Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   380 / 1002
(#) Bakman válasza Zsolt32 hozzászólására (») Okt 19, 2014 / 1

Ha ugyanazon fázist kapcsolgatják, akkor nem lesz gond.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) Feri válasza papo69 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A szabvány minden készülékre vonatkozik az egyszerűre is.
(#) marone hozzászólása Okt 19, 2014 /

Sziasztok !
Lenne egy egyszerű kérdésem.
Otthon találkoztam a következő jelenséggel:
Van egy hosszabbítóm ami a konnektorba van dugva. Fázisceruzát ha beledugom a csatlakozóba, akkor az egyik lyuknál világít, a másiknál nem. (Ez gondolom eddig teljesen normális.)
Ha viszont a földelés érintkezőjéhez érintem, akkor halványan pislákol.
(A falikonnektort nem néztem, csak a hosszabbítón keresztül.)
Ez azt jelenti hogy van földelés a hálózatban ? Vagy mit ?
Kösz !
(#) elektroncso válasza marone hozzászólására (») Okt 19, 2014 1 /

A fázisceruzát mint mérőeszközt felejtsd el. Téves mérésekhez vezet. A szorosan egymás mellett futó drótok kondenzátorként viselkednek, a kapacitás hatás által átvitt feszültség már elég a fázisceruza világításához. Ez nem hiba, egyszerű fizika. Ezért szoknak hagyományos égőt használni annak a terhelése nem vezethet hibás méréshez. Ennek ellenére azért megnézném azt a hosszabbítót tüzetesebben. Ugyanis a nullán is világítania kellett volna a fentebb vázolt dolog miatt.
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Azért a nullán lehetséges. Elvileg ha egy nagy fogyasztó megy egy áramkörről az képes a nullát annyira megemelni hogy izzani kezdjen a fázisceruza. Itt olvastam a fórumon, többen is leírták, azért mertem én is. Láttam már ahol a kapacitív csatolás miatt izzott a fázisceruza. De nem világított, hanem halványan izzott. Bár lehet hogy az az üresen, bekötetlenül futó drótokra vonatkozott?
(#) kendre256 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Nullán és védőföldön nem szabad világítania!
A kapacitív hatás akkor gyújthatja ki a fázisceruzát, ha az adott vezető sehova sincs kötve. Ha a védőföldön világít, akkor az valószínűleg nincs bekötve.
Szerk:
A fázisceruza kigyújtásához kell vagy 50-70V. Ha már ennyi van a nullán, akkor az nagyon nem nulla...
(#) elektroncso válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Bocsánat igazad van, rosszul emlékeztem.
(#) papo69 válasza Feri hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Melyik ez a szabvány érdekelne.
(#) proba válasza marone hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Akár egy gazdaságos hosszabbítóba is bele futhattál. ( csak két ér van benne.) De a konnektor védővezetője is lehet hiányos.
(#) marone válasza proba hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

A falikonnektorban lehet hogy nincsen védőföld.
A hosszabbítóra meg majd rámérek, mi van összekötve mivel.
Kösz mindenkinek !
(#) potyo hozzászólása Okt 20, 2014 /

Adott a következő helyzet: társasházi lakás egyik lakásában néhány plusz konnektor felrakásának indult, de ha már csinálom, akkor az összes konnektornál a védőföld kiépítése is legyen meg. A lakásban volt már két védőföldes konnektor, amiknek az elosztótáblától külön-külön 3x2,5-ös kábele épp jó helyen ment, hogy azokra rá lehet kapcsolódni az új és az átvezetékelt konnektorokkal is néhány elosztódoboz felrakásával, így csak egy plusz kábelt kell az elosztótáblától kezdve kihúzni, így kevesebb falat kell bontani, a régi kéteres kábelt tőben elvágjuk, az új kábeleket bekötjük, és kész is. Igenám, de a régi háromeres kábel piros-szürke-fekete színezésű, az új kábelek meg a ma szokásos fekete-kék-sárgazöld színűek. A régieknél a szürke vitte a fázist, fekete a nullát, piros a védőföld. Namost új-régi vezeték kötésénél piros-sárgazöld egyértelmű, fekete-fekete adná magát, szürke-kék meg a maradék. Ekkor ugye a kéken jönne a fázis az új konnektorokba, ami nem jó, viszont pillanatnyilag mégis jó lenne, mert néhány hét múlva, amikor majd ismét ráérek, akkor sorbakerül a régi olvadóbiztosítékos elosztótábla cseréje automatabiztosítékokra és FI relé is beépítésre fog kerülni, akkor megcserélném, hogy ezentúl a fekete legyen a fázis, és akkor a szürke és a kék drótok lennének a nullák, piros és sárgazöld meg a védőföld, és akkor minden rendben is lenne. A világítást pár elosztódobozban szintén át kellene kötni, hogy a tábla cseréje után majd a fekete vigye a fázist, ez sem gond. Viszont itt jön a csavar: mennyire jó ötlet ezt csinálni úgy, hogy a tömbház többi lakásában viszont továbbra is a szürke viszi a fázist, és a fekete nullát? Tudtommal eleve a fekete kellene, hogy vigye a fázist, és a szürke a nullát, de itt fordítva van valamiért, és ha jól sejtem, akkor a tömbház többi lakásában is fordítva van. Vagy számíthatok arra, hogy ha valaki látja, hogy itt már nem az olvadóbiztosítékos régi tábla van, hanem újabb, akkor a hálózat sem okvetlenül ugyanaz már, mint volt? A megmaradó vezetékekkel amúgy nincs gond, jó állapotú, megfelelő keresztmetszetű rézvezetékek, így a lakás teljes átvezetékelése igencsak felesleges beruházás lenne, és most aktuálisan még ha pénzbelileg nemis lenne probléma, időm az nincs rá a következő hetekben, hogy elvégezzem, a lakásba meg kb. egy hét múlva jönnek a festők festeni. A táblacsere is azért néhány hét múlva lesz, mert most nem érek rá, viszont az már le van beszélve, hogy meg lesz csinálva, de azt már ugye nem jár kosszal és falbontással, így beköltözés után is megoldható.
(#) SzervízMacska válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szerintem jó ötlet, ahogy gondolod. Egy társasházban nincs garancia az egységességre, lehet, hogy eredetileg is több szaki csinálta. Szerintem, aki hozzányúl a villanyhoz, az mindig mérjen először, ne bízzon a szinekben... a lakáselosztó után legyen egységes, ahogy írtad is...
(#) maszek0005 válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Csak azt tudom mondani, társasházban ahány lakás, annyi féle vezetékezés, és szín. Én személy szerint nem bízok a színekben, mert jártam már úgy társasházban hogy, a zöld-sárgától csillagokat láttam... ! Garancia nincs rá, hogy egységes. Még házgyári lakásban sincs. Én személy szerint azt javaslom, úgy kösd át, ahogy a jelenlegi szabvány szerinti színek legyenek, és az a későbbiekben sem okoz bonyodalmat. Nekem az az alapelvem, hogy nyugodtan tudjak aludni az elvégzett munka után, nem pedig attól félni, mikor zárják be mögöttem a vasajtót!... Gondolom TE is így vagy vele!
(#) taurus hozzászólása Okt 23, 2014 /

Rokonom most akar venni egy új családi házat ( pár hónapja készült) egy építtetőtől, lakhatási engedély még nincs, most lesz megkérve, ha a vételre sor kerül. Jelenleg a nappali is és a vezérelt is 1 fázis 32A. Mérőszekrény a telek határán van kiépítve, attól 70 méterre lévő családi ház csatlakozási pontjánál nincs kiépítve sem az EPH ( vezeték, sin), sem a helyi földelés (szonda), és nincs FI relé!
Fűtés villanykazánnal ( padlófűtés), meleg víz villanybojlerrel.
Három fázisra történő kiépítés van betervezve ( 3x20A), illetve lesz megkérve a szolgáltató felé.
A 3 fázis megléte után bekötésre kerül várhatóan egy mosógép, akryl fürdőkád, mosogatógép, szárító és klímaberendezés a jelenlegiek mellé.
Ezen ismeretek tudatában a villanyszerelő csak a FI relé pótlására hajlandó, a többire szerinte nincs és a majdani többi fogyasztó bekötése esetén sem lesz szükség!
Megjegyzem, hogy villamos tervezés illetve ezzel kapcsolatos dokumentációk nincsenek.
Kérdezem, hogy üzemszerű működés-, biztonsági- és érintésvédelmi szempontból elfogadható-e a villanyszerelő álláspontja, aki egyben az építtető részéről van megbízva a pótlólagos, a vétel előtti munkák elvégzésére.
Másik kérdésem, hogy a jelenlegi kiépítettségi szint mennyire befolyásolhatja a lakhatási engedély megadását, illetve villamossági szempontból a hatóság milyen dokumentumok csatolását kérheti?
Véleményeteket kérném, melyet előre is megköszönök.
(#) papo69 válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

7kW felett elektromos terv kötelező. Használatbavételinél, és a vill. szolgáltató is kérheti. Pesten még egy másik szakhatóság is kimegy.
Ezenkivül első üzembehelyezési jegyzőköny Érintésvégel Minősitó Irat.
Amiket hiányoltál EPH+szonda is szükséges.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
(#) taurus válasza (») Okt 23, 2014 /

Rendben, jogos az észrevétel.
A villamosságra vonatkozó szakmai kérdés ( EPH, kád bekötése,szonda hiánya) azért maradhat, vagy arra sem várhatok választ?
(#) Bakman válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Idézet:
„Fűtés villanykazánnal”
A lehető legdrágább fűtési mód.
(#) taurus válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Idézet:
„A lehető legdrágább fűtési mód.”

A villanykazán a vizet melegíti fel, és a felmelegített vizet keringeti a padozatba helyezett erre a célra kialakított műanyag csőben. Ekkor is a legdrágább?
(#) kameleon2 válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Szia! Egyszerű a képlet. Meg kell bízni egy ellenérdekelt szakembert, akit nem ők küldenek, hogy végezzen egy szabványossági, érintésvédelmi felülvizsgálatot. Ha talál valamit - az az építő vállalkozó költségét terheli. Ha ebbe belemennek, akkor nincs vaj a fülük mögött. Ha nem - meg kell tenni és rájuk varrni a hiányosságokat. Dokumentáció nélkül - messziről jött ember.... Mellesleg a lakhatásinak része az EPH nyilatkozat is...
(#) Bakman válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Vannak ismerőseim, akik áramszolgáltatónál dolgoznak, jóval olcsóbban kapják a villamos energiát, mégsem fűtenek elektromos árammal. Villannyal melegíteni vizet, majd azzal fűteni csak nagyobb a veszteség, mintha direkt elektromos fűtőbetétek lennének a padlóban/falakban. Én már csak ez az egy dolog miatt elállnék a vásárlástól. Elektromos árammal fűteni a lehető legdrágább megoldás. Ettől már csak a hőszivattyús/napelemes fűtés drágább, mert ott jóval nagyobb befektetés kell, belátható időn belüli megtérülés nélkül.
(#) gyuszo válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Egy ilyen nagyszerű alternatív fűtési lehetőség az elektromos kazán is, mely a nap, szél és a víz megújuló energiája által termelt árammal működik.
Bővebben: Link

Elektromos kazán fogyasztása
(#) ötfelezős válasza taurus hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Ha igen jól szigetelt, akkor mondjuk a teljes energiaköltsége 15-20 ezer kWó lesz évente. Szorozd be...
Ha nem jól szigetelt, akkor a határ a csillagos.
Valamit lehetne csökkenteni éjszakai áram bevonásával, mondjuk a negyed részét.
Valamint ezen fűtés mellé egyes helyiségekbe szerelt hőszivattyús klímával tovább lehet csökkenteni.
De persze ezekhez beruházás is kell.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Érdekes oldal: "Az ionkazánok jóval gazdaságosabbak és biztonságosabbak a hagyományos fűtőbetétes elektromos kazánoktól. Az ionkazánokban a fűtővíz melegítése ionizáció segítségével történik és nem a kisebb hatásfokú fűtőbetétek által."

Ezt nem értem. Beviszek 1 kWh energiát, nem jön ki több vagy kevesebb. Nem? Maximum más a rendszer tehetetlensége.
(#) zolika60 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Ez az oldal egy elektromos fűtés reklám. Pont arról nem szól, hogy a többi fűtésmód mennyibe is kerül azonos körülmények között. Talán ez nem véletlen.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Ez a megoldás a legkevésbé gazdaságos. Igaz, hogy a villanykazán 100%-os hatásfokú. De ha van jobb? Például a légkazán, vagy másnéven levegő-folyadék hőszivattyú. 4 fölötti COP értékkel rendelkezik. Azaz 1kW villamos teljesítményből legalább 4kW hőt képes előállítani. Nincs ebben semmi ördögtől eredő, hiszen a különbözetet a külső levegőből vonja el. Akár egy fűtő klíma, csak jobb a hatásfoka. Nekem már működik és meg vagyok vele elégedve. Most is ez fűt. Gázzal 93eFt-okat fizettem, Ez kb 18-35eFt/hó időjárástól függően - igaz -5 fokig jó a hatásfoka, de azalatt sima villanykazánként is meleget csinál - csak nagyobb költséggel. Azonban nekem nem mindegy, hogy a gáz fűti fel 0 fokról a rendszert, vagy a hőszivattyú, és a kazánnak, csak 10-15 fokot kell már emelnie...
(#) gyuszo válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Itt én elsősorban a szél és a napenergia által termelt , háztartási célú energiával működő elektromos kazánra gondolok. Amibe beépítjük saját magunk épített elektronikáinkat is.
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Idézet:
„Mellesleg a lakhatásinak része az EPH nyilatkozat is...”
Már ahol.... Most kértünk lakhatási engedélyt, kérték valamelyik kőműves nevét aki valamit csinált a házon és ennyi. Hogy ki szerelte a gépészetet, a villanyt semmi, még a FI-t sem kérték nemhogy EPH-t stb...hogy bélelt kémény van-e, a keringető szivattyú A++-e, semmit
(#) kameleon2 válasza pont hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Ez érdekes. Nálunk kötelező volt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza pont hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Én meg bementem, kérni a lakhatást, mert letelt a 4 év, és azonnal kiállították. Kérdeztem, hogy nem nézik, meg? De, majd megnézik. Csak tudnom kellene, hogy mikor jönnek, mert nincs kapucsengőm... Nem baj, majd megnézik kívülről...de hát nem is lehet belátni, mert egy csomó fa van a telken és a telek végében van a ház. Nem baj, fogják ők az látni... nos, ennyi volt. Eltelt még 30 nap, mert az egyik szomszéd nem volt éppen itthon. Ahány ház, annyi szokás... Ettől függetlenül mindenkinek a saját felelőssége tisztességesen megcsinálni a dolgokat...
(#) pont válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Kötelezőnek mindenhol kötelező, csak nem mindenhol ellenőrzik le, végül is mindenhez nem érthet egy ember...
Következő: »»   380 / 1002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem