Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékes egérből vezeték nélküli
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Totanka hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy Zalman FG1000 vezetékes egerem. Az egyetlen probléma vele, hogy nincs vezeték nélküli kiadása, ezt szeretném átalakítani. Szétszedés után annyit látni, hogy ahova az USB kábelt tudnám kötni, ott van egy csatlakozó 5 lábbal, ebből 2 föld, 1 táp, 2 adat, mint ahogy ezt USB-nél megszokhattuk. Van itthon egy törött házú, de működőképes vezeték nélküli Genius Traveler 620 egerem, amibe belekukkantottam, de gyakorlatilag a lapja tök üres, egy IC-n, és pár kondin és ellenálláson kívül két vezeték az elemekhez, behatárolni se tudom, hogy hogyan kellene leadnia a jelet.

Arra gondoltam, hogy:

ad.1: bőven van hely a vezetékes egérben, hogy elemeket/aksit tegyek bele.
ad.2: bőven van akkora hely benne, hogy a vezeték nélküli egér nyáklapját konkrétan betegyem akár a meglévő mellé.
ad.3: hogyan kéne bekötnöm a vezeték nélküli egér jeladóját plusz az aksit lehetőleg abba az 5 lábú USB csatiba, hogy drót nélkül lássa? Vevőm a gépbe ugyancsak van hozzá.

Ja és még egy gondolat, hogy ugye mindkét egér 5 gombos, ami addig oké, csak a vezetékesen még van egy extra gomb, amivel a DPI-t tudom 3 irányba kapcsolni, ami pedig a Genius-on nincs, hogy ez okozhat e problémát?

Na szófosás vége, a segítségeteket előre is köszönöm!
(#) peti333 hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Először szerintem tegyél fel képet, akkor talán többre megyünk.
Talán egyszerűbb és mindenféleképpen kivitelezhetőbb megoldásnak tűnik, ha ez egész egér elektronikáját kicseréled a vezetéknélküliére.
(#) Totanka hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Holnap tudok konkrét képeket is adni, egyelőre csak a típusképeket tudom feltenni.

Vezetékes Zalman FG1000

Vezeték nélküli Genius Traveler 620

Az egyetlen probléma, hogy ahhoz ki kéne forrasztanom a Genius gombjait, mert a Zalman gombjai egy más házban vannak, plusz sajnálnám a DPI kapcsolót.
(#) peti333 hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Inkább a belsejéről kéne kép. Talán nem lehetetlen átmenteni a rádiós adót, de nagyságrendekkel egyszerűbb lenne kicseréli azokat a gombokat, már én a helyeben nem nyúlnék hozzá a Zalmanhoz(csak ha meghibásodik, de akkor kicserélném a teljes elektronikát).
Talán reggel érkezik valaki aki többet tud segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) proba válasza Totanka hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Elektromosan hozzáilleszteni a rádiót szerintem eléggé esélytelen. (Gondolom nem golyós mindkető) Amit szétszedtem abban az optikai chippet valami buszon kérdezte le egy processzor ,egy másik buszon pedig a rádiós csippet vezérelte . Gondolom itt sincs másként.Ebbe a kommunikációba kellene belenyúlnod ,amit eléggé esélytelennek érzek.Ha nagyon elvetemült vagy ,az egerekben lévő IC-k alapján egy processzort felprogramozhatsz a feladatra,de eléggé esélytelennek érzem. A gombok lehet egy az egyben átköthetők a másikra ,de minek.Marad a mechanikus összeépítés ekkor a régi egérből csak a ház marad.(ami sikertelenség esetén kétséges mennyire visszaállítható)
(#) Totanka hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Elkészültek a képek, meg is osztom veletek.

Genius felső része
Genius gombkiosztása
Genius alsó része
Genius alsó rész gombkiosztás és IC
Zalman elülső ház dróttal
Zalman elülső ház drót nélkül
Zalman csatlakozó és IC
Zalman hátulsó ház
Zalman gombrésze
Zalman görgőrésze

A Geniusban lévő IC-k számai:
Felső részen: PAW3302DI D0505P37C
Alsó részen: 24AA221 SN 948
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) efraim hozzászólása Jan 3, 2013 1 /
 
Ha valami komolyabb hardwerről lenne szó, akkor azt gondolnám, hogy megéri foglalkozni vele. De egy egérrel? Venni kell egy újat és kész. Macskát meg oroszlánt sem lehet pároztatni, pedig macskaféle mind a kettő. Nem hiszem, hogy ebből a projectből valami értelmes, működőképes dolog sülne ki.
(#) Totanka válasza efraim hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Nagyon szívesen vennék újat, ha lenne belőle wireless kiadás. Jelenleg működik drótosan, csak hátha fel lehetne tuningolni a meglévőt.
(#) cableboy válasza Totanka hozzászólására (») Jan 3, 2013 /
 
Szevasz haver! Amit akarsz nem lehetetlen, de nem érdemes foglalkozni vele.
Nekem már 4-5 drót nálküli egerem VOLT. Csak volt. Vagy akkor fogy ki az a fránya akku,
amikor legjobban kellene, de ez jobbik eset: vagy beadja a kulcsot. És tudod most drótost
használok, mert megúntam a macerát!
(#) Totanka hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Találtam egy alkatrészt, ami gyanúsnak tűnik a feladat szempontjából, ezt angolul láttam "Ceramic resonator" néven. Ez a sárga holmi mindegyiken az IC mellett található.
A Geniusnál az van ráírva, hogy "ZTA 16.00MX", aminek a leírása max 30 MhZ-et ír, az egér leírásában meg 27 MhZ-es wireless van írva. Nem lehet, hogy ez felelős a drótnélküliségért?
(#) efraim hozzászólása Jan 4, 2013 /
 
Nem fog működni ez a mutatvány Totanka! Neked nem csak az egeret kell átalakítanod, hanem kell hozzá építeni egy külön vevőt is, amely képes fogadni az egered jeleit, mindezt kb. 2,5GHz frekvencián. A Genius elektronikája 2 gomb álapotát + az x és y elmozdulások mértékét + a görgető elmozdulását sugározza a vevő felé. A te esetedben többről van szó, mert a Zalman FG1000 6 gombos. Valójában a Zalman FG1000 kibővített funkciójú egér kifejezetten játékra. Ha meg is tudod valósítani az elektronikai részét, akkor még mindig hiányzik a softweres rész, hogy a számítógép megértse, hogy a vevő miket akar belepumpálni.
(#) Gabó válasza Totanka hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Nem tudom, hogy milyen célra akarod használni, de ha jétékokra akkor felejtős. Én játszottam már nem alsó kategóriás vezeték nélküli egérrel, de olyan késése volt, hogy mondtam, hogy ezzel nem lehet játszani. (A késést ne ilyen másodperc alapra gondold, nem tudom menyire szoktál játszani ilyen COD félével, de ott az ezred mp is sok). Ha netezni meg ilyen hétköznapi dologra kell akkor vegyél egyet, lehet kapni pár ezerbe. Olcsóbb ha veszel, mint ha építenéd.
Ilyen COD féle játékra csak vezetékes egeret lehet használni rendesen.
(#) proba válasza Totanka hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Az a működésért felel ,egy sima kerámia rezonátor ami szinte minden készülékben van ,max kicsit más külalakkal.Ilyen egyszerű alkatrész cserében ne reménykedj.
(#) toreki válasza Totanka hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Ez a pdf lehet kiindulási alap, ez vagy hasonló érzékelő van benne. Az adatokat szabványos SPI buszon lehet kinyerni.

A "Zalman elülső ház" kezdetű képeken látszik az érzékelő chip, és mellette CY kezdettel az usb ic. Ez utóbbit kell kidobni, és helyettesíteni egy mikrokontrollerrel (MCU), ami olvassa az érzékelő jelét + feldolgozza a görgő jelét + érzékeli a gombokat, a másik irányban pedig továbbítja az adatot valamilyen vezeték nélküli csatornán. Az usb-s vevőben meg egy másik MCU, ami veszi a jelet, és magát egy usb egérnek szimulálja. AVR és PIC alapon is megoldható.

A Geniusban van egy 8 lábú IC, az lehet az MCU, ami olvassa az érzékelő jelét és a gombokat, és továbbítja. Mivel hiányos a felirata és a képek sem elég élesek, csak tippelni tudok.

Ennél részletesebben nem foglalkoztam a témával, de korábban nézegettem olyan kapcsolásokat, ahol az érzékelő 16x16 pixeles képét olvasták ki közvetlenül, nemcsak az elmozdulás mértékét. Keress rá az "optical mouse sensor" szavakra.
(#) lac08 válasza toreki hozzászólására (») Jan 4, 2013 /
 
Olcsóbban jársz, ha boltban veszel egyet.
Bár ha kapsz majd, hááát nem fogsz neki örülni sokáig - az egyszer biztos.
A rádiós egér általában zabálja az áramot, így majd nem győzöd hozzá tölteni az akksikat, vagy venni (és cserélni) beléje a ceruzaelemeket.
Maradj meg inkább a drótosnál, sokkal jobban jársz.
Nekem a rádiós egerem csak addig volt siker, amíg nagyon újdonság volt.
Aztán inkább visszaálltam a huzalosra.
Fel kell kötözni a vezetékét kis ráhagyással valami magasabban levő pontra (nálam általában az asztal fölé benyúló lámpára van rögzítve), így akkor sosem akad bele folyton az asztalon levő mindenféle szarba.
(#) jonyibandi hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Ahogy a korábban szólók is említették a vezeték nélkülivel több a macera, mint az előny. Lakótársamnak van egy jó rádiós egere, viszont az usb-s vevő tönkrement. Van arra esély, hogy megkeressük a megfelelő "vezetékeket" és egy sima usb kábellel összekötjük PC-vel? Azért kérdem, mert ha ezt meg lehetne tenni, kár lenne kidobni az egeret.
(#) janos14 hozzászólása Aug 8, 2013 1 /
 
Én vettem egy vezeték nélküli egere 50 000 HUF.
(#) zolika60 válasza janos14 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Jó neked, ha ennyi pénzed van rá. De mi közünk hozzá?
(#) -Bandi- hozzászólása Nov 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy logitech vezeték nélküli egerem.Az a baj, hogy elszállt a vevője.Az a kérdésem lenne, hogy lehet-e épiteni egy másik vevőt hozzá?Vagy mit lehet vele kezdeni?
(#) zolika60 válasza -Bandi- hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Nem hiszem, hogy építeni tudnál hozzá vevőt. De miből gondolod, hogy az a rossz és nem az adó? Javítani talán lehet, ha egyszerű látható hibája van.
(#) -Bandi- válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Csak abból gondolom, hogy mikor megmozgattam akkor működött.....de most nem tudom kipróbálni megint mert nincs nálam.
(#) zolika60 válasza -Bandi- hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Akkor javítsd meg inkább, egy kontakthiba miatt nem kell másikat építeni.
(#) -Bandi- válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
mivel eléggé pici nem hiszem, hogy tudom javitani.....próbáltam cserélni az usb-t de az sem segitett.
Mellékeltem miről is van szó.....lehet venni ilyet de 3e ft
(#) zolika60 válasza -Bandi- hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
3000Ft-ból nem építesz vevőt. Pláne egy olyat, ami e helyett használható méretű lenne. Ha kicsi szerezz nagyítót, azzal vizsgáld, hátha rájössz a bajára. Ha nem megy vegyél másikat, mert helyettesíteni nem fogod tudni.
(#) -Bandi- válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /
 
Nem kell ekkora legyen....nekem az is jó ha 10x10 cm.....úgyis csak asztali géphez lenne.Csak kiváncsi voltam lehetne-e késziteni egy ilyen vevőt....a tanácsodat pedig megfogadom, és amint a kezembe kerül nagyitóval megvizsgálom.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem