Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   714 / 960
(#) gyuszo válasza rcrajmund hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 1
 
Ne gyakorold a villanyszerelést sötétben és mennyezeti lámpám. Nemcsak áramütés érhet, de csak ha egy kicsit is megcsíp, a létráról nagyot is lehet esni.
(#) kameleon2 válasza VIM hozzászólására (») Okt 21, 2019 / 2
 
A magam részéről a fáziseruzát maximum csavarhúzónak ajánlom. Próbalámpa, ha épp nincs műszer. A legegzaktabb teszt-eszköz. Be is terhel és sokszor jól jön, Filléres eszköz és még világít is...
(#) VIM válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Hová is lámpázol egy foglalatnál ami elméletileg le van kapcsolva?
(#) kameleon2 válasza VIM hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Ahová a fázisceruzával. Nyilván a fázis jelenlétét ellenőrízni gondoltam a próbalámpát. Hosszabbítóról meg bármi világíthat. Ha más nincs.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2019
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
A védővezetőhöz, amit kötelező kiépíteni a lámpahelyekhez is.
(#) Atis57 válasza VIM hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Szia!
Próbalámpázás --hosszabbitó-val---hoz.

Igy tudod jól megnézni mind a két ágat (L------N )
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Sötétséget akarsz csinálni a lakásban?
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 22, 2019 /
 
Azt azért tudjátok, hogy Isten először a villanyszerelőt teremtette meg? Mert mire kimondta, hogy legyen világosság, addigra le kellett valakinek kábeleznie és bekötnie...
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Ha lecsapná a FI-relét, legalább biztos, hogy ott nem lesz, ami megrázná. A fejlámpa meg világít. Ha meg nincs amivel világítson, akkor ne vállalkozzon olyan feladatra, amire nincs megfelelő alapvető szerszámmal felszerelkezve.
(#) VIM válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Szia! Ha ezidáig nem ért volna oda az áramszolgáltató az óracserék alkalmával, talán gondolnék ilyesmire de ez szinte lehetetlen. Ha pedig órát már cseréltek, akkor ilyen bakit nem fognak elkövetni a szakemberek.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Éppen azt akartam írni, hogy FIgyelsz Te egyáltalán? Nincs a kérdezőnek megfelelő felkészültsége és a szükség nagy úr. Olyan dolgokra is vállalkozik néha az ember amire más nem is gondolna, hogy hozzáfogjon. Még mindig azt mondom, hogy a legkézenfekvőbb kereső egy ilyen egyszerű áramkörben a fázisceruza, oszt jóvan. Hát ha ez sincs akkor gumicsizmás lapos elempróba jöhet még szóba. Hosszabbító .... és abba meg asztali lámpa bedugva meg egy fogas amire azt fel lehet akasztani, hogy ne kelljen tartani .... Bonyolult ez a villanyszerelés, ezért is hagytam fel vele .... egy kosár csutkán vagy gumicsizmában a kókuszháncs lábtörlőn állva áram alatti szerelés nem mindennapos de nem egy életbiztosítás. Félretéve a tréfát, néha jó szolgálatot szokott tenni a hozzá nem értőnek is az a fránya cerka. Aki meg biztosra megy annak meg eszébe sem jut, hogy elővegye, mert arra több megoldás is van.
(#) VIM válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 22, 2019 /
 
Szia! Műszerrel szeretné a kérdező leellenőrizni a foglalatban, hogy ott van e a feszültség. Hát ha próbáltál már benyúlni a mérőzsinór végén lévő tapintókkal olyan szűk helyre benyúlni úgy, hogy lássad is, hogy azok csúcsai a megfelelő helyre érnek e, valószínűsíthető lesz a villantás és a teljes sötétség és a foglalat csere is esedékes lesz a hiányzó részek miatt. A hosszabbítóval nem derül ki semmi, hogy ki kivel van és remélhetőleg csak egy fázis van a lakásban ha ilyen ötlet születik. Azt mondhattam, volna, hogy a fenék érintkezőben keresendő a fázis HA helyesen van bekötve a foglalat és ez is csak a háziasszonyok miatt van, nehogy az ujjukra tekert törlőronggyal beérjenek a veszélyes területre.
(#) Atis57 válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Szia!
Nem egészen!
A hosszabbítóval nem derül ki semmi, hogy ki kivel van és remélhetőleg csak egy fázis van a lakásban ????
Ha a hibásnak vélt fáziságat nézed --akkor a próbalámpa egyik vége a hosszabbitó N ágába van dugva.
Ha a N ágat nézed --akkor a próbalámpa egyik vége a L(fázis ) ágba van dugva ....
3f esetén csak ezt a nulla ágas ellenőrzést tudod használni .
Bár azért voltak a 2-t izzós próbalámpák -Valaha .

A foglalat lellenőrzése ; szétszedve hátulról ----Nem véletlen , hogy ez is egy szakma !
Vannak biztonsági szabályok.!!
(#) VIM válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Próbáld csak meg elmagyarázni a kérdést feltevőnek ezt a hosszabbítós dolgot .... hátha nem érti meg, hisz egy kontaktus hiba kiderítése is gondot okoz neki a többiről nem is beszélve.
Idézet:
„Bár azért voltak a 2-t izzós próbalámpák -Valaha”
... mert most milyenek vannak?
Idézet:
„Nem véletlen , hogy ez is egy szakma !”
Nem régen (úgy 40 éve) még 503-as számmal osztogatták.
(#) proba válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Gondolnám mindegy, a fázis vagy a nulla kontaktos, a hely a kérdéses. Mondanám vegyen egy tapizós fázisceruzát, és tanulja meg használni, de inkább egy villanyszerelő segíthet ilyen ügyben. Ha mindenképpen házilag akarja csinálni, akkor ha kérdezik a baleseti osztályon nem én mondtam, Kapcsolja le a lakás bejövő kismegszakítóját, aztán cserélje ki a lámpát, meg a kapcsolót. ( ez esetleg egy telefon fényénél megoldható) Ha ez nem jött be, szerintem esélytelen.
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Ne nyúljon hozzá! Nem is biztos, hogy a kapcsoló a hibás. Így csak találgatás nem látjuk mi a helyzet valóban.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2019
(#) VIM válasza sany hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
.... erre is jó lesz a három mondatos válaszod. Pedig Ő csak meleg vizet szeretne. Bátraké a szerencse! Csak ez nagyobbat szól mint a 16A.
(#) sany válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Azért ez a kazán már nem hobbi kategória.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2019
(#) Atis57 válasza VIM hozzászólására (») Okt 23, 2019 /
 
Szia!
Ma már ehhez hasonlokat illik használni .

Van belőle bőven .....
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 23, 2019 / 1
 
Ez sem ér sokkal többet a tárgyalt feladat esetén, mint egy fázisceruza. A próbalámpa legalább terhelés alatt vizsgál. Hiszen nem csak a mérés a lényeg, mert egy X MOhm bemeneti ellenállású mérőműszer akármit mérhet.
Bármennyire intelligens.
(#) Johnycorp válasza erbe hozzászólására (») Okt 23, 2019 / 2
 
Üdv.

Pont a fenti szempontok miatt, nekem az alábbiak vannak.
Saját használatra, régebben vettem:
Weidmüller 9201580000

Céghez ilyet vettem, pár éve, többet is:
Weidmüller 9918870000

Nem a legolcsóbbak, de sok mindent tudnak.
Ami a lényeg, van rajtuk "műterhelés" gomb. Ezzel a "kóbor" feszültségek terhelhetőek.
Fázis és Föld között próbálva leveri a 30mA-es FI relét.
Nekem ez a "műterhelés" gomb kifejezetten hasznos, amikor gépbeüzemelésnél egy PLC bemenetre a gombot megnyomva máris visszaadom a 24V-ot (értelemszerűen a rendszer ott jelenlévő 24V-át).
Nekem egyébként a régebbi verzió jobban tetszett, de már nem beszerezhető sajnos.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Nekem szakadás keresésre az érintésmentes fázisceruza tetszik. Igaz kell a használatához tapasztalat, valamint nem mindenhol használható, de pl egy hosszabbítónál, készülékek elektromos kábelénél gyorsan el lehet dönteni, hol kell elvágni. Ha szerencsés az ember, 230V esetén akár még bontás nélkül is eldönthető, melyik a kapcsolt fázis.... Lámpánál gyorsan megállapítható melyik ág szakadt, nem kell hosszabbítóval, esetlegesen, nem létező védőfölddel kísérletezni. Talán karácsonykor még némely fényfüzér javításához is jó.
( ez csak egy eszköz, nem mondom hogy jobb mint a linkeltek, egyszerűen más. Mindkettőnél megvan mire a legoptimálisabb)
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Szia ERBE !

Teljesen igazad van! ---csak hány év óta nem használható az izzós próbalámpa?
Ha az EU-s nagyokosok ezt nyomatják......
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 24, 2019 1 /
 
Idézet:
„hány év óta nem használható az izzós próbalámpa?”

29 éve nem dolgozok villanyszerelőként. Úgy látszik, kissé le vagyok maradva.
(#) totikukac hozzászólása Okt 24, 2019 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, egy Okay LS3011 típusú lomb fúvó-szívó bekötésével kapcsolatban. Haverom szétszerelte csapágyazás miatt, szétkötött rajta néhány vezetéket is, most viszont feladta a leckét neki.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Ezt nem is mertem mondani .... (a fázisceruza után), imádom azt a kütyüt. Pont azokra való amiket említettél de azokra profi. Egy vállalatnál lehetnek ilyen elvárások, hogy harmincezres vizsgálóval vizsgálódjanak de itt vagy a kérdéses esetben "jóvan az a fázisceruza" is.
(#) VIM válasza totikukac hozzászólására (») Okt 24, 2019 /
 
Szia! Van villanymotoros topik vagy fűnyírós, lehet választani ... Villamosnak villamos a kérdés de nem villanyszerelés. Képeket kellene mutatni, hogy hol akadt el a kötözgetés. Gondolom, hogy a szénkefék és az állórész vezetékeinek a kapcsolóba való összeköttetése.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2019 / 1
 
Mivel ilyen elmaradott vagyok, számomra az áram az madzagon megy. Ahol nincs madzag, az szakadás.
Vannak nekem is műszereim NCV funkcióval. Még soha nem használtam. Ki se próbáltam. Egykor ajánlottak ilyen-olyan csoda szerkezeteket vezetékfelderítésre, egyik se vált be. Azóta nem erőlködök.
Egyébként szakadási pont keresésére kapacitásmérót használok. Igaz, kell mellé egy fejszámolóművész (még jó valamire ) vagy egy számológép, de 4-5 cm pontossággal megvan. Volt, mikor fél centire csíptem el a kábelt.
(#) fulcsii válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
Használható, csak az izzót mechanikailag védeni kell.

https://www.szerszamkell.hu/erba_villanyszerelo_probalampa_500v_929...vD_BwE
(#) VIM válasza fulcsii hozzászólására (») Okt 26, 2019 /
 
A kereskedelemben kapható hobbi szintű is tízezer plusz a szállítási költség de a profi az a huszonhétezer meg egy kicsi és még mindig a boltban van. Még jó, hogy annak idején örültek annak is ha valaki a rendelkezésre álló alkatrészekből szerelhető kivitelű próbalámpákat csinált magának ha dolgozni szeretett volna. A két mignon foglalat és a két 15W-os varrógép izzó a vezetékekkel együtt sem ütötte meg a kettőszáz forintot. Ma már ez is szép kis összegre rúg. A két E14 foglalat 1500Ft, a két izzó 800Ft körül mozog és még nincsenek összekötve. Ha ehhez műszerzsinórt is gyárit szeretnénk az az előbbieket összeadva, árban többe kerül mint a látvány de még mindig csak a felénél tart az árban aki után szeretné építeni.
Következő: »»   714 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem