Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Magnetométer építése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Így van, a szenzor vezetékei "színhelyesek".
Egyébként jó játék!
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Szept 5, 2023 / 1
 
Holnap már jobban nézünk ki...
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Az érzékelő a farkában lesz?
Na ezt jól megfogalmaztam...
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Már majdnem az elképzeléseknek megfelelően működik.

Ebbe én is beleszaladtam:
Idézet:
„A látszólagos ellentmondás a ledekkel sorbakötött ellenállás értékeinél szintén a próbapanelen szerzett szubjektív tapasztalat miatt alakut ki, a kék led majd' kisütötte a szemem...”

Vettem kék és piros LED-et, sárgát azt nem, mert volt régről.
Na az új LED-ek úgy világítanak mint a fene.
4k7 és 470 az arány, és akkor az "öreg" LED még csak pislákol...

Ugyanakkor, azon gondolkodom, hogy teszek bele kis hangszórót, és LM386-ot is.
Lehetne vele hallgatni a mágnesteret, például hol "fúj ki a trafó" és hasonlók.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Az akusztikus visszajelzés jó gondolat!
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Szept 21, 2023 /
 
Első körben készre jelentettem, de még dolgozom rajta...
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Elvégeztem a kisérletet az akusztikus visszajelzéssel kapcsolatban.
Fogtam egy LM386 alapú erősítő modult , és közvetlenül rákötöttem a bemenetére kondenzátoron keresztül a hall érzékelőt.
Az összeállítás működik, és elvileg a kondenzátor miatt a mérést sem zavarja, mert egyenáramúlag egyáltalán nem terhel.
A vérmes reményeimtől viszont jócskán elmarad. A következők a tapasztalatok:
- Az erősítő modulon van egy SMD LED is, ami teljesen fölöslegesen virít, és fogyasztja az áramot (telepes üzemben nem mindegy, dobozban meg úgysem látszik).
- Az erősítés állító trimmer fordítva működik, óramutató járásával ellentétetesen tekerve nő az erősítés.
- Gyári állapotban 20-as erősítés van beállítva, 200-hoz kell még egy plusz kondenzátort ráforrasztani a már bentlévő mellé.
- A 200-as erősítés is eléggé kevés, például ésszerű terhelés mellett áram alatt lévő vezeték kereséséhez kevés. Kellene elé tenni egy előerősítőt.
- Amiről viszont az adatlap nem beszél, hogy nagyon nagy az érzékelő zaja. 200-as erősítésnél is bántóan sistereg. Ha teszünk utána egy előerősítőt, ez biztosan fokozódik...
- Kis hangszóróval nem nagyon lehet hallani az 50 Hz-et, nagy meg nem fér bele a dobozba.
Tehát azt mondanám, hogy egyszerű, olcsó és működik. Érdemes beletenni, ha elfér a hangszóró. De biztosan lehet (kellene?) még rajta javítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) vrbr válasza Gafly hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
"nagyon nagy az érzékelő zaja. 200-as erősítésnél is bántóan sistereg. "
Ha csak az 50Hz-es búgásra vagyunk kiváncsiak akkor sokat segitene ha
alul-áteresztöszürön vagy akár 50 Hz-es sávszürön ereszteni át a Hall
szonda jelét!
https://www.google.com/search?q=sallen-key+filter+calculator
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Igazából az AC komponens hanggá alakításához egyszerűbb/jobb megoldás egy kellő menetszámú légmagos, vagy nyitott "I" vasmagos tekercs (mint mágneses érzékelő). Pl. bontott mágneskapcsoló behúzótekercse, vagy hálózati trafó primere, és ezt kötni az erősítőre... Ha pedig az 50Hz megszólaltatása a gond, akkor AM modulálni kell vele pl. 1KHz-et, és máris jól hallható lesz pici hangszóróval is. Ennek egyszerű változata ha mondjuk 1KHz-el megszaggatjuk a jelet.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
(#) exabit hozzászólása Okt 22, 2023 / 1
 
Összedobtam én is egyet (simán leosztottam az SS49E kimenetét) de elég érzéketlen lett. Az érzékelőt szó szerint a vinyóból bontott erős neodímium mágnes mellé kell tenni hogy középállásból (2.5V) kitérjen teljesen (~4V). Valami olyan kapcsolást keresnék ami nem 3V-ot fog át hanem 0.3V-ot: tehát 2.2V - 2.8V bemenet mellett adna ki 0-100mV-ot (a 100uA-es) panelműszernek. Ha valaki ilyennel ki tudna segíteni azt megköszönném. Ha olyan a kapcsolás hogy állítható a középállás helyzete (tehát lehet nullázni ha valamiért szükséges) és a maga az erősítés is, az lenne a legjobb.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1
 
Sok sikert, jópofa dolog.
Nem fogod megúszni szerintem műveleti erősítő nélkül, ebbe én is pont így belefutottam.
Ha nem akarod nagyon elbonyolítani, akkor 5 V tápfeszültség és Rail_to_Rail javasolt.
Mex mester említette, hogy hőmérsékletre nagyon mászkál a nullapont. Erre vonatkozóan tapasztalatom nincsen, de simán elhittem neki, ezért én meg sem próbáltam +/- 100 mT fölé menni érzékenységben.
Azt ne felejtsd el, hogy a szenzor kimenete nem szimmetrikus, és az egyik irányban csak 250 uA áramgenerátor.
Más mágnessel is próbáld ki (például ajtó rögzítő mágnes teljesen kivezérli), de egyáltalán nem mindegy hogy hogyan van mágnesezve, és hogyan áll a szenzor.
Amit én csináltam miért nem jó neked alapként?
(#) Skori válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 2
 
Valami ilyesmivel próbálkoznék elsőre. Persze méretezni kellene a műszered érzékenységéhez, és valamilyen 3....5V-os rail to rail be/kimenetű (dual) opamp kellene hozzá. Ilyenből a microchip-nek vannak µA-es fogyasztású típusai (elemről működtetés esetén hasznos lehet). Meg lehet 1db opamp-al is csinálni, kicsit szerényebb paraméterekkel (a jobb oldali opampot elhagyva).
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023

hall.png
    
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1
 
Ha a HE Store kínálatából választunk, akkor adja magát a MCP601, de ha már kicsit is mélyebbre nyúlunk a zsebbe, akkor én például a nagyobb tesót MCP6004 választottam, és akkor egyből meg is lett a mágneses térerő polaritásának a kijelzése is két (úgymint piros és kék) LED-el.
P3-nak a 100 kOhm messze sok, ha betekergeti a kolléga, pontosabb értékekkel érdemes véglegesre megépíteni
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) exabit válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Köszi a segítséget mindkettőtöknek. A kapcsolás szuper!Most már 2.275V-ra is maximálisan kitér (látszik a képen is hogy kb 2cm-rel van a mágnes fölött a szenzor), szóval az érzékenysége tényleg megnőtt a tízszeresére. Egy LM358-al próbáltam mert ez akadt a kezembe. Így is jól megy de némi finomhangolásra persze még szükség lesz.

#Gafly
Nekem a polaritáskijelzés nem fontos mert az hogy középről merre mozdul el a mutató az úgyis megadja majd. De tény hogy a LED látványosabb.

Én nem látom át még az ilyen egyszerű kapcsolásokat se, szóval breaktam a falstad szimulátorba hogy lássam mi van. Ha valakit még érdekel annak itt van: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) Skori válasza exabit hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 2
 
Esetleg próbáld majd ki MCP602-vel Bővebben: Link. Az LM358-al az a gond, hogy nem tud táptól-tápig dolgozni, így korlátozza a feldolgozható tartományt. Amúgy lehet, hogy érdemes lenne poti helyett pl. egy jackley kapcsoló, néhány különböző méréshatárral...
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Nov 1, 2023 /
 
Baj van, a gyárin fordítva van.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Nov 1, 2023 /
 
Hát izé...
Visszaolvasva azt írtam, hogy egy felfüggesztett mágnes északi irányba fordult végét közelítve az érzékelőhöz, a piros lednek kell világítania.
Ezt támasztja alá az iránytű színezése is.
Mindenesetre ennyi pénzért...
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2023
(#) SKY válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2023 /
 
Szia!
Évekkel ezelőtt én is indukciót akartam mérni és megépítettem a képeken szereplő műszert. A szenzor szintén az integrált elektronikát tartalmazó +-1000G méréshatárú lineáris hall IC. Az értékké konvertálást és a kijelzést az ICL7135 típusú "multiméter" IC végzi, de szóba jött az ICL7107 is. A polaritást külön jelzi 1db led. 5V-ról megy az egész és úgy emlékszem kellett bele egy kondenzátoros polaritásfordító -5V áramköri rész is a mérő IC-nek. Talán egyszer előkerül a kapcsolás, általában mindent papírra szoktam vetni...

Ez már a végleges verzió, de nem volt mihez kalibrálni, mert nincs mágneses referenciám. Egyébként un. Helmholtz-féle tekercspárral létrehozható homogén mágneses tér, a légmagos tekercs mágneses tere talán jobban is számítható, mert a legtöbb otthon elfekvő mágneses anyagról ugyanúgy nem lehet tudni a mágnesezési görbéjét.

Méregettem neodym mágneseket és ez a műszer kb. 1cm távolságig volt alkalmazható. A felületi indukcióra 1-1,4T mondanak. Szimuláltam mágneses köröket is és arra jutottam, hogy légrésekben méréshez is kellene egy 1,5-2T méréshatárú műszer.

Tud valaki forrást ilyen érzékelőhöz?
Sajnos a legtöbb szinkronmotor vezérlésekhez és áramváltókhoz lett kitalálva pár tized Tesla indukcióig. Nagyon ritka az ilyen érzékelő, egyedül egy svéd cégnél találtam a HE144 típusú érzékelőt, amire pár éve 13eur darabárat és 25eur szállítási költséget mondtak. Valamint egy kínai német oldalon a CYSJ362A típust elfogadhatóbb áron, bár ennek egy nagyságrenddel rosszabb a linearitása.

Ez egy nyers HALL lapka, vagyis precíziós áramgenerátort kell hozzá építeni (1mA), viszont ezáltal akár a hétszegmenses kijelzésen túl a panelre lehet tervezni egy oszcilloszkóp illesztést és több kHz-ig az indukció változásokat is lehetne mérni légréses magban.
(#) Kojak7778 válasza exabit hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Szia! Valamikor ilyen Hall-mérőt csináltunk a vasban végbemenő mágneses jelenségek méréséhez. Az érzékelőt floppy-vagy cd meghajtóból operáltam ki. Ügyelni érdemes arra, hogy ezek a kis érzékelők közül némelyiknek remanenciája van, ha pl mágnes vonzza, ezzel kell számolni. De, van, amelyiknek nincs ferromágneses anyag tartalma. Bemenet 9V, kimenetre kis, középállású műszer. De láttam digitális kijelzésű változatot is. Polaritást is mutatja. Ha van jobb ötlet, engem is érdekelne még...
Majdnem elfelejtettem, hogy az érzékelővel ellenálláson keresztül első körben közvetlen a műszert hajtottam meg, úgy is működött, bírta; gondolom, két LED-del ugyanígy mérhető polaritás és durván a térerő.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2023
(#) Gafly válasza Kojak7778 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Szia,
a .lay6 gondolom nyákot jelent, és mint ilyen, nem annyira informatív önmagában.

A remanenciával kapcsolatban teljesen hihető amit mondasz. Mint közben kiderült, Bosch is gyárt már ilyen érzékelőket, de nem hall, hanem magnetorezisztív elven (gondolom jóval érzékenyebb mint a hall), permalloy alapon.

Ugyan már megcsináltam a sajátomat (lásd előzmények), és nem akarok már sokkal több energiát belefektetni a témába, de érdekes téma, és nem csak engem érdekel. Tehát amennyi energiád van, és publikus, kérlek oszd meg.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Csak hogy itt is meglegyen, az Érdekességek topic-ban is felbukkant (adatlapokkal, meg minden)...
(#) exabit válasza Kojak7778 hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Nekem az kellene hogy tudjam nézni hogy az adott dologban mennyi a maradék (remanens) mágnesesség. Nagyságrendileg ez azt jelenti hogy durván 5-10 gauss alatt van-e. Munkához lenne jó. Megcsináltam Skori kapcsolását ami szuper, de az igazából nem arra való hogy a +/-1000 gauss méréshatárú eszközből csináljak +/-10 gauss méréshatárút. Technikailag működik, gyakorlatilag nem igazán mert minden zavart is felerősít. Olyan kb 10-szeres erősítésig még nincs gond. Most egy SS94A1F (+/-100 gauss méréshatár) várja hogy kipróbáljam. Lehet nem is hall szenzor kellene ide de nekem tetszenek ezek a lineáris kimenetűek mert egyszerűek.
(#) exabit válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2023 /
 
Legyen még egy kis érdekesség: Bővebben: Link. Ez nem csak méri de ki is oltja.
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Dec 28, 2023 /
 
Ez tényleg érdekes.
Eddig nem is hallottam ilyesmikről, de mostmár teljesen logikus hogy van ilyen.
Meg a Helmholtz tekercsről sem, pedig szobadísznek is kiváló.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2023
(#) Kojak7778 válasza exabit hozzászólására (») Dec 28, 2023 /
 
Nem merültem el annyira a témában, sok képzettségem nincs is hozzá. Egy régi találmány alapelveihez figyeltük egy csoportban a vasban végbemenő mágneses változásokat. (Wesley Gary) Erre nagyon jó volt. Talán nem is Hall ic-k voltak (ma is van egy rakás), hanem magnetorezisztív érzékelők hídba kötve. Amikor még csak az első szerkezetet próbáltam direktbe a négylábúval, két ellenállással és a középállású műszerrel, akkor vettem észre, hogy nem mindig tér vissza a műszer a középállásba. (ezek érzékenyebbek is voltak gyengébb térre) Ekkor gondoltam, hogy ferromágneses anyag is lehet benne, aztán már mágnessel szét tudtam választani az érzékelőket. Remanenciát is mutat, de soha nem kalibráltam, erre talán azok az érzékelők alkalmasabbak, amelyeket vonz a mágnes. Pénz se nagyon volt, hogy komolyabb műszert szerezzek be ("a hónap utolsó 29 napja mindig nehéz volt"). És mindez olyan 2001 körül történt. Még megvan az akkor épített érzékelő, amihez a NYÁK rajzot kicsit rendeztem, egy kettős érzékelőt még talán összehozok ebből. Ez is egy akkori kézi rajz után készült, csak egy megkopott skicc van... És már vannak szebb és jobb érzékelők is, gondoltam, az egyszerűsége miatt bedobom a közösbe...Szerintem a LAY.6 után is megépíthető.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem