Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 83
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Köszi, akkor ott is megforrasztom, valóban jobb lesz úgy a tartása.

Ja és egy más jellegű kérdésem is volna, igaz, ez itt picit OFF lesz, ezért bocs: DVB-T antennát lehet házilag készíteni? Persze, tudom, bármit lehet.

Igazából a két jelenlegi, erősítővel rendelkező (és ezáltal áramot zabáló) beltéri szobaantennánkat szeretném lecserélni kültéri, árammentes antennára.

Ehhez milyen antennát ajánlanátok, ami házilag is kivitelezhető? Nem nagyon találtam normális leírást hozzá úgy, mint wifi antennákhoz.

Olyan kéne, ami viszonylag kicsi, mert panelház oldalán szeretném elhelyezni (pontosabban az erkélyen valahogy). Nálunk amúgy igen jó a vétel, éppenhogy csak kell az erősítés a benti szoba antennákon, de azért kell. De gyanítom (bár még nem próbáltam), hogy ha kint lenne egy kicsit nagyobb antenna, akkor erősítés nélkül is menne.
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
egész biztosan menne. Normál UHF antenna kell egy lepke például. Bővebben: Link
(#) fordkapcs válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
"Nem eszik olyan forrón a kását", a gyári antennák sincsenek egyedileg bemérve, legfeljebb a fejlesztésekor (talán) lemérték a prototípust - azután már gyakorlatilag csak méret alapján gyártják. Ha valaki pontosan, precízen, meg tudja csinálni, akkor annak jónak kell lennie. Talán nem lesz olyan jó, mint a gyári - de az alap botantennánál simán lehet jobbat csinálni.
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 

Nagyon köszönöm. Ugyanakkor ahogy nézem, cirka 2000 Ft körüli áron beszerezhető boltban is, így talán nincs értelme nekiállni. Bár szeretek barkácsolni, lehet, hogy rászánom magam Ehhez mondjuk (ha jól nézem) nem kell pl. reflektorként rézlemez, ami drágítaná a házi kivitelezést.
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
A hátán lévő "lábtörlő rács" a reflektor ezen a frekvencián már az is elég. Szerintem is egyszerűbb venni, azért tettem be. :yes:
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Nos, azért megkérdezem, hogy tudsz e vagy tud e valaki egy leírást egy ilyen antenna elkészítéséhez? Esetleg képekkel illusztrálva és főleg a méretek érdekelnének, mit, hol, mekkorára és miből érdemes/célszerű csinálni. Hátha nekiállok
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Otthon van antennás könyvem, abban biztosan benne van. Próbáltam keresgélni neked, de csak ezt találtam. Nem lepke, de lehet, hogy jó lesz. Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Hopp mit találtam: Bővebben: Link 396.oldaltól. :yes:
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Köszönöm, ez nekem teljesen jó lesz, amennyiben működik. Mivel nagyon egyszerű és az anyagszükséglete gyakorlatilag 0 (van mindenem hozzá), így ki fogom próbálni. Tapasztalatról majd beszámolok. Valahogy mindenképp szeretném száműzni az aktív antennákat és passzívra cserélni, mert azért, ha nem is sokat, de éves szinten pár ezer Ft-ot biztos, hogy megeszik a 2db aktív, erősítős beltéri szobaantennánk. Ráadásul persze mindig elfelejtjük kikapcsolni őket, így egész nap és éjjel üzemelnek. Köszi még egyszer.
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Ezt is köszi, ez már profi leírás Mondhatni, túl bonyolult is nekem De átnézem mindenképp. Egyébként a TV esetében nincs olyan veszély, mint a wifinél, hogy egy esetleges rossz antennával kinyírom a DVB-T egységet vagy a beépített vevővel rendelkező TV-t, mint ahogyan a wifi eszközöknél a végfokot tönkre lehet vágni?
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Nincs. Az csak vevő. Ha zárlat van a bemenetén nem veszi az adást, de baja nem lesz tőle.
(#) pucuka válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Sajnos elég forrón eszik a kását ezesetben. Tény, hogy a szerszámmal sorozatban gyártott antennákat sem mérik be mindegyiket, de mindenütt van minőségbiztosítási rendszer, Legalábbis nem a sufni tuning kft -ben. Egyébként is a forgalomba hozásnak vannak követelményei, melynél alap dolog, hogy a terméknek egy csomó dolognak bizonyítottan meg kell felelni.
Az interneten közzétett antennák jó részénél az antennát hozzáértő szakemberek, amatőrök készítették megfelelő (sokszor saját gyártású) műszerek birtokában. Az ne tévesszen meg senkit, hogy olyan "könnyűnek" látszik, igen nagy tudás, és gyakorlat áll mögötte. (a cirkuszban is a bohócnak van a legnehezebb dolga)
Nem győzöm hangsúlyozni, míg egy vevőantenna nem nagyon kritikus, és közvetlen adatokat kaphatsz a vett teljesítményről, az adó esetében a kisugárzott teljesítményről erről semmilyen információ nincs.
Csak példának okáért egy 1:2 állóhullám arányú antennával vétel esetén még semmi probléma nincs, de az adóteljesítménynek csak a 10 % -át sugározza ki. A maradék 90% visszaverődik, és hozzáadódik a végerősítő disszipációjához, ami már 0,5 W esetén is a végfokozat tönkremenetelét eredményezi.
A másik, hogy csak azonos dolgokat hasonlíts össze, a gyári botantennát a házilagos botantennával.
Ettől függetlenül, lehet házilag is antennát csinálni, lehetnek szerencsés esetek is. Volt már rá példa.
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Jogos és igaz, gondolhattam volna, hogy a TV / beltéri csak vesz, nem ad kifele
(#) exian hozzászólása Aug 16, 2012 /
 
Nos, elkészült a "remekmű" (nagyon messze van attól ), szóval kész az egyik dupla-biquad antennám.

Most gyorsan csak lakáson belül, lakás egyik feléből a másikba (rálátás nélkül) teszteltem.

Eredmény:

Az eredeti felállás: Router a lakás egyik végében, gyári botantennával. Másik végen egy számítógép, benne PCI wlan kártya, botantenna. Így ingadozó kapcsolat jellemző, sebesség 400-1000 kbyte/sec között ugrál stabil, gyors szerverről tesztelve (a netem az 20/10MBit).

Új felállásban routeren kicseréltem a botantennát a biquadomra: így már stabil kapcsolat és 1400-1500kbyte/sec STABIL letöltési sebesség lett. Ismétlem, rálátás nélkül, az antennák egyáltalán nem látják egymást.

Őszintén szólva, nem hittem a dologban ennyire

Mellékeltem pár képet a "csodáról". Kéretik úgy nézni, hogy életem első antennája és nem vagyok egy forrasztó mester sem.

Ha elkészülök a párjával, akkor jön majd egy alapos kültéri teszt.

Aki kitalálja, hogy a sugárzó két szélén a távtartókat miből készítettem, az kap egy piros hangszórót
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Gratulálok jó lett. Forrasztani meg majd megtanulsz.
(#) fordkapcs válasza exian hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Melegragasztó rúd? Vagy koax belső ér szigetelése?
(#) exian válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Ön nyert! Műanyag forrasztó rúd (10mm-es), kifúrtam a belsejét és abba ment a kábelkötegelő. Nyáklapot is átfúrtam, a túloldalon lett összezárva.

Viszont azt nem tudom, hogy jól csináltam e, hogy a rézdrót érintkezéseinél raktam szigetelést kétoldalt az X találkozásoknál (zsugorcsőből). Én úgy gondoltam, hogy nem jó ha összeérnek, de lehet, hogy épp az kéne, hogy összeérjenek? Mindenesetre így tökéletesen működik. De még mindig csak beltérben próbáltam, távolság teszt még nem volt, az majd akkor lesz, ha elkészül a párja.
(#) pucuka válasza exian hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
A szigetelő anyagot nagyon jól eltaláltad, az egyik legjobb anyag az RF technikában. Egy baja van, nem nagyon hőálló. Bizonyos esetekben nem jó tulajdonság, pl forrasztáskor, vagy nagy teljesítmények átvitele esetén. A két szálnak pedig mindegy, hogy összeér-e vagy sem, csak biztos legyen mindkét eset.
(#) exian válasza pucuka hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Hát majd meglátjuk, remélem bírni fogja. Arra gondoltam, hogy legközelebb úgy csinálom, hogy meghagyom a találkozási ponton az eredeti szigetelését a kábelnek. Egyébként ezzel kapcsolatban: láttam már olyan házilag készített dupla-circle antennát, ahol a fickó, aki csinálta, meghagyta a kábelen a szigetelést. Úgy is jó a teljesítmény? Nem gyengíti a jelet?

Egyébként a forrasztással volt a legtöbb bajom. Igaz, hogy a pákám csak 30W-tos, de egyszerűen nem nagyon akart "megtapadni" az ón a részcsövön. Igaz, jó vastag csövet használtam. Úgyhogy a kis gázlángos égetőmmel melegítettem, de így is csak nagyon necces lett a forrasztás, nagyobb mozgatásra biztos, hogy lepattanna a rézdrót forrasztási pontja a rézcsőről.

Mielőtt nekiugrok a testvér antenna forrasztásának (már csak az van hátra), mit ajánlotok, hogyan tudok BIZTOS, ERŐS ÉS STABIL forrasztást csinálni a rézcsőnél? Melegítsem jobban fel a gázégetővel? Forrasztózsírt használtam, de szerintem nem sokat segített.
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Kellően melegítsd fel. Nagy a felület és a réz jó hővezető. Amíg nem elég meleg, nem tudod semmi csodaszerrel forrasztani. Ha viszont elérte a szükséges hőfokot akkor elég ha csak fémtiszta máris megfut rajta az ón.
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Hm. Köszönöm, ez hasznos infó volt. Szerintem én közel sem melegítettem megfelelő hőmérsékletre, mondhatni, csak alig-alig melegítettem. Hát akkor az antenna párját már ennek tudatában forrasztom, ezt pedig lehet, hogy a tartósság kedvéért inkább újraforrasztom. Köszönöm!
(#) exian válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Idézet:
„Otthon van antennás könyvem, abban biztosan benne van. Próbáltam keresgélni neked, de csak ezt találtam. Nem lepke, de lehet, hogy jó lesz. Bővebben: Link”


Közben elkezdtem ezt a kis J-Pole antennát is csinálni. Ezzel most az a gondom, hogy az adott frekin, amihez kéne (722MHz), nagyon picike lesz az egész. Ahol a két drót fut egymás mellett, mindössze 4mm a köztük lévő távolság. Nem lehet ezt valahogy nagyítani? Lehet arányosan nagyobbat csinálni, vagy akkor már nem lesz/lenne megfelelő? Mert ilyen picike méretben nagyon macerás a legyártása és nem is tudom, hogy jó lenne e. Szóval, tudom ezt nagyobbra csinálni, ha megtartom az arányokat? Ha igen, milyen arányban lehet nagyítani?

Bocs, ez tudom, hogy itt off, de ha már szóba került...
(#) exian hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Utolsó OFF és esküszöm, hogy abbahagyom a DVB-T-s antenna fejtegetést

Szóval, végül ma délután (nyugis nap volt a melóhelyemen, khm...) megépítettem a DVB-T vételre alkalmas J-Pole antennámat, a kalkulátor szerinti méretben. Az egész alig 30cm magas, a drótok a találkozási szakaszon mindössze 4mm távolságra vannak (kép mellékelve).

Kéremszépen, nem hittem a szememnek, amikor bedugtam az erősítős (áramzabálós...) szobaantennánk helyett: tökéletesen működik! Simán fogom vele a MindigTV adásait. Ja, és a szobában! Én azt hittem, hogy még szabadba kirakva, a TV torony felé fordítva sem fog működni jól, arról álmodni sem mertem, hogy szobában, kézben tartva is működik hibátlanul. És még hangolnom sem kellett, a kalkulátor szerinti pontra toltam a két szabályzót (sorkapocsból nyertem ki).

zolika60: nagyon köszönöm neked, Te nyitottad fel a szememet J-Pole ügyben, a Te általad linkelt oldal segítségével készítettem

0001.jpg
    
(#) pucuka válasza exian hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Nem jó antennát választottál. Bővebbet az általános antennásban, ott nem off.
(#) zolika60 válasza exian hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Már betettem az antennás könyvet. Bővebben: Link Szerintem is menjünk át ide, mert köbzoli mindjárt morogni fog. Bővebben: Link
(#) exian válasza pucuka hozzászólására (») Aug 17, 2012 /
 
Oké, átmegyünk, bocs. De amúgy ha működik, akkor miért nem jó?
(#) exian válasza exian hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Tegnap megvolt az antennák tesztelése, kb. 700m-es távolságból. Egyik oldalon egy TP-LINK router, azon egy Linux szerver. Másik oldalon egy TP-LINK AP, rajta egy laptop. Az AP-pal csatlakoztunk Client módban a routerre és a laptoppal kezdtünk másolgatni a szerverre.

A kapcsolat 35-40dB-vel ment, ping 1-2ms, másolás (lassú a kis szerverem...) 20Mbit körül ment (2000-2200 Kbyte/sec). Másolás közben sem ment 30-50ms fölé a ping.

Ez nekem több, mint elég

A dolog érdekessége az volt, hogy az irányítottság TELJESEN mellékes volt, még 90 fokban elforgatva sem gyengült jelentősen a jel, ill. a másolási sebesség. Próbáltuk úgy is, hogy rálátás sem volt (direkt leraktuk szinte a földre az egyik antennát, így fák, bokrok teljesen lefedték), úgy is még jól ment.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy amúgy nagyon jó geometriai helyzetben volt a próba, egy völgy volt a két végpont között, a végpontok pedig a völgy tetején, alattunk pedig semmi zavaró tényező vagy wifikkel szennyezett tér nem volt (mindössze 2db wifit találtunk, de azok is 0-2dB körüli szinten). A város felé fordítva az antennát már bejöttek 10-15km-re lévő nagy adók is, elfogadható jellel És volt kb. 30 hálózat a listában.
(#) laszlo29 válasza exian hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Szia! Én nem értek ehhez a technikához és csak ámulok, bámulok. Azok az említett város felöli hálózatok alkalmasak inygyenes internet elérésre is? ( most a sebesség számomra lényegtelen) Ha igen, akkor belefognék én is. Üdv:Laci!
(#) exian válasza laszlo29 hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Hát a 30-40 fogható adóból kb 10-15 nem volt jelszóval védve.
(#) laszlo29 válasza exian hozzászólására (») Aug 26, 2012 /
 
Szia! Aha, köszi! Hamarosan a belvároshoz közel költözünk, úgy 100 méterre, ahol van (volt e- magyarország pont, nemtudom él-e még, a neten nem találtam róla semmit) de az éttermekben, szórakozóhelyekben is van. Most mobil netem van, ami ha jól tudom nem osztható, és két három gépet is használunk. Na már most van egy laptop, amin nincs wifi, és két asztali gép, milyen olcsó használt ezközöket ajánlotok hozzájuk, ami nem túl drága, mert, ha lövi az előfizumat, akkor inkább a többi gépre feltöltőkártyás net (csak böngészni kell). Köszi:Laci!
Következő: »»   49 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem