy egy csomó ilyen termék van a piacon, de amit sebtében találtam az nemes egyszerűséggel elhallgatja, hogy a vevő oldal mennyit fogyaszt. (Az adó oldal gondolom elhanyagolható, mert csak akkor megy rajta delej ha a kapcsolót éppen megnyomom, úgyhogy akár egy ceruzaelem is sokáig húzhatja)
(#) proba válasza speedbump hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Új építés esetén csak extra igények kielégítésére való szerintem.(minden héten változtatni akarod hogy mit kapcsoljon a kapcsolód,vagy teljesen távolról akarod irányítani a lakásvilágítást.Amit én láttam az talán 6000-8000 e ft volt az adó + egy kicsit több a vevő ,a sima kapcsoló+izzó árkülönbségen extra mennyiségű vezeték vehető,főleg hogy azokat egyébként is el kell vezetni hozzájuk.
Ahol létjogosultsága lehet gazdaságossági szempontból ,az az utólagos bővítés.Itt már a vezetékezés járulékos költsége akár többszöröse is lehet az árkülönbözetnek(+10 éves fogyasztásnak).
Szerintem a fogyasztása olyan 0,5-1W körül lehet a vevőnek maximum.
(#) speedbump válasza proba hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Mondjuk sokkal kevesebből ki lehet hozni [kb. 15 fontból]. Viszont a fogyasztása szerintem sok. Ha mondjuk csak 10db kapcsolóval számolok per lakás, akkor az 10Wh.

Viszont tényleg jó ötlet lehet utólagos bővítéskor. Jó lenne látni valami hivatalos adatlapot a fogyasztásról.
(#) nemo válasza Andrasirex hozzászólására (») Okt 14, 2011 /
 
Szia,

Majdnem ilyesmire gondolok, de eleve autós rendszerben gondolkozom, mert az kulturáltan néz ki a kulcstartón.

Pl.: ITT látható pár érdekes dolog, én a GD5 nevűvel szemezek, igaz, hogy 5.200 Ft....

Nem tudom, hogy ezt még mivel kéne megtoldani, hogy a csatornák kimenetei
Idézet:
„négycsatornás nyitott kollektoros kimenetek”
, rellévezérlőként funkcionáljanak...
(#) Thowra válasza nemo hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Üdv!
Idézet:
„igaz, hogy 5.200 Ft....”

Ha mindent külön megveszel (távirányító, PIC/AVR, RF modul, postaköltség...) legalább ennyibe kerül ha nem több és még a munka ami van vele. A nyitott kollektorrra szerintem a relé mehet, max egy védődióda kell ha nincs eleve a szerkezetbe. Ha felhívod őket megmondják, nagyon korrektek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem