Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   55 / 82
(#) Sanyika1234 válasza VIM hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
köszönöm megnézem kitakarÍtom
(#) fauxmaux válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Kedves merlingerin!

Köszönöm a válaszodat, de salynos a füstgázelvezető difikapcsolója jól működik, mármint, ha feszültséget adtam a ventilátornak, egy kis késéssel szépen átkapcsol és vissza.
De az a gond, amint a fentiekben is írtam, hogy még a ventilátor sem kapcsol be, csak a szivattyú.
A hőérzékelőt kivettem, hideg víz alatt 15 kohm körüli, langyos víznél lecsökken 7 kohmra, szerintem az is jó.
Úgy gondolom, hogy az alaplapon lehet a baj, de rajz nélkül elég nehéz. Nekikezdtem lerajzolni, a THT oldallal nagyjából boldogulok, de ott vannal a SMD alkatrészek, és van belőlük bőven, úgyhogy eltart egy ideig.
Még a végén késyítek egz új panelt mikrokontrollerrel. A kapcsolókat interrupt bemenetekre teszem optokuplerekkel, a vezérlést pedig ugyancsak optocsatolókkal elválasztott relékkel oldom meg.
Csak azt nem tudom, hogy miért van két mágnestekercs a gáz csapon? Két különböző gáz égetési fázisa van? Ha esetleg van infód, nagyon megköszönném.
Üdv mindenkinek!
(#) VIM válasza fauxmaux hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szia! Ilyen panel van benne? Azon van egy különálló relé ami a ventillátot kapcsolná. Ha nem megy a ventillátor a szikráztatás sem fog menni, mert az feltétele, hogy működjön. A kék színű varisztorok jók? A relék kocogtatására sem indul el véletlenül a ventillátor?
(#) merlingerin válasza fauxmaux hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szia!

Két kekercs azért van, mert az alsó villany hatására a gázt engedi át. A felső pedig a moduláló tekercs, azzal állít lángméretet. PWM vezérli.

Én is azt tanácsolom, hogy ne szivaad magad, a reléket vedd ki, mérd ki. Főleg a bistabil tud ilyet okozni! Mérd ki mindet, adatlap alapján. Összes x2-es mkt kondit, és az összes elektrolit kondit is! Más baja ritkán van.

Ne barkácsolj. Ez egy gázkészülék!
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) Balogzsolt hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni westen energy 240 gázkazànom az alàbbi hibàkat produkálja. Fűtés indítást kōvetően kb 10 percig folyamatosan üzemel, majd lekapcsol a gáz de a keringtető megy. Ezt így csinálja folyamatosan míg fel nem fűt. A radiátorokat nagyon nehezen fűti fel. Sokszor pedig le vált a hőkioldó. A meleg víznél is van ilyen gond sokszor elejti a melegvizet. Akkor míg át nem hül a rendszer addig hidegvíz van. Utána újra indult. Segítséget előre is kōszōnōm. " a korábbi hozzászólàsokban olvastam hasonló hibát de nem tudtam kibogarászni a megoldàst."
(#) VIM válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia! Találsz itt a képek között erről a differenciál-presszosztátról képeket amin van egy mikrokapcsoló amit egy kis rudazat működtet ami az "ufóból" jön ki ha HMV készítés van. A készülék alaphelyzete a fűtés a kis rúd be van húzódva, nem működteti a mikrokapcsolót. Azt kellene leellenőrizni, hogy ezek rendben vannak e. Szerintem meg van szorulva a tömszelence ami a kis rudat vezeti meg és tömíti el a víztértől. Átmenetileg wd40 odafúj és megjáratni egy kicsit. A gázt erre az átmeneti időre zárd el, nehogy a spré hajtógáza meglepetést okozzon.
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia!

Kihült, hideg víznél próbáld ki ezt:

Benyúlsz a kazán mögé, alul. A lemezes hőcserélő mögött van keresztbe egy réz cső. Ez a cirkó by-pass ága. Középen fogod. Majd miközben fogod, indítsd el a cirkót. (Akár úgy, hogy korábban a termosztátot bekapcsolid, majd amikor a csövet fogod, akkor elől bekapcsolod a kazánt ..)

A cső gyorsan meleg lesz? Vagy max. Picit langyos, esezleg kézmeleg? Ha meleg lesz, kb. Mint az előremenő ág, vagy melegrbb, akkor az a baj, higy a by-pass selep felakad, és a cirkó a by-pass ágban keringeti a forró vizet, amiből pici keveredik csak be a fő körbe. Amíg a visszatérőd hideg, kevés hideg víz is le tudja hűteni. Amikor a visszatérő 25-30 fokos lesz, akkot már nem. Ezért leáll a gázégő, mert nem tud úgy lemodulálni...

Szóval hideg cirkónál cső megfog, kazán indít, csövet figyel. Ha hamar forró, ez a baj.

Engem ez szivatott.

Persze lehet a fő hőcserélő vízköves, a szivattyú kondija kapacitás szegény, vagy szimplán eldugulva valahol. De ez a teszt bontás nélkül is megcsinálható.
(#) Balogzsolt válasza VIM hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia. Ezek rendben vannak! Újak a tōmszelencék. Nagyon nagy a hő külōnbség az elmenő ésa visszatérō kōzōtt. Most ment a gáz folyamatosan így le vàltott a hőkioldó. De korábban meg csak ki be kapcsol a gáz míg a szivattyú megy folyamatosan. Nem fordul meg a víz a rendszerben valamiért. Pedig már szàzszor ki légtelenítettem. Lehet hogy a kazán alatt a szűrő dugult. Eddig nyitott rendszeren volt. Műkōdōtt és nem volt ilyen gond. Most vissza lett állítva nyomottra. Azóta minden baja van
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Nézd meg a szivattyú kondit is. 2µF a gyári. A szivattyú oldalán a kis feete dobozban lakik. 1.7µF alatt már bolond helyzet lehet.

Milyen filter van a visszatérőben? Sima réz Y szűrő? Az el tud dugulni nem oda való. Csak sokan azt veszik, mert olcsó. Vedd ki a betétet próbára... Mi van benne?5
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Sima réz y szűrő. Délután szétszedem. Lehet az a baj, 20 éve úgy van. Vissza szólok mindenképp. Van egy automata légtelelenítő a szivattyún a kondi az melyik oldalán van?
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Ahol a drót bemegy, a dekli alatt. De wagos, inkább vágd el a drótot, úgy mérd meg, mert ha kirángatod, lehet, törik a kapocs, és nem cserélhető.
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Ki takarítottam az Y szűrőt . Egy okádék volt. Majd most meg látom ha bekapcsol. Ha nem birja akkor rá mérek a kondira.
(#) VIM válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Idézet:
„Lehet hogy a kazán alatt a szűrő dugult. Eddig nyitott rendszeren volt. Műkōdōtt és nem volt ilyen gond. Most vissza lett állítva nyomottra. Azóta minden baja van”
... és ez mindig utólag derül ki, hogy milyen rendszerben működik a kazán. Tele van a kazán hőcserélője vasiszappal és minden része ami eddig nem volt kitakarítva ettől az üledéktől.
(#) Balogzsolt válasza VIM hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
A lemezes hőcserélōje kb 2 hónapos. Az biztos tiszta. Àt is lett mosatva. Még azt nem tudom hogy van e benne valahol másik szűrő?
(#) VIM válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
ITT a sematikus rajza itt pedig beépítetten látható az egység. ITT szét is szedte egy fórum társ. Látható, hogy összetett a belseje és különállóak a szelepek is egymástól. Ha nincs kitisztítva ez a váltó rész (és nem az "ufós" rész, mert az külön van felfogatva az egység elejére) akkor nem oda megy a felmelegített víz ahová kellene, esetleg túl is melegszik. Ott van még a két impulzus cső és a bypas cső is amikben szennyeződés maradhatott.
(#) Balogzsolt válasza VIM hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Siràly! Reggel hidegen kipróbàlom amit mondtál. Meg fogom a by pas csōvet. Most néfztem nagyon forró . De most fűtōtt. Szerintem ott lesz bibi. Reggel tesztelem és szólok hogy mi van! Mert ha az a baj akkkor kérnék még egy pár technikai segítséget
(#) Balogzsolt válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Meg néztem . Hideg csőnél pár perc alatt felmelegedett a hàtsó cső. Főleg a szelep felől. Annyira nem volt forró mint az elmenő, de alig állta a kezem. Szóval innentől kezdve mi a teendőm?
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia!

Ha pár perc alatt, az még jó is lehet... Ha rögtön, akkor a szelel vacak.. ha pár perc, akkor simán lehet dugulás is az előremenő ágban.. nem lehet, higy sok radiátor le van zárva?

A szekepet kivenni úgy lehet, hogy a by-pass cső két oldalán a klipszet lehúzod, hátrafele ki lehet húzni a csövet... A szelepet egy talán 32-es kulcs segítségével ki lehet tekerni. Alatta rugó van, robbantott rajzot nézd meg.

Szelep teszt sima csap alá tartva nem szabad átengednie azonnal. Picit szivárog, még jó, de ha átesik a víz, az nem jó.

Vissatenni úgy lehet , higy az elsó UFO-t leveszed a két csavarral, hátul benyúlsz, újjal a váltószelepet helyére nyomod, ez abrudazatot előre tolja. Emiatt kell levenni az első membránt, mert különben visszanyomja... Ez után a helyére lehet tekerni a rugóval... Nézd meg a rajzot, adja magát..

De ha nem azonnal forró, nem hinném, hogy ez a bibi. Inkább dugulás valahol. Mondjuk az NTC alatt, az előremenő csőszakaszban...
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Egyszer màr csinált ilyet. Amikor újra fel lett tōltve a rendszer. A radiátorok nyitva vannak de még sem dolgoznak úgy mint eddig. Két hónapja lett át kōltőztetve a kazán egy másik helyre azóta van ez. A szerelő azt mondta hogy korábban rosszul volt bekōtve mert a visszatérő ágon volt az elmenő. Alulról fűtōtte a radiátorokat. De úgy is ment 15 évig. Most állítólag jól van bekōtve, de azóta nem füt. A radiátorokban nincs levegő . A csōvekben lehet még légdugó esetleg. De nem hallom hogy kuruttyolna. Valamiért nem forog a víz rendesen
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia!

Mérd meg a kondit... Gyenge lesz a szivattyú...

Légdugó lehet... De azt ki kell tudni hajtani a szivattyúnak. Esetleg zárj le minden radiátort, és egyenként engedd el őket. Úgy biztos ki lesz hajtva... Osztó-gyűjtő van? Vagy körbe van hajtva?

Vagy a kazánban az ntc alatt el van dugulva a cső. Könnyen eldugul...
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Két különböző kōr van. Egy T elágnál osztja két ágra! Holnap le zárogatom a radiátorokat. Az NTC pontosan mot takar és melyik cső az?
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
NTC az az elektronika thermistora, a klixon mellett van, a bal oldalon, betekerve a hőcserélő bal oldaláról lefele , a váltószelep fele menő vastag csőbe errőla csőről van szó.
(#) VIM válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Ha a fűtési előremenő felmelegszik de a radiátorok nem akarnak melegedni, talán meg kellene nézni, hogy meddig jut el a fűtővíz a kazán indulását követően és nem ártana mutatnod a radiátorok bekötéséről egy képet, mert az elég furcsa amit írsz:
Idézet:
„Két hónapja lett át kōltőztetve a kazán egy másik helyre azóta van ez. A szerelő azt mondta hogy korábban rosszul volt bekōtve mert a visszatérő ágon volt az elmenő. Alulról fűtōtte a radiátorokat.”
(#) Balogzsolt válasza VIM hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Nem tudom mennyire látszik? A "T" elágnál megy két irányba. A felső cső az elmenő. A radiátorok meg mind egyformán vannak bekōtve az elmenő felül megy be a visszatérő ellenkező oldalon távozik. Csak eddig az alsó cső volt az elmenő. Mert aki beszerelte úgy kōtōtte be. Tehát a melegvíz alulról ment a radiátorba. Mondjuk fűtōtt úgy is. Csal levegősōdōtt nagyon. De most àt lett fordítva. A felső az emenő.
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Te! Figyelj már!

A radiátorok visszatérői mind nincsenek tökig nyitva, ugye?

Mert ha mind tökig nyitva van, a víz nem hülye, arra megy, amerre a legegyszerűbb neki. Vagyis ha van a cirkóhoz közel egy radiátor, ahol az előremenő és a visszatérő is tökig nyitva van, a szivattyú csak abban fogja megkergetni a vizet, nem bolond a víz, higy körbemenjen az egész házon. Ezt tudod, ugye?

Tehát a nagy átkötögetés után a radiátorok elzárandók, a visszatérőben, majd a cirkót indítva úgy kell beállítani a visszatérő szelepeket, hogy a cirkó mindenhova tudjon vizet keringetni...

De tizenéves szivattyú kondija biztos kapacitás szegény. Ezt nézd meg előtte, mert ebben az esetben nem szállít eleget.
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Itt lesz a megoldàs. Mert aki most kōtōtte az kinyitott minden szelepet tōkig. De rá mérek a kondira is.
(#) VIM válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Talán most jól van bekötve DE a visszatérőben lévő csavarzatok hogy vannak, milyen állásba vannak tekerve? Ha előzőleg (a fordított betáplálásnál) alul ment be az előremenő, akkor ott minden visszatérő csavarzat (mert azokat úgy hívják) ki volt nyitva teljesen és a felső radiátor csapok gombjaival voltak beszabályozva a panelek? Mert akkor most fordítva kell majd beszabályozni, a felsőket kinyitni az alsókat fojtani.
Nézegesd végig, hogy meddig jut el az előremenő hőmérséklet a csöveken. Ha mindegyik radiátorhoz eljut akkor majd a visszatérő csavarzatokon kell beállítani az egyenletes eloszlást. A kazánhoz közelebbi paneleket arányosa fojtva a legtávolabbi felé haladva.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2018
(#) VIM válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Nekem is ez jutott eszembe. Megelőztél, kicsit lassabban írok ....
(#) merlingerin válasza Balogzsolt hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Ja, és még valami. Minek a visszacsapó szelep? Van vegyes kazán is? Tök felesleges. Dobd ki onnan..

A gáz bekötő flexi cserés.. nem szabványos.. Csak a sárga műanyagbevonatos rozsdamentes biztonságos!

A hmv becsatlakozásnál anmegfeszízett flexi egy beépített bomba. Ha nem akarsz csőtörést, azt is cseréld hosszabbra, lehetőleg fémre ..

Ez a "mester" egy barom volt.. nincs mit szépíteni. Hogy lehet egy munkát télen próba nélkül otthagyni????
(#) Balogzsolt válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Igen. Volt vegyes kazánom. Azért ment nyitott rendszeren. Vsak azt most kidobtam. Jó hogy mondod ezeket. Mindig átbakkerolnak a nagybetűs mesterek.... @. Holnap kibontatom a visszacsapót meg le cseréltetem y flexiket.
Következő: »»   55 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem