Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   759 / 961
(#) granpa válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Akkor '65 és '80 között súlyosan szabálytalanul szerelték az épületek 90 %-át. Ezen időszakban foglalkoztam ezzel is. Lakóteleptől, a vidéki kockaházakig. Régen volt a sodrás, a réselt-csavaros hüvellyel kötés, ezen kívül a sodrás végén hegesztett, sőt a lágy-forrasztott is. A rácsavarós, kúpos hüvely alá is sodorni kellett. Aztán jött az alumínium, és az MM falvezeték (hogy szakadt volna meg, aki kitalálta). Én még szereltem réz MM-falast is, de az hamar megszűnt.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2020
(#) sany válasza granpa hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 2
 
Valamivel össze kellett kötni, akkor még nem volt wago.
(#) _BiG_ válasza mugab hozzászólására (») Jún 6, 2020 / 1
 
Nem kuprox, mert az egy régi egyenirányító (dióda) anyagtípus, hanem kupolfix.
(#) sany hozzászólása Jún 6, 2020 /
 
Itt felmerült bennem a kérdés, hogy az áramszolgáltató ipari kismegszakítot rak be az óràhoz? Illetve ezek a kismegszakítok tekinthetők ipari kismegszakítóknak?
(#) mugab válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Úgy van.
(#) VIM válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
"H"-ával van az írva nem "K"-ával. Bővebben: Link
(#) granpa válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Ez csak a "k, h, g" hangváltás.
(#) yulo5310 válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Pedig mi még úgy tanultuk,hogy azért kupolfix,mert kúpos rögzítő elem.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Jún 6, 2020 /
 
Igen, általában a jobb minőségre törekednek, ők sem szeretnek feleslegesen kimenni egy kismegszakító csere miatt. Pont ezért tettem fel a képeket is és meg lehet nézni az adatlapokat is .
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Hát, abban a tankönyvben lehet volt, mert akkor még a Cöcializmustól csodát vártak. Aztán jött 80-ban az első Magyar űrhajós és attól kezdve el kezdett a Magyar csoda zuhanni. 88-90 között kifejezetten gyakoroltuk ezeket a kötéseket. A Hupol és VIV fixek olyanok voltak mint a szentlélek. Mindenki tudta, hogy van, de senki nem látott belőle. Így a tanműhelyek inkább megtanították, hogyan kössük az aluminium vezetékeket.
(#) fulcsii válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Épp most van nekik egy csodás széria. 4-3 kuka a frissen kibontottak közül. De a 3-4 évvel ezelőttieket sem győzöm lecseréltetni. 25A-esek 13 nál oldanak, stb.
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Igen, hát így megy félre a neten minden.
Azért raktam be a 75-ös szakmunkástanulós könyvet, mert nem felételeztem, hogy 120 éves vagy, így egy olyant kerestem, ami a legkorábbi vélelmezhető ifjúkorodban volt érvényes. Erre te azt hozod ki belőle, hogy ja, akkor már...
De ha 126 éves vagy, azaz 1929-ben ismerkedtél elemi után a szakmával, akkor berakhatom az 1929-es biztonsági szabályzatot is, de talán elhiszed, hogy abban is az volt írva, hogy "forrasztással vagy csavarokkal, avagy ezekkel egyenértékű összekötőkkel" volt írva. És onnan kezdve az 54-es biztonsági szabályzatot, majd természetesen a szocializmus összes MSZ 1600-as szabványát.
Ami pont a HU-POL-FIX-et illeti, én a nyolcvanas években végig vásároltam. De az lehet, hogy a módszerváltás után meg is szűntek rögtön.
(#) ötfelezős válasza sany hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Miután felsorolt elég alternatívát akkor is a sodrott kötés helyett...
A sodrás utáni hegesztés, forrasztás, vagy a kúpos, ezek nem minősültek sodrottnak.
(#) ötfelezős válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Miközben azért volt HU, mert a HUngária műanyagipari szövetkezet gyártmánya volt.
(#) yulo5310 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Ezt nem tudtam,a szakik kupolfixnek hívák ezt is. Ha jól emlékezem,még nálunk is volt Hungária műanyag szövetkezet(Tatabánya).
(#) sany válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Na jó. Wagó nélkül is volt/van/lesz villany.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2020
(#) szalamandra hozzászólása Jún 7, 2020 /
 
Számomra elgondolkoztató kèp és szöveg:
"tesztalany egy 1.5 mm2-es MCu vezeték, 20 amperrel megküldve, 3 helyen kötve. Nagyjából állandósult állapot. Bal szélen hupolfix, wago (eredeti), majd sodrott kötés. A hőmérsékleti skála nem teljesen tükrözi a valóságot. A nagyon fehér vezeték a legmelegebb (!!) 60 fokig felmegy.. A kötési pontok színei szerintem egyértelműen mutatják, hogy a hupolfix a tuti. Persze rövid távon."

image.jpeg
    
(#) Busz válasza granpa hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Méretlen oldalon is sodrott kötések.. igen, én aluvezetéket csakis sodrottan láttam.


Sőt mondok jobbat, egyszer kicseréltem wago + alupasztára, frissen csupaszítva a kábelt. El is kezdett melegedni...

Szóval a megfelelő hosszan sodrott kötés gyakran jobb és időtállóbb. A csavaros dolgokat meg után kéne húzogatni... wago meg nem volt akkoriban.

Ennek ellenére rengeteg lakásban ott figyel a sodrott alu MM kábel...

A kátrányos szigszalag meg a melegedéstől lesz egy bonthatatlan massza, vagy direkt ez volt a célja hogy masszaként összerohadva védje az alut az oxidációtól?
(#) sany válasza Busz hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Idézet:
„Méretlen oldalon is sodrott kötések.. igen, én aluvezetéket csakis sodrottan láttam.”


Én is, nem is akármilyet! A mostani szakemberek egynémelyke megirigyelhetné.
(#) ötfelezős válasza Busz hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
A csavaros dolgokat meg után kéne húzogatni
Na látod, az volt az, ami soha nem volt tilos. Sőt, igazából a karbantartás mindig bele volt képzelve az üzemeltetésbe. Hogy a magyar lélek ezt nem hitte, az látszott mindig is, bármivel kapcsolatban, autószerelők is tudnának mesélni az egy tömbbé rohadt gépezetről, mert csak akkor vitték el, ha már végleg nem működött, ésígytovább. Egy egész aktív munkás életben összesen egy létesítményi főmérnökkel találkoztam egyedül, aki azt gondolta, a villamos berendezést már akkor is karban kéne tartatnia, mikor az még jól működik.
(#) mugab válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 1
 
Igen, mert a másik iskola szerint meg működő rendszerhez nem nyúlunk...
(#) proba válasza mugab hozzászólására (») Jún 7, 2020 / 2
 
Amúgy a háziasszony nagyjából 1 perc alatt kidobna, ha közölnéd vele, a glettelt festett konnektort csavar utánhúzás miatt kibontom a falból. Még ha nem működik, akkor is a lyukon keresztül kell megjavítani.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Még egyszer elmondom. Tanműhelyben, gyakorlaton tanították!

Én 2003 ban a saját házam azzal szereltem, ma is van hasonlón. A trakon gyártja. Alut csak ilyennel vagyok hajlandó össze kötni. A Wago + Paszta szét ég!
(#) _BiG_ válasza VIM hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Igaz, megnéztem, H-val van.
És az is, hogy a tapasztalatok szerint a HU-POL-FIX összekötő elemeket csak 10A-ig szabad igénybe venni. 1982-es kiadású könyv.
Ebben a könyvben is a csavart kötést tiltják, vékony vezetéknél is.
(#) VIM válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 7, 2020 /
 
Nem akartam én ebből ekkora ügyet csinálni, hogy há vagy ká csak ha valaki még nem hallotta volna az eredetit. Persze ettől a csavaros kötőelemtől ma már sokkal jobbakat is lehet kapni amikre hasonlít a hajdani Hu-pol-fix. Ezek már nem csak 10A-ig terhelhetők és van belőlük több fajta méret is. Mégis csak a csavaros kötés a megbízhatóbb vagy eredeti Wago-t kell venni. Minden esetre én már túl vagyok ezen a dolgon, másnak meg nem csinálom vagy ha igen akkor "azt" vetetek.
(#) gyuszo válasza mugab hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Mint a kíváncsi kisgyerek, aki szétszedi a játékát.
Akár működik, akár nem.
(#) szs hozzászólása Jún 8, 2020 /
 
Annyit írtatok tegnap a Hupolfix-ről, hogy érdekel egyre jobban, hogy hogyan is néz ki, hogyan is használják. De este a viharban gyaloginternet volt, néhány fél kf1 (ha így hívják) jött be, annak biztosan van ellendarabja is, de igazán megnézni azt sem tudtam.
Írta valaki, hogy van is otthon hupolfix, megtenné, hogy készít egy kis videót az ügyestelefonjával "haszutmellémafor"ként, két vezetékdarabbal, és a Hupolfix-el, és feltenné, hogy okosodjak?

Aztán ha hazaérek, megnézném.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2020
(#) VIM válasza szs hozzászólására (») Jún 8, 2020 / 1
 
Szia! A teljesség igénye nélkül néhány:

Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Jún 8, 2020 / 1
 
A sodrott kötés tulajdonképpen hegesztett kötés. Egyetlen nagy hibája, hogy könnyű elrontani, ha nem megfelelő erővel sajtolod össze a vezetéket. Ezen segít a rugós spirál.
Az ilyen típusú kötéseket ma is használnak a híradásiparban, wire-wrap néven.
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jún 8, 2020 /
 
Örök vita, hogy Wago <-> Kf-1.
Következő: »»   759 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem