Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   88 / 109
(#) Massawa válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Ezekkel volt egy érdekes tapasztalatom. Tölünk nyugatra a törvények egy kicsit mások voltak/ azt hiszem még ma is igy szolnak. Ott a törvény tiltja, olyan berendezés üzemeltetését ami a nem nyilvános adásokat foghatja ( meg a vevökészülékhez is engedély kell). Pl. Bécsben a tul agilis hatoság azt is képes volt megtiltani, hogy a boltban bekapcsoljanak egy TV-t vagy rádiot ami az akkori OIRT sávot is tudta. Az akkor divatos szkennerekröl nem is beszélve. A hatoság nem egyszer razziát rendezett ilyen boltok elött, és ha a gyári csomagolás a boltbol kimenve meg volt bontva, már irták is a büntetést.
Egy nagy (60000 eladott jegy) koncertet majdnem lefujt a német hatoság, mert az akkor ujdonságnak számito mikroportokat szereltük be. A koncert elött 6 orával kellett összeszednünk minden mikroportot és bekábelezni a hangszereket meg a mikrofonokat. A szupersztár elöször fel sem akart lépni, mert kábellel nem tudott a koreografia szerint futkározni a podiumon... egy orával az elöadás elött csak neki megengedték, hogy csak ö, mégis használhatja a mikroportot.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Bármilyen hihetetlen, a műsorszóró állomásoknak is van azonosítójuk, hívójelül. A Kossuth rádiónál anno a szünetjelbe volt belekódolva. Ezt időnként be is kell mondani.
sok érdekes előírás van a rádióhullámok használatára, de ahogy más területen is, nem mindenhol, nem mindig van minden szabály betartva, betartatva.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Nem voltak mások a törvények, mint nálunk, (azok mind a nemzetközi rádiószabályzatból erednek) csak más más részei voltak a figyelem központjában.
Az OIRT sáv miatt nem hiszem, hogy szóltak volna, bár nem emlékszem, hogy ilyesmi gond lett volna, mert a rádió szabályzat szerin az EBU, és az OIRT sáv is az RR, (és akkor) CCIR sáv műsorszóró sáv. A különbség csak annyi, hogy az EBU szerint TV műsor, az OIRT szerint URH műsorszórás.
A mikroportok használatához viszont engedélyt kellett volna kérnetek. (valószínűleg időkorláttal ugyan, de meg is kaptátok volna) Abban az időben minden ország szuverén joga volt a frekvencia felhasználás szabályozása a saját országa területén. Ez ma is így van, azzal a módosítással, hogy vannak meghatározott célra EU (NATO) harmonizált frekvencia sávok, azokban az eszközök szabad mozgása biztosítva van az adott területen.
Akkoriban ugyanez volt a helyzet a CB rádiókkal, a magyarok nagybőszen kivitték Németországba, és csodálkoztak, hogy a rendőrség előbb elvette, később leplombálta a CB rádióikat.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Szoltak, mert még büntetést is kellett fizetni a cégben ahol a barátom dolgozott. És magam vettem a scannert Bécsben amihez egy papirt is aláirattak velem, higy Ausztria területén nem nyithatim ki a dobozt és nem kapcsolhatom be....
Kelet-Europában nem tudok olyan törvényröl, ami tiltotta volna bármilyen frekvencia vételét - (igaz eszköz sem volt igen a piacon), Nyugaton meg explicit, csak olyan berendezést volt szabad üzembe helyezni ( a normál polgárnak), amivel csak a nyilvános csatornákat lehet fogni. Ebböl rengeteg galiba volt, mikor megjelentek az elsö processzoros TV-k, ahol a berendezésben benne volt a PAL csatornalista - azaz csak azokbol lehetett választani, azonban az OIRT ettöl eltért ugy raszterben mind sávszélességben, igy rengeteg honfitársunk esett orra amikor behozta Bécsböl a TV-t vagy a videorekordert, és odahaza csak az UHF csatornákat találta meg és még ráadásul rossz hanggal is. Ez bizony még a 2000-s évek elején is gond volt.
A koncert amerikai managemnet alatt futott és már vagy 10. volt a sorban és csak egyszer csináltak ebböl cirkuszt a hatoságok. Valoszinü, hogy a management bejelentette a mikroportokat, csak az valahol "elkallodott".
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Volt ilyen törvény, hivatalosan ma sem használhatsz szkennert Magyarországon sem, sem behozatali, sem forgalombahozatali engedélyt nem kapsz rá, tehát hivatalosan nem is használhatod, mert legálisan nem tudod bizonyítani, hogy hogy került a birtokodba.
Az, hogy sok ilyen berendezés van az országban, az egy dolog, az más kérdés, hogy illegális.
Anno, mikor még a rendőrök, határőrök analóg rádiókat használtak, a bűnözőknél volt rengeteg ilyen készülék, (főleg az amerikai filmek hatására) és az eljárások alatt ennek a használata, birtoklása is téma volt.
Egy ilyen berendezés birtoklását, használatát műszakilag szinte lehetetlen bizonyítani, leginkább csak közvetett úton lehetett érvényt szerezni a szabályok betartásának.
A rádió engedélyt pedig a rádió kezelőjénél kell tartani, egy nagyobb hálózat esetén az üzemeltetőjénél. Elvileg ilyenkor a rádióberendezés kezelőjénél a hálózat kezelőjétől igazolásnak kellene lennie. (pl. Taxi) Hogy ezt ki tartja be, ahogy sok mást ezt se. Energia (főleg személyzet) meg nincs, aki figyelné, ellenőrizné. De ennél fontosabb dolgoknál sincs.
Erre szoktam volt mondani, amíg nincs balhé, addig minden rendben van, de ha balhé van, akkor nagy.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
A magyar törvényt részletesen nem tanulmányoztam, de sem Csehszlovákiában sem Lengyelországban nem volt semilyen tilto törvény a szkennerre. Ezt hivatalosan kérdeztük meg, mert ilyen berendezéseket szállitottunk oda. Ha volt ilyen rendelet Magyarországon akkor azt valoszinü a felhasználo intézte, mert tölünk nem kértek soha ilyesmit.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Nem tiltó törvények vannak, hanem engedélyek. Az adott rádió berendezést csak valamiféle engedély birtokában használhatod, importálhatod, (exportálni lehet, mert ahhoz nem a kibocsájtó ország felel) gyárthatod, készítheted. De minden ilyen engedély az adott országra vonatkozik, egy másikra nyilván nem. A Lengyelekről sem tudom elképzelni, hogy ne lenne, pl. a CB használat szabályozása nálunk volt a legmegengedőbb, az összes többi körülöttünk sokkal szigorúbb volt, míg nem harmonizálták. Ezzel nálunk is az volt a probléma, hogy a harmonizált használat szigorúbb volt, mint ami addig nálunk volt.
A szlovákoknál is szigorúbbak voltak a frekvencia használati feltételek, sokszor kellet személyes kapcsolatot is bevetni egy egy speciális feladat megoldásához. Pl. személyhívó engedélyeztetése.
A lengyelországi estre nézve a felhasználó volt az importőr, neki kellet intéznie az engedélyeket, mint említettem, az exporthoz ilyen engedély nem kellett, Németországban is voltak boltok, ami csak nur für export árusítottak. Azt már gondolom senki nem kérdezte, hogy az export tényleg megvalósult-e. Bár tudok olyan esetről, hogy a magyar vámpapír másolatát vissza kellett küldeni a boltnak.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Mint irtám kizárolag vevöberendezésröl volt szo, és erre vonatkozo törvényt nem találtak egyik országban sem ( elküldtük nekik az osztrák és a német törvény leiratát.).
Az adovevök más kategoria, és ott mindig utánnajártak az engedélyeknek. Egy idöben mikroportokat is gyártottunk és végigjártuk minden hivatalt az engedélyek miatt.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Nem ismerem sem az osztrák, sem a német hírközlésre vonatkozó törvényeket, (vannak ismereteim, de az korántsem jeleni azt, hogy ismerem) de feltételezem, hogy mindegyiknek a nemzetközi rádiószabályzat az alapja, nem is tud más lenni (a meglehetősen sok függelékével, lábjegyzetével együtt). Ezt a mai ITU tagjainak a nemzetközi megállapodások miatt törvénybe kellet iktatniuk. Ennek jelentős részét a fogalom meghatározás tölti ki, abban van leírva, hogy a dokumentumban mi mit jelent. Így van ez a magyar törvényben is. Ebben nincs olyan, hogy vevőberendezés, van viszont rádióberendezés, és műsorvevő rádióberendezés. A csak vételre használt rádióberendezések előfordulnak a mozgó szolgálatoknál hajókon, repülőkön, parti állomásokon, stb.
Sajnos, ezekben a dokumentumokban használt kifejezések definíció szerűek, azokat nem lehet pongyolán értelmezni. A németben a funk szó is mást jelenthet a köznapi szóhasználatban, mint a hivatalosban.
(Gafly után szabadon, de nem értek hozzá)
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Engem sem érdekelt volna a dolog, ha nem lettem volna személyesen vagy a barátomon keresztül érintve jo 28 éve az ügyben. Eszembe sem jutott volna ilyen dolgokkal foglalkozni. Az ado berendezéseinket a rádioamatör kolléga intézte.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Én pedig személyesen voltam érintve, csak a másik oldalon. (kb. 22 évig) úgyhogy szinte kívülről kellett tudni a "bibliát", amit csak egyszerűen büntető törvénykönyvnek hívtunk, mert ha avval fejbe csaptak valakit, az igencsak megérezte, akkora terjedelmű volt. Ma már az is megszűnt, legalábbis a nyomtatott könyv formájú kivitel. Szerencsére így nyögdíjban már nem kell foglalkoznom vele, de azért (szakmai ártalom) figyelemmel kísérem a helyzet alakulását.
(#) nedudgi hozzászólása Máj 11, 2020 / 1
 
Azt magyarázza meg nekem valaki, hogy ha egy hozzászólás fejlécében ott van, a posztoló nikkje, miért kell a hozzászólást a nikkel (aláírásként) befejezni?
(#) kaqkk válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 11, 2020 / 1
 
Mert gyerekkorában megtanították neki hogy írja alá a levelet ....
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 11, 2020 / 1
 
Szia. Miért, mi a probléma vele?
Üdv, Kovidivi
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2020 / 1
 
Ahol pontos címzés esetén a borítékon szintén szerepel a feladó neve. Aláírással kicsit udvariasabb.
(#) tunerman válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 11, 2020 /
 
Létjogosultsága talán igazából akkor van, ha a saját nevét használja a hozzászólása után
Üdv: TJ.
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 11, 2020 / 3
 
Inkább, mint a hejtelen hejesírás.
Üdv: sany
(#) pucuka válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 11, 2020 /
 
Dehát itt nem levelezés folyik, mert akkor dátumot is kéne írni. Itt szerintem "beszélgetés" folyik amúgy írásban.
Ha egy szobában több ember is beszélget, nem szokás minden egyes hozzászólás után elköszönni, az azt jelentené, hogy kimentél a szobából.
A szoba megfelel a topiknak, a post a beszélgető partnerek megszólalásainak, és elvileg a szobában levők, és a topikban levők is ismerik (legalábbis valamilyen szinten) egymást. És a bemutatkozó adatlapot is meg lehet nézni.
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
A dátumot kiírja az oldal. Lehet, hogy ez a megtévedés (aláírás) oka? Amúgy teljesen igazad van
Uff, én beszéltem.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2020
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
A (nick)nevedet is kiírja, akkor az egyiket miért írja a post végére, a másikat miért nem?
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Bevallom, mostanság én is kezdek pongyola lenni, mert régen minden levél válaszom valahogy igy nézett ki:
Idézet:
„Hi,
blabla...
Best regards,
Gabor”

Mostanság meg csak:
Idézet:
„Mivan?”
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2020 /
 
Én a levelezést még a postán tanultam. J1 - Posta ügyviteli szabályzat. Ott még az aláírás helye is kötött volt, ahhoz képest az amerikai sokkal lazább. (mint az általad idézett)
A hivatalos levelezésben az aláírás helye a levél aljának jobb oldalán a dátum alatti sorban az alábbi sorrendben volt: kiadmányozó ügyintéző.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2020
(#) sany hozzászólása Máj 30, 2020 /
 
Nem vitatkozni szeretnék csak kérdezni.
Esetleg a privát üzeneteknél nem lehetne a "látta" funkciót bevezetni, úgy mint az ismert közösségi oldalon az üzenetküldési rendszerében?
Már többször előfordult, hogy nem válaszolnak vissza az apróban. (Apróról nem szeretnék többet írni tudom, hogy nem szabad. ) Nem tudom, hogy az én üzenetem nem érkezik meg, vagy csak egyszerűen nem válaszolnak vissza.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 1
 
Megérkezik az, csak nem válaszol, netalán el sem olvassa. El kell engedni az ilyet, miszerint nem gondolja komolyan a dolgot. Olyan ez mint a köszönönés, illik visszaköszönni. Pláne olyan helyzetben, amikor várhatóak üzenetek...
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Legalább írhatna egy szót legalább, eladva, törölve, stb... Akkor nem várnék feleslegesen.
(#) Kovidivi válasza sany hozzászólására (») Jún 1, 2020 / 1
 
Sokan le se... Az ilyen eladóval én nem is szívesen kötnék üzletet. Ha egy válaszra sem méltatja azt, aki neki pénzt adna, akkor hogyan várjam el, hogy rendesen be legyen csomagolva az áru, vagy hogy egyáltalán feladja-e a csomagot? Nem kell vele foglalkozni.
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Jún 1, 2020 / 3
 
Sokan nem ismerik az "Üzenetek" cimkét és csak hónapokkal később kattintanak oda, véletlenül.
A gond az is, hogy nincs e-mail cím sok esetben és a csőlátás miatt arrafelé nem terjed ki a figyelmük.
(#) sonajkniz hozzászólása Jún 23, 2020 / 2
 
Massawa!
Nem áll szándékomban senkit sem kategorizálni, csak ambivalens érzéseket keltesz mindazokban, akik olvassák az írásaidat.
Én a magam részéről csupán a szaguk miatt nem szeretem a dízeleket. Más bajom nincs velük.
De ha megengeded, egy kicsit visszakanyarodnék az elektromos- belsőégésű- környezetszennyezés vonalra.
Mindaddig, amíg a nagyobb autógyártók udvarán százával, ha nem ezrével állnak az eladatlan autók, míg pár év porosodás utá be nem zúzzák őket, azaz túltermeltek az okosok, amit a vásárlókkal fizettetnek ki, mindeközben értelmetlenűl szennyezték a gyártással és a megsemmisítéssel a környezetet, valamint szemetet, hulladékot termelnek, amíg úgy gyártják az elektronika eszközöket, hogy mielőbb tönkremenjenek, vagy a szoftvereket készítik úgy, hogy az eszközöket cserélni keljen, azaz újabb és újabb szeméthegyek keletkezzenek, a gyártás pedig szennyezzen, amíg a milliárdos iparmágnásoknak az isten pénze nem elég, és rohadtúl nem érdekli őket micsoda kárt okoznak a környezetben, csak nőljön a vagyon, addig az elektromos autónak minden aspektusával együtt is van létjogosúltsága, hiszen nélküle is nagy a pusztítás.
Ha pedig értelmes termelésre állna át a világ (azaz nem termelnének eleve kukába), akkor lenne pénz tiszta energiát előállító erőművek telepítésére, jobb akkuk fejlesztésére, és akkor már volna értelme elektromosra váltani a füstgyártókat.
(#) nagym6 válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Sajnos a kapitalizmus törvényszerűségei, érdekek, ezt hozzák.
Aki nem ezt csinálja, elbukik a versenyben, megszűnik az a gyár-cég.
A vevő választ, mi alapján, nem azt fogja választani amelyik autót kevesebb környezetkárosítással állították elő még ha tudná is, hanem amelyiken most éppen olyan alakú a kasztni sarka, lámpa alakja, mert most az a menő, pedig mondjuk szörnyen ronda.
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 23, 2020 / 1
 
Pontosan itt az átverés. Egy uj dizelnek se szaga se füstje. Ilyesmire hivatkoznak és teljesen figyelmen kivül hagyják, hogy már régen meg van a technologia és a jobb kocsikban már 5-8 éve ez be is van épitve.
Azt is gondold el, hogy az e-auto 7-8 éb mulva még rosszabb lesz mint a mai belsöégésü kocsik. Az utobbiakat szinte minden extra befektetés nélkül gyakorlatilag a végtelenségig lehet használni, ugyanez az e-autora abszolut nem igaz. Vagy gondolod, hogy valaki majd befektet egy 7-8 éves uj autoba annak az uj árának a 30-40%-t egy uj akkura, hogy az ujra müködöképes legyen? Egy ilyen 7-8 éves autonak ma nevetséges az ára ( belsöégésünek kb az uj ár 20-30%). A belsöégésüvel elmész a benzinkutra feltankolod és mehetsz, az e-autoba ugyannyit mint amennyibe a kocsi kerülne, be kell fektetned egy uj akkuba ( ha egyáltalán kapsz kompatibiliset), ahhoz, hogy kijárj a boltbol. Ezért zsákutca az egész. És az akkuk nem lesznek olcsobbak, lehet, hogy valamivel jobbak lesznek, de olcsobbak biztosan nem. Egy e-auto akku nélkül viszont csak egy sima veszélyes hulladék.
A termeléssel egyet lehet érteni, csakhát a mai gazdaság csakis akkor müködik, ha növekedést produkál. Ha ez nincs, akkor csöd van. Erre meg még nem hallotam egyetlen elméletet sem, hogyan lehetne a világgazdaságát fenntartani növekedés nélkül. Sokan sokáig azt hitték, hogy a piacok terjesztésevel ez lehetséges, de ma már ez nem megy. Ma már szinte mindenütt a világon mindent meg meglehet venni, csak már vevö nincs. Hiába robbant be a populácio ( 70 év alatt megháromszorosodott a Föld lakossága) a fizetöképes kereslet csak egy kicsit növekedett, viszont az energia igény ugyanebben az idöben megtizszeresedett ( Ader J, az ENSZ közgyüllésén). Sok országban egy maroknyi embernek akkora vagyona van mint a lakosságg tiz millioinak . Egy milliomos sem fog 100 autot venni vagy többezer mosogépet, a szegény millioknak meg erre nincs pénze. Ez a gond. És sajnos a globusz mérete meg az energia mennyisége végleges.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Következő: »»   88 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem