Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyrezsó hőfokszabályozás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rózsa Sándor hozzászólása Szept 5, 2012 /
 
Sziasztok!
Két lapos rezsónak a bimetállos hőfokszabályozóját szeretném kiváltani, mert állandóan tönkremegy a sok tekergetéstől.Olyasmire gondolok, hogy egy hőérzékelőt rözíteni belülről a fűtőlapra és ahhoz valamilyen elektrónika, mely pótméterrel állítható lenne.A pontosság lényegtelen.Ebben kérném szépen a segítségeteket
(#) mate_x válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Szia!

Ha a pontosság lényegtelen, akkor szerintem ez egy egyszerű megoldás: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/feszultseg_szabalyzo.html?pg=2

Üdv, mate_x
(#) Rózsa Sándor válasza mate_x hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Bocsánat, de ez nem a 220 voltot szabályozza le? Mert akkor a rezsóhoz nem jó, mert az 220 volttal működik.
(#) mate_x válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
A rezsóban egy sima fűtőszál van igaz? Akkor ha kisebb feszültséget adsz rá, akkor nem lesz olyan meleg. Ez egy fázishasításos szabályozó egyébként. Még egy javaslat, hogy a potihoz tegyél még egy fix ellenállást, hogy ha maxra tekered, akkor se melegedhessen túl a rezsó.
(#) Moderátor hozzászólása Rózsa Sándor hozzászólására (») Szept 5, 2012
 
A címet javítottam, mert a csupa nagybetűs írás azt jelenti.
(#) Rózsa Sándor válasza mate_x hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Nagyon ne haragudj rám, de mivel nem értek hozzá, azért kérdezem, hogy az nem gond, hogy kisebb feszültséggel működtetem, mert a hőfokszabályzónál csak ki- be kapcsolja a 220 voltot. Ami pedig az ellenállás bekötést érinti, megmondanád az értékét és mekkora wattszámú legyen.Nekem különben nagyon tetszik a megoldás. És a kapcsolási rajzon milyen vattszámú ellenállás van, valamint a potméter mindegy, hogy milyen osztályú (A-B...)?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) Rózsa Sándor válasza (») Szept 5, 2012 /
 
Köszönöm szépen és elnézést kérek érte.
(#) Rózsa Sándor válasza mate_x hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Még a Diak tipusát is add meg légyszíves.
(#) kadarist válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Szia!
Nagy választék nincs, legyen a DB3 típusú.
(#) kokozo válasza Rózsa Sándor hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Szia! Ez a BTA16 saját tapasztalat alapján egy izzóhoz elég de egy rezsóhoz lehet hogy kevés lesz nálam egy 2 kW-os fűtőszálhoz elég nagy hűtőbordát kellett rá tenni hogy elbírja és még így is néha eldurrant.. BTA 140-800 -at tettem a helyére az tényleg tudja a 2kW-ot melegedés nélkül. De lehet hogy csak kifogtam egy gyári hibás szériát.
(#) Rózsa Sándor válasza kokozo hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Köszönöm szépen Mindenkinek a segítséget! Megépítem az áramkört, majd jelentkezek, ha sikerült.
(#) Rózsa Sándor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Nos, ha eddig nem derült ki, akkor bevallom, hogy amatőr vagyok e téren, tehát nem igen tudom, hogy mi a jobb. De ha lennél olyan kedves és kiokítanál, esetleg adnál egy kapcsolási rajzot, és elmagyaráznád, akkor nagyon hálás lennék. Nekem is az a gondom az előző megoldással, hogy folyamatosan működik és nem ki-be kapcsolgat, mint a hőkioldó. De ezt tanácsolták én meg nem tudok jobbat, hiszen akkor nem kérdeztem volna. Azt még megkérdezném, hogy amit javasolsz az van olyan hőmérsékletre, mint a villanyrezsó / azt hiszem kb 300 fok/. És így már nem kerül többe a "leves, mint a hús".
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) Rózsa Sándor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 5, 2012 /
 
Igazad van ez tényleg tökéletes megoldás. Csak egy picikét költségesnek tűnik, mert 2500ft-tól indulnak az árak/ db. De majd átgondolom. Lehet, hogy mégis megéri.
(#) Tiggey hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Üdv! Hagyd meg a gyári bimetállos megoldást, csak relézd le. Házilag építeni Dimmert ekkora teljesítményre nem biztos hogy jó megoldás. Eléggé zavarja az elektromos hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) NyilasM hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy szarvasi villanyrezsóm, amiben évente minimum kétszer tönkre megy a hőbiztosíték. G4A 216 fokos van benne.
A kérdés az lenne, hogy nagyobb hőfokú biztosíték esetén elérhető-e a nagyobb teljesítmény illetve bírja-e a rezsó?
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) granpa válasza NyilasM hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Az bizony azért van, hogy ne melegedjen túl a rezsó. A többi része sem bírná a nagyobb hőt.
(#) barpad77 hozzászólása Aug 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy probléma megoldásában szeretném a segítségeteket kérni.
Kerámia fűtőbetétekből szeretnék egy különleges rezsót csinálni (pálinkafőző), ennek a hőfokszabályozására a lehető legegyszerűbb megoldást keresem. A fűtőbetétek adatai: 230V AC; 400W; max 600 C. Van bennük egy thermoelem, ennek típusa: NiCr-Ni ("K" típusú). Ha jól láttam a neten, ez delta 100C-nél kb 4,1 mV-ot ad le. A fűtőbetéteket max 500 C-ig szeretném fűteni, fokozatos szabályozási lehetőséggel (Egy sima poti?). A fűtéshez 4 vagy 5 darabot akarok felhasználni ezekből. A hidegpont jó lesz a mindenkori külső hőmérsékletnek, majd messze helyezem a fűtéstől, és nem is kell pontosnak lennie az egésznek, tehát nem kell hőkompenzáció, referencia-hőmérséklet, stb (ha meleg van majd lejjebb tekerjük). Az volna a kérdésem, hogy merre induljak el a legegyszerűbb megoldást keresve?
Magán a pálinkafőzőn van egy analóg hőmérő, ez a főző tetején van, és a gőz hőmérsékletét méri, de én a fűtőbetéteket akarom szabályozni, nehogy szétégjenek. Tudom vannak tök egyszerű bimetálos hőfokszabályzók, melyek állíthatók is, de ennek mobilnak kell lennie, azaz a tartály és a fűtőzsámoly szétszedhetőek kell legyenek, ne kelljen semmit rácsavarozni, stb. Arról nem beszélve, hogyha túl messze mérem a hőt a betétektől, akkor egy idő után tuti szétégnek. Azt gondoltam, hogy elég ha párhuzamba bekötöm őket, az egyik betét hőmérőjét használom, rákötöm egy regulátorra, a regulátort sorba kötöm velük, és kész. Már csak a regulátor kellene. Viszont nem vagyok ebben spíler, ellentétben veletek. Ezért kérem a Ti segítségeteket. A lehető legegyszerűbb megoldás kellene, lehet már most rossz (bonyolult) irányba gondolkodok. Ha van valami ötletetek akkor légyszíves írjatok.
Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza barpad77 hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Egy egyszerű vasaló hőfokszabályzó tökéletesen megfelel oda ! Az alkohol 78c fokon forr ! teljesen felesleges 500 fokig működő termosztátot keresned (egyébként 500 fokon már szerintem pirosan izzana a rezsód!)
(#) Kalo hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy EMAX 3,5kW 1 fázisú rezsó 6 fokozattal,amely elméletileg nekem elég kellene hogy legyen .., de mégsem !!
Mivel ha eléri a rezsó az üzemi hőfokát (, ami jelen esetben kb. 320°C), onnantól már csak 4. fokozaton max. 1750W-al fűt tovább. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az alábbi számítással ellentétben 1óra helyett 3óra kell 34liter viz 20°->100° -ra melegitesehez!

Fizika szerint (A víz fajhője 4,183 kJ/(kg⋅°C) ): 1óra alatt 34liter viz 20°->100° -ra melegitesehez szükséges energia: 34 * 4183 J * 80 = 11378kJ >> 3,16kW szemben a 3,5kW-al.

Ez iszonyat sok idő, amit csak a rezsó űzemi hőfokának emelésével tudnák csökkenteni. Kérdés mennyit bír el egy ilyen főzőlap ? 400-450-500 °C ??
- Arra gondoltam, hogy az üst 90°C -ig vagy a rezsó "400-450-500 °C ??" új üzemi fokáig max. 3,5kW-al fütteném a lapot. Mit gondoltok?
- A lapon 4 kivezetés van, 3 tekercsre, melyek valószínüleg 1x1750W és két kisebb . Belső kapcs. rajzot valaki nem tud küldeni, mely tekercsek hogy vannak közösítve a vasban?

Előre is kösz minden segítséget!
(#) latyakosa válasza Kalo hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Sokkal inkább az a kérdés mit akarsz melegíteni, milyen hőfokra. Ha rossz a hővezetés a fűtőlap és a fűtendő tárgy között, hiába emeled a hőfokot, a nagy része csak veszteségbe fog menni (levegőt fogsz fűteni vele)..
(#) Kalo válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Szia, az üst és a Rezso közt formára öntött 1,5cm vastag sárgaréz passzdarab van, amelynek alsó síkja egyenes, hogy a rezsó lapra felfeküdjön, a felsö fele pedig a vörösréz üströl vett lenyomatba lett öntve! Ez szerintem kipipálva!
(Habár tervezem, hogy az üstre a s.réz passzdarabot folyatószerrel és ónnal végleg ráforrasztom. Meg kap egy közetgyapot bundát is. De ezek lényegesen nem csökkentik, max 10 perc minuszt jelenthet..)
A teljesitményt, vagyis az ü.höfokot kell növelnem ...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem