Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   92 / 111
(#) FIGIRI válasza erbe hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Meg szoktam kerdezni, hogy milyen adatbázisból tudják a telefonszámomat. A válaszuk az hogy egy nyilvános adatbázisból. De ha kérdem hogy melyik az, akkor azt "sajnos" nem mondhatják meg. Ilyenkor megköszönöm a felkeresést, és felhivom szíves figyelmúket hogy a rögzitett hívást átadom a megfelelő hatóságnak egy feljelentéssel együtt, zaklatás és jogosulatlan adatszerzés vádjával. Persze ez nem történik meg, de eddig ezek után már harmadszor nem kerestek sose...
(#) attika válasza FIGIRI hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Gondolom a rögzített hívásodon az is rajta van, hogy közlöd velük, hogy Te erről a hívásról hangfelvételt készítesz, és meg is kérdezed a másik féltől, hogy Ő ebbe beleegyezik e, igaz?

Mert ha nem akkor Te ugyan olyan jogellenes dologgal fenyegetőzöl amit ők is tettek.
(#) Gafly válasza attika hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Idézet:
„Gondolom a rögzített hívásodon az is rajta van, hogy közlöd velük, hogy Te erről a hívásról hangfelvételt készítesz, és meg is kérdezed a másik féltől, hogy Ő ebbe beleegyezik e, igaz?”

Én annyit szoktam finomitani az eljáráson, hogy és én is, de ha van ellene kifogása valamint a teljeskörű nyivánosságra hozás ellen, akkor most mondja.
Magnó egyszer sem mondta, hogy nem járulok hozzá.
Tudom, kicsit poros már, mert mostanság senki nem használ vezetékes telefont.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021

telo.JPG
    
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Kivéve az ilyen vének, mint mi.
(#) jucsaba hozzászólása Jan 1, 2021 / 2
 
Nekem a bank és személyi ig. kártyám is le van ragasztva (a számok).
Miért? Nem nehéz lelesni aztán rendelgetni vele.
Lakcimet változtattam a múltkor, az ottani ügybonyolitó megkérdezte hogy ez miért van leragasztva, mondtam hogy be tudnak lépni akár az elektronikus ügyfélkapura is.
Ő se tudta...
Haakarjátok csinálhatunk egy számlálást, hány olvasónak van látható a fizetéskor a számsor, sőtt a túloldali megerősitő is látható...
Legyen anonim a felmérés, aki leragasztotta adjon minuszt, aki nem gondolt még erre adjon pluszt.
(#) mex válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Pénzkiadó automata hogy viseli a ragasztócsíkot? Egyáltalán mivel ragasztottad le?
(#) Ge Lee válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
A bankkártyámat sosem húzom ki a tokjából amikor fizetek vele (érintősen) így elég nehéz lenne bárkinek bármit leolvasni róla. A netes rendelgetéshez meg mostantól ha jól tudom az adott kártyához tartozó biztonsági kód is kell amit talán sms-ben is meg kell erősíteni, nem tudom, nem vettem így mostanában semmit.
(#) FIGIRI válasza attika hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Felvétel természetesen nem készül részemről "kinek van erre energiája... "
(#) compozit válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
" be tudnak lépni akár az elektronikus ügyfélkapura is. "

Ezt hogy csinálják, mert nálam nem működik?

Hogyan rendelgetsz, ha csak a bankártya számát ismered? Mert szerintem sehogy, legalábbis a K&H küld a telefonodra egy kódot, azt beírod, aztán megy a fizetés. Anélkül meg nem megy. Bár szerintem ez minden banknál így van. Sárga csekknél is, nem csak netes rendeléseknél.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Na, megnézném azt a valakit, aki a pénztárnál, fizetéskor le tudja olvasni a számokat és még meg is tudja jegyezni. Másik, hogy amikor odatartom a leolvasóhoz, a fele számokat eltakarják az ujjaim, mert valahogy meg kell fogni a kártyát. Nekem Visa kártyám van, világos színű és egész jól beolvadnak a számok a háttérbe, úgyhogy ha van rá idő, még akkor sem megy olyan gyorsan.
(#) szs válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Régebben, amikor még a boltosnénik húzták le a kártyát, a Coop-ok egy részénél szokás volt valamit bepötyögni róla. Én meg (bután talán) hagytam...
Most már az a háromjegyű szám le van vakarva a hátuljáról, mert levakartam. Csak mostanában meg (hálisten) nem veszik a kezükbe.
Kíváncsi lennék, mit szólnak, de valójában ahhoz a számhoz semmi közük, elég fontos biztonsági elem.
(#) Topi válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Idézet:
„Régebben, amikor még a boltosnénik húzták le a kártyát, a Coop-ok egy részénél szokás volt valamit bepötyögni róla. Én meg (bután talán) hagytam...”


Azt remélem tudod (és csak viccből írod ezt a paranoiát), hogy a pénztáros olyankor a bankkártyás fizetés tranzakció kódját, vagy a válaszban kapott engedélyszámot üti be, hogy a kassza ellenőrzéskor és könyveléskor a bankkártyás fizetésedet tudják párosítani a blokkal, azaz hogy számvitelileg is össze tudják hozni a két eseményt, ha már nem költöttek rendes kassza és POS integrációra ami ezt feleslegessé teszi.

Jó ha tudod, hogy ha leragasztod, vagy lekaparod a számot, akkor is pontosan tudja a POS terminál az összes adatot, sőt a banki slipre is (bankkártyás fizetés nyugtája), is ráírja a kártyakód végét, sőt a pénztáros eltesz belőle egy másolatot is...

Az oké, hogy NFC shieldbe teszi valaki a bankkártyáját, vagy tokban használja, stb. Mert aki kicsit is ismeri az NFC technológiát, annak azért nem kell magyarázni. Én is NFC/RFID shield-es pénztárcát használok alapból. De ez a levakarom, vagy akár a másikfajta véglet a kivágom a chipet dolog erősen paranoid.

Azt tudod egyébként, hogy egy rendes antennával a buszon lévő emberek zsebében vagy táskájában lévő NFC tageket/Paypass kártyákat - ráadásul egyszerre - le lehet olvasni? Szerintem az NFC antennát is ki kellene kaparnod a két pvc lap közül, vagy kivágni elemlámpa fényébe tartva a kártyából az NFC chipet is.

Szerk: jó youtube videók vannak, hogy kell kivágni vagy kifúrni az NFC-t a bankkártyából, de vigyázz mert lehet, hogy related videókban vírustagadó, vagy laposföldhívő és/vagy ingyen energia gépes ajánlások is lesznek.

Szerk2: Azért biztos ami biztos leírom, hogy a hozzászólásom másik, kártya rongálós része szándékosan pikírt és a valóságban nem ajánlom.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) nedudgi válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Tudtommal a kártya a kibocsájtó tulajdona, még csak nem is a banké, amelyiknek a neve rá van nyomtatva. Rongálni pedig csak akkor szabad, ha a bank erre engedélyt ad, különben kártérítéssel tartozik az ügyfél.
(#) Topi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Igen, én is így tudom, hogy a bank/MC/Visa tulajdona a kártya, és ráadásul a rongálást azért is tiltják meg, mert a rongálás egyben növelheti is a biztonsági kockázatot, ami nekik pénzbe kerül a vállalt kártalanítások miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) bbb válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 2
 
Idézet:
„világos színű és egész jól beolvadnak a számok a háttérbe, úgyhogy ha van rá idő, még akkor sem megy olyan gyorsan.”

Erre tudom ajánlani neked a honlapomon található a bankártyák biztonságáról szóló írásom. Nem olyan nagy durranás leolvasni azokat a számokat - "fényképpel" szemléltetem az írásban.
Szerencsére a CSC, vagy CV2 kódot ha lekaparod, akkor már neten nehezebb lesz vele vásárolni (de ugye 1000 próbálkozással összehozható). Mostanában egyre inkább terjed a kötelező kétlépcsős azonosítás bevezetése netes vásárlásoknál, azonban nem mindenhol megy ez a második faktor (pl. sms-ben kiküldik a számsort és pötyögd be), azokon az oldalakon továbbra is tudsz a kártyára ráírt adatok használatával vásárolni.
(#) szs válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Az a része nem viccelés volt, tényleg soha nem tudtam, mit irkálnak fel, ezért is zavart idő után.

Az a hárojegyű kód, nos amióta interneten is fizetgetek számlákat, azóta tudom, hogy annak birtokában az egész fizetésem el lehet költeni. Pár hónapja elhagytam mindkét kártyám, nyugodtabb voltam, hogy nincs már rajta az a szám. Mert párezer ft-ért tud ugyan vásárolni vele a rosszhiszemű megtaláló a boltban, de nem az egész fizetésem pl interneten. És még mindig nem mindenhol működik az SMS-kód.
Persze, hogy a gépek "tudják" ezt a kódot, akkor tudják összehasonlítani az általam bepötyögöttel, de ha emberek nem tudják, az elég jó.

A többi ilyent, amit te sem komolyként írtál, én sem tartom sem célszerűnek, sem normálisnak.
A buszon leolvasástól úgy védekezem, hogy nem utazom buszon
(Nem nagyképűsködés, a munkakörömből adódik, itthonról indulok a teherautóval, és itthonra érkezem)
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) compozit válasza bbb hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Ezt értem, de hogyan tudják lefényképezni a kártyámat? Mondjuk egy Tesco-s vásárlásnál a pénztárnál? Ha meg ellopta a kártyámat ( nehéz lenne... ) akkor miért kellene lefotóznia?
(#) proba válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1
 
Paranoia vagy nem, én is lekapartam. Nem igazán értettem, a banknál meg is reklamáltam annak idején: boltban vásárlásnál a PIN kódot 5000ft után kéri, netes vásárlásnál viszont a háromjegyű kód birtokában a limitig vásárolt aki akart. Na ezt én sem néztem jó szemmel. A pinkód hétpecsétes titok, a netes vásárlás kódja, ami veszélyesebb, az meg szabad.... A szépkártyán is csak nevetni tudok, egyenleg lekérdezéshez 626 azonosító + email, vásárláshoz a kártyán lévő szám, meg egy irkafirka. Komolyan ez a mai adatvédelem csak bohóckodás, a nagyok kénye kedve szerint. Az új előírás, mikor ismét hitelesíteni kellett magunkat a HE oldalán is, talán telefonszámot követelt az oldal, vagy nem írhatok ilyen hülyeségeket, adatvédelmileg biztosan rendben volt, de hogy felesleges adat szolgáltatására kötelezett az biztos. ( tudom nem az üzemeltető találta ki..).
(#) szs válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Idézet:
„Mondjuk egy Tesco-s vásárlásnál a pénztárnál?”

Például ott. Volt egy eset, akkor még kp-ban fizettem, és 20000-el. Csak éppen tízből adtak vissza... Persze, hogy küzdöttem érte, és igen: megnézték a pénztár kameraképét, és le volt "filmezve" a 20000-es. Tehát ebből következően ugyanúgy le van a kártya is, ha a pénztáros kezében van...
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) proba válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Mondok rosszabbat, volt olyan kulcs amit úgy másoltam, lefényképeztem azután a kép alapján kireszeltem. ( tudja a zár gazdája, nem rossz szándékkal történt), de ez is lehetséges. Így a kártya használata közben készült videófelvétel is lehet akár káros. ( nem biztos hogy csak többszörösen ellenőrzött áruházban vásárolok.)
Az RFID védett pénztálcát a főnököm tesztelte egy ismerős boltban, úgy levonta az étel árát mintha ott sem lenne. Így teszt nélkül azokban sem bíznék. Én egy réz szalagokkal keresztül kasul ragasztott lapot tettem a kártya mellé, úgy nem látta.
(#) bbb válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Nem akarok ötleteket adni a hogyanra, de hidd el megtörtént eset, hogy a bankártyaadatokat ellopták. Vidéki boltban volt rá eset, hogy a pénztáros lehúzta az ölébe rejtett leolvasón is. Ha nem is mindegyik sikerült neki, de volt pár sikeres (ezt elkapták hosszas nyomozómunkával a több károsult kártyatörténetét visszakövetve közös pontot találtak).
Az írásom 2017-ben született, amikor még rendszeresebb volt, hogy kiadod a kezedből a kártyát és a pénztáros húzta le (idősebbeknél még mindig rendszeresen látok hasonlót, hogy segítséget kérnek). Mint írom, nem tart sokáig megcsinálni a képet, s míg én egy vacak webkamerát használtam erre, ha valaki komolyan gondolja az adatlopást, akkor miért ne használna egy drágábbat, aminek jobb a felbontása, erősebb a processzora, jobb az optikája? Nem olyan bonyolult a kép (videó) elkészítése, amiről utólag le lehet olvasni amit kell.
(#) Topi válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Az árnyékolt pénztárca nem csak akkor jó ha az ember tömegközlekedik (én sem tömegközlekedek, de ettől függetlenül használom).

Mivel RFID olvasókat is, nagy távolságú NFC olvasókat is fejlesztek / fejlesztünk, ipari alkalmazásokra is, így abszolút tudom tanusítani amit "Proba" fórumtárs írt. Sokra csak ráírják, hogy RFID védett a pénztárca, de kacagva le lehet olvasni a benne található kártyákat "egyszerre" ráadásul (persze egymás utáni query-vel, de alapvetően egyrakáson).

Az RFID shield pénztárcáknál előfordul (ahogy nálam is) hogy valójában nem bankkártyát védenek vele, hanem egyéb 13.56MHz-es beléptető kártyát / kártyákat, stb.
(#) compozit válasza szs hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Biztosan van ilyen, de egy normális pénztáros nem teszi el a pénzt addig, amíg vissza nem adott. Ha mégis eltenné a pénzt, akkor szoktam figyelmeztetni, hogy hagyja kint, adjon vissza, utána rámolhat. Vagyis figyelni kell.
(#) compozit válasza bbb hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Biztos el lehet lopni a bankkártyaadatokat. Bár nehezen tudom elképzelni, hogy valaki a hátam mögé áll és lefényképezi a kártyámat. Különösen, hogy a kezembe fogom és a fele el van takarva. A kártyát meg véletlenül sem adom ki a kezemből, meg nem is kérik. Elém tolják a leolvasót, aztán annyi. Benzinkútnál meg kell rá a pin kód, mert 15 ezer felett van a számla. Lehet, hogy ez régebben problémás volt, de én csak parának látom az egészet.
Az árnyékolt pénztárca jó ötlet, bár legalább 10 éve nem tömeg közlekedtem.
Sajnos, a lopósok mindig egy lépéssel előttünk járnak, aztán amikor kiderül a turpi, akkor jön az, hogy hát erre nem gondoltunk...
(#) nagym6 hozzászólása Jan 1, 2021 / 1
 
Akkor megint dunyha alatt kell tartani a pénzt, ahogy olvasok itt vissza.
(#) bbb válasza compozit hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Itt nem arról az emberről van szó, aki figyel és mindig szorítja a kártyáját, nem engedi ki a kezéből. Persze para, mint ahogy az is, hogy egy nyomorult twitter bejegyzés alapján az ausztrál elnökhöz eljutott egy ügyes srác...
A lényeg az odafigyelés, mint ahogy írtam is. S nem a hátad mögött nekilát fényképezkednitől kell tartanod, hanem a fixen rögzített jó minőségű kameráktól. De persze neked nem kell tartnod tőle, hiszen mindig a felét letakarod, így téged nem érint a dolog. De, mint ahogy korábban is írtam, még mindig vannak olyan emberek, akik lazán kiadják a kezükből a kártyát, mindenféle gondolkozás/gyanú nélkül.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 1, 2021 / 1
 
Már ha van mit elrakni.
(#) jucsaba válasza bbb hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Nem adod ki a kezedből"
amikor egy plexi mögé van az olvasó tartva , mit csinálsz ?
az eladó is , meg a mögötted állók is lefényképezhetik...
nekem fém fóliás cuccal van leragasztva , tudok pénzt felvenni automatából , akkor is ha beveszi , akkor is ha odatartom.
rárázolos kártyám van .
A telóm 48mpx es , tud lassított videót is .
kb 3 éves , a mostaniak sokkal jobbak...
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2021
(#) Gabó válasza jucsaba hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Igen az lehet, hogy tud annyit, de tök életszerű, hogy az eladó meg a többiek a sorba, mögötted, előtted körülötted nyomják a fényképeket meg a videókat stb
Az, meg hogy a biztosnági kamera látja az egy dolog. Az meg egy másik, hogy ki fér hozzá a felvételekhez, ill milyen előírások vannak az ott dolgozókra meg az egészre.
Előbb fogja a zsebes kicsórni a buxát tőled, mint hogy ilyen felvételek, meg leírkálós egyéb dolgokkal pénzt levenni a kártyádról.
(#) jucsaba válasza Gabó hozzászólására (») Jan 1, 2021 /
 
Bocs én csak egy lehetőséget írtam , legyen ez írói szabadság , na meg ha valaki rájön a tekknikára , emlékezz hogy én szóltam ...
Következő: »»   92 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem