Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   635 / 964
(#) vargham válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Én 48 Wattos, IP65 LED lámpát használok műhelyben, pincében. Ezt a típust próbáltam, nekem bevált. Más gyártóknak is biztosan van hasonló terméke.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Szept 29, 2018 /
 
Terveztem egy műhely villany hálózatot magamnak. Külön kismegszakítókkal, kapcsolókkal. Felteszem ide a tervet, hozzáértőbb szakember formálna róla véleményt?

Köszönöm szépen.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) sany válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
A riasztóra szerintem kellene még egy kismegszakító.
(#) Zoli_bácsi válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Arra pont nem akarok tenni, mert akkor rém egyszerű lenne a hálózatról lekapcsolni. Azt úgy gondoltam, hogy közvetlenül kapja a tápot, természetesen akkumulátorral szünetmentesítve van.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
FI relé?
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Az sem ártana.
Sőt én B típusú kismegszakítókat tennék.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) sany válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
És ha pont a riasztó valamilyen oknál fogva zárlatot okoz. Esetleg zárható elosztódoboz?
(#) Zoli_bácsi válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Erre annyi esély van, mit a lottó 5-ösre De ha mégis, akkor ott a lakás elosztóban lévő kismegszakító.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Idézet:
„Termékleírás
A neon fénycsövek nagy előnye a költséghatékonyság és a hideg fény. Ez utóbbinak köszönhetően nagyon közel tehető a növényekhez, ezáltal biztosítva a még intenzívebb fényerősséget.
Ideális klónok, palánták neveléséhez.
Felvett áram:55W
Lumen:4863
Cső átmérő:17mm
Hossz:535mm
Műanyag átmérő:43mm
Várható élettartam:10000 óra”

Idézet:
„felcsavaroztam a mennyezetre 4db műanyag E27-es foglalatot nekik.”

Teljesen igazad van. Az adatok szerint 4 db ilyen E27-es LED lámpa felér 1 db 55 W-os fénycsővel.
Bár nyúlfarm helyett inkább nyúltápfarm lesz a dologból. Nem tudom, mennyire szeretik a rostos növényeket.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) sany válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
De megvan rá az esély.
Nem beszélve arról, ha pl. véletlen szereled vagy netán másvalaki, akinek nincs róla tudomása, hogy a fázis mindig áram alatt van meg lehet a baj. Én legalább is így gondolom.
(#) Kovidivi válasza sany hozzászólására (») Szept 29, 2018 / 1
 
Pluz egy normális riasztó áramkimaradáskor is jelez, és ugyanúgy folytatja a megfigyelést, az akksijáról tud riasztani is. Én eddig csak kevéssel találkoztam, de amikor áramtalanítottunk, működött tovább, időnként hangosan pittyent és jelezte, hogy zavar van, a másik pedig amint visszajött az áram, egetverő sipítozással tudatta, hogy minden oké... Ilyen riasztót kívánok az ellenségeimnek, meg persze sűrű áramszünetet hajnal 3-kor!
(#) sany válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 29, 2018 /
 
Teljesen igazad van! A legrosszabb esetben beriaszt, ha lekapcsolják, de nem ér senkit baleset áramütés miatt.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Nem mellesleg nyolcadannyiba kerül mint az a csőszerű akármi. Persze, lehet hogy csak az IP65-ért kérik el azt a több mint ötvenezret. Meg ahol volt előtte világítás hagyományos izzóval ott semmit nem kell csinálni, kicsavar, becsavar, és kész.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Azért van ahol nem kerül ennyibe az IP65 védettség:Bővebben: Link
VT-6200 Led IP65 por és páramentes lámpatest 36W 120cm 4500K 2800lm
Szerintem ez megfelelő lenne erre a helyre, az ára is jó.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) gyuszo válasza biowizard hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Én ebben Bővebben: Link a típusban gondolkoznék, ha ilyen mennyiség kell belőle és fontos a jó ár is.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Azon az áron már mindjárt más.
(#) sany válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Néhány észrevétel:
- Mivel az egészet (gondolom) egy elosztódobozba fogod szerelni, a vezetékek összekötését, nem az iker érvényhüvelyekkel végezném, hanem egy sorlósín segítségével valósítanám meg. Így ha netán szerelni kellene , akkor ez nagyban megkönnyítené a szerelést, jobban átlátható lenne.

- Minden dugaszolóaljzatot B16 -os kismegszakítóval biztosítanám (esetleg maradhat C is, mert műhely),attól függetlenül, hogy milyen villamos eszközt használsz majd.

- A világításnak minimum B10 -es kismegszakítót raknék. A rajzodból nem derül ki, hogy esetleg egy vagy több világítótestet szeretnél működtetni. De gondolom többet is szeretnél.

- Az OFF lámpa mindig világítani fog

(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
V-TAC LED LÁMPATEST / 36W / 120cm VT-1248 nappali fehér 6200
Erről a típusról itt van a részletesebb leírás és alkalmazás :
Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza sany hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Értem, köszönöm szépen az észrevételeket. A világítás LED-es fénycsövek, vagy LED-es E27-esből lesz kialakítva. Mindössze 3db világítótest lesz felszerelve. Igen, közben észrevettem, hogy az "OFF" jelző nem jól van kötve. Viszont én azt szeretném, hogy kikapcsolt állapotban az "OFF" jelző világítson, és ha bekapcsolom a főkapcsolót, akkor átváltson az "ON" jelzésre. De. Mivel a főkapcsolóm fázis-nullát kapcsol, azért az "OFF" jelzőnek nem lesz nullája, ha kikapcsolom a kapcsolót. Egyfajta "helyzetfény" kellene. Ugye a normál egypólusú kapcsolóval párhuzamosan kötök egy jelzőt, akkor az akkor világít, ha a kapcsoló ki van kapcsolva. Ha be van kapcsolva, akkor pedig nem világít. Igen ám, de egy egypólusú kapcsoló esetén a nulla vezeték nincs megszakítva. Nálam más a helyzet, mert a nullát-fázist is kapcsolok.
(#) fulcsii válasza sany hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Nos Urak! Attól, hogy van kismegszakító, még áramütés érhet. A kismegszakító nem életvédelemre, hanem zárlat és túlterhelés védelemre szolgál. A vezető keresztmetszete határozza meg, vagy a berendezés, mekkora értékű lehet a kismegszakító. Pl. 1,5mm2 vezetőt, ma már csak maximum 13A el szabad biztosítani. Mindez tűz védelmi okok miatt és nem életvédelmi okok miatt. Életvédelemre a FIm vagy ÉVÉ vagy ki hogy nevezi, ÁVK, RCD, és még jó pár féle képen elnevezett kapcsoló szolgál.
(#) elektroncso válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Félreérted. Arról van szó, hogy ha a riasztó a kismegszakító elé van bekötve akkor azért kap valaki áramütést mert kikapcsolja a kismegszakítót, majd belenyúl abban a hitben, hogy kikapcsolt de áramütés éri. Senki nem beszélt arról, hogy a kismegszakító életvédelmi eszköz. De az ÁVK sem életvédelmi eszköz, csak kiegészítő védelem a védőföldelés mellé.
(#) fulcsii válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Pontosítsunk. Nem a védő földelés mellé, hanem, a védő vezetős érintésvédelmi mód mellé, és mint tudjuk, dugallj áramkörre már kötelező. Vannak persze kivételek, de ez ebben az esetben nem áll fenn.
(#) sany válasza fulcsii hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Idézet:
„A kismegszakító nem életvédelemre, hanem zárlat és túlterhelés védelemre szolgál.”


Nem, teljesen igazad van, de ha nincs is egyáltalán a fázis lekapcsolva,akkor arra kell valami megoldás. Gondolom, hogy a főkismegszakító nem egy helyiségben lesz a leendő elosztóval. Jó lehetne egy kapcsolóval is megoldani a le- és felkapcsolását, de ha ott a kismegszakító, akkor miért ne? Persze az ÁVK-t nem ajánlatos kihagyni. Csak egy ötlet volt, én így csinálnám, szerintem azon a néhány száz forinton nem érdemes spórolni.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) Zoli_bácsi válasza sany hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
A riasztó belsejébe, a dobozba teszek egy kis áramú megszakítót. Végül is jogos, mert akkor nem kell szaladgálni a ház másik oldalára, ha le, vagy fel akarom kapcsolni a riasztó fő táp áramkörét. Ehhez a rendszerhez szerviz tekintetében senki nem fog nyúlni, az egészen biztos, mert ez a saját műhelyemben lesz felszerelve. Ezt csak én piszkálom. Többek között azért is, mert egyedi rendszert terveztem, amihez senki más nem fog érteni a környezetemben.
(#) proba válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Esetleg két szines fényterelővel közösíted a két lámpát. Az OFF lámpa folyamatosan világít, az ON lámpa meg csak bekapcsoláskor. Így egyik esetben tiszta színű a másikban meg egy kevert színű erősebb fény lenne.
(#) sany válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
A mérővel mit szeretnél mérni? Fogyasztást?
(#) Zoli_bácsi válasza sany hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
A mérővel az aktuális feszültséget, áramfelvételt, aktuális felvett teljesítményt, és az elfogyasztott energiát szeretném tájékoztató jelleggel látni. Tudom, hogy ezek a kínai gyártmányok nem a pontosságú króm híresek. Nem is nagyon fontos a pontosság, inkább a tájékoztatás a lényeg.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Okt 2, 2018 /
 
Szerintetetek mivel lehetne "beterhelni" egy LED-es lámpát, hogy ne világítson folyamatosan, ha a helyzetfény is rá van kapcsolva?

Röviden a történet:

Van egy LED-es lámpám, amit egy sima egypólusú kapcsolóval működtetek. Ezzel az egypólusú kapcsolóval párhuzamosan rá van kötve egy LED-es helyzetfény is. Namost kikapcsolt állapotban ugye világít a helyzetfény LED, és félfénnyel világít a világítótest is, mivel annak az áramfelvétele összemérhető a helyzetfény áramfelvételével. Ha bekapcsolom az egypólusú kapcsolót, akkor a világító test teljes fénnyel világít, a helyzetfény kialszik. A leírtakból látszik, hogy akkor van gond, ha a kapcsoló kikapcsolt állapotú. A világító testet kellene valahogy "beterhelni" Hagyományos izzóval nincs ilyen probléma, mert annak az áramfelvétele nem összemérhető a helyzetfény áramfelvételével.

A kapcsolóhoz plusz vezeték behúzása sajnos nem megoldható.

Köszönöm.
(#) gyuszo válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Itt megtalálsz a probléma megoldására mindent :
Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Sejtettem, hogy kapom ezt a linket Plusz vezeték behúzása nem lehetséges.

De azért köszönöm.
Következő: »»   635 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem