Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   756 / 960
(#) Bakman válasza peze hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Lehetséges, ha a vezérlőelektronika ázik be és nem a motor hibás.
(#) proli007 válasza peze hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Ha a doboz tényleg vízmentesen záródik, akkor a szilikagél magába szedi a légpárát és így már nem tud kialakulni a kondenzáció. Mert amikor kinyitod a dobozt, a levegő melegebb így több párát tud magában tartani. De amikor bezárod a dobozt és az aknát, lehűl a doboz és benne a pára kicsapódik..
(#) peze válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Értem már, ez jó ötlet, kipróbálom..
(#) peze hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Na, a helyzet kezd érdekessé válni. Ha a nyaralót ( egy kis faház) lekötöm a villanyoszlopon található Fi reléről ( innen megy be az áram a házban található kismegszakítókhoz),és a szivattyút direktben az oszlopon található konnektorról , egy hosszabbítóval üzemeltetem, akkor nem veri le a Fi relét. Ha most kihúzom a szivattyút, és visszakötöm a házat, akkor minden működik rendesen a házban, és nem veri le a Fi-relét. Léetezhez olyan, mind a szivattyúnál, mind a házban van valahol szivárgó áram, és ha ezek összeadódnak csak akkor veri le a Fi relét?
(#) peze hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget, megoldódott. A nyaraló még nincs teljesen kész, és bizonyos kapcsoló, és konnektor kiállásoknál csak kilógnak elcsípve a vezetékek. Az egyik ilyenről leszedve a rátekert szigetelőszallagot,megszűnt a hiba. Ugyan nem értem,hogy miért, mert figyeltünk arra, hogy amikor elcsíptük a vezetéket, akkor ne érjen össze a belső három ér még véletlenül sem. A szilikont azért beteszem a szivattyú elektromos dobozába.
(#) proli007 válasza peze hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Hello! Én jártam már hasonló módon barátom tanyájával. Villanytűzhely bekötése miatt, ősszel felszereltem egy FI relét. Később télen valamikor leoldott, így tavasszal kerestük a hibát.
Nagy keservesen találtuk meg, mert mikor felkapcsoltuk, már nem volt hiba. Aztán a pincében rátaláltunk a hibás konnektorra. Valamikor a pincében állhatott a víz, mert az üres műanyag hordók fel voltak borulva. De mikor kimentünk, ennek sem híre sem hamva nem volt. De ebből jöttünk rá hogy valamikor víz volt ott. A víz szintje messze nem érte el a konnektort, de a vízpára a műanyagcsőben (ami a felső szintre ment és áramolhatott benne a levegő) lecsapódott a pára és az visszafolyt a konnektor felé. Így a fázis és a földelés között átvezetés képződött. Ez oldhatta le a FI relét amit utána visszakapcsoltak. Viszont az átvezetés azért szűnt meg, mert az áram szépen elhordta a fázisvezetőt és már csak a réz oxid és a korrózió volt látható a tetthelyen. A vezető szépen visszahúzódott a szigetelés alá, így idővel az átvezetés megszűnt. A csőben ekkor is voltak vízcseppek, lévén hogy a pincében jelenleg is telített is párával, a felső szinten meg ekkor még hidegebb volt mint a pincében. Egy gumigitt dugó megszüntette a légáramlást és ezzel a kondenzációt is.
Mindig van valami tapasztalat és tanulság..
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Hogy ez a jelenség milyen veszélyes tud lenni, azt példázza anyósom lakása. Az anyós hosszú időre kórházba került, így a lakás lezárva, nem járt senki.
A fürdőszoba ajtó is csukva volt. Az egyik hármas süllyesztett fali csatlakozó alatt volt egy kis szekrény, azon összehajtogatott törülköző. A konnektorban átvezetés keletkezett a párától, amitől a konnektor műanyaga megolvadt, és a forró műanyag a törülközőn landolt. Igazából szerencsére lánggal nem égett, csak füstölt rendesen. Mire észrevették a sógornőmék, (akik a ház másik felében laktak) már az anyós lakása egy merő korom volt. Ki is kellett dobálni mindent.
Természetesen a házban FI relé nem volt.
(#) elektroton válasza peze hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Ha szivattyú aknában van a vezérlő doboz, legjobb megoldás a kiszellőztetett doboz. Nekem már 26 éve bevált! Egy, pl. gégecsővel ki kell vezetni a felszínre a dobozka légterét, úgy hogy az uralkodó szélirány segítse a szellőzést, "húzza ki" a levegőjét. De a minimális légnyomás különmbség ami az aknában illetve a felszínen van, az is segíti.
(#) peze válasza elektroton hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Köszönöm,jó ötlet!
(#) Bakman válasza peze hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Tökéletes lakhelyet lehet így kialakítani mindenféle rovarnak. Jól záródó doboz kell. Pont.
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Páralecsapódás ellen valószínűleg a légmentesen záródó doboz kellene, de az meg nagyon macerás.
Nekem volt tapasztalatom "tökéletesen zárt" szilikonnal leragasztott antennaburkolattal, amiben több év után több deciliternyi víz gyűlt össze. Kifolyni nem akart sehol, mert annyira azért zárt volt. Szerintem úgy gyűlt össze benne, hogy a légnyomás változások alatt belement a párás levegő (mert légtömör azért nem volt), lecsapódott,és kijönni már nem tudott belőle. Annak az lett a megoldása, hogy kifúrtuk az alsó részén a burkolatot, mert ott csak a felgyűlt víz volt a probléma, nem a pára.
Legutóbb az ilyen párás problémámat úgy oldottam meg, hogy olyan jól záródó ételdobozt vettem, aminek fólia a teteje (már nem tudom, honnan sikerült venni...). Ebben a nyomásváltozások esetén nem akar mozogni ki-be a levegő, csak a fólia mozog kicsit. A vezetékeket tömszelencéken vezettem be, a dobozba meg (biztos-ami-biztos) macskaalmot tettem. Az a szilikagélhez hasonlóan az esetleg mégis bejutó párát megköti.
(#) Bakman válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Idézet:
„Páralecsapódás ellen valószínűleg a légmentesen záródó doboz kellene, de az meg nagyon macerás.”
Ezt nem értem. Mi a macerás ebben? Ha megfelelő a doboz, nem ázik be, lehet a szabadban is éjjel-nappal (kb. naponta dolgozom ilyen eszközökkel). Ha valahova, pl. borospincébe, vízzáró doboz kell, akkor oda nem lehet akármilyet felszerelni csak azért, mert a megfelelő anyagok beszerzése/szerelése macerás.

u.i.: Visszatérve az eredeti kérdésre. Az, aki nedves aknába telepít vezérlést nem megfelelő módon, mit érdemel?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) kendre256 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
A macerás alatt azt értem, hogy bírnia kellene a nyomásváltozásokat minden elemének. Merev doboz, légzáró tömítéssel, tökéletesen záró tömszelence stb. A vízmentes doboz nem jelenti azt, hogy légtömör is. Ha meg tud ki-bejárni a levegő előbb-utóbb összegyűlik a kondenzvíz.
Nekünk volt már olyan tapasztalat is, hogy kültéri FTP kábel alján évek múlva jött ki a víz, miközben sehol nem volt sérülés rajta, és a "felső" vége sem tudott beázni. Abba a kábelbe csak kondenzálódás útján tudott bejutni a víz, és be is jutott. A kb. 20 méter magasról meg a gravitáció lehozta. Az alsó vége "eszközökkel fűtött" pincében, szinte mindig szoba hőmérsékleten van, onnan nem nagyon kerülhetett bele pára. Találkoztam olyan FTP kábellel, amiben valami viasz-szerű kitöltőanyag volt, a mi kábelünkben nem volt ilyen, ezért tudott lejönni benne a víz.
Más esetekben, kültéren, ahol nincs állandó párás térben az elektronikus berendezésünk, a vízzáró dobozokat alul pici fúróval ki szoktuk fúrni, azzal lehet kiengedni belőle a kondenzvizet, és ki is tud azzal szellőzni. Kültéri, zárt antennákon ugyanezt szokták alkalmazni a gyártók. Viszont ha állandó párás térben van a doboz, ez nem biztos, hogy elég.
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Viszont ha kiöntöd a vízzáró dobozt valamivel (utána kell nézni, mit ajánlanak, ajánlani nem tudok semmit), ami nem okoz kárt semmiben, akkor akár vízbe is rakhatod a kötődobozt, nem lesz semmi baja. Így készítettünk kültérre lámpáknak kötést. Remélhetőleg nem kell javítani, mert a meglevő vezetékek már így is elég rövidek voltak...
(#) kendre256 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Igen, az megoldás lehet olyan esetekre, amikor nem kell sűrűn arra számítani, hogy bontani kell. Akár viasz is jó lehet, nem magas az olvadáspontja, víztaszító, azt nem tudom mekkora az átütési szilárdsága, de használják kiöntőanyagnak.
Szigetelő lakkal is be lehet fújni bizonyos dolgokat, profi villanypásztor gyártónál is láttam már ilyet.
(#) Bendo hozzászólása Máj 13, 2020 /
 
Sziasztok!

A következőbe kérném a segítségeteket.
Adott egy családi ház, melyhez utólagosan készült egy kültéri kerti terasz.
Mikor a ház épült, nem kértem külön külső világítást a ház azon oldalához, de most szeretnék kiépíteni hozzá.

A teraszhoz a házból egy kisebb kilépőről lehet lejutni, melynek van külön külső lámpája.

Azt találtam ki, hogy a padlás részből, ennek a körét fogom tovább osztani, mert így egy kapcsolóról tud majd menni 3 db kültéri ledlámpa (1 meglévő, kettő most felszerelet)

A vezetékezésre kábel rendelkezésre áll otthon MT 3x1,5-ös. Ezt húznám gégecsőbe lámpától elosztódobozig. A kötődobozban wago vezetékösszekötő osztaná a kábelt 3 felé, a 3 darab lámpához.

A kötődoboz falon kívűli, IP54-es. Ezt a padlástérben egy az egyik szarufához tenném fel, kb 50 centire az üveggyapot szigeteléstől (ez megy végig a padláson, gerendákon ugrálva lehet közlekedni). Mint írtam ebből a kötődoboztól menne tovább a lámpákhoz fekete gégecsőbe az MT 3x1,5-ös kábelen a villany.

Így a kültéri terasz ugyanazon az áramkörön lenne, mint a már meglévő 1db kültéri lámpa, csak így az kiegészülne plusz 2db kültérivel a terasz frontján.

Mire kell figyelnem a kiépítésnél?

Előre is köszönöm!
(#) sany válasza Bendo hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Szia!
Milyen típusú wagot használnál? Arra figyelj, hogy az MT kábelhez megfelelő legyen. Gondolom, nem reflektorokat akarsz a teraszra tenni, de azért jó lenne tudni, hogy milyen teljesítményűek a lámpák.
(#) Gafly hozzászólása Máj 13, 2020 /
 
(#) Bendo válasza Bendo hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Szia!

Wago-ból ILYET szereztem.

A lámpák egyenként 15W-osak.

A lámpáknál átfúrnám a hungarocell szigetelést, mögötte már a padlásrész van (laktér feletti rész) és a vezetéket védőcsövestül dugnám már itt is át, végig ebben a védő gégecsőbe menne az elosztóbobozig, ahol wago-znám.
(#) proba válasza Bendo hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Ha a hungarocel két oldalán nagyon eltérő lehet a hőmérséklet, a csövet ne felejtsd el mindkét végén tömíteni.
(#) Bendo válasza proba hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Igaziból az egyik oldala, ahol a lámpák is vannak, azok szabadtér, a másik felük a padlás, ami bár zárt, de nem fűtött, szigetelve csak annak alja van a laktér felé.

Biztos ami biztos alapon letömítsem azért? Ha igen, mi a legjobb módszer? Kötődoboz és a lámpa felöl sziló?

Köszi!
(#) gyuszo válasza Bendo hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Idézet:
„Mire kell figyelnem a kiépítésnél?”

Idézet:
„a padláson, gerendákon ugrálva lehet közlekedni”

Tegyél le egy járható pallót, ne ugrálj, teljesen mindegy, hogy áramütést szenvedsz, vagy összetöröd magad. Magadra vigyázz elsősorban.
Szigetelésnek a kőzetgyapot teljesen megfelel.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Ott is van egy közös Bhöm bácsi. , az felel érte, nem a szolgáltatót kell hibáztatni. Ha nem volt felűlvizsálat már régóta, esetleg hiányzik a védőföldelés az épületnek. Biztos komoly indok volt.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Gázzal is ez van, aztán jön a panaszos cikkek tömkelege...
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Két éve volt felülvizsgálat. Szerintem az ELMŰ-s "villanyszerelő" jól megszívatta őket, mert kutyaütő (meg -nem írom le-)! Sajnos volt ilyenekkel tapasztalatom.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) Salinas hozzászólása Máj 14, 2020 /
 
Hello Mindenki!

Egy bosszantó villamossági problémával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeteket.
"Új" (használtan vásárolt) lakásba költöztem, és a számítógépem elkezdett egy olyan szimptómát produkálni, hogy ha felkapcsoljuk valamelyik villanyt a lakásban, vagy elindul illetve leál a hűtő kompresszora, akkor egy pár pillanatra elmegy a kép a számítógépen.
Gondoltam, hogy valami elektromos zavar keletkezik a rendszerben ilyenkor, és vettem egy zavarszűrős, túlfeszültségvédős hiper-szuper elosztót a gép alá: CyberPower SB0701AD-DE.
Na hát ez semmit nem segített. Ugyanúgy fennáll a probléma.
A kérdést szerintem már tudjátok: mi okozhatja ezt a jelenséget, és hogyan tudnám megszüntetni?!
Előre is köszi a válaszokat!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) proli007 válasza Salinas hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Hello! A villamos hálózatot és a kötéseket, át kell vizsgáltatni. (Egyébként is célszerű lett volna.) Valahol kontakthiba (átmeneti ellenállás) van a hálózatodban. De ennek egy (sima) lámpán is látszani kellene.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) Salinas válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Köszi a választ!
(#) latyakosa hozzászólása Máj 14, 2020 /
 
Hiradástechnikai kábelt (árnyékolt FTP/STP), DC 24V és esetlegesen 230V részére kábelt fektetnék a földbe párhuzamos nyomvonallal kb 20 méter hosszon.
Az MSZ 13207 mellett még milyen olvasni valókat tudtok javasolni amiből a villám és érintésvédelmi
követelmények össze vannak szedve ?

Telken beüli két épület összekötése a 230V-s rész már mért szakasz.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
(#) gyuszo válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 14, 2020 /
 
Ha földbe teszed ilyen védőcsövet javaslok. Behúzószálat is tartalmaz.
Bővebben: Link
Következő: »»   756 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem