Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   122 / 123
(#) lóri hozzászólása Máj 14, 2023 / 2
 
Sziasztok!

Kérdeztétek, hogy hogyan állok. (Amúgy nem. )
De én akkor is megmutatom.
Ilyesmi lesz az FL kijelző helyett, mert megérdemlem.
Majd jól átskálázom generátoros mérés után.
Ez csak tájékoztatójellegű.
Bibibúúú!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2023

VT_saját.JPG
    
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Máj 14, 2023 /
 
Igazatok van, kell a keret....

VT_VU.JPG
    
(#) rozsdas111 hozzászólása Nov 1, 2023 /
 
Sziasztok!
Mivel a célkészülék RA6350 topikja halottnak tűnik itt teszem fel a kérdést.
Szeretném ha meg lehetne oldani hogy az AIDA is tudjon fogadni 2 magnót. A gyári csatlakozói csa 1x magnó
1x mágneses hangszedő
1x kristály hangszedő
mivel lemezjátszót nem használok ezért keresek megoldást hogy lehessen csatlakoztatni 2 magnót vagy 1 magnót és egy számítógép hangkártya kimenetről jövő jelet.
(#) proli007 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 1, 2023 / 3
 
Hello! Egy topik sosem halott, mert ha nem teszel fel kérdést, mire válaszoljanak?
De a kristály hangszedő bemenete használható a II. magnó bemenetként (persze számodra megfelelő csatlakozó kialakítása után). A RIAA korrektor részt kiemelve és ki-bementeinek átkötése után alkalmas a hangkártya jelének fogadására.
(#) rozsdas111 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2023 /
 
Tizen éve nem volt hozzászólás abban a topikban. Akkor az eljárás olyan mint a 6363S-nél?
(#) proli007 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 1, 2023 / 1
 
Igen, ezek "testvér készülékek". Persze a konkrét megoldást az adott készülék rajzának ismeretében lehet kialakítani.
(#) rozsdas111 hozzászólása Nov 12, 2023 /
 
Sziasztok! RA6363S , jobb oldali hangszóró kimeneti csatlakozó kontakt hibás a forrasztás, van fólia leválás is. A piros pöttyel jelölt lábat nem is tudtam forrasztani. Jól jönne valami alternatív megoldás ami szakszerű. Én átkötésre gondoltam de nem vagyok biztos a dolgomban mit hova kéne átkötni hogy rendben legyen a dolog.
(#) rozsdas111 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Annyira jutottam hogy megcsináltam a szükséges átkötést. Kipróbáltam azt hiszem elfogadható megoldás. De a kimeneti jel valahol elveszik.Amit eddig tudok: Az alaplapi "A "csatlakozón mért feszültségek megvannak. Ha a bal oldali kimenetet átkötöm a jobb oldalira is, akkor monóban mindkét kimenet működik. A két végfok panelen a szükséges feszültség értékek megvannak. Azt nem tudom hogy kellene-e találnom valami közvetlen összeköttetést a végfok valamelyik lába és a hangszóró kimenet közt, de a kimenet és az alaplapi "B" csatlakozó közt megvan rendesen az összeköttetés. A szabályozó modul még talányos. Kéne -e ott valamit mérnem? Azt kibogarásztam hogy melyik lábak hova mennek. A szabályzó 14 lábán megvan a 25V., innen az "A" csatlakozó 4 lábán 7.5V. A potméterek felé megvannak az összeköttetések. A balansz poti kicsit kontaktos, lehet hogy ott veszik el a jel?
(#) alex0 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 14, 2023 / 3
 
Én elsőnek azzal próbálkoznék, hogy kiiktatnám (rövidre zárnám) a fejhallgató csatlakozó kapcsoló részét. Az egy nagyon gyenge pont. Ez a kapcsoló választja le a hangszórót, ha fülest dugsz a készülékbe. Öt pólusú DIN csatlakozó - "domino" kivitelű. Az átkötést a végfok modultól a kimenethez vezetni talán egyszerűbb, mint az előlapnál a csatlakozónál rövidre zárni. (A rajz alapján a modul kimenete a 12-13-as lábak.) Én nem szereltem még ilyen masinát, így nem vagyok képben, csak a rajz alapján teszem a javaslatot.
(#) rozsdas111 válasza alex0 hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Köszönöm. Ez bejött. Ha az alaplapi"B" csatlakozó 4. lábátról átkötök a hangszóró kimenethez akkor már meg is szólal.Így gondoltad ?
(#) alex0 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 14, 2023 / 1
 
Azt hiszem, hogy így lesz az. De én nem ismerem ezt a készüléket - ha most jó, akkor így kell hagyni. Egy dolog azért fontos: ha fülest használsz, a hangszóró is menni fog az átkötés miatt
(#) rozsdas111 válasza alex0 hozzászólására (») Nov 14, 2023 /
 
Köszönöm.
(#) pityuka85 válasza lóri hozzászólására (») Nov 17, 2023 /
 
Üdvözlöm a Tisztelt Fórumtagokat!
Az én nevem Mátyás és azért írok mert van egy bontatlan Videoton Ra6363s erősítőm amit én nagyon szeretek.
A Hifizés rögös útjain jártam 22 évig és számtalan erősítőt adtam-vettem használtam kisebb-nagyobb örömmel.
Ez a nagy becsben tartott Videoton azonban mindig maradt és soha eszembe sem jutott eladni.
Ami viszont írásra késztetett az-az, hogy újra bekötve egyértelműen hallható, hogy egy teljes felújítás - kondenzátor csere és társai - valamint egy tranzisztor-upgrade ráférne.
Sokat olvasgattam a témában és láttam az elektrOnline és a hobbielektronika oldalon is több szimpatikus fórumtársat akik remek tippeket adtak a felújításhoz (Quasi, gabor2, nippur, antiktelefon stb).
Sajnos erre az oldalra már nem lehet regisztrálni így a szóban forgó fórumtársakat nem tudom privát üzenetben megszólítani.
Szívesen nekiállnék magam de sajnos be kell látnom, hogy biztosan tönkretenném.
Olyan hozzáértő szakembert keresek aki vállalná az alkatrészek cseréjét, az áramkörök bemérését és a Tuner javítását, behangolását.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2023
(#) rozsdas111 válasza pityuka85 hozzászólására (») Nov 24, 2023 / 1
 
Üdv Mátyás. Budapesten pl. Dunamodul műszaki boltban vállalnak javítást is.
(#) tiko77 hozzászólása Márc 19, 2024 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
A fórumot olvasva több megoldást is találtam a hangerő szabályozás problémájára, ugye a gyári megoldással elég nehézkes eltalálni ha mondjuk eset halkan szeretnék zenét hallgatni. Nekem egyenlőre a rajzon szereplő megoldás vált be egy kis "kellemetlenséggel" amit nem igazán értek, szóval a némító áramkörrel párhuzamosan beépítettem egy 8,2K-s ellenállást, ezzel úgymond egy bemeneti fix hangerő szabályozást csináltam közvetlenül a végfok előtt. Ennek több előnyét is tapasztaltam, egyrészt normálisan szabályozható a hangerő, másrészt a zaj ami vélhetően a sokat emlegetett földhurok miatt, egyébként hangszórókban kevésbé de fejhallgató kimeneten zavaróan jelentkezett szinte teljesen megszűnt (nem a földhurok hanem a búgás, sokkal kevésbé zavaró), még a fejhallgató kimenetén is. Fejhallgató kimeneten egyébként némi rácsbúgás is hallható volt a módosítás előtt, olyan érzésem volt mintha a végfok "külön életet élne" az előtte lévő szabályozó áramköröktől, ez adta az ötletet. Most ez így rendben is van.
Viszont a "kellemetlenség" amit nem igazán értek. Közép balansz esetén teljesen korrekt minden, balra vagy jobbra tekerve a potmétert jelentősen emelkedik az adott csatorna hangereje, olyan mintha egyre jobban megszűnne a bemeneti, általam beépített szabályozás. Gyári állapotban emlékeim szerint nincs hangerő emelkedés balansz esetén. Esetleg lenne ötlete valakinek erre a jelenségre? Annyira nem zavar mert a balansz úgy is mindig középen áll csak a miértek érdekelnének. Tippre ha a fet és az ellenállás közé beraknék egy 1µF os kondenzátor meg kellene hogy szűnjön.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2024
(#) rozsdas111 válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 19, 2024 /
 
Ha jól emlékszem nálam akkor volt ilyen hangerő növekedés, amikor monó állásban volt a készülék.
(#) proli007 válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 20, 2024 / 1
 
Hello!
- A dolog nem meglepő. A végfok bemeneti ellenállása meglehetősen magas, az nem terheli a VR1-en keresztül a balansz potméterét. Így a poti, a feszültséget 50..100% között szabályozza lineárisan az elfordulás mértékével.
- Mivel Te a beépített ellenállással és a VR1-el egy feszültségosztót hoztál létre ami felére csökkentené a végfok bemeneti feszültségét. De nem annyival csökkenti, mert a két ellenállás most már terheli a potmétert.
- Tehát eredetileg a poti középállásában a feszültséget a 75%-ára csökkentette, most pedig 11,4%-ára csökkenti. De a terhelés a lineáris karakterisztikát megváltoztatta. Így a potméter nem 50..100% között szabályoz, hanem 6% és 50% között és logaritmikus karakterisztikához hasonlóan. Ezért a hangerő változás a balanszra.

- Az természetes, hogy mivel leosztottad a végfok előtti jelet, az előfokot ugyan azon hangerőhöz jobban ki kell vezérelni, ezért az előfok jel/zaj viszonya javul. (Persze ha nem kényszeríted torzításba.) De ezzel az ortofonikus hangerő szabályozás jellegét is megváltoztattad. Így azonos hangerőhöz tartozó mély kiemelés csökkent.
- Az 1µF-os kondi beépítésének semmi értelme. Itt a szabályozás frekvencia menete lineáris, egyenfeszültség pedig nincs. A 8,2k ellenállással sorba kötött kondi, 20Hz és 100Hz között egy 2,7dB-es emelést végez, ami megváltoztatja az alacsonyfrekis átvitelt.

- Mivel a beépített ellenállás 8,2k-val zárja a GND-re a bemenetet, a GND esetleges brumm/idegenfeszültsége jobban eljut a végfok bemenetére, ezért véled hallani ezt a zajt, amit Te "rácsbúgásnak" titulálsz.
- Esetleg megpróbálhatod a végfok erősítését csökkenteni, ha a VR43 2,7k ellenállást 18k-ra cseréled. Ekkor is csökkenni fog a végfok erősítése és nagyobb bemeneti jelet kíván azonos hangerőhöz.
(#) tiko77 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Szia!
Köszönöm a részletes leírást, így már értem, erre nem gondoltam. És valóban, nekem is feltűnt hogy a mély kiemelés is mintha változott volna, de ebben még nem voltam teljesen biztos. Ezek szerint nem csak mintha, hanem ténylegesen, utólag így már ez is érthető. Azt hiszem ennyi pont elég hogy ezt a megoldást elfelejtsem és amit ajánlottál, a VR43 cseréjével oldjam meg az erősítés csökkentését.
Köszönöm mégegyszer a részletes és tanulságos magyarázatot!
(#) ZSS2 hozzászólása Márc 23, 2024 /
 
Sziasztok! erről az átalakításról van valakinek tapasztalata,véleménye?www.youtube.com/watch?v=hJOU44w6-h8&t=39s
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2024
(#) Alkotó válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Az én erősítőmön gyárilag van egy -10dB-es MUTE gomb. Ez nem elég csillapítás?
(#) lóri válasza ZSS2 hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Szia!
Aki megcsinálta, elégedett vele.
(#) tiko77 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2024 /
 
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Alkotó, sajnos ezen gyárilag nincs ilyen lehetőség pedig elég lenne.
Proli007 megoldása jónak tűnt (más készüléknél valószínűleg jó is lett volna) viszont ellenállás csere után a némítás funkció használhatatlan lett, a gombokhoz hozzáérve búgott, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni. Próbáltam másik BF-et, mondjuk ha eddig jó volt nem értettem mi lelete, átépítettem a némítót a BC tranzisztoros megoldásra, az olyan jól sikerült hogy szólni sem akart az oldal amin próbáltam, átnéztem a vezérlő modult ott is minden rendben volt, próbáltam 18K helyett 10K -s ellenállást... Ami fura volt hogy a búgás csak az egyik oldalon jelentkezett de ott intenzíven, illetve a két oldal között jól hallható erősítés különbség lett. Tudom kondik stb, de én nem szeretek csak azért kidobálni alkatrészeket mert régi, főleg ha egyébként mérve jók, forrasztás és kontakthibát többször ellenőriztem de sajnos a siker sokadjára is elmaradt. Végül visszatettem az eredeti ellenállásokat és azóta tökéletes az erősítő és a némítás, minden. Valószínűleg van már benne jó pár nem teljesen gyári paraméterű alkatrész de valahogy mégis így van egyben, így működik jól, mondhatni "lelke" van és nem szereti ha piszkálják. Elnézést kérek, tudom ez nem valami jó műszaki megközelítés de nem szeretnék több időt tölteni ezzel. Elfogadtam olyannak amilyen, azzal a pár (gyári) hibájával együtt, nekem így is szerethető.
(#) proli007 válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 24, 2024 / 1
 
Hello! Rendben, tégy belátásod szerint!..
De amiket Te egy kalap alatt emlegetsz, azok között nincs közvetlen összefüggés.
Mert vajon miért romlott el a zajzár a végfok erősítés csökkentése miatt? A kettőnek vajmi köze van egymáshoz. Nyilván elkövettél valamit a ki-be szereléskor, hogy nem működött a dolog.
Egyébként a J-Fet nem véletlenül van az áramkörben. Nem költöttek volna rá, főleg a Vidi nem.

A Fet alapból nem képes váltóáramokat szabályozni, csak kis feszültség mellett közel szimmetrikus a karakterisztikája. A tranzisztort is szokták anno zajzárnak alkalmazni de csak igen kis jelszintek esetén. Működése és vezérlése is más mint a BJT eszköznek.

A J-Fet-el egyébként vigyázni illene. Mert egy sztatikus feltöltődés miatt is megsérülhet. Néha csak oly módon, hogy a paraméterei romlanak. Anno érzékeny Fet-eket úgy árulták, hogy vékony szál vezetékkel be volt tekerve a lába, amit csak beültetés után távolítottak el és a készülékben is matricák voltak, hogy ne tapizd. (Ma már a MOS Fet-ek bemenetén védelem van.) Tehát ennél a készüléknél is műszakiatlan az, hogy a Fet Gate lába ki van közvetlen vezetve a modulon.
Azzal, hogy valamiben ellenállást cserélsz, nem romlik el és nem javul meg valami, csak a működési paraméterei változnak meg. És főleg nem úgy hogy a végfok erősítését változtatod és erre elromlik egy előtte lévő fokozat működése.
Ezt csak azért írom le, hogy más kezdő, ne vonjon le helytelen következtetéseket ha a hozzászólásokat olvassa. Mert mint sok helyen audió imafórum lesz a topikból.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
(#) tiko77 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Szia!
Igen, én sem értettem, amit ajánlottál jó volt, örültem neki! Sokszor ki-be szereltem, elsősorban a jobb oldali végfokot mert azon jelentkezett a búgás (csak némítás alatt, egyébként rendesen szólt), ugyanez történt ha a végfok bemenetét lekötöttem, levegőben lógott, nem kapott jelet, tehát a végfokon belül volt valami gond. Többször átnéztem a forrasztásokat, ellenőriztem az alkatrészeket, olvastam mások hozzászólásait is a jelenséggel kapcsolatban. Annyit pontosítanék hogy 3-4 érintés után kezdte csak, eleinte csak egy pillanatra majd egyre hosszabban, utána természetesen megszűnt amikor a némítás is abbamaradt. Nem állítom biztosra hogy a sok ki be szerelésnél nem követtem el hibát de sokadjára mindig ugyanazt talán nem. Valami magyarázat pedig biztosan van, egyszer ha több időm lesz lehet hogy újra komolyabban nekifutok, így ebből természetesen senki ne vonjon le semmilyen következtetést! Csupán próbaként alakítottam vissza a gyári állapotot az eredeti alkarészekkel, működik a zajzár, három éjszaka után úgy voltam vele hogy most marad így.
(#) mugab válasza lóri hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Van róla anyaglista?
(#) lóri válasza mugab hozzászólására (») Márc 24, 2024 / 1
 
Ezt, a Stefanidesz Jani, kit-ben árulja, Ausztriából.
Valamelyik Videoton-os csoportban van fb-n.
(#) astrojoe12 hozzászólása Jún 2, 2024 /
 
Sziasztok!

Van egy RA6386-S rádiós erősítőm, ami 17 évig nem volt használva. Amikor elraktam még működött, de jött a család, gyerekek, házfelújítás és nem volt időm elővenni. Most végre ismét itt van. A hangfalakban a membránszél elporladt, de már rendeltem a netről és tegnap este kicseréltem a mélysugárzón és a középhangszórón is, a harmadik épnek tűnik.

Sajnos az erősítő elfáradhatott, mert bekapcsolás után csak zúg. Bármilyen módba kapcsolom, radio, tape, cd, phono, ugyanúgy zúg. Mintha a hálózati 50Hz búgna benne. 25 évvel ezelőtt a végfok teljesítmény kondikat kicserélte az előző tulaj, a többi alkatrész gyári lehet. Azt vettem észre, hogy ha a fejhallgató dugójához menő (5 eres) kábelt lehúzom az alaplapról, akkor megszűnik a zúgás. Persze nem is szól semmi. Hátha segít ez az infó.


A fénykép és videó alapján tudnátok segíteni, hogy tudnám megjavítani?

Villanyszerelő vagyok, nem műszerész, de nyáklapot martam már és elkészítettem minden kezdő elektronikát, amit lehetett anno, de valójában teljesen kezdő-amatőr vagyok.

Egy sima középkategóriás multiméterem van.

Képek mellékelve, a videó linkje itt van:

https://drive.google.com/file/d/14rpgdSAr4W_drZWLp16NrOJouvK2SEWk/v...haring

.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2024
(#) Gafly válasza astrojoe12 hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Simán javítható.
(#) astrojoe12 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 2, 2024 /
 
Ennek nagyon örülök, mert szerettem a hangját ennek az erősítőnek.

Esetleg tudnál segíteni, hogy mire mérjek rá, vagy mérés nélkül mit cseréljek ki első körben? Táp kondi vagy valamelyik félvezető, stb... ezeket felismerem és itthon is cserélni tudnám.

A fényképen is bejelölhetnéd, hogy tutira jót cseréljek.

Előre is köszi!
(#) astrojoe12 válasza astrojoe12 hozzászólására (») Jún 3, 2024 /
 
Bocsánat, amiért totál amatőrként fárasztalak titeket! Szeretném megcsinálni ezt az erősítőt, de a környéken lévő öreg szakik már nem dolgoznak vagy kihaltak, nem tudom hová vihetném Balassagyarmat környékén. Nagy sikerélmény is lenne számomra, ha részese lehetnék a javításnak. Szükségem van a segítségetekre és szeretnék viszonylag biztosra menni a vásárlások terén, mert a legközelebbi bolt is nagyon messze van és csak a netről tudok rendelni.

Van a táp panelen két nagyobb kondi, 470mikro 40V, amiket pirossal bekarikáztam.
Jó irány, ha ezeket kicserélem először? Vagy a táp panelen lévő összes kicsi kondit is cseréljem?

A végfoknál lévő böszme nagy kondikat is cseréljem szerintetek? 4700mikro 63V

A tapasztalatotok alapján mit érdemes még első körben kicserélni, félvezetőt esetleg, mit rendeljek még?
Következő: »»   122 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem