Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 83
(#) gnorby88 hozzászólása Ápr 7, 2012 /
 
Hello. Kaptam egy 2.4Ghz-es 24dB antennát az egyik havertól mert nem jó. Kipróbáltam és csak nagyon kis jele volt a leadónak (3dB), és csak horizontálisan működik, vertikálisan nem lát semmit ! Mikor megmozgattam a fejet észrevettem, hogy csörög benne vmi. Ezért szétszedtem és amint a képen is lehet látni a 2 kis lap elmozdult benne. Nem fogta meg a gyári illesztés. Ezért visszaraktam a helyére, a két szélére két kis pötty plasztik ragasztót cseppentettem ,hogy biztos ott maradjon majd összeraktam, körbe is összeolvasztottam és kipróbáltam. Most valamennyivel jobb, de még mindig nem az igazi. Csak 8dB így is a jel, és vertikálisan most sem működik! Az én működő antennám az pedig 35dB-t mutat. Szóval még mindig van valami baja. Valaki tud valamit mondani mit csináljak / nézzek meg? Régebben már csináltam egy másik antennát is ugyanezzel a bajjal / eljárással és az jó lett. Üdv. Norbert
(#) Major87 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Lehetséges valamilyen gépre teleíthető programmal ellenőrizni a wifi antenna tellyesítményét hogy hány dBi-s?
(#) pucuka válasza Major87 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Nem. Ezt csak egy összehasonlító méréssel lehet eldönteni. Kell hozzá egy generátor, egy szelektív szintmérő (mérővevő), egy hiteles referencia antenna, és egy reflexiómentes szabad terület.
Generátorként lehet használni egy AP kimenetét, mérővevőként egy másik AP bemenetét, már ha van rajta RSSI (vett térerősség) szint kijelzés. Referencia antennának pedig lehet használni az eredeti gyári körsugárzó antennáját.
A számítógépre lehet telepíteni számoló programot, amivel az antenna mechanikai méreteiből kiszámolja az antenna nyereséget. Ezzel lehet kiszámolni a 24 dBi -s nyereséget, vagy még többet.
(#) Major87 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Köszönöm válaszod pucuka!
Villámveszélyességi szempontból ha jól tudom nem növelné az esélyét egy "becsapásnak" ha már egy meglévő antenna alá,az árbócra szerelnék rá egy grid antennát? Vagy mégis?
(jelenleg padlástérben van az antenna de gondolom sokat javítana rajta ha kitenném árbócra.)
Ebben szeretnék segítséget kérni,hogy szükséges lenne-e villámhárítóról gondoskodni.(eddig több mint 28éve egyszer sem csapott bele villám)
(#) pucuka válasza Major87 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
Minden antennának a legjobb, ha nincs a környezetében semmi. Minden ami a környezetében van, ront a hatásosságán, járulékos csillapításokat hoz be a szakasz csillapításba.
Az hogy eddíg 100 éve nem csapott be a villám, nem jelenti azt, hogy holnap nem fog, csak annyit, hogy kicsi a valószínűsége. Ez nem függ az antenna típusától, hanem csak környezeti tényezőktől.
Antennát a lehető legmagasabbra illik tenni, illetve az összeköttetés tervezésekor meghatározott magasságra. A szabadon álló antenna villámvédelméről mindíg gondoskodni kell, ez alap dolog, akkor is, ha egyébként szó sem esik róla.
(#) kotec hozzászólása Ápr 10, 2012 /
 
Üdv!

Én egy ilyen "maszek" antennát készítettem otthonra.
A műhelyembe kellett a wifit "behúzni" ami kb 20-30 méterre van a lakóháztól. A router egy Edimax Ew 7209apg ami a tetőn lévő parabolára csatlakozik (ezt még a korábbi wifi netet szolgáltató hagyta fent - csak kicsit elforgattam amennyire a kémény engedte).
Az csőantenna méretezését a netről nézetem - bár nem lett mérnöki pontosságú. Mivel nem volt otthon tömör réz drótom ezért a H155-sből vágtam le egy darabot és ezt csupaszítottam le. Jól összesodorva, méretre vágva, a vége leforrasztva és így került bele a csőbe.

Elkövettem azt a hibát, hogy a neten keresztül egy távoli országból rendeltem wifi kábelt (9 m szerelve). Hát ez kb. ruhaszárítónak majd jó lesz, de jel az nem jött rajta.
Ezt követően vásároltam H155-t. Ezt beforrasztva egyből lett jel.
Biztos hogy lehetne még finomítani rajta, de a net megvan és amire nekem kell arra bőven elég.
Ez egy átlagos jelszint, volt már jobb is, de ez mindig biztosan megvan.
(#) nevembalint hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Sziasztok!

Kaptam a T-Mobiletól egy GSM antennát. Nem használom, mert nem ér semmit, viszont szeretnék belőle a routeremhez egy wifi antennát készíteni. Tudom, hogy más a frekvencia, de az a kérdésem, hogy ez lehetséges? Egyébként a hozzávaló kábelnek is más a foglalata. Ezt gondolom egy átalakítóval megoldható. Csatolom, hogy milyen az antenna és a foglalata.
(#) pucuka válasza nevembalint hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Ez egy 900 MHz re készült Yagi antenna FME csatlakozóval. Sem az antennát, sem a csatlakozóját nem tudod használni a 2400 MHz -es sávban. Esetleg nyersanyagként felhasználhatod egy 2,4 GHz -es antenna építéséhez, mert annak minden mérete kisebb. RPSMA csatlakozót, pedig vehetsz rá.
(#) gnorby88 hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Hello. Az internetszolgáltatóm egy panel antennát rakott fel nekem, amiben van AP is, mert az antennából rögtön UTP kábel jön ki. A kérdésem az lenne hogy lehet megnézni a beállításait? Tehát hogy áttudjak csatlakozni másik adóra másik netszolgáltatóhoz? Kellene, hogy legyen neki valamilyen IP cime, mint a routereknek, nem? De az antennán csak annyit ir hogy APM BOX Antenna. Valaki nem tudja hogy kell?
(#) albinolynx hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Sziasztok!

Végigolvastam az egész topikot, hasznos volt!
Van viszont egy rész, nevezetesen a nagy adóteljesítményű wifi eszközök, - erősítők. (P > 1W)

Ezek mire valók?
Látni 1.8W - 6W-ig, közben olvastam, hogy legális adóteljesítmény max. 100mW (0.1W). Ezek valóban képesek erre, vagy a "papír mindent elbír"?
Van ezek közül usb-s és van amelyiket be kell iktatni az eszköz és az antenna közé. Ezek között van lényegi különbség? Az tiszta, hogy az egyik önmagában egy wifi eszköz, a másik csak erősítő.
Az adóteljesítményük (papíron?) hatalmas, vétel oldalon viszont annyit érnek, mint egy hagyományos eszköz?
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 19, 2012 /
 
A teljesítmény korlát a kisugárzott teljesítményre van. Az adóteljesítményből, és az antenna nyereségből le kell vonni az antennakábel csillapítását, ami 2,4 és 5 GHz -en igen jelentős is lehet. Ilyen erősítőket a szétosztó hálózatokban lehet alkalmazni, ez viszont már engedélyköteles. Amit otthon külön engedély nélkül használhatsz, azok azok a kisteljesítményű, kishatótávolságú eszközök amik rendelkeznek forgalmazási engedéllyel. Amennyiben otthon engedély nélkül üzembe helyezel egy ilyen nagy teljesítményű eszközt, és zavart okozol másnak, (ami igen valószínű) akkor komoly büntetésre számíthatsz.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Ez a zavar a 2.4 - 5GHz-es tartományban lesz érezhető?
Gyakorlatban a wifi hálón kívül mit zavarna?

Egy acces point (repeaterként) üzemeltetve, szinte közvetlenül rákötött bicircle nyákos antennával (ami itt az oldalon is többször szóba került - 37mm a körök külső átmérője) irányítva akár jobb is lehet?

Van 2db tp-link TL-ANT2409A-s antennám:

http://s56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/tp-link/

Látszik a belső felépítés, méretek. Egyet feláldoznék, egy bicircle-hez felhasználnám a kábelt. Érdemes belevágni?
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
A zavarást úgy értettem, hogy az azonos sávban, és a közelben (néhány km távolságban) levő más WIFI hálózatokat. Pl. ha a szomszédban lenne egy ilyen néhány W -os erősítővel sugárzó hálózat, biztosan nem tudnád használni a tiedet. Gondolom nem tetszene.
A házilagosan saját gyártású antennákról meg van a véleményem, nem ragozom. (a bicirkléről is). Különben a bicirkle is irányított antenna.
Egy gyári antennát feláldozni egy ilyesmiért, nem érdemes, inkább vegyél egy pigtail kábelt, és abból applikálj csatlakozást.
(#) peze hozzászólása Máj 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Bár talán nem tartozik szorosan a témához,de állítólag a mobil internet is ezen frekvencián működik,így gondoltam hátha tudtok segíteni.Az egyik mobil szolgáltatónál előfizettem egy mobil internetre.Budapesten tökéletesen működik is,de vidéken,ahova rendszeresen járok alig-alig van jel.Szóval a kérdésem az lenne,hogy az antenna bemenet nélküli usb stick-emhez létezik esetleg valamilyen erősítős antenna megoldás? Előre is köszönöm...PZ
(#) techman válasza peze hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Helló

Itt találsz pár vidit próbálgasd!!!

http://www.youtube.com/watch?v=cjzbtCxsFIo
(#) peze válasza techman hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Köszönöm! Hamarosan ki is fogom próbálni...
(#) pucuka válasza peze hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Nem. A mobil internet az egészen más dolog. Az 1900 - 1980, és 2110 - 2170 MHz sávban UMTS szolgáltatás működik, és itt történik az ún. 3, és 3,5 G ( HDSPA/HDSUPA nagy sebességű internet) szolgáltatás is. Alacsonyabb sebességen hozzáférhető az internet a többi GSM sávban is GPRS, és EDGE technológiával. Ebben a sávokban lehet WIMAX szolgáltatást is nyújtani, valamint a GSM sávokban is lesz LTE "hiper internet" ha majd kiépül.Sajnos, a gyors internet hozzáférés minden változata kiépítés alatt áll, és nem minden bázisállomáson elérhető. Ezen az erősítő sem segít, egy bizonyos távolságon túl már nem a térerő, hanem az időzítések korlátoznak. Nagyobb távolságok esetén a reflexiók is rontják a használhatóságot.
Vásárlás előtt tájékozódnod kellett volna, hogy az érdekeltségi területeden melyik szolgáltató nyújt jobb lefedést. Sajnos, a reklámokra nem lehet hagyatkozni.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Zavarásnál adott csatornán zavar csak? Csatorna váltogatással ki lehet jönni belőle?
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Sajnos a vevő bemenetek ebben a sávban nem túl szelektívek, hiszen széles sávúak. Igen hamar előállnak intermoduláciüs termékek, amik a bit hibaarányt rontják.
(#) peze válasza pucuka hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Köszönöm a válaszodat!
(#) albinolynx hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Bekötéssel kapcsolatban lenne egy amatőr kérdésem.
Mellékletben szereplő kép szerint kell bekötni egy ilyen forrasztható csatlakozót?

REF. = reflektor

Ez "male", vagy "female" verzió?

RP.JPG
    
(#) kadarist válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Szia!
Ez a "female" (anya) verzió, hiszen hüvely van a csatlakozó közepén a fénykép szerint. A "ref" a test, ide megy a fémház (esetleg reflektorfelület) avagy a koax árnyékolóharisnyája.
(#) albinolynx válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Köszi!

Kezdem nem érteni ezt az anya - apa csatlakozó dolgot.
Van olyan, ami anyának van írva: csavaros anya külső, belül egy tüske. Van szintén anya: csavaros anya külső, belül hüvelyes foglalat. Ezt linkeltem és ez is kell (antenna végére).
(#) albinolynx hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Használnátok ezt a koax kábelt?
Tp-link antennáról szereltem le. A meleg szál 1mm átmérőjű tömör rézdrót. Ez van a köpenyre nyomtatva: CFD200-E low loss 50Ohm, commate/pewc 3D
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
A linkelt koax kábelt használhatod. Azonban a bekötésnél vigyázni kellene. A csatolt képen pirossal rajzolt sugárzó szimmetrikus táplálású, a csatlakozó amire rajzoltad asszimetrikus. Csak úgy nem kötheted össze direktben, a kettő közé valami szimmetrializáló átalakító szükségeltetik.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ezt elmagyaráznád?
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Mégis, mire vagy kíváncsi? A sugárzód (a pirossal rajzolt) szimmetrikus, azt csak látod. A koax csatlakozód, és a koax kábel pedig asszimetrikus. Ezt is látod. Akkor hogyan dugod össze? (az eltérő impedanciákról nem is beszélve)
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Arra, hogy mi az a szimmetrializáló átalakító.
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ilyet többféleképpen lehet készíteni, ezen a frekvencián általában tápvonalból készült impedancia és szimmetrializáló transzformátort használnak.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2012 /
 
Ilyet miért nem látni egy házilag készült bicircle, -quad antennánál?
Következő: »»   45 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem