Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   768 / 959
(#) bviktor hozzászólása Júl 28, 2020 /
 
Sziasztok

Hőtárolós kályha termosztátját szeretném lecserélni vezeték nélküli megoldásra. Néztem plédául a Computherm Q3RF -et de a ventillátorhoz nincs fokozatállítási lehetőség. Aztán kerestem úgy hogy wifis megoldással csak nem tudom például egy ilyennel megoldható-e a dolog? Nem értek hozzá, nem tudom melyik adatot kell nézni a ventillátor szabályozásához. Lehet hogy nincs megoldás rá.
(#) habazutty válasza bviktor hozzászólására (») Júl 28, 2020 /
 
Szia! Amit néztél az nem jó. A ventilátor kapcsolgatás miatt neked Fan Voil termosztát kell. Vezeték nélküliben ez elég húzós lehet.
Pl.: Bővebben: Link
Gyanítom, hogy van másnak is. Illetve ebay meg Ali...
(#) gyuszo válasza bviktor hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Vedd figyelembe a kapcsolható feszültséget és az áramerősséget is. Persze azt is, hogyha 3 fázisú a kályha. Valószínűleg mágneskapcsoló közbeiktatására is szükség lesz.
Attól függ, hogy csak a ventilátort akarod-e szabályozni, vagy a fűtést is.
Ha csak a ventilátort, akkor talán egyszerűbb a dolog.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2020
(#) bviktor válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Csak a ventilátort szeretném a termosztáttal kapcsolni. (kikapcs, alacsony, magas fokozat) A kályhán ugye van egy hőfokszabályzó azt beállítom és nem kell foglalkozni vele. Az megy a vezérelt/éjszaki áramról. Tehát amikor a termosztáton beállított 24 fok alá megy a hőmérséklet akkor bekapcsolja a ventit olyan fokozatra (Pl: alacsony) amit én beállítottam rajta. Ha esetleg kevésnek érzem, vagy gyorsabban szeretném felfűteni a helyiséget akkor lehessen a termosztáton magasabb fokozatra kapcsolni a "fújást". A mostani vezetékes, mechanikus termosztát ilyen, csak festés után vagyunk és felmerült hogy máshova kellene a termosztát. Már nem fogok vésni meg kábelt huzigálni sehova.

Rákeresek erre a fan coil dologra. A ventilátor 220V-os és 50W-os. Amit előző hozzászólásban linkeltem, abban ír valami fan coilt.Ez volt az.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2020
(#) vottokar válasza bviktor hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Ha jól értem neked az kéne, hogy ne kelljen összekötni új kábellel (és vésni emiatt) a termosztátodat a hőtárolós kályha légbefúvó motorjával.
Az általad linkelt "kínais" szabályzót is kábelezni kell, "csak" pluszban el lehet érni wifi kapcsolaton keresztül is interneten és lehet állítani, szabályozni.
(#) bviktor válasza vottokar hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Igen, ez is megoldás lehet. Az előbb nagyjából írtam le a helyzetet. A lényeg hogy vagy a termosztátról lehessen kapcsolgatni a fűtést és akkor a termosztát legyen mobilis (RF) vagy távolról is elérhető legyen a fix termosztát. Mindez egy mozgáskorlátozott személy miatt lenne fontos.
(#) vottokar válasza bviktor hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Szóval akkor a mostani termosztátod fizikailag (hőfokérzékelő ügyileg) jó helyen van, "csak" kellene egy távelérés is, hogy ne kelljen odasétálni hozzá állítás esetén. Akkor megfelelő lehet egy androidos telefonnal felszerelkezve. (Nekem is ilyesmi lett beszerelve leendő lakásunkba a gázkazán vezérlésére, teljesen korrekt minőség és kevesebb, mint a fele volt, mint a Computherm megfelelője..)
(#) bviktor válasza vottokar hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Tehát akkor linkelt kütyü jó lehet? Vagy kereshetek másik kütyüt is csak fontos hogy "fan coil" -os legyen és wifi-n androiddal vezérelhető?
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 30, 2020 /
 
Adott három egyforma 15W fénycső. Most vettünk 3 darab új melegfehér fényű csövet.
- Egy szépen világít.
- Egy nem csinál semmit sem.
- Egy pedig csak a fénycső végeiben izzítja az izzószálakat, de nem gyújt be.
Mi lehet a probléma?
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Mozgasd meg azt, amelyik nem csinál semmit.
Cserélj gyújtót annál, ahol folyamatosan világit a két végén.
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Mindkét problémás csövet mozgattuk már, de semmi.
Gyújtót pedig nem lehet cserélni, ugyanis ezekben csak egy "eldugott" kapcsoló és egy jókora ballaszt található.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2020
(#) Tomi111 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Eddig működtek a lámpák? Ha a működő helyére teszed a csöveket, ott világítanak? Hagyományos fojtóval működnek?
(#) Udvari Zsombor válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Most vettünk három egyforma zsír új csövet! A csövek cserélésével a hibák nem szűntek meg. A lámpákban csak egy-egy jókora ballaszt található, egyéb alkatrész pedig a két fénycső-foglalatot (és a bekötő csokit) leszámítva nincsen!
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Elektronikus gyújtó/fojtó van bennük. Ha azok elromlottak, akkor csere vagy javítás.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Akkor úgy néz ki, hogy csere, de én inkább nem nyúlkálok a 220-hoz.
(#) Endre45 hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
Sziasztok!
Nekem egy olyan kapcsolóra lenne szükségem (már ha van olyan)
Egy szivattyú működne róla a nap 24 órájában. Mondjuk egy 15 -20perc használat után automatikusan kikapcsoljon, majd mondjuk 10 perc után újra működjön. Nem tudom ilyen vagy ehhez hasonló létezik-e?
(#) Bakman válasza Endre45 hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 2
 
Időkapcsoló, lásd melléklet. 15 percenként tud egy kapcsolást létesíteni. 15 perc üzem, 15 perc szünet. Ha megfelel (úgy látom, nem kritikusak a pontos időzítések), ettől olcsóbb megoldás nincs.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2020 / 1
 
Szia! A digitális változatban percenként választható a ki-bekapcsolás.
(#) Bakman válasza Joe_001 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Lehet olyat is építeni, ami GPS műholdakról veszi a pontos időt és másodperc alapú ki- és bekapcsolsát tud. A kérdésből ítélve, teljesen felesleges bonyolultabb és drágább eszközt építeni/beszerezni. Ezt már az előző hozzászólásban is leírtam.
(#) proba válasza Endre45 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Idézet:
„A digitális változatban percenként választható a ki-bekapcsolás.”

Cserébe tud 20 programot ami már akár kevés is lehet. Ha elektronikusat akar, és a nap vége/kezdete nem fontos ( és az ár sem) akkor időzítő óra. Ott viszont szimmetrikus a ki/be kapcsolás időtartama. ( kettő meg ugye kétszer annyiba kerül.)
(#) Endre45 hozzászólása Aug 2, 2020 /
 
Köszönöm szépen a segítséget
(#) VIM válasza Endre45 hozzászólására (») Aug 2, 2020 /
 
Szia! Kapható ilyen időzítős konektor már ugyanannyiért mint a mechanikus. Bővebben: Link
(#) Busz hozzászólása Aug 3, 2020 /
 
12V 20W-os asztali trafós halogén lámpába ha 20 helyett 35W-os izzót teszek az okozhat kárt a lámpában vagy csak gyengébben fog világítani?

A 20W-osak állandóan kiégnek, kb havonta, pedig az való bele csak közel a trafó meg a lámpa feje le van tolva, és szerintem ez is növeli a feszültséget.
Ilyesmi a lámpa:
https://www.praktiker.hu/172546-eglo-iroasztali-lampa-pitty-kek-g4
(#) ozpecs válasza Busz hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Ne próbáld meg, mert ha igen akkor szerencsés esetben a benne lévő trafónak a hőbiztosítéka kiég roszabb esetben füstöl az egész... és az nem egyszerüen javítható, de ha gondolod akkor lehet talán kapni olyan ledeset ami belefér, más alternatíva nincs. Illetve vegyél bele jobb izzót a nagyon olcsók sokszor hamar tönkremennek, vag utolsó lehetőség kisebb teljesítményüt, csak akkor nyilván kisebbet is világít.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) VIM válasza Busz hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Szia! Szerintem a nagyobb teljesítményű izzó az nagyobb áramokat vesz fel ugyanabból a trafóból mint a hozzávaló izzó. A 20 wattos trafóhoz 20 wattos izzó és a trafóban így is van hőbiztosíték. Ha most jobban lesz terhelve a szekunder oldal akkor jobban fog melegedni és előbb-utóbb a hőbiztosíték meg fog szólalni. Szerintem ha nincs benne graetz akkor tegyél bele és azon keresztül kapjon a 20 wattos halogén táplálást, ha pedig van akkor meg egy előtétet tegyél sorba és nem fogja a bekapcsolási tranziens "kilőni" az izzót.
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Nem tudom, milyen izzó kell bele eredetileg, de LED lámpákat olcsón lehet bele szerezni. Az bírja a túlfeszültséget, van olyan ami a váltóáramot is. tolerálja. Végszükség esetén a trafó szekunderéből is le lehet tekerni meneteket, ha nincs kiöntve.
(#) rascal válasza Busz hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Nekem is van két ilyen lámpám, a trafóik a névleges 20W mellett is megsütötték magukat pár év alatt. Mérted már, a 12V tényleg 12V? Ha több, akkor az izzók gyorsabban kiégnek. Kb 5-10 % feszültség emelkedés 50%-kal rövidebb élettartamot jelent, legalábbis így hallottam.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Én egy 2 W LED-et tettem bele, azóta is tökéletes.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Volt ilyenem, nem ajánlom. Egy halom hulladék, 2 hétig semment. Akkor már inkább egy modulárus időzítő, mondjuk Finder.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Nálunk régóta megy, ezért mertem ajánlani. Én sem építek ék helyett hasítógépet, ha nincs rá szükség.
Következő: »»   768 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem