Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   896 / 958
(#) sg576 válasza Horvath65 hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Ez azért lepne meg (feltéve, hogy nem oxidálódtak a kontaktusok pl.), mert markoltam már rá szikraforgácsoló gépnek a betápkábelére (és rajta a csatlakozóra), ami nem tűnt érdemben melegebbnek a környezeti hőmérsékletnél. És ott nem 3-5 kW-ról volt szó.
(#) tothgyula hozzászólása Szept 19, 2022 /
 
T!erbe!
A 32A-es 4vagy 5pólusú dugalj (ha erre gondolsz?) nem használható 1fázison. Ugyanis megtörténhet,hogy tévedésből 3fázisú dugaljba dugja VALAKI!
Már az MSZ 1600-1:1977 szabvány 6.35pontja előírta,hogy "Ugyanabban a helyiségben, üzemegységben vagy telepen belül a különböző áramnemű, feszültségű,érintésvédelmi fokozatú berendezések számára olyan különböző tipusú dugós csatlakozót kell alkalmazni, amely megakadályozza, hogy a készüléket tévedésből vagy hanyagságból helytelenül kapcsolhassák."
(#) Kinka István válasza Horvath65 hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Szia!
A 3 fázisú csatlakozón az óra jelzés nem az üzemidőt jelzi, hanem a védővezető pozícióját.
Ha az aljzat fedelét fenyitjuk, a 6h-nál alul van a védővezető, az óra járásával megegyező irányba jön az L1-L2-L3 esetleg N. Létezik 4h és 9h csatlakozó is.
(#) Horvath65 válasza Kinka István hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Helló! Elsődlegesen az 1~ dugvilláról és dugaljról volt szó, mivel a készülék mobil 1~-u infrapanel.
Ezt a jelölési formát nem ismerem. De megtalálható az 1~-u és az 1~-u ipari kivitelnél is, de még a 36v-os 3~-u dugalj és dugvillánál is.
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Legalább megnéznéd, mire mutat a link?

32A2p+f.jpg
    
(#) tothgyula válasza erbe hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
T! erbe! Megnéztem,köszönöm.
(#) nedudgi hozzászólása Szept 21, 2022 /
 
Tisztelt Uraim!
Milyen lehetőségei vannak egy végfelhasználónak arra, hogy kövesse a szolgáltató mérőórájának adatait (gondolok itt az óra által adott egy impulzus per wattóra felvillanásra)?
Elfogadott, megengedett egy fotodióda elhelyezésére a LED közelében? Miképpen rögzíthető?
Van lehetőség olyan órát kérni, ami alkalmas ilyen célra?
Az, hogy egy második órát helyezzek el, szerintem nem fogadható el, mert engem a szolgáltató (órája) által regisztrált/mért fogyasztás érdekel.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) antiktelefon válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
Bővebben: Link
Nem igazán viszik túlzásba.
Amúgy van amit kommunikációval is tudsz logolni, de ha az a cél a szomszéd ne jelentsen, mert gyanús a villanyórád akkor egy nyomtatott vagy faragott házba rakott fototranzisztor vagy fotodióda a megoldás kétoldalú ragasztószalaggal felrakva. Pl amivel a telefonokba rakják be az lcd-t (vékony de szivacsos fekete szalag), az nagyon tud ragadni, de lejön nyom nélkül, ha kell.
(#) nedudgi válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Köszönöm gyors válaszodat!
Ami nekem ebből lejött, az az, hogy a szolgáltatótól semmilyen támogatás nem létezik, ha szeretném követni a fogyasztást, akkor csak a fotódiódás megoldás marad, mert egy kamera szerinte már túlzás ilyen célra.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Ha M-buszos, vagy Modbus-os órád azaz okosmérőd van, akkor csak számolni kell az impulzusokat. Ha ezzel sorban kialakítasz egy saját mérést, akkor a kettő közötti különbözet is mérhető. Bár gyanítom, hogy mivel a szolgáltató hitelesített mérőt használ, nem ott van a bibi, hanem a tarifálásban. Én a mai napig nem látok egzakt választ arra, hogyan lesz a paksi 10-12Ft-ból 15.000Ft-os villanyszámla. Az ugyanis 1250kWh/hó fogyasztást jelentene. Ezzel szemben a valós 338kWh/hó. Ez több mint 3.5-szeres szorzó a rezsicsökkentett verzióban... A másik lehetőséged, hogy kamerát helyezel el és a képtartalom változás alapján látod a tartalmat. A Parallaxnak van ilyen kameraképhez kötött fejlesztő környezete. Képes arra, hogy betanítsd a számokra. Ugyanúgy mint a rendszámfelismerő szoftvereket. Ez bonyolultabb és költségesebb megoldás. Van olyan óra, amihez optikai szenzor is illeszthető. Ott is csak impulzust kell számolni. Az is opció, hogy az általad mért körökre nem hitelesített, vagy akár hitelesített másik órát teszel. Findernek is van pár típus, ami már impulzusszámlálós, M-buszos, vagy Modbuszos- ha a tiéd nem tudná. Amúgy ezek is hitelesíthetőek - így gyakorlatilag lesz egy almérőd.
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Egy verebet cirkáló rakétával nem szoktak levadászni - a kamra kilőve.
Indító kérdésem az, hogy a LED felvillanásait milyen módszerrel detektálhatom? Milyen módszerrel kaphatom el ezeket az impulzusokat?
(#) kendre256 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Én egy ilyesmivel próbálkoznék.
A látható fényre is érzékeny, tranzisztor, tehát az első erősítőfokozat "már bele is van építve". Ez után még kellene további erősítő, komparátor stb. Nem egyszerű a környezeti zavaró fényeket kiszűrni. A fototranzisztornak +- 20° a nyílásszöge, ez is segít valamit a zavarok kiszűrésében. Lehet még keresgélni, lehet, hogy van jobb megoldás is.
Bővebben: Link
(#) Atis57 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Szia!
Számtalan drágábbnál ,drágább módszerrel.....ráadásul jutalékot kapnak az áramszolgáltató emberei ,ha valami "gyanusat" találnak! Ilyen pénzéhes szomszéd jelentgeti fel a házunkban a lakótársait!

Tehát bentre raktam egy kinai fogymérőt 4-5 ezerért ,s mindenki mehet ahová akar.
Ehhez senkinek semmi köze.A havi eltérés meg +/- 1kWh.
Ezen látom a feszültséget .áramot ,pillanyatnyi fogyasztást, meg az összegzettet is .
Természetesen Te bármi mást is választhatsz.
(#) giskard válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
T1 tranzisztor legyen nagy Béta-jú. Ha nincs elég sötét fototranzisztorra húzol egy fekete zsugorcsövet. Rögzítés pl. : öntapadós korong (gyerek nyíl), öntapadós ragasztó stb. (csak a fototranzisztort kell az óra üvegére rögzíteni).
(#) giskard válasza giskard hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Az 1 megás ellenállásra többnyire nincs is szükség. R1 értékével változtathatod az érzékenységet.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) nedudgi válasza giskard hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
A tapadókorong zseniális ötlet!
Az érzékelő és a sallang nem lesz probléma, csak elboldogulok vele valahogy, támaszkodva a lyukszalagtechnikában szerzett gyakorlatomra.
Indító kérdésemet úgy kellett volna feltennem, hogy a szolgáltató ad-e valamilyen támogatást az impulzusok figyelésére?
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Először is, milyen fogadószekrényed van? Falban faszekrény vagy kerítésnél állványon dobozok? Ennek megfelelően részletesebb tanácsokat lehet adni.
(#) nedudgi válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
A falban van egy fából készült szekrény.
Van olyan lehetőség, amivel a szolgáltató segíthet? (Például óracsere, rejtett csatlakozó?) A többi az én dolgom, és működik.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Idézet:
„Kamera kilőve”

Csak a múltkor nézegettem az egerekből kinyerhető információt, ott írták, a szenzor az tulajdonképpen egy kamera. Ha a fogyasztáshoz processzor lesz használva, az a kamera filléres tétel lehet.( akár egérből, bár lehet ágyú, de olcsó)
(#) erbe válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Ennél a legegyszerűbb. Az ajtó belső felére ragasztod a vevő egységet. Az optotranzisztort rövid csődarabka fenekére szereled, ami a környékről beeső fényeket korlátozza. Tehetsz a csőbe színszűrőt is, ami csak a piros fényt engedi be. A jelet öntapadós szalagkábellel lehet továbbítani stabil falig. De még az is megoldás, hogy a szekrény falára szereled a vevőt és a mérővel szemben szögben becélzott tükröt ragasztasz.
Felénk pl. több fali faszekrény ablakát le kellett árnyékolni, mert annyira betűzött a nap, hogy már kis terhelésre is leoldottak a túlhevült kismegszakítók. Ami belül van, azt meg nem látja a szomszéd. Ha jön ellenőrzés, azok meg megértik, mi az.
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Egy egybites adat beolvasásához szükséges energia az, ami szerintem túlzás. Nem a megvalósítás a kérdés, hanem az, hogy szolgáltató támogat-e ilyen igényt, miként, és mennyiért?
(#) sg576 válasza proba hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Az eredeti felvetés az óra kijelzőjén megjelenített számsor feldolgozására vonatkozott. Az egerek képalkotó szenzorai ennél jóval kisebb területet figyelnek, legalábbis a gyári optikával, továbbá sajnos nem mindegyiket lehet megszabadítani abbéli kényszerképzetétől, hogy ő egy egér, nem pedig egy kamera. Emellett - ahogy írtad is - mindenképp kell mellé valamilyen feldolgozóegység is.

Ha jól emlékszem, pár éve nyílt forrású projektekből viszonylag fájdalommentesen össze lehetett volna ollózni a fenti elképzelés megvalósítását úgy, hogy egy kiszuperált androidos telefon (és kamerája) valósította volna meg a teljes funkcionalitást, vezetéknélküli (vagy USB OTG => ethernet stb.) hozzáférést biztosítva a felülethez.
(#) tothgyula válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 2
 
T!nedudgi!
A saját számlámat mutatom be.Ez 2022.07.19-08.19-ig szólt. 237kWh nappali és 93kWh éjszakai. Erre az energiadíj:2232.-Bruttó+ a rendszerhasználati díj9160.-Ft bruttó. Össz:11392.-Ft. Tehát a rendszerhasználati díj a SOK. Valószínű ebben fizetjük meg a 30éve elmaradt villamos hálózati felújításokat és karbantartásokat, fejlesztéseket?
(#) sg576 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Lehet, hogy én vagyok már túl realista, de szerintem Mo.-on nem arról híresek a közműszolgáltatók, hogy lesnék a felhasználók igényeit, vagy akár esetenként odafigyelnének rájuk. Nálunk felszereltek egy 2-300 EUR értékű fogyasztásmérőt (többtarifás, oda-vissza okosmérő, holott nemhogy napelemes kiserőmű, de még éjszakai áram sincs bekötve, és egyik sem lesz valószínűleg - remélem - már soha), viszont ezzel egyidőben kicserélték a hálózatoldali kismegszakítóimat is, azóta pedig hetente két-három alkalommal csattogok ki a szekrényhez, mert leold a zárlatvédelmük két konyhai fogyasztó párhuzamos üzemeltetésétől. De nem baj, mert lassan majd kijönnek kicserélni egy lomhábbra, ingyen; tehát a végére ez az egész sztori egy hatszámjegyű összegbe fog kerülni nekik (nekünk), én pedig egy hónapig fogok zarándokolni a villanyóra-szekrényhez. Szerintem vedd a saját kezedbe a kérdéskör intézését, mert kevésbé fognak csalódások érni.
(#) kadarist hozzászólása Szept 21, 2022 /
 
Ebből diskurzusból ejnyebejnye lesz.
(#) Ge Lee válasza sg576 hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Jobbat mondok. Nálunk pár hónapja ugyanolyan értékűre cserélték a régi Bakony-okat, a 3db B16 Bakony helyett most van 3db B16 Tracon. Azóta a Co hegesztőmet nem lehet bekapcsolni, még lágyindítással is csak hellyel közzel, úgy is le lekoppan néha. Most akkor vagy a Bakony volt túl jó, vagy ezek teljesítenek túl keveset...
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
Csatlakozó nincs, nem véletlen, és ez nem segítőkészség kérdése. Gondolj bele, egy jól irányzott feszültségrúgással el lehet rontani az órát. Villany lesz otthon de a mérő nem mutat semmit.
Nyílván nem ez lenne a jellemző de a szolgáltatóknak a legrosszabbra kell felkészülniük. Ettől jóval egyszerűbb az, hogy nincs csatlakozó, mint 10-20 kV-os jobb horog ellen is védeni az órát csak azért, mert pár felhasználó folyamatosan monitorozni akarja a fogyasztását.

Amit már mások is ajánlottak: saját fogyasztásmérő.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) sg576 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2022 1 /
 
Gyakorlatilag ugyanannyira bonyolult kábelen kiszedni belőle az adatokat, mint optikán. Mondjuk valamiért Németo.-ban felárért lehet RJ-11-es csatlakozóval kérni az órát, valószínűleg azért, mert ők rájöttek, hogy ezért plusz pénzt lehet beszedni a felhasználótól, és egyébként meg olyan optocsatolót tesznek a port mögé, amilyet akarnak. Magyarul teljesen mindegy, hogy hány kV-os horgokat akaszt bele a felhasználó.
(#) sg576 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
Hmm, szerintem az én sztorim jobb, az azért elég meleg, hogy egy közepes hűtő és egy kis mikró (kiolvasztás közben) nem fér el egy fázison (10 A), de ezen nem fogunk összeveszni.

A Bakony BS-ek zárlatvédelme a mai B-nél - ha minden igaz - még papírforma szerint is valamivel engedékenyebb volt, nemhogy 30 év elteltével. Igényelj tőlük C-t (ha hajlandóak egyáltalán adni arrafelé).
(#) enree hozzászólása Szept 23, 2022 /
 
Sziasztok Urak!
Vezérelt áram, 1X16A. A kérdésem az lenne, hogy ez a rádiófrekis kapcsolórelé bírja rendesen hosszú távon a 16A-t kapcsolgatni? Jelenleg 1db 1800W‐os bojler van, de bővült a család, az emeletre szeretnék még egy ugyanilyet. Az ugye hajszál híján 16A. Szóval bírni fogja, vagy tegyek egy plusz relét, hogy legalább a bekapcsoláskori ívet ne ő kapja? Mikor kikapcsol azzal nem tudok mit kezdeni, de jellemzően addigra befejezi a fűtést...
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2022
Következő: »»   896 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem