Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő
 
Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   65 / 70
(#) mrkatona hozzászólása Nov 13, 2017 1 /
 
Sziasztok,

Meg tudnátok mondani, hogy mitöl olyan jó ez a vf3 fégfok? Nem egy bonyolult kapcsolás, viszont rengeteg pozitív megnyílvánulást olvasok ezzel kapcsolatban. Ne értsetek félre, nem lehúzni akarom csak kíváncsi vagyok, hogy mi az, amitől ez olyan legendás. Amúgy kíváncsi vagyok a hangjára és tervezem is, hogy megépítem meghallgatás céljából. Olvastam a szerző oldalát.
(#) CIROKL válasza mrkatona hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Az egyszerűsége ellenére szépen szól nagyon , dögös mélyek amik jellemzik ezen felül azt kell mondani félelmetes kis cucc .

Meg kell hallgatni aztán ...
(#) Naszrai válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Ezt használom mindenhova, jobbat még én sem találtam. De 1db valamiért úgy viselkedik, hogy időnként ki kell vennem és be kell dugnom újra, mert kontakt-hibás. Nem tudom az okát.
2 IC is volt már benne: TL 072 meg BB OPA 2134. Mindkettővel ezt játsza.
Kézenfekvő lenne cserélni, de őszintén szólva lusta vagyok
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
(#) Ge Lee válasza mrkatona hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Személy szerint én pl. nem tudom megmondani, mert én nem estem hasra a hangjától, a HTA-m nekem fényévekkel szebben szól.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Milyen zenét hallgatsz?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Jól írtad, engem már nem egyszer tréfált meg, el is hajítottam az összeset. A precíziós névre hallgató IC foglalat egy vicc, a lemezes viszont szuper, évek óta már csak olyat használok (ha használok), azokkal semmi baj nincs.
(#) Ge Lee válasza pjg hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
A komolyon kívül mindent.
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Kár. Kíváncsi lettem volna azok hogy szólnak rajta.
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Kedves PJG,
nem ellenzékként, csak a saját véleményem, tapasztalataim átadása miatt.
VF3 volt az első "Királyom".
Tapasztalatom, ha jó minőségű hangra van igényed, ami ugyan relatív, OPA IC-vel, jó minőségű becsatoló kondival szabad megépíteni (nálam ez Jantzen superior, de még tervezek rá párhuzamosa egy 10-20n-os orosz olajt), szóval nem elektrolitot, mert azzal tompa egy kissé.
További tapasztalataimat olvashatod előző dolgaimban. Amiket írtam, az mind megtapasztalt dolog.
Még írtam Neked az üzenetekben is.

üdv. Mindenkinek,
Elek
(#) kiss1999 válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Hello! használhatom ugyanezt a kapcsolást, ez eredeti irf 540 irf9540 párossal +-63v-rol? 16 ohm mélynyomo lenne hajtva rola
(#) reloop válasza kiss1999 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Szia! Az a baj, hogy teljes kivezérlésnél túlléped a megengedett legnagyobb Uds feszültséget azaz a 100 V-ot.
(#) kiss1999 válasza reloop hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Sejtettem, hogy ez lesz a gond, akkor a másik ötletem hogy ugye a trafom egyeniranyitas után azt hiszem +-60-65-öt ad le, ha én a két szekundert külön külön egyeniranyitom pufferelem, és a sztereó csatornákat így hajtom külön, úgy, hogy virtuális földpontot hozok létre 2pufferral? Terhelés nélkül próbáltam a vf3 -at, működött szépen de ha beterhelem, nem mászik el a feszültség úgy?
(#) reloop válasza kiss1999 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
A táp szimmetriát így biztosíthatod.
(#) kiss1999 válasza reloop hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Ez egy az egyben megfelel nekem igy?
(#) reloop válasza kiss1999 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
A T1, T1, D1 áramköri részre van szükséged, a kapcsolódó ellenállások értéke tág határok között megfelel.
(#) kiss1999 válasza reloop hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Köszönöm, kipróbálom és beszamolok a fejleményekről
(#) kiss1999 válasza reloop hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Hali, megint én, ma felélesztettem az egyik végfokot, labortápról +-34v-on kb50w-ot adott le 8 ohmra, szep volt a jelátvitel is, a további terv az, hogy hidalt kapcsolás lesz, a másik végfok elé teszek egy fázisfordítot, elvileg igy a két tápágat ugyanannyira terheli le, szoval nem lehet gond a kondikkal kialakított virtuális fold sem, a kérdéseim a következok:
1. jol gondolom e igy?
2. ha nem hidalva kötöm be, hanem csak simán fázisforditoval, és a fázisfordított végfokra a hangszorot forditva kötöm be, akkor mukodhet sztereoként is ugye?
3. valami bevált fázisfordito kapcsolásod van e muveleti erositovel?
ja és ugye ha a számitásaim nem csalnak, akkor ha hidalva használom, akkor 4 ohm-on 400w jon le rola, +-34v-os tábprol, birni fogják a fetek a folyamatos 10A áramot? persze ha a táp tudja (ha nem akkor kap kapcsolouzemu tápot.)
(#) reloop válasza kiss1999 hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Szia! Az aktív tápfelezőre szükséged lesz híd-kapcsolásnál is, mert a műveleti erősítő kimenetén folyik némi áram. A magyarázata a P-s és N-es MOSFET azonos drain áramhoz tartozó eltérő gate-source feszültségében rejlik.
Ha külön is meg akarod szólaltatni a híd-feleket, akkor a ± puffermezőt építs, a hídhoz egy kondi is elég lenne.
Fázisfordításra invertáló műveleti erősítőt ajánlok, magát az alapkapcsolást.
A híd 4 Ω terhelése 15 A csúcsáramot jelent, de az igazi gond a hő elvezetése a kis méretű tranzisztorról, 8-16 Ω elég lesz neki.
(#) kiss1999 hozzászólása Jan 10, 2018 /
 
ma beuzemeltem az elso vf6-ot 25v-rol, 7,5v-os zenerrel, nagyon szepen szol, kicsit kevés a mély, de pufferkondikat nem is kapott még, csak a labortápban ami van, az meg kitudja mennyi, meg milyen. holnap kipróbálom a saját trafójával, 18v-os szekunder, 3 x 4700µF + 100nF tápáganként, viszont azt észre vettem, hogy nagyon össze szedi a zavarokat, ha a bemenet kornyékén mozgatom a kezem stb.
illetve az jobb oldal valamiért meghalt, +25v van a kimeneten, pedig mult héten még mukodott muterhelessel, mit ronthattam el azota? mitol romolhat el igy? a hokovetes bd 139-140tranzisztorral van megoldva, nem diodaval. csatolom a nyákrajzot, hátha talaltok benne valami kivetnivalot.
(#) mek-elek válasza kiss1999 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Jó reggelt,
A Wimáknál azt tapasztaltam, hogy egy hét után kezdett megjönni a mélye. Sajnos a kondenzátorok olyanok, mint a házastársak, együtt lakásban jön meg az eredeti hangjuk. Nem írtad, hogy a nyugalmit beállítottad-e. A VF-3-asnál hidegen 55-60mA-t szoktam. Ez, ha bemelegszik, 90-100mA-re hízik, vagyis melegen 90mA táján nekem bevált.
Nem tudom milyen a labortápod, de most már mindegy. Ha nem megfelelő a táp, a hangerőszabályzót nem szerencsés feltekerni. Az új tápnál, új nyugalmi állítás.
A bemeneti érzékenység terheléssel nem lehet zavaró tényező, kivétel, ha konstrukciós hibát vétettél. Azaz nem megfelelő a huzalozás, és a földcsillagpont. Álláspontom szerint az árnyékolt vezeték rontja a linearitást, én ilyet nem használok, de ennek földelésének is szabályai vannak.
A hűtőbordákat is földelni kell a csillagpontba. De a csillagpontba kellene találkozni az osztott táp közösítésének is. De hát ezekről tájékozódhatsz Király Tibor oldalán, tessék átolvasni. Én nálam semmi baj nem volt a a Tibor hőstopjával. Egy kicsit megreszeltem a szigetelő gyűrűt, hogy legyen helye a dióda elvezetésének, ráhajlítottam a diódát a FET-re, majd rákentem egy kis Conrádban vásárolt hővezető pasztát, és ennyi, jó ideje. Felesleges komplikálni. Fontos dolognak tartom, hogy a kompenzálást a FET-en célszerű működtetni, mert itt a legdinamikusabb a hőkapcsolat. Ehhez tartozónak tartom, hogy ha megfelelő a hűtés a hőkompenzáció alig lesz aktív, mivel a hűtőlánc leghidegebb pontjának a hűtendőnek kellene lenni. Ellenkező esetben hőtorlódás van szakaszosan, vagy egészében, azaz kicsi a hűtőborda, és a leszellőzés elégtelensége miatt emelkedik az egész hőmérséklete. Az L alakú hűtést nem tartom hőtanilag jó megoldásnak. A hűtendőt előbb tömbre szerelem, mert ez tudja gyorsan elszívni a keletkező hőt, majd egy lágyabb homogénabb formában nagyobb felületen átadni a hűtőbordának, leszellőztetni. Ezért a legszerencsésebb a hűtőborda dobozon kívüli elhelyezése.
Sikeres beüzemelést,
Elek
(#) mek-elek hozzászólása Jan 11, 2018 /
 
Lemaradt,
ha jó hangra vágysz, akkor az 5532, 5534 felejtős, opa 606-ot ajánlom.
(#) kiss1999 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Kedves mek-elek!
Megvan a hiba oka, a feteket rogzito csavar hozzáért a fet zaszoljahoz, ezáltal a kimenet a bordára került, onnan jött az, hogy a borda összeszedett minden zajt és visszadolgozott a visszacsatolásra, a tápfesz a kimeneten pedig attól volt, hogy a tápkábel kontaktos volt, és csak az egyik tápfeszt kapta meg, a hiba orvoslása után működött szépen, teszteltem muterhelessel 4,1ohm, uresjaratban tápfesz 24v teljes terhelésen, ahol nem torzít még, tápfesz 21v-ra esik , a jelalak szép, kimenten 14,7koruli feszültség, szóval egész jó teljesítményt tud. Jövő héten megcsinálom a nagytesót irfp240-el +-69v feszültségre, az fogja hajtani a mélyládát , ami 2db 30centis 8ohm-os hangszóró sorba kotve. 16ohm-on 100w körüli teljesítményre szamitok, ha a trafó bírja, de annak bírni kell, gyárilag sharp 6600, stk-t hasznalo erosito trafoja. Mindenesetre köszönöm a segítséget.
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Tudsz elfogadható áron opa606-ot? 2500-4000Ft/db-ért találtam.
(#) mek-elek válasza pjg hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Én is 2.500-ért vettem.
(#) mek-elek válasza kiss1999 hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Kedves K, köszi az infót, mindjárt más ugye,
Elek
(#) pjg válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Meggondolandó.
(#) patkany válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 22, 2018 /
 
Banálisnak tűnik a kérdés, de jobb lesz annyival a hangja, mint amennyivel drágább az opa??
Nagyon sokan és sok helyen használják megelégedéssel az NE553x opam-ot, éppen a jó ár érték viszony miatt.
De ha már mindenképpen másik, akkor TL sorozatokat próbálnék ki... Mind amellett nem ismert az átviteli lánc többi tagja, minősége. Ha már be akarnék ruházni egy ilyen drága műv. erősítőre, én mindenképpen végeznék egy összehasonlító meghallgatást! És ha nem hallom ki a különbséget, akár az én, akár a rendszer korlátai miatt, akkor kidobott pénz...

Mindamellett elég régóta gondolkodok ezen a diódás hővédelem megoldáson. És elgondolásom szerint, a FET mögött jobb termikus kapcsolata lenne! Hiszen a csip először a hátlapot melegíti, utána a zászlót. Ezt úgy lehetne kivitelezni, hogy egy vékony alu lapot átfúrni, ami alig vastagabb a diódától, és abba beledugni a diódát. Így szinte teljesen felveszi a FET hőjét. Ja, és a zászló csavaros kötését is hanyagolnám, szorító lapkás megoldást használnék! Mint Király Tibor is tette!!! Ez a két megoldás jelenthetné a legjobb hőkontaktust!
A képek nem teljesen méret arányosak, de remélem értelmezhetőek!

By: Ratty
(#) Ge Lee válasza patkany hozzászólására (») Jan 22, 2018 / 1
 
Hogy megelégedéssel azt azért nem mondanám, nagyon sokan kiábrándulnak belőle már az első élesztés után, éppen a gerjedékenysége miatt, és nem csak ebben hanem bármelyik másik végfokban. A TL sorozat sokkal stabilabb áramkör, de az ára tükrözi a tulajdonságait is.
(#) mek-elek válasza patkany hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Nem vettem észre, hogy megszólítottál, így késve egy kicsit, és már megint sajnálatosan, kicsit szembe, a nálam nagyra becsült Gee Lee-vel, mondanám el véleményemet.
Tapasztalataim szerint, ha megfelelő a csillagpontok kialakítása, akkor az erősítők barátságosabbak, ehhez tartozik a gerjedékenység elmaradása is. Bár jelentősen hozzátesz ehhez az összevissza hosszú kábelezés is, és a nem átgondolt építkezés.
Én is úgy gondolom amit a diódáról írtál, ezért szerelem én is úgy.
Az opa606-ra itt a fórumon tanácsolta valaki, nekem semmi bajom nem volt vele.
Szintén itt, vagy máshol, de valaki azt jelezte a VF3-nál, hogy 5532 esetében tízből kb háromnak van megfelelő hangja, ebben a kapcsolásban. Kipróbáltam, forrasztgattam, nyugalmiztam, és igaznak találtam. Most a fiókban van egy dobozban, mert egy Philips 5532 megy. Ezt is tanácsok alapján, nem volt könnyű megszerezni. A bemeneten, ha nem akarsz tompácska hangot, alsó hangon Wima. Legelább egy heti bejáratás után jön meg a mélye.
Valahol már írtam arról, hogy a költségeket megfelelő tervezéssel lehet optimalizálni. Ahogy írtad, hogy nincs ez, nincs az, rendben. De mi az elképzelésed? Mert valóban ehhez kell folyamatosan beruházni, nem össze-vissza.
Véleményemet olvashatod itt, ott, különböző témákban, ahol a tapasztalataim átadásával próbáltam segíteni.
Elek
(#) patkany válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Én az 5532-ben éppen Király miatt gondolkodtam, de nem elhanyagolható tény, - amit meg is fogalmaztál - 5532 és 5532 között is van különbség. Vannak igen drága, kifejezetten audio célra kifejlesztett műverősítők, de az a bajom az egésszel, mint amit írtam is. tudni kéne, hogy az én rendszeremben hozna-e hallható különbséget egy műv erősítő csere. Nem volt még soha ilyen jellegű tapasztalatom. Ellenben van egy olyan félelmem, hogy nem-e csak túl vannak misztizálva ezek a ketyerék is, mint sok minden más az akusztikában...
Nem arról van szó, hogy nem tartom elképzelhetőnek, hogy ne lenne olyan műv erősítő, ami jobban szólna, mint az NE5532, hanem hogy egy néhány ezer forintos opa-ánál lényegében jobban szól egy sok ezres opa.
Bemenetre egy - bár nem audió eszközben - használt REMIX kondit szánok. De ha valamiben szkeptikus vagyok, azok a kondik "hangja". De majd próbát teszek ez ügyben is...
Következő: »»   65 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem