Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 83
(#) Erick hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Jó estét!

Nekem olyan problémám volna, hogy van nekem egy wifi routerem (TP_LINK, két antennás), ami bent a szobámban van, a modem mellet, az adsl netből készit wifit a laptopom számára, és vezetékes internetet a nagy asztali pc-hez. A problémám a következő lenne, hogy a műhelyemben szeretnék wifit használni, de ott már a laptopom nem érzékeli a jelet. A kérdésem a következő lenne, hogyan lehet a legegyszerűbben, és legolcsóbban megoldani azt, hogy a műhelyben tudjak wifit használni? Mellékelve küldöm a lakás sematikus rajzát.

Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) kendre256 válasza Erick hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
"hogyan lehet a legegyszerűbben, és legolcsóbban megoldani azt, hogy a műhelyben tudjak wifit használni?"

Használj inkább ethernet kábelt, az tuti biztosan jó lesz. A wifit eredetileg helyiségen belülre találták ki, nem arra, hogy falakon kereszül menjen. A wifi routereden biztosan van még szabad LAN port, abba kell bedugni az ethernet kábelt, a végére meg a laptopot. Legegyszerűbb, legolcsóbb, igaz nem wifi...
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Azt attól kellene megkérdezni, aki csinálta. Mert ez a fajta antenna típus bizony szimmetrikus, a koax pedig asszimetrikus. Ilyenformán biztos hogy rendes ütközési csillapítása van, ami adásirányban okoz problémát, csak műszerek hiányában nem tudtok róla.
(#) WaRL0 válasza Erick hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Szia. Nálam is ez a helyzet. Én úgy fogom megoldani, hogy veszek még 1 wifi routert és lan kábellal osszekötöm a 2 routert. Persze a 2. router a műhelyben lessz, így ha minden igaz az udvaron is lessz jelem.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Hm, erről eddig nem írt senki. Ez is egy rossz kivitelezés akkor: http://pe2er.nl/biquad/RG-58_5.jpg
(#) gaben62 válasza Erick hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Ez a 20-25m. átvitel nem nagy dolog, pláne ha van egy 50mW-os, 2antennás Tp-Link routered,még akkor sem ha 4fal választ el a szobától.
Viszonyításképpen, én az átlósan elhelyezkedő, sarki házból fogom, a Tp-link jelét, ami megmértem, /légvonalban is 110m./, min. 2falon megy át, és ehhez képest, Nokia E71, E72, Samsung Wave okostelefonnal netezek, rádiót hallgatok, a 3szoba valamelyikében, szakadozás mentesen.
nyitott hálózat.
Azt már csak halkan jegyzem meg, mikor a gyerek hazajön, egy régi Wifi-s netbookkal, netezik tanul böngészget, a kertben, a szobájában.
Ami a vételi szintet illeti, ablak közelben 45-55-65% os a térerő, a szoba közepén, beljebb az ágyon is van 37-45%, ami elegendőnek bizonyul.
Az E71- antennáját én csináltam 0,6mm.es rézdrótból, 4-ed hullámra méretezve, 2,5cm.a hossza, és nincs u-alakúra hajtogatva, mint a gyárinak volt.
Kvázi gyorsabban talál jelet, stabilabban tartja a kapcsolatot, a routerrel.
Nem tudom nálad mi lehet a gond, de szerintem amennyiben a routered jó, akkor a laptop Wifi vevője lehet érzéketlen, antennája rossz stb.., szerintem.
(#) gaben62 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Az igaz hogy eredetileg, a wifi kapcsolatot kis távolságokra, szobába lakásba találták ki.
Nos ez manapság nem jelent semmit, mára ugyanis fejlődött a technika, láttam én már 3-4évvel ezelőtt 100mW-os routert, ami még 150-170m.ről is nyomta a jelet, stabilan kommunikált mindkét irányba, az adatátvitel sebessége elérte,az 1-1,5Mbit/s.ot.
Manapság már olyanokat is árulnak, Médiamark +nagyobb Tesco-ban, ami gyárilag 200mW-os, 10-25Mbit/s. gond nélkül tudja, vastag falak, épületek ellenére is, működik.
(#) pucuka válasza albinolynx hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Nem látom igazán pont a lényeget. De ha úgy kötöd be, hogy a sugárzó két végét összekötve a koax középső erére teszed, akkor miért kellene bohóckodni azzal a szépen hajtogatott dizájnos masnival? Egy ugyanakkora kör alakú tárcsa is megtenné. Egyébként az is egy a magasabb frekvenciákon (mikrohullámú sávban) használható antenna fajta.
Bár így most végig gondolva a dolgot, lehet hogy ennek az ún. biquad, vagy bicircle antennák titka, hogy ez egy olyan széles sávú antenna, melynek két igazán fontos mérete van, az egyik a reflektortól való távolsága, a másik a befoglaló kör átmérője. Így a sugárzó formai kivitele közömbös az antenna működésének szempontjából. Meglehet eredetileg egy olyan "lepke" típusú antennával kevertem aminél a dipól vastagsága a széles sávú sugárzás miatt lepke alakú. Ezesetben elnézést a kötekedésért, de ez igazából csak méréssel lehetne eldönteni.
(#) albinolynx válasza pucuka hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Én nem érzem kötekedésnek.
Amit leírtál és olvastam az antennákkal kapcsolatban egyezik. A leírt két méretet kell pontosan tartani.
(#) mpe120 hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Rengeteget kutattam a neten a BiQuad antennával kapcsolatban.
A problémám az, hogy az egyik helyen 30,5mm-t a másik helyen pedig 32mm-t írnak dipol hosszúságnak.
Akkor most mennyi is az annyi?
Előre is köszi
üdv.
(#) ekkold hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
Mi a véleményetek erről (double bi-quad) az antennáról? Érdemes összedobni?
Esetleg tud valaki méretezett rajzot belinkelni erről?
(#) pucuka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Nem jó a link, nem tudjuk miről van szó.
(#) szasa5 válasza mpe120 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Üdv : megcsináltam a 30,5 öst és jól működik !
(#) pucuka válasza mpe120 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Egy antennának a fizikai méretei körkörösen összefüggnek. Ha egyiket változtatod, változtatni kell a többit is, ugyanahhoz a végeredményhez. Ebből az következik, hogy jó is, meg rossz is lehet mindkettő.
(#) ekkold válasza pucuka hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Bocs, tényleg nem megy a link, itt egy másik:
Bővebben: Link
Tehát: Mi a véleményetek erről (double bi-quad) az antennáról? Érdemes összedobni?
Esetleg tud valaki méretezett rajzot belinkelni erről?
Link
(#) zolika60 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 7, 2012 /
 
Az általad betett képek közül az első párban volt egy méretszámoló. Bővebben: Link Beírod a frekvenciát megadja a méreteket.
(#) ekkold válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Köszi, hogy beraktad! Viszont felmerült egy újabb kérdésem: a belinkelt számoló a reflektor lap távolságát 15mm-nek számolja, viszont találtam méretezett rajzokat ahol 10,5mm-t adnak meg a reflektor távolságának. Most akkor melyik a helyes adat?
(#) zolika60 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Gondolom az amit számol. Lehet, hogy a másik antenna más frekin megy. De az az érték könnyen állítható, így nem kritikus kipróbálhatod ezt is azt is.
(#) pucuka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Nos, ez az amiről beszéltem. Itt világosan látszik, hogy ez egy kicsit tupírozott hajtogatott, de tulajdonképpen egy szélesebb sávú lepke antenna, és a hajlított dipól antenna kombinációja. Ami szimmetrikus, és durván bekötve az asszimetrikus csatlakozóba. Legalábbis, ami a méretező lapon van. (a kiemelt kis képen látszik az alap lepke antenna)
Ez eléggé el van bonyolítva a teljes hullámhosszra méretezés miatt.
(#) ekkold válasza pucuka hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Így igaz, viszont már ki is próbáltam Mechanikázni persze még kell rajta, hogy stabilan álljon, de:
Az USB-s adapterem alaphelyzetben (a saját antennájával) 9 AP-t lát, ezzel az antennával pedig 24-et.
(#) pucuka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Tudod, ebben a szakmában az a mondás, hogy minden adóantenna egyben jó vevőantenna is, de fordítva nem igaz. Ahhoz hogy tudjuk, hogy milyen az antenna, legalább reflexiót kellene mérni. (és még ettől is lehet az antenna gyenge)
(#) ekkold válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Jogos, de ilyen műszereim nincsenek. Legfeljebb úgy tudom tesztelni (mint adóantennát), ha a routerre ráteszem a botantenna helyett, és megnézem, hogy tud-e (és mennyivel) nagyobb térerősséget produkálni a vétel helyén.
(#) pucuka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Ezt a mérést is el kell végezni, ha van egy vevőd (annak nem kell hitelesnek lenni) aminek van térerősség kijelzési lehetősége. Ezzel a módszerrel lehet nyereséget mérni, a gyári antennához, mint etalonhoz képest. Arra figyelj, hogy a két antenna közötti távolság 30 m legyen, "szabad térben" (pl. sík szántóföldön, megfelelő méretű lapos háztetőn), hogy mindkét antenna a föld felett legalább 10 hullámhossznyira reflektáló tárgyak nélkül legyen. Több mérést végezzél, úgy hogy a vevőantenna helyzetét egy képzeletbeli térbeli kocka sarkaiba is elhelyezed, aminek mérete 3/4 hullámhossz. Ha a mért adatok szórása 3 dB -en belül van, akkor jó az antennád, és a tényleges nyereség a mért értékek átlaga. Ha nagyobb a szórás, akkor az antenna nem megfelelő, az adó antennánál illesztetlenség van. Az adóantenna forgatásával az iránykarakterisztikát is felveheted mindkét síkban. Jó babrás munka, de kiderül, hogy mit alkottál.
(#) ekkold válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Ezt így biztosan nem fogom tesztelni. Ha a routerre rákapcsolva (és irányba állítva) egyértelműen növekszik a térerő akkor örülök neki, ha nem, akkor meg majd kezdek kételkedni. Amúgy erről az antenna megoldásról vannak mérési eredmények a neten, tehát az elv jó, még ha a szimmetrikus/asszimmetrikus összekötés valóban nem is túl szép megoldás, akkor is jó eredményt ad, tudtommal emiatt az iránykarakterisztika torzul elsősorban, de az antenna impedanciája, ill. a reflexiós tényező akár nagyon jó is lehet. Az persze más kérdés, hogy az általam tákolt gyakorlati kivitel mennyire hozza az elméleti értékeket. Nyilván valamivel rosszabb az elméleti értékeknél, de a végeredmény (hatótávolság) a gyári botantennánál akár sokkal jobb is lehet.
(#) Atomlight hozzászólása Jún 23, 2012 /
 
Üdv!

Számomra nem egyértelmű, ezért kérdezném, hogy lehet-e ilyen cantanna-t (konzervdobozos kivitelt) használni úgy, hogy a koax kábel másik végére egy nagyobb fémfelületet teszek, esetleg egy másik konzervdobozos antennát, hogy a laptopba épített wifi kártyát tudjam használni és ne kelljen új, külső usb-s antennát vennem.

A problémám az, hogy kb 4m-re maximális jelerősségű hálózat van, de ezen távolságon belül egy fal is található...
(#) pucuka válasza Atomlight hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
A probléma ott van, hogy nem ismerjük az összeköttetés útjában álló fal csillapítását, meg még több más paramétert se. Így elég nehéz mégcsak megjósolni is hogy mekkora antenna nyereséggel tudnád pótolni a fal csillapítását, és a maradék térerő elegendő-e a vevőd megfelelő működéséhez. Még azt sem tudni (mért értékek hiányában) hogy mennyi az a "maximális jelerősségű" hálózat. Úgyhogy meglehetősen sok a bizonytalansági tényező, sajnos csak kísérletezgetéssel lehet megállapítani, hogy jó-e az elképzelésed.
(#) Atomlight válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Kösz, csak az elméleti megvalósíthatóságot szerettem volna megtudni: hogy a fém felületre kivezetett jel használható-e. Értékeket nem tudok térerőre, csak amit a laptopon látni (gyenge, jó, erős, stb). A kísérletezést el is kezdem nemsokára.
(#) pucuka válasza Atomlight hozzászólására (») Jún 24, 2012 / 1
 
Hát, nyereséges antennát kell készíteni, arra találsz megoldásokat, de azért az nem egészen egyenlő egy fémfelületre kivezetett jellel. A "konzervdoboz" antennában ha jól megfigyeled van egy lambda negyedes sugárzó, a doboz oldalába megfelelően kiválasztott helyre beszúrva. A kunszt a megfelelő helyen van. Mint minden antennánál a mechanikai méretek szoros összefüggésben vannak a hullámhosszal, amit még befolyásol az antenna közvetlen környezete, amit a rövidülési tényezővel veszünk figyelembe. Ennek pontos értéke viszont csak sok méréssel állapítható meg. Ezért fontos a méretek pontos tartása egy már elkészült antenna másolásánál.
(#) ekkold válasza Atomlight hozzászólására (») Jún 24, 2012 / 1
 
Ha a fal két oldalán van a két antenna, az egyik veszi a jelet, a jó térerővel rendelkező oldalon, a másik meg a laptop mellett kisugározza , az akár működhet is (passzív átjátszónak hívják...)
(#) pucuka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 24, 2012 /
 
Valóban, ha enyém a fal, de ha a fal köztem, és a szomszéd között van . . .
Következő: »»   46 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem