Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   934 / 962
(#) normalize hozzászólása Jún 29, 2023 /
 
Sziasztok

Némi kérdéssel fordulnék a hozzáértőkhöz, érdeklődnék:
Egy fázisú rendszernél illetve 3 fázisú rendszernél
- Abban az esetben ha a házban egy nulla lazulás/szakadás történik (és az nem a villanyóra szekrényben következik be, (hanem mondjuk csak a konyha kötődobozában), hogy tud kikerülni feszültség a PE részre?

- Illetve hogyan történhet meg az 1 és 3 fázisú rendszernél, hogy ha mondjuk a házban a védőföldelés nincs bekötve N-re?
3 fázis esetben ha jól tudom, egy nulla szakadásnál, a ház egy másik fázisán keresztül záródik az áramkör, és ez esetben 400V is lehet a hálózatban, ami tönkreteheti a fogyasztót/kat. Viszont ilyenkor nem kerül ki hibaáram a PE részre.
Köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) _BiG_ válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Akár úgy kerülhet a PE-re feszültség ilyen esetben, ha a nullát kötögették be a konnektorokban a földelő érintkezőre is (szigorúan tilos). Ilyen kötögetés akár az elosztódobozban is megtörténhet, onnan csinált a "szaki" érintésvédelmet. Ez is tilos.

Jelen előírások szerint a villanyóra után tilos összekötni a nullát a PE-vel, az óra előtt történhet ez csak meg (ott kötelező).

A nulla szakadásánál, illetve kontakthibájánál a ház földelése, ha azt eredetileg összekötötték a főelosztóban a földeléssel (még az óra előtt), átveszi némileg a nulla szerepét, de mivel jóval nagyobb impedanciát képvisel, nem tudja a nulla vezetéket földpotenciálon tartani, terhelésfüggően a nulla potenciálja "elvándorol". Ilyenkor kezd csípni a csap, a zuhany.
A 400V akkor okoz súlyos károkat, ha nem közel egyforma, hanem jelentősen eltérő teljesítményű fogyasztók vannak a fázisokon. Ilyenkor a teljesítménnyel fordított arányban oszlik meg a feszültség a fogyasztókon, a kis teljesítményű pukkan el.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) Audience válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
A szolgáltató egy kombinált funkciójú vezetéket használ aminek a szerepei a nulla és a védővezető egyben. Amikor a közös védő és nullavezető megérkezik a fogyasztási helyre szétválasztják nullára és védővezetőre és ezt a szétválasztási pontot földelik. Ha minden szabályos és a földelés jó nem kerülhet burkolatra veszélyes feszültség. Amikor mégis az vagy elkötés, nulla és védővezető elkeverése, felcserélése vagy nem megfelelő földelés úgy, hogy a szétválasztási pont előtt van a hiba ahol a védő és a nullavezető még közös és a földelés nem tudja a potenciált megfogni.

-még nem hívtad ki a szerelőt akit erősen javasolt mindenki?-
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) proba válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Azért azt megkérdezném, mekkora feszültség kerül a PE vezetőre. Ha csak pár volt, akkor egészen más a helyzet, mintha 230V/110V. Valamint az sem mindegy a feszültség terhelhető e, ha igen mennyire.... Egyik esetben a földelő hálózat javítása sokat segíthet, a második esetben meg az összes kötés átnézése, esetlegesen újra vezetékezés segíthet..
A nulla szakadás bárhol bekövetkezhet három fázis esetén. Senki nem mondta, hogy a mai takarékos világban hány áramkörnek hány nullát vezetnek ( hivatalosan 1 áramkör, egy nulla ) Illetve ha az esztétika győz, és nem lehet új vezetéket húzni, kinek jut eszébe a közelben összekötni a nullát a védőfölddel.
(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Idézet:
„A szolgáltató egy kombinált funkciójú vezetéket használ aminek a szerepei a nulla és a védővezető egyben.”
Ne általánosítsunk ennyire. Ott, ahol még TT hálózatot használnak, tilos bárhol is összekötni a nullát a védővezetővel.
(#) Audience válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Igazad van!

Használnak még TT-t az országban?
(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Sok helyen, elsősorban falvakban, mint pl. nálunk is. Volt DÉMÁSZ terület. A környéken szinte csak TT hálózat van.
(#) Audience válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Azért érdekes mert a 70-es években kötelezték a szolgáltatókat a TN-re való áttérésre, majd 81-ben is kijött ezzel kapcsolatban egy rendelet amit sosem vontak vissza. Ezek szerint ehhez "idő" kell...
(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Igen, ezen sokan meglepődnek.
(#) normalize hozzászólása Jún 29, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Családi ház. 3 fázis, de ahogy én látom a főmegszakítókat kapcsolva, maga a lakó rész 1 főmegszakítón van(bár fogalmam nincs h lett megcsinálva anno)

Van pár szünetmentesem, ezek jeleztek h baj van a hálózattal. De csak random jött elő adott napon x percig kapcsolgatott. Elsőnek azt hittem kintről...

Eltelt x hét semmi, aztán megint kapcsolgattak az egyik reggel. Ekkor azt is megfigyeltem a csillár fényerő változik felkapcsolva (ingadozik azokkal egyidőben ahogy a szünetmentesek kapcsolnak). Illetve a csapból kifolyó viz enyhén bizsergetően "rázott" mezitláb. Ekkor gyanakodtam egy kötödobozra azt én megnéztem,

Aztán megint nem jött elő pár hétig, annyi a segítség a dologban, hogy a szünetmentesek azonnal jeleznek ha baj van a hálózattal, és ekkor már tudtuk h nem terhelünk, kerüljük a fogyasztókat csapviz stb...nehogy baj legyen, tehát sajnos megint felbukkant. Reggel jött elő (semmi terhelés a hálózaton) aznap este heves vihar volt. Ez már nem jó. Van egy fogyasztásmérőm, érdekelt mit mutat a konnektor ilyenkor 2000w terhelve. A feszültség leesett 180V ra és szenvedett a fogyasztó. Null erintkezés valahol, én óra elöttire tippeltem mivel globalisan minden konnektornál ezt láttam mikor a kontakt hiba fenn állt.
Szóltam Villanyszerelònek megnézte a kötéseket a házban de lényegében mondhatni semmit nem csinált, nem volt égés stb...A nullás elmenőket nem tudtuk, mert anno 85ben valamiért a plomba alá tették. Aztán megint semmi...de úgy voltam ekkor már, a szolgáltató is nézze meg a leállásnál es az oránál, így bejelentettem az időszakos hibát a szolgáltató felé (tudtommal ők is javítják ami plomba alatt van ha van hiba - am kiszallasi dij). Kijöttek még aznap, úgy vettem észre hogy elsőre egyáltalán nem akartak vele foglalkozni úgy voltak vele miért bejelentettem leveszik a hálózatról szóljak egy regisztrált szerelőnek és rakjam rendbe, ezzel kezdték, hiába mondtam nekik hogy időszakosan van hiba legutóbb h járt itt villanyszerelő nem volt hiba - nem figyeltek rám. Lebontották az órát és kézzel mutatta nekem hogy nézzem meg hogy itt nincs lazulás úgy kellett kérjem hogy legalább mérjenek már rá amire tudnak és nézzük meg mit mutatnak a műszerek ha már lebontottuk mire a kollégája mondta neki hogy mérjenek egyet. Na és akkor hoztam a hajszárítot bedugtam, és megnézték egyiken sem volt 1V feszültség esés sem. Néztek rám kérdőn hogy itt nincs hiba, mire mondtam erröl beszéltem. Na és akkor lényegében a póznára tettek szorító kötést, meg a házba leálló nullára, aminél felfigyelt a sok galambürülékre ...oda tanyáznak. És mondta h arra el tudja képzelni h kontakt hibát adott ott a bejövő nulla időszakosan főleg nedves időben(?). Végül nem kapcsoltak le És azt mondták ha megint előkerül a hiba mindenképp szóljunk egy regisztrált szerelőnek. Így lesz. Illetve azt mondta hogy az órához bejövő nulla nincs rákötve nekem a földre, kötessem rá majd fent az elmenő dobozban..(???)

A másik én azt hittem Pen jön be nálunk, de nem, kijavított hogy az nulla. Bár azt nem értem ha valóban a nulla volt kontaktos, akkor hogy kerülhetett ki a Pe -re fesz. Mégis össze lenne kötve valahol a házban(?)

Azon gondolkodok e nélkül is szólni fogok egy reg szerelőnek és legalább a földelést is megnézi. Bár az egész hazát tervezem újra húzni még az évben, Viszont ettől függetlenül a regisztrált szerelő most egyben megcsinálná a mérő helyet úgy hogy arra már kabelezés után....
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) Bakman válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Ha jól értem, nedves időben jelentkezett a gond. Könnyen lehet, hogy az extra szorító meg is oldotta a problémát, időnként megesik szabad vezetékek esetén.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Szia!
Nem csak ott..........
A volt TITÁSZ hálózat nagyobb része , de az ÉMÁSZ területein is található TT rendszer.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Új létesítésnél. De bizonyos feltételek teljesülése mellett 1978 és 2017 között össze lehetett kötni, és azt nem is kell megszüntetni. És lehet, hogy más áramszolgáltatók előírásaiban most is megvan ez a lehetőség. Más alatt az eddigi ELMŰ-től különbözőeket értve, mert az ELMŰ-nél le van szögezve, hogy minden kisfeszültségű hálózat TN.
(#) ötfelezős válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Előbb kellett elkezdeni azt a munkát. És a vidám az, hogy az áttérést a 70-es évek végére készre is jelentették, az ELMŰ kivételével. Ugyanakkor volt vidéki ÁSZ, ahol ezzel ellentmondásban a nyolcvanas évek elején szépen, bár lassan haladtak előre, ha nem volt kábelhibamérés, satöbbi, akkor egy nap egy körzet hálózati feltételeit ellenőrizték, illetve előállították. Bár ott meg a fogyasztói oldallal nem törődtek. Azt nem hanyagságnak, inkább szabotálásnak lehetett volna nevezni, hogy még ma sem kész a téma.
(#) Audience válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Vajon a TT vs TN balesetek üzemzavarok tekintetében összehasonlításra került vagy bölcsen hallgattak, hogy nincs itt semmi látnivaló? Mármint a nem átállított körzetek vs a TN-re átrakott körzetek tekintetében.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) ötfelezős válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Ilyen kötögetés akár az elosztódobozban is megtörténhet, onnan csinált a "szaki" érintésvédelmet. Ez is tilos.
Hosszú évtizedeken t ez volt az elfogadott módszer.
(#) ötfelezős válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Passz. A boltokban kapható magyar és NDK készülékek ritkán hibásodtak meg, a korabeli kiadványban szemérmesen elhallgatják, hogy a testzárlat az az orosz készülékek jellemzője volt (szöveg: "egyes, tőlünk keletre eső államokban ugyanis a szabványelőírások enyhébbek, mint nálunk, sőt a hálózat rendszere is eltér a hazaitól"), onnan meg kevesen hoztak be valamit. Lehet, hogy a korabeli műszaki felfogás is megalapozott volt, miszerint hibavédelem nem mindenhova szükséges. A "maradék" pár balesetből nem biztos, hogy lehetett statisztikát készíteni.
(#) normalize hozzászólása Jún 29, 2023 /
 
Egyébként jól gondolom, hogy akkor ezek szerint nálunk TT van?
A szerelő kijavított, hogy ez nem pen, ez csak a nulla ami leáll a házhoz. És azt is mondta össze kell kötni majd a védőföldeléssel.. De valami nem kerek, tudomásom szerint a TT hálózatoknál nem szabad összekötni a nullát a védőföldel, de arra is gondoltam lehet megtévedt És valójában csak azt akartam mondani hogy a bejövő pent szét kell választani.(?)

Az miert lehet hogy a háznak a kismegszakítója első visazakapcsoláskor mindig leold, utána megáll. És hiába kapcsolok rá pl valami nagyobb fogyasztót sincs gond (már arra gondolva h lehet azért csinálja mert az a hálózat tulterhelt lehet, de akkor miert nem old le ha pl megy egy hajszárító 2500w on?)
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2023
(#) Atis57 válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Szia!
A második bekezdéshez; Nem az Ohmikus nagyfogyasztó a lényeges.
8fűtőtest stb )
Hanem a kapcsoló üzemű tápok Kondenzátorai az okozók. Ha efy soros izzóval --lágyinditóval kezdenéd ,nem lenne ilyen.
(#) _BiG_ válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Idézet:
„Hosszú évtizedeken t ez volt az elfogadott módszer.”

40 éve biztos nem, mert az azon időből származó villanyszerelő könyv (1979) már tiltottként említi lakások esetén (a régebben épített lakáshálózatnál is), ipari környezetben volt elfogadott, de onnan is kigolyózták. Sőt, a régebbi szerelésnél a ház csatlakozó főelosztójánál írták elő a PEN-szétválasztást, később engedték meg, hogy ez a lakás mért főelosztójában történjen.
Tehát aki lakásban a készülék csatlakozóaljzatában, motor-kapocslécén csinál nullázást, az jóideje hibásan szerel.
(#) _BiG_ válasza normalize hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Idézet:
„tudomásom szerint a TT hálózatoknál nem szabad összekötni a nullát a védőföldel”

A régi szakkönyv azt írja: az áramszolgáltató engedélyével köthető össze a T az N-nel, illetve Y-y trafós táplálás esetén számítások után, ha lehet. Ma már ez okafogyott. Sőt, most már a légvezetékes mérőhelyek esetében is kötelező a PEN-kapocs (a bejövő nulla) leföldelése, 16 mm2 réz mkh vezetékkel (eleinte lehetett a fázis-nulla keresztmetszetével, azaz 10-es F/N esetén 10-essel, de most már 16-os a szabály, amellett, hogy a lakáselosztóhoz menő földelővezeték lehet 10-es, budai régióban az is 16-os, mert különcök).
(#) normalize hozzászólása Jún 29, 2023 /
 
Tehát akkor jól mondta a szerelő, hogy fent az elmenő áramköröknél majd köttessem rá a nullat a földre. Már lehet már össze van valahol kötve okulva az eddigi tapasztalatokból
(#) Bakman válasza Audience hozzászólására (») Jún 29, 2023 /
 
Mindkettőnek van előnye és hátránya is, de hogy statisztika van-e róla, jó kérdés. Pl. TT esetén minden egyes vételezési ponton önálló földelés kialakítása szükséges, így "szinte" ahogy sikerül értékű lesz, pláne az idő előrehaladtával. TN esetén a PEN szakadás tud galibát okozni stb. Lehet dobálni az érveket és az ellenérveket a serpenyőkbe.
(#) ötfelezős válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Tehát aki lakásban a készülék csatlakozóaljzatában, motor-kapocslécén csinál nullázást, az jóideje hibásan szerel.
ja, csak én meg az elosztótáblán való leágaztatásra írtam, amit írtam.
(#) _BiG_ válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 2, 2023 / 1
 
Én meg a fali kötődobozra gondoltam, jól összekeveredtünk
(#) Horvath65 hozzászólása Júl 2, 2023 /
 
Üdv a csapatnak! Birtokomban van egy ilyen Schneider sr3b261fu moduláris okos relé. Semmit nem tudok róla. Ilyen eszközök programozásához semmit nem értek(ill. semelyik rendszerhez sem). A kérdésem mire tudnám használni és, hogyan? Lehet hozzá kapni ingyenesen letölthető zelio logic szoftvert is. A létra diagramot nem ismerem(próbáltam évekkel ezelőtt a netről megtanulni, de nem ment a fa fejembe). Hol, hogyan tudom hasznosítani?
(#) Bakman válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Ha nem akarod/tudod programozni, akkor add el. Program nélkül nem csinál semmit.
(#) Atis57 válasza Horvath65 hozzászólására (») Júl 2, 2023 / 2
 
Szia!

Akkor egy ideális levélnehezék lessz belőle.(esetleg ajándék ?)
(#) Horvath65 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Tudom, hogy program nélkül nem csinál semmit! Ezért fordultam a fórumhoz, hogy segítsen a megértésében és a beüzemelésébe! Eladni magamtól is van eszem, de nem egy nagy érték 40E-100E között mozog újonnan.
(#) Horvath65 válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 2, 2023 /
 
Nem értelek! Tanácsért fordultam ide a fórumra nem kioktatásért. Van egy mondás: "Csak az adjon tanácsot, ki 'ád kalácsot!"
Következő: »»   934 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem