Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   956 / 964
(#) tothgyula válasza erbe hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
A hőcserélő invertere ment vagy mehetett tönkre,mert a beüzemelő elvitte,kiszerelte.Várom a reakciót.
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ezek szerint hőszivattyúról van szó. Ha a szerviz ad szakvéleményt, hogy az inverter hálózati túlfeszültség miatt ment tönkre, kérheted a biztosítótól a kártérítést. Ettől függetlenül a szolgáltató felé is jelenteni kell (célszerű).
(#) tothgyula válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Igen,hőszivattyú.Typ: Viessmann VITOCAL100-S split.
Garanciálisan kicseréltek a beltéri egységben egy érzékelőt.Működik.A szervizes azt mondta,hogy hálózati túlfesz miatt ment tönkre ez az érzékelő.Ugyanis az utcában ezzel egyidőben egy másik hőszivattyú is meghibásodott.Ott most folyik a párbeszéd az Áramszolgáltató és a biztosító között.
Milyen megoldással tudom ezt a jövőben kivédeni?
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Az érzékelő hogyan kapcsolódik a hálózati feszültséghez, hogy a magas érték azt tette tönkre?
Idézet:
„Milyen megoldással tudom ezt a jövőben kivédeni?”
Jó a kérdés. Van olyan, amelyik nem retten meg némi magasabb hálózati feszültségtől? 230 V helyett 260 V-ot még illene kibírnia a masinának. Nekem inkább magyarázkodásnak tűnik a szervízes kolléga indoka.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 5, 2024 /
 
Ezt nem neked kellene kivédened, hanem a Viesmannak, ha már olyan drágák a készülékei... Ott van rajta a CE jelölés. 1,5 és 4,5kV-ot mindenképpen bírnia kellene. Annyi az LVD hivatalos vizsgálófeszültsége. Ha nem bírja, olyan burkolattal kellene ellátniuk. Ha még olyanabb, akkor meg nekik kellene varisztorral, szikraközzel, TSV ESD védelemmel ellátni. Nekem inkább az a gyanúm, hogy nem túlfesz volt. Viesmannal sokat szívtam. Volt olyan hely ahol a 20 milliós(!!!) kazán elektronikához kiküldték a szerelőt, mert tényleg hibás volt. A vezérlőpanel bal sarkát megnyomta és magához tért. Azt mondta semmi baja. Elment, megint rossz volt. Mindezt nem ipari létesítményben, hanem egy villában. Abból a kazánból akkor mindössze 2db volt az országban, mert annyira drága. Ha lehet kerülöm őket, mint farkaskutya a szenteltvizet.
(#) tothgyula válasza Bakman hozzászólására (») Márc 6, 2024 /
 
Számomra az nem világos,hogy a hálózaton esetlegesen történt kapcsolási túlfeszültség vagy hálózati feszültség-emelkedés volt?EMC-védelem van beépítve,de ugye ez több kV-os tüskék esetén szólal meg.Villámcsapás pedig nem volt.Tehát csak gyanakodni tudok,hogy a PV rendszerek visszatápláló feszültsége és a hálózati feszültség nincs harmonizálva.Talán nem is lehet?Ha jól tudom a PV rendszerek inverterei 252,5V-nál letiltanak?
(#) Atis57 válasza tothgyula hozzászólására (») Márc 6, 2024 /
 
Szia!

S a 3. ; A hálózat induktivitása által okozott tüskék ?
A napelemes lekapcsolások ,meg a terhelés lekapcsolása is okoz egy szép nagy tüskét.
Ezt mérni nem tudom csak látom ........
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») Márc 6, 2024 /
 
Ilyenekre fel kellene készíteni a hálózati feszültségre tervezett eszközöket. Az érzékelő, legyen bármilyen is, nagy valószínűséggel nem kapcsolódik a villamos hálózathoz, inkább a beépített tápegységhez. Továbbra is azt mondom, a szerelő ködösített.
(#) tothgyula válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 6, 2024 / 2
 
Az Áramszolgáltatói hálózaton történő terhelés lekapcsolásakor okozott tüskékre gondolok elsősorban.A Villamos kapcsoló-készülékek kézikönyvében (Dr.Néveri István) találtam egy táblázatot,ahol a kisfeszültségű biztosítók megengedett kapcsolási feszültségértékei vannak megadva.Eszerint a 0,4kV-os hálózaton 2500V a megengedett csúcs.Ez is vagy más kapcsolások is okozhatták a hibát.Talán?
(#) SKY válasza tothgyula hozzászólására (») Márc 6, 2024 /
 
A gépnek van egy névleges feszültségszintje, egy üzemi feszültségtartománya és egy lökőfeszültség állósági osztálya.
A napelemes inverterek maximum 253V-ot állíthatnak elő, mert ennyi a hálózati feszültség legnagyobb értéke a tűréssel (230V +-10%). Elvileg ezt a hőszivattyúdnak probléma nélkül el kell viselnie, hacsak nem évtizedekkel ezelőtti gyártmány. Ha a hálózati feszültség bizonyíthatóan ennél magasabb, akkor joggal fordulhatsz a szolgáltatóhoz, ahogy azt sem tudhatod, hogy biztosan jól vannak beállítva a napelemes inverterek a környéken (még az is lehet hogy valaki trükközik, mert egyre nagyobb probléma hogy az inverterek képtelenek mindent betáplálni és elveszik az energia egy része).


Ideig-óráig mindegyik el kell hogy viseljen rövid idejű túlfeszültség csúcsokat (energiatartalomtól függ, hogy mennyit) a lökőfeszültség állóságtól függően.
A te hálózatodnak pedig vannak szakaszai, amelyeken különböző mértékű túlfeszültség engedhető meg. Általánosan a fogyasztásmérőig 6kV, a mért fővezetéken 4kV, a lakáselosztódtól 2,5kV, a dugaljaidtól 1,5kV. Ennek biztosítása a te feladatod, legalább a lakáselosztóba épített T2 típusú védelem formájában. Jobb esetben, ha nincs semmilyen túlfeszültségvédelem kiépítve, akkor a hőszivattyú telepítőjének fel kellene hívnia rá a figyelmet, illetve telepítéskor ezt is kiépítenie.
(#) vargham válasza SKY hozzászólására (») Márc 7, 2024 / 1
 
T2 önmagában még nem biztos, hogy minden esetben elég. Érdemes kiépíteni mindhárom fokozatot.
Sajnos a legtöbben spórolnak rajta. Csodálkozott a regisztrált szerelő, amikor kértem tőle, hogy építse be. A villanyszerelési boltban pedig rendelni kellett, mert nem tartanak készleten...
Nem is értem. Igen, pénzbe kerül, de jóval drágább készülékeket véd meg...
(#) tothgyula válasza vargham hozzászólására (») Márc 7, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) Massawa hozzászólása Márc 12, 2024 /
 
Sziasztok szakik.
Én már regen jártam iskolába s most kellene némi szakismeret a probléma pontos leirására. Egy berendezéshez ami 15W teljesitményt igényel a gyárto hajszálvékony 4 eres USB kábelt választott. ( a kábel külsö átméröje kisebb mint 3 mm szigetelessel és 4 érrel együtt).
Elöször az USB falistekkerek többsége 10W, azaz a 15 W-t nem tudnak leadni. Igy vettem 2 darab extra 15W-s tápot, azzal már müködnek a lámpák, de egy ora mulva jo meleg nemcsak a tápegység, de a kábel is.
Nos megnéztem a táblázatban azt irják, hogy
3 A átviteléhez a berendezésen belül >0,5 mm átméröjü drot kell (AWG24), aminek a keresztmetszete 0,25 mm2. De ugyanaz a táblázat azt irja, hogy teljesitmény átvitelhez (?) 3 A áramnak joval vastagabb drot kell (1,15 mm átmérö, AWG16).

Ha jol értelmezem ez az utóbbi adat a berendezéshez vezetö kábelre vonatkozik. Hogy is van ez?
Kösz
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Idézet:
„Hogy is van ez?”

Sikerült valami csodás kínai csodafegyvert venned!
Ők pont nem foglalkoznak azzal, hogy bármilyen szabványt, előírást betartsanak.

Megengedett áramsűrűségek:
Trafóknál 2,5-3 A/mm2
Vezetéknél 6 A/mm2 (Bizonyos esetekben ennél több is megengedett)

Feszültség esést is figyelembe véve, az 1 mm2 keresztmetszetű vezeték erősen ajánlott!
A 0,5 még elfogadható, de az már melegedni fog! Akár 40 fokra is!!
Szerintem ilyen USB kábel nem lesz, van belőle "erősített", de ennyire nem...
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Nem kinai ( viszont kizárni nem lehet, a cég olasz).

Kösz!
Amugy én is igy látom. Ezt irtam a gyártonak is. Egyszerüen baromság ilyen nagyobb teljesitményt igénylö fogyasztokat USB tápra tervezni, ráadásul folyamatos üzemre lettek tervezve.
Van két másik lámpám is, azok jo 12V/4A -s táppal és vastag 2 eres kábellel jöttek.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Idézet:
„a cég olasz”
Nah hagyjuk!! Van egy "elképzelésem" az olasz műszaki termékektől is, de nem akarok senkit megbántani!!
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Most ezt ne vitassuk. A cégtöl már sok mindent rendeltem, eddig minden remekül müködik, és lassan már amugy is az a hamistvány amire nem azt irják, hogy Made in China.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Szia!
Ilyen USB kábeles csodával már találkoztam , a "C" jelzésű csatlakozó szerintük alkalmas 100W-1 óra , vagy 60W állandó üzemre.??????

Legbiztosabb lenne , ha a panelhoz forrasztanál 0,75--1,22mm2 vezetéket . A panelen sem ártana a "fő" vezetősávokat megerősiteni? Ha lehet---Ha nem, akkor ?


Amúgy van Olasz-kinai,Spanyol-kinai végig az EU tagjai szerint....
Tudod a Szarvasi kávéfőző Tseng tou-ban készül --igazi magyar termék ++ CE !
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Idézet:
„Tudod a Szarvasi kávéfőző Tseng tou-ban készül --igazi magyar termék ++ CE !”

Melyik része? Mert van, ami Szombathelyen, van ami Zalaegerszegen.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Idézet:
„Ilyen USB kábeles csodával már találkoztam , a "C" jelzésű csatlakozó szerintük alkalmas 100W-1 óra , vagy 60W állandó üzemre.”
P = U * I

Az áram az, ami a veszteséget okozza. Ha kellően nagy a feszültség, alig kell áram a kívánt teljesítményhez. Nézz meg egy nagyfeszültségű távvezetéket. Mennyi energiát továbbítanak, milyen vezetéken? Nem véletlen használnak nagy feszültséget és nem nagy áramot. Az USB C már nem a fix 5 V-ról szól.
(#) ötfelezős válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 12, 2024 / 2
 
Trafóknál 2,5-3 A/mm2
Vezetéknél 6 A/mm2
Szigorúan véve ilyen összefüggések nincsenek, mert ezek nem szorozhatóak-oszthatóak. A terhelés a keresztmetszeten fűt, de hűlni a felületen hűl, így kétszer akkora keresztmetszethez 1,41-szeres felület tartozik, azaz egyre nagyobb keresztmetszethez arányaiban egyre kisebb megengedhető áramerősség és áramsűrűség tartozik. Például a vezetékterhelhetőséges szabványban egy oszlopban 1,5 mm2 vezetéknél 11 A/ mm2, 16 mm2 vezetéknél 4 A/mm2, 150 mm2 vezetéknél 2 A/mm2 a megengedett.
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 12, 2024 /
 
Én nem akarom feljavitani mások cuccait, mert ugyannnyi pénzért gyakran jobbat lehet kapni. Holnap már itt lesz egy olyan. Amugy a gyár rendes, vissza akarják adni az árát, ezért irtam meg nekik pontosan hogy mi a gond. Az már legyen az ö gondjuk, hogy tovább gyártják vagy csinálnak egy ujabb, jobb verziot.
(#) Ge Lee válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Így van, trafónál sem mindegy hogy milyen trafóról beszélünk, mert ha csak 2 deka huzal van rajta a fél kilóval szemben akkor mindjárt dupla áramsűrűség is megengedhető benne. A PC tápok trafói olyan 5-6A/mm2-re vannak méretezve és nem nagyon szoktak meghibásodni.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Szia!
Én egész kávéfőzót láttam , igy. Természetesen Szarvasi feliratú dobozzal....(meg kinai jelekkel )
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Fényképeket tudnák készíteni, ahol raklapládában ezrével állnak a présgép mellett a szűrők és egyéb apróbb alkatrészek. Tőlem ~3 km-re. Folyamatosan nyomatják őket.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Idézet:
„PC tápok trafói olyan 5-6A/mm2-re vannak méretezve és nem nagyon szoktak meghibásodni.”

De cserébe ott ül rajtuk a ventilátor! Úgy könnyű
(#) erbe válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Számold ki, mekkora veszteségi teljesítmény van azon a 70 cm dróton, meg az 50 Hz-es trafó 70-120 m-én!
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 13, 2024 /
 
Mekkora hosszon? Mert az sem mindegy. Az AWG-t meg - no hagyjuk.
(#) Atis57 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 14, 2024 /
 
Szia!

Szerintem a mm2-t kéne hagyni--Mert a kinában készült vezetékek az AWG méret szerint készülnek.

s próbálj meg másméretet venni --papiron lessz, de tolómérővel mérve?
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 14, 2024 /
 
Szia!
Azért az a két alkalmazás jelentősen eltérő--szerintem.

Az a USB C meg kisebb tartományban mozog 5V---max 12V. De ha az" programozó ellenállás" nincs benne.
De még igy is 100W/12V=8,33A Azok a kis érintkezők ,hogy birják +a hűtése meg semilyen.?
Következő: »»   956 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem