Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 83
(#) pucuka válasza atideath hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Nem feltétlen kell ekkora távolságra horribile nyereségű antennát alkalmazni, viszont a közvetlen rálátás nagyon fontos dolog. Gondolom a házak nagyjából egyforma magasak, (ez lenne a jó). Az antennák magasságának meghatározásánál ügyelni kell a Fresnel zóna tisztaságára, de ez ilyen rövid távolságnál nem túl nagy, a tető fölött 4 - 6 m elegendőnek tűnik, hacsak nincs a terjedés útvonalában egy magasabb ház, vagy fa, vagy egyéb építmény..
(#) atideath válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Hát szabad rálátást csak a tetőkről tudok kialakítani. Magas fa nincs hála istennek. Csak 1 villanyvezeték. De sejtem az annyira nem befolyásolja jelentős mértékben. Azért mégis csak valahogy ki kellene tenni egy antennát a tetőkre. Meg addig valahogy kikábelezni a routertől. Most a routeren lévő 3 antennát mindet ki kellene cserélni ilyenre? Vagy teljesen felesleges és elég egy?

Még mindig a kérdés milyen antennát szereljek a TPlinkre?
(#) pucuka válasza atideath hozzászólására (») Júl 26, 2012 /
 
Erre a célra nem a 3 antennás router a legalkalmasabb. Erre a célra lehet találni megfelelőbb AP -t is, ha visszaolvasol, volt már ilyen probléma. Olyan routert kellene használnod, mindkét oldalon, ami elég kicsi, hogy az antenna közvetlen közelében elhelyezhető legyen, időjárás védett házban és rendelkezik megfelelő funkciókkal. Az összeköttetéshez, és a WIFI funkciókra külön eszköz kell, egyszerre mindkét funkciót csak nagyon szerencsés esetben tudod megvalósítani.
Sajnos a villanyvezeték is gond, az is akadályt jelent a terjedés útjában, és reflexiókat okozhat, a két végponttól való távolságának függvényében. Ha pont középen van, az a legnagyobb gáz.
Olyan antennát szerelhetsz az összeköttetéshez, amilyent csak be tudsz szerezni, én mégis valamilyen kész gyári irányított antennát javasolok, egy csomó esetleges szívástól kíméled meg magad. 50 m nem egy nagy távolság, nagynyereségű antennára nincs szükség, sokkal fontosabb a reflexiómentes környezet kialakítása. Még az eredeti körsugárzókat is használhatod.
(#) mekkmesterke hozzászólása Júl 29, 2012 /
 
Sziasztok
Nem tudom hogy jó helyen érdeklődök, de ha nem akkor bocs érte. Arról lenne szó hogy kaptam a t-home-tól 1 wifis routert amivel az a hatalmas nagy problémám hogy rettenetesen gyenge a jele. Csak a szobámban tudom fogni a jelét rendesen, szobán kívül még csak nem is látja. Igaz hogy vaskosak nálunk házfalak, de ezt így akkor is túlzásnak érzem. Ahogy utána olvastam csak 1 gyenge nyákantenna van rajta ami állítólag gyengébb mint ami 1 rossz minőségű usb stckben van. Az lenne a kérdésem hogy ha a nyákantennától kivezetek 1 vezetéket csatlakozóval a végén az mennyivel erősítené fel a jelét a routernek vagy esetleg kell valami erősítőt is hozzá építeni? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) exian hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Sziasztok!

Létre kéne hoznom egy működő, stabil wifi-s összeköttetést 1300m távolságban. Mennyire tudom ezt házilag kivitelezni? Nincs szükség őrült nagy teljesítményre, gyakorlatilag néhány tíz kilobájtnak kéne átmennie másodpercenként (egy kis felbontású videostream), annak viszont stabilan, szakadás mentesen.

Valószínűleg mindkét oldalon 1-1 AP lesz/lenne.

Antennát dupla biquad-ot gondoltam. Jó lesz/lenne az, vagy mit javasolnátok?

Egyáltalán, esélyes 1.3km-es (légvonalbeli) távolságban összehozni a dolgot úgy, hogy az engedélyezett max. teljesítményben maradjak? Számomra ez is fontos, nem akarom szétsugározni az egész környéket. Igaz, sokakat nem zavarnék a jelemmel, mivel egy nem lakott területen (szőlőhegy) kéne a dolgot megalkotnom, az sem kizárt, hogy az egyetlen wifi jel a környéken az enyém lenne.

Köszönök minden javaslatot, tanácsot, ötletet.

Üdv,
Csaba
(#) sztankovics bruno válasza exian hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Szia Csaba énis igy csinálom miit te én dombon vagyok de szakadás azért benne lesz a pakliba!
bár én 300m-röl húzom a szomszédról antennám 1.5-réz drottal csináltam egyébként a paraméterek fentvannak a netten, pld aki fikázta cd-és biquad-ot az nagyon jól hozta a jelet leteszteltem..
Üdv Csaba
(#) exian válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Aha, köszi. Én dupla biquad antennákat kezdtem el csinálni, a sugárzó az nálam 1.2-es rézdrót, a reflektor az PCB nyáklap vagy rézlemez lesz.
(#) pucuka válasza exian hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
1300 m áthidalásához valóban nem kell "óriási " teljesítmény. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mindkét oldalon a legrosszabb esetben is egy adott teljesítménynél nagyobb jusson az AP vevőjének bemenetére. Ez pedig a minkét oldali antennák nyeresége, és a szakaszcsillapítás (és változásai) sokkal nagyobb mértékben befolyásolják, mint az adóteljesítmény.
A szakaszcsillapítást a két antenna között átláthatóság befolyásolja a legnagyobb mértékben, úgyhogy az antennákat úgy kell elhelyezni, hogy teljesen tisztán lássák egymást, és az átviteli út környezete (Fresnel ellipszis) tiszta legyen. Ha az átviteli út ugyan tiszta, de a környezete nem, akkor számítani kell a szakaszcsillapítás változgatására, ami bizony az átvitel meg-megszakadásához vezet.
Antenna. Ekkora távolságnál nem feltétlen fontos nagynyereségű antennát használni, bár az ilyennek erős irányítottsága van, ami akár hasznos is lehet.
A házilag készített antennákról nem lehet tudni, hogy mennyire antenna, mennyire darab drót. A vevőantennánál nem is annyira probléma némi kis illesztetlenség, de adó antennánál alapvető, hogy illeszett legyen. További gond, hogy az összeköttetésnél mindkét antenna adó és vevőantenna is egyben, úgyhogy az antennának pontosan frekvenciára hangoltnak, és impedanciában illesztettnek kell lenni.
Ha házilag készítesz antennát műszerek nélkül, akkor egy már elkészült, és bemért antennát kell minél precízebben lemásolnod, (akkor is van esély, hogy nem lesz jó) mert különben műszerek nélkül nem sok esélyed van. Akkor pedig lehet keresni, hogy miért nincs összeköttetés, vagy miért rossz.
(#) sztankovics bruno válasza exian hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Az baba lehet a nyáklapos téma nekem meg elfogyott a nyák majd vennem kel! De van job bi qad és egy parabolára az nagyon össze szedi a jeleket
(#) exian válasza pucuka hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Köszönöm a hasznos információkat.

Azért összerakom a két antennát, ha már elkezdtem szerelni őket, max. ha a kettő nem lesz egymással "kompatibilis", akkor elhasználom csak vevőantennáknak, olyan mindig kell úgy is. Az adott helyzethez meg max. veszek kettő, "összehangolt" gyári, jó minőségű antennát, mert tényleg nem akarok a "házilag gányolt" antennák miatt szenvedni, ha nem megy az összeköttetés és a stream.

Köszönöm még egyszer.

Azért ha elkészültek az antennák és csináltam próba linket, majd beszámolok a fejleményekről és tapasztalatokról
(#) kadarist válasza exian hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Szia!
Olyan nincs a wifi-nél, hogy csak vevőantenna, mert mindegyik rádiós eszköz adó is és vevő is egyben.
(#) exian válasza kadarist hozzászólására (») Aug 13, 2012 /
 
Úgy értettem, hogy ha nem menne a ~1.5km távolságban a két antenna együtt, akkor elhasználom őket rövidebb távon olyan helyen, ahol az "adó" antenna adott (szóval az AP és egy már valamilyen antenna van).

Egyébként már minden megvan hozzá, talán délután el tudom kezdeni összerakni, a hétvégén elvileg teszteljük.
(#) exian válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Hát, nagyon úgy tűnik, hogy problémás lesz a helyzetem. Kiderült, hogy amit látok a kertünkből házat lent a faluban, az nem az, ahol az ismerősöm lakik (tőle lett volna a net "fellőve"), hanem egy másik. Az ő házuk még lejjebb van, aminek már éppen csak a teteje látszik

Mellékelek egy képet, kérném szépen a tapasztaltabb kollégákat, hogy esetleg a kép láttán megtudják e saccolni, hogy összejöhet e a dolog rálátás nélkül?

Bejelöltem pirossal azt a házat (ill. annak tetejét), amelyikkel össze kéne "kötnöm" a hálózatomat. A kép talán nem adja vissza, de bizony 1400m a távolság.

Az gondolom halott ügy, hogy rálátás nélkül összejöjjön a dolog. Ugyanis az ismerősömék lakása a 2. emeleten van ebben a 3 (vagy 4) emeletes lakóházban. Tehát gondolom az esélytelen, hogy kirakunk nála egy antennát az ablak mellé és rálátás nélkül menjen.

De ha esetleg a tetőre raknánk az antennát? Úgy már van "tiszta" rálátás. De az előtte lévő sárga ház vajon mennyire zavar be?

A másik kérdés, hogy ilyen esetben kitől kell engedélyt kérni? Mivel ez egy társasház, gondolom nem rakhat ki egyik lakó sem csak úgy egy antennát a tetőre, meg aztán a padlásban el kéne helyezni az AP-t, ésatöbbi. De alap esetben az lenne a jó, ha a lakásukból, közvetlenül az ablak mellé felszerelve menne a dolog. Ehhez milyen antenna kellene, vagy ekkora távnál, rálátás nélkül teljesen reménytelen?

Én egyébként optimistább voltam, azt hittem/gondoltam eddig, hogy a jobboldalt lévő rózsaszínes házban lakik az ismerős és a legfelső szinten. Onnan lett volna az ablak mellől rögtön rálátás. Persze kérdés, hogy ez elegendő lenne ekkora távolságnál. Mindenesetre nincs nagyfesz. felső vezeték meg semmi az útban, a sárga ház után már csak néhány hétvégi ház és üres területek vannak.

Vélemény, ötlet, tanács? Érdemes kísérleteznünk vele?

(Tudom, az lenne a legjobb, ha a ház mellett rögtön jobbra látható adótoronyra tudnék felszerelni egy antennát Onnan biztosan jól menne a dolog.)

Köszönöm!

wifi2.jpg
    
(#) sztankovics bruno válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Helló az torony maszek torony igaz? Ha jól látom alatta szektor adó is van ki tudja....tetején a kerek wifi.
(#) exian válasza sztankovics bruno hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Igazából fogalmam sincs, hogy maszek e, kié, mié. Esetleg megpróbálom kideríteni, hogy kié a torony, hátha hajlandóak közreműködni. Vagy úgy, hogy elhelyezni esetleg egy "átjátszó" antennát az ismerősöm és a torony között, én meg csatlakoznék a toronyra, vagy ha van ott a tornyon (vagy a környékén a tulajnak) már eleve net, esetleg azt megosztva használni... de ilyen lehet, hogy már csak a mesében van
(#) kadarist válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Szia!
Tökéletes rálátásod van a háztetőre (nem a rácsos tornyot kell nézni), úgyhogy semmilyen akadálya sincs a jó átvitelnek.
(#) exian válasza kadarist hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Aha, de akkor gondolom mindenképp csak akkor fog működni, ha a tetőre tudom rakni az antennát. Az viszont még kérdéses, hogy össze jön e (engedik e a házban lakók, vagy közös képviselő, vagy "tudomisén". Meg annak még a technikai kivitelezése is kérdéses, hogy hogyan tudom a padlástérbe felvinni az áramot és onnan le az UTP-t 2 emeleten keresztül. Bár az áram elvileg mehet az UTP két szabad erén, akkor nem kell plusz áramkábel, ha jól sejtem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
"... kitől kell engedélyt kérni? Mivel ez egy társasház..."

Írsz egy papírt, hogy kéred a lakók hozzájárulását, hogy te felszerelsz a tetőre egy antennát. Azt ne írd le, hogy mire kell, mert akkor biztosan lesznek olyanok, akik csakazértse írják alá. Ha aláírták, indulhat a telepítés. A problémátok a levezetéssel lesz. Az AP-t az antenna mellé célszerű tenni, de az eternet kábelt lehet, hogy nehézkes lesz felvezetni. Ha kint egyszerűen lóg egy drót, az előbb-utóbb levágásra kerül... Valahol épületen belül kell megoldani. Az sem volna baj, ha lentről nem látszódna az antenna, az emberek néha elég furcsák... pláne, ha megtudják, hogy mi megy rajta. Ez társasház, nem családi... Kéményekhez nagyon könnyű odaszerelni az antennát, de inkább valami mást talájatok ki, mert a kéménybe is beleköthetnek. Mondjuk, a kéményseprő... Akkor már csak két jobb antenna kell, meg mondjuk 100mW az AP kimenetén és már megy is. Célszerű a nagy nyereségű antenna, hogy te minnél kevésbé zavard a falut, meg téged is minnél kevesebben zavarjanak.
(#) (Felhasználó 46585) válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
A közös képviselőnek nem sok köze van a ház dolgaihoz, ő csak ügyintéző. Ha a lakók aláírják, akkor csak jelenthet... Más a helyzet, ha a képviselő esetleg besegít, hogy a lakók aláírják a papírt. Az a főnyeremény, de nekem nagyon rossz tapasztalatom van a közös képviselőkkel...
(#) (Felhasználó 46585) válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Még szerencsétek is van, az a torony elég közel van, meg elég magasnak tűnik ahhoz, hogy a villám inkább azt találja meg, mit az antennátokat...
(#) exian válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Köszönöm a választ.

Azóta beszéltem a sráccal, a tetőre való kihelyezést már nem vállalná (egyáltalán nem ismeri még a közvetlen szomszédokat sem, nem tartja senkivel sem a kapcsolatot és emiatt nem szeretne "házalni" minden lakónál és én ezt megértem. Fordított helyzetben én sem biztos, hogy szívesen bevállalnék egy ilyen macerát)

Legrosszabb esetben marad a mobilnet, talán annak a sávszéle is elegendő lenne ahhoz, amire kellene a net a kertben. Igaz, hogy nincs 3G ott, de talán nem is kell. Azért egy próbát talán csinálunk így tökéletes rálátás nélkül, hátha szerencsénk lesz, de sok remény nem fűzök hozzá.
(#) (Felhasználó 46585) válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Nekem kb. 1,1 km-ről jön a net. Kezdetben még nagyon jó rálátás volt, de közben megnőttek a fák az udvarban, úgyhogy már semmilyen rálátásom nincs. Ennek ellenére nagyon jól működik, nem szakadozik, csak akkor van probléma, ha nagy eső esik és vizesek a levelek. Akkor lelassul, szakadozik. Szóval, érdemes kipróbálni.
Egyébként, nem macera az, egyszerűen becsönget mindenhova, mint új lakónak ezt egyébként is célszerű lenne megtennie. Elmondja, hogy kicsoda, micsoda, stb, kicsit beszélget a régi lakókkal és máris szerzett magának néhány ismerőst. Onnan már csak egy lépés egy ilyen papír aláírása. Végül is ez egy társasház... valahol egyfajta közösség, sosem lehet tudni, mikor van szükségük egymásra.
(#) exian válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
"mint új lakónak"

Nem új lakó, már legalább 8 éve ott laknak, egyszerűen csak nem találkozik és tartja a kapcsolatot senkivel a házban.

Érdekes amúgy, amit írsz, ez ad némi lendületet a dologhoz, egy próbát csinálunk mindenképp, hátha van olyan szerencsénk, hogy megy a dolog közvetlen rálátás nélkül is.
(#) exian hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Egyébként milyen programot ajánlotok Linuxra kereséshez?

Van pl. ez a program (képet mellékeltem), gyanítom, hogy Linuxon futtatták, ismeri valaki? Vagy ehhez hasonló Wifi keresőt keresek.

Köszönöm!
(#) pucuka válasza exian hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Sajnos a közös képviselőhöz kell fordulnod, ha az antennádat közös területen kívánod elhelyezni. Célszerű azonban megelőzően a tulajdonosok (nem lakók!) beleegyező nyilatkozatát kérni. Ha a tető legmagasabb szintjénél 6 m -nél alacsonyabb a az antennád cakum pakk, akkor nem kell építési engedély, csak ha magasabb. Ha magasabb, akkor még az is kell, de ahhoz is szükséges a KK. hozzájárulása.
A képet nézegetve, ez teljesülni fog, a rálátásod is tiszta, semmi különösebb árbócra, tartóra nem lesz szükség. Ez megkönnyíti a helyzeted, nem kell a tetőhöz különösebben hozzányúlni. Ez szokott a legnagyobb gond lenni. (közvetlen rálátás nélkül, az összeköttetés legalábbis bizonytalan)
Az a torony a háttérben (biztos hogy nem maszek, mert az ára több milla, meg építési engedély köteles) sajnos okozhat problémát, ha onnan UMTS (2100 MHz) sugárzás történik, mert az ilyen, házi használatra szánt berendezések bemeneti zavartűrő képessége nem nagy.
(#) exian válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Hát majd meglátjuk. Úgy döntöttünk a sráccal, hogy a tetőre való kihelyezést nem vállaljuk, de majd azért a helyszínen megnézem, ha egyszerű lenne a kábelezés és a kihelyezés is, akkor talán.

De első körben megpróbáljuk a rálátás nélküli kapcsolatot, hátha megy úgy is.

Még mindig keresek Linuxos, lehetőleg (sőt, kizárólag) konzolos wifi scanner programot, szóval, amivel tudom keresni a "fogható" hálózatokat. Sajnos eddig még nem találtam megfelelőt, hiába bújom google-t.

Ti mit használtok keresésre?
(#) kadarist válasza exian hozzászólására (») Aug 15, 2012 /
 
Szia!
Próbáld ki a Kismet-et. Több wireless progi: Bővebben: Link
(#) exian válasza kadarist hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Köszi, megnézem majd ezt a Kismet-et.

Más: szépen lassan (a hangsúly a lassan szón van) haladok a 2db dupla-biquad antennám készítésével (majd ha készen lesznek, rakok fel képeket elrettentésül ). Az egyik már majdnem kész, már csak a kábelt kell beforrasztanom.

Felmerült viszont bennem egy kérdés: a reflektor nálam PCB nyáklap, kétoldalú (azért vettem azt, mert 300 Ft-tal olcsóbb volt az A4-es lap, mint az egyoldalú, gondoltam még akkor a boltban, hogy talán nem baj. Állítólag a kétoldalút olcsóbban kapják. Ti értitek ezt? Biztos van benne logika, de én nem találtam. Pedig nem mindegy, hogy 1x vagy 2x van az a rézfólia rajta... annyira azért nem olcsó a réz...).

Első kérdés, hogy ez mennyire baj? Mármint, hogy kétoldalú a lapom.

A másik kérdés, hogy: ugyebár a rézcső, amit a lap közepén dugtam át, a túloldalon is kilóg kb. 34mm-t (a fő oldalon pedig 16mm-ig dugtam át, remélem jól csináltam). Forrasszam a hátsó laphoz is hozzá a csövet, vagy csak az elején?

Tudom, hogy hátulról nincs jelentősége (elvégre irányított antenna, nem akarok hátulról jövő jeleket fogni, igaz, nem is tudnék, nincs mögöttem semmi, csak néhány km2-nyi erdő).

De nem tudom, mennyire jó, ha csak olyan "éppenhogy" kapcsolat van a hátlap és a rézcső között, mert azért valamennyire csak hozzáér a réz bevonathoz hátul is a cső.

Bocs, ha hülyeséget kérdezek De nem tudom, mennyire van jelentősége. Főleg abból kiindulva, hogy ha full rézlapból csináltam volna és nem nyáklapból, akkor eleve van "szerepe" a hátsó felének is, akkor is, ha csak elöl forrasztom hozzá a csövet.

Köszönöm.
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Nincs jelentősége a dupla NYÁK-nak. Nyugodtan hozzáforraszthatod hátul is az sem számít a vétel szempontjából, de mechanikailag stabilabb.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Egy 2.4GHz antennát vonalzó segítségével megépíteni kevés, vagy sikerül de inkább nem. A beméréshez legolcsóbban a HA8ET féle antenna mérőhidat ajánlom.
Következő: »»   48 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem