Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videó mixer
 
Témaindító: udmurt, idő: Szept 10, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) udmurt hozzászólása Szept 10, 2006 /
 
Szeretnék egy egyszerű 2 csatornás (egyenlőre) videó keverőt készíteni. Semmi extra, csak egy potival lehessen a két kép közötti átmenetet állítani. Interneten kerestem rengeteg oldalt de igazából nem találtam használható kapcsolást. Van valakinek valami ötlete?
(#) Sebi válasza udmurt hozzászólására (») Szept 10, 2006 /
 
Nem kispályás project...
Alapállásban csak azonos fázisú szinkronjelekkel bíró videojel keverhető. Ezt régen a genlock funkciós kamerákkal oldották meg. Ez azt jelenti, hogy az egyik jelforrás kompozit videojeléből leválasztott szinkronjelekkel vezérelték a kamera ext.sync. bemenetét.
Számítógépes feliratozó is így működött.
Vannak halvány emlékeim a TBC (time base corrector) segítségével történő editálásról, de sosem foglalkoztam vele.
(#) udmurt válasza Sebi hozzászólására (») Szept 10, 2006 /
 
Hát eddig találtam egy effekt box nevű cumót. Amin még az átmenet fajtályát is lehet változtatni és az sem látszott annyira bonyolultnak. Csak most egyenlőre nem akarok azzal kezdeni.
(#) ikszikszel hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
engem is érdekelne a dolog
(#) alex98502 hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Sziasztok
szeretnék egy videokeverőt építeni 8 kamerát lehet rákötni a kérdés milyen kébellel kösem össze a kamerékat a keverővel utp kébel jó lenne minimum 7 eres kell hogy legyen hogy lehessen beszélni a camerásokal és a kábel hossza miadt valami erősítő is kellene hogyha jól tudom
(#) enree válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Szia!
Először is találd ki, mit szeretnél... Videomixert, vagy interkomot?

ha engem valaki kamerásnak hív, mikor kamera van a vállamon, azért nagyon harapok...
(#) Cavalier válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Először nézz utána, miből épül fel a videojel. Ezt ugyanis nem fogod simán potméterekkel keverni.
Előszöris az kell, hogy szinkronban legyenek a jelek, ha a kamerák tudnak genlock-ot akkor kell egy mester szinkronjel, és az alapján adják a kamerák a jelet, ami már szinkronban lesz.
Ezután egy kevésbé bonyolult elektronikával megoldható. Szinkronjel leválasztás, átalakítani RGB-re, és úgy keverhető analóg módon. Majd a végén egy PAL encoderrel visszaalakítható. Tök egyszerű.

UTP-n is lehet videojelet vinni, kell hozzá egy video balun. Egy videojelhez egy érpár kell.
(#) enree válasza Cavalier hozzászólására (») Márc 25, 2012 /
 
Ha nem tud fogadni genlockot, akkor csak 8db TBC kell neki, nem? Aztán építheti is hozzá a mixert!
(#) Cavalier hozzászólása Márc 25, 2012 /
 
Való igaz, de így kezd költségessé válni a projekt. Anno valamikor a kilencvenes években volt egy cikksorozat a rádiótechnikában videokeverőről, azt kéne átolvasni.
(#) idlob válasza Cavalier hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Aki látott belülről analóg videó keverőt, annak eszébe nem jutna építeni egyet.
Ráadásul biztos vagyok benne, hogy itt konzumer kamerákról van szó, tehát a kimenet kompozit videó, genlock meg nincs => tehát kell TBC, ahhoz digitalizálni a jelet, aztán újra analóggá konvertálni.
De ha már egyszer úgyis digitalizálni kell a jelet, akkor érdemesebb rögtön a digit. jeleket feldolgozni.
Az aszinkron analóg -> TBC -> analóg -> keverő módszernek akkor lenne létjogosultsága, ha a kamerák többsége genlockolható lenne és max. 1-2 forrás lenne hurkon kívül.
(#) enree válasza idlob hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Láttam párat... ezért is kissé ironikusan írtam, hogy már "nincs is más hátra, mint építeni egyet".
Ha nyolc kamerás a balhé, akkor gondolom azért van valamiféle költségvetése a dolognak, szerintem jobban jár a produkció, ha beruháztok egy régi használt Sony DFS mixerre, elég olcsón hozzá lehet jutni, az már tud lyukasztani, úsztatni, vannak benne wipeok is szép számmal -a nyolcvanas évekből - (mondjuk nem frame store-os, úgyhogy ehhez kell a genloc)...
(#) alex98502 válasza idlob hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
ez egy kapcsoloval müködő keverő lesz semmi poti meg ilyesmi az volt a kérdésem hogy utp kébellel lehet-e a képet továbítani
(#) Inhouse válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Kapcsolókkal nem lehet keverni, esetleg váltani köztük, egymást oldó típusokkal.
UTP-vel közvetlenül nem lehet vinni, kell mindkét végére egy-egy "Balun", ami a szimetrikus=asszimetrikus koverziót és az illesztést végzi.
Ha szeretnél válaszokat a kérdéseidre, kérdezz jól! Írd le egyértelműen, hogy mit is szeretnél, ne kelljen jósolgatni, találgatni, és harapófogóval húzgálni az infót, kezdem unni az ilyen kérdezőket, és úgy látom mások is lesznek így ezzel...

Üdv
Inhouse
(#) alex98502 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
A Balunt házilag meg lehet csinálni?
(#) Inhouse válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /
 
Szerintem ez az a kategória, amit meg kell venni.
itt pl. 1290 a 2db, azaz 1 pár

Üdv
Inhouse
(#) Arpipsr hozzászólása Márc 4, 2020 /
 
Sziasztok üdv a fórumtagoknak. A kérdésem a következő. Van egy videonics video keverőm amely rca illetve s-video bemenettel rendelkezik. Erre kellene 2 3 laptopot rákötnöm vga csatlakozóval, illetve az ezköz kimenetét ami ugyancsak rca vagy s-video, vissza kellene alakítani vga szabványra. Szóval 3 bemeneti és egy kimeneti átalakítóra lenne szükség. Fontos hogy a laptopok állandóan érzékeljék az eszközt mint másodlagos megjelenítőt a video keverés miatt. olyat már láttam a neten hogy vga-3db rca csati, de nekem kompozit rca lenne megfelelő és nem a szinenkénti rgb- rca. minőségben nem tudom hogy a kompozit vagy az svga összekötés a jobb. ha valakinek van kapcsolási rajza amely oda vissza irányban megoldja a a videojelek konvertálását, talán ez lenne a legmegfelelőbb.
(#) Massawa válasza Arpipsr hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Neked ezzel sok bajod lesz. A mai laptopok képfelbontása nagyságrenddel több mint egy analog video jelé ( rca/s-video). Igy nagyon rossz képminöséget fogsz kapni.
(#) Arpipsr válasza Massawa hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
prezentációkhoz 1024 768 az mar jó lenne de 800 600 is megfelel ha ezt tudja a kompozit vagy az svhs
(#) Massawa válasza Arpipsr hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Nem tudja. A kompozit legjobb esetben kb 700x500 felbontást tud.
Vannak még VGA/PAL komverterek többnyire felismeri a PC a csatlakozást,
(#) Arpipsr hozzászólása Márc 8, 2020 /
 
Üdv a fórumozóknak. A kérdésem az lenne,hogy egy többszázezer vagy millió forintos video mixernél rengeteg nem rendelkezik hdmi be és kimenettel. Helyette kompozit és svideo csatlakozású jelet tud fogadni. Ezek csak a komoozit szabványban lévő 700 x 500 as felbontast tudnak kezelni?
(#) Massawa válasza Arpipsr hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Kompozitnak nem volt hivatalosan nagyobb felbontásu verzioja. A néhai 80 kg HD studio monitoromba is csak RGB-n ment a jel. ( akkor még nem volt sem analog sem digitális HD szabvány).
Nem okvetlenül a HDMI-t kell keresni, hanem van egy sereg kevésbé hétköznapi, de jobb digitális bemenet egészen az optikáig.
Ma már többnyire csak elö elöadásra/felvétekre több kamerával használnak video mixert HW formában, az utomunkákra vagy vágásra szinte kizárolag PC/MAC-en futo programokat használnak elvben bármilyen video formátummal. ( és teljesen mindegy hogyan kerülnek a gépbe a nyersanyagok ( videok).
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
(#) Arpipsr válasza Massawa hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Valójában valós idejű prezentációk es videó anyagok keverésére konferenciák lebonyolításához kell. Vga rendszer 1024 768 felbontás. Mindegy milyen csatlakozású lenne az ezköz, vga ra kell atalakitanom. A draga keverőkön levő rca aljzaton akar hd jel is bemehet?
(#) Massawa válasza Arpipsr hozzászólására (») Márc 8, 2020 /
 
Nem mert a HD-nek nincs olyan alakja amit RCA-n lehetne továbbitani. De a powerpoinba meg hasonlo dolgokba, be lehet integrálni a külsö video jelforrásokat is ( többnyire adatformátumban, ami analog jel esetén gondot okozhat). Ahhoz nem kell semilyen video mixer - csak valamilyen elérhetö tárhely. A video editorok többsége is támogatja a külsö jelforrásokat. A felbontást ilyenkor a PP illetve a PC határozza meg.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem